Članek
Kaj je prostozidarstvo?
Objavljeno Mar 11, 2014

Prostozidarstvo je mednarodno razširjeno združenje, katerega namen je poglabljati medčloveško spoštovanje, dostojanstvo, strpnost, razvoj svobodnih osebnosti, bratstvo med ljudmi in filantropijo na splošno. Predpostavlja, da se konflikti, tako znotraj človekove osebnosti, kakor tudi med ljudmi, lahko razrešijo brez uničujočih posledic. To zahteva pripravo na odnose, ki temeljijo na zaupanju med ljudmi različnih prepričanj. Prostozidarstvo se osredotoča na človeka kot posameznika in si prizadeva, da bi ga moralno izboljšalo.

Helmut Reinalter, "Prostozidarji", ISBN 3-406-44733-3

Na to vprašanje obstaja na tisoče odgovorov, saj lahko vsak prostozidar na svetu podati drugačno opredelitev, ki izhaja iz njegove osebne izkušnje. Ker prostozidarstvo ni dogmatsko, ni obvezne edinstvene označbe. Vendar hkrati tudi vse prostozidarje povezuje skupen pogled na življenje, tako da bodo odgovori med seboj tudi zelo podobni. Zato si poglejmo nekaj poudarkov, ki bodo verjetno skupni vsem odgovorom:

Prostozidarja doma odlikuje prijaznost, v poslu poštenost, v družbi vljudnost, pri delu pa spodobnost! Do žalujočega je sočuten, šibkemu je v pomoč, zaradi moči pa je zaupljiv. Zakonom je zvest, proti krivicam se  upre. Skesancem odpušča, s srečnimi simpatizira in deli njihovo veseljeDo Boga je ljubeziv in spoštljiv.

V dobro znani zgodbi "Mali Princ", ki jo je napisal Antoine de Saint Exupéry, cela vrsta simbolov predstavlja prostozidarske lastnosti, kakor na primer: zamišljenost, idealizem, spoštovanje do narave v obliki rastlin (roža) in živali (lisica), prijateljstvo, dobrodelnost, ponižnost pred neskončnostjo vsemirja, itd. 

Kako naj torej sklenemo in v enem stavku odgovorimo na vprašanje "Kaj je prostozidarstvo?" Recimo tako: "Prostozidarstvo pomaga, da vsak brat postane uravnotežena osebnost in tako pripomore, da je ta svet malo bolj človeški."