Ma, jebi se ti mal Šarec. Zakreditiraj se ti, ti prodaj svoje premoženje in pojdi ti v osebni stečaj, ko se ekonomija ohladi!

Objavil/a Forum !, dne 2019-11-09 ob 07:23:57

Piše: Rado Pezdir

Slovenijo je malo pred dnevom mrtvih razburila novica, da je Banka Slovenije zaostrila pogoje kreditiranja prebivalstva. In ko smo na dan mrtvih lahko prižgali svečke za udbovske banke, ki so se poganjale na kreditnih piramidah, za vsa podjetja, ki so se zaradi pretirane zadolženosti sesedla v stečajih, in za vse tiste, ki so se zajebali in se zadolžili v švicarskih frankih, smo lahko poslušali nove teorije o tem, kako je zadolževanje odlična zadeva in zakaj ne bi po vzoru kreditnega balončka v gospodarstvu skuhali še kreditnega balončka prebivalstvu.

Ta epizoda je pokazala na nekaj najočitnejših okoliščin, ki označujejo današnjo slovensko družbo. Prvič, Banka Slovenije je tudi po svoji zaslugi ostala popolnoma sama oziroma, povedano drugače, praktično ni več nobenega zunanjega in neodvisnega posameznika, ki bi branil pozicije te institucije. Drugič, predsednik vlade ali kralj klanja prašičev (kakor vam je ljubše) se je dokončno izkazal za popolnoma nekompetentnega bleferja. In tretjič, odsotnost kakršnekoli finančne pismenosti je naplavila mnenja o zelo relevantnih zadevah zelo nerelevantnih ljudi. Toda namesto da bi bila ta mnenja predmet posmeha, so se zarolala po javnem prostoru z velikim odobravanjem finančno nepismene javnosti. Naj pojasnim.

Banka Slovenije je bila vedno arogantna institucija. Ali je za to kriva njena institucionalna izoliranost, ki je to institucijo spremenila v svoj svet, ki sledi nekim internim degenerativnim pravilom, ali pa gre za nekakšno nalezljivo bolezen napuha, ni jasno. Jasno je edino to, da imamo vsi od zunaj poln kurac njihovega neumnega vedenja in nesramnega odnosa. Ne nazadnje sem tudi sam omahoval med tem, ali naj spregovorim o norosti Šarčevega napada na Banko Slovenije ali naj pustim, da regulator svoje pozicije rešuje na zdaj že tradicionalno debilen piarovski način. Namreč, ko je guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle dobil opozorilo, da je v bančnem sistemu navzoče izjemno visoko tveganje lastniške strukture ene izmed slovenskih bank, ga ni niti zanimalo, o čem je govora in na podlagi kakšne dokumentacije so sprejeti takšni sklepi. Namesto tega je absurdno in arogantno zatežil, naj se ne vmešavamo v njegovo delo. Vse lepo in prav, če bi guverner svoje delo opravil, tako pa imamo opravka s človekom, ki meni, da je opustitev dolžnega ravnanja del njegovih delovnih nalog. Vasle, človek brez poguma in avtoritete, ki je produkt Pahorjevih blodenj, je navadna mrtva zguba na vrhu regulatorja, vsekakor pa tudi donos za Narodno banko Srbije in Francija Zavrla. Toda ker vsi nismo takšni luzerji, kot je Vasle (in tudi Borut Pahor, ki ga je imenoval), in ne molčimo, ko je treba spregovoriti, je vseeno treba vzpostaviti korekten odnos do pozicije Banke Slovenije.

Začelo se je benigno. V luči gospodarskega ohlajanja in ekscesnih potrošniških posojil, katerih ročnost se je vse bolj podaljševala, je Banka Slovenije sprejela ukrepe za zajezitev eksplozije potrošniških posojil. Slovenske banke so si namreč omislile svojevrstni balonček, podoben tistemu iz obdobja pred drugo sanacijo bančnega sistema. Tokrat pa kandidati za kreditno piramido niso podjetja, ampak kar prebivalstvo. Računica, ki je nastala v Združenju bank Slovenije, instituciji, ki si že vso svojo zgodovino domišlja, da je bančni regulator v senci, je enostavna. V nasprotju s slovenskimi podjetji, ki so bila prezadolžena, potem pa so banke vanje brez težav zlile še nekaj milijard evrov kreditov in jih posledično pahnile v stečaj, je prebivalstvo te države zelo skromno zadolženo. To seveda pomeni, da je bančna pošast usmerila svoj pogled k prebivalstvu. Povedano drugače, banke so se odločile, da zadolžijo slovensko prebivalstvo tako, kot so svoj čas zadolževale slovenska podjetja (prosim, odštejte banksterska sranja in še vedno boste dobili vzorec porivanja bančnih kreditov v podjetniške guzice). Manifestacija tega je bila veličastna. Potrošniški krediti so v zadnjih nekaj letih naraščali tako hitro kot v preteklosti predkrizni kreditni balonček v gradbeništvu in finančnih holdingih. Potrošniški krediti so se vse bolj podaljševali in prebili mejo desetih let ter se začeli približevati petnajstim letom. Več kot desetletni potrošniški krediti pa so svojevrstna norost, ne samo z vidika osebe, ki si želi biti zadolžena deset let, zato da financira nakup avtomobila in luksuzne počitnice s kakšno zajebano televizijo vred, ampak ker po ročnosti postajajo praktično podjetniška in hipotekarna posojila. Poleg tega pa je kazalo, da se bo posameznik kmalu lahko zadolžil v višini svoje celotne plače. Podobno je bilo na strani hipotekarnih posojil, s katerimi je prebivalstvo poskušalo ujeti naglo rast cen nepremičnin. Ta absurdna rast cen nepremičnin seveda izhaja iz nepremišljene stanovanjske politike vlade, ampak tega se ne komentira. Posledično so bili zunaj krediti, ki so zahtevali vse manjši delež lastniškega dela v kreditnem paketu, poleg tega pa so imeli skrito tiktakajočo bombo, imenovano variabilna obrestna mera, in kar je še huje, tudi ti krediti so bili dani tako, da vam lahko na koncu dneva preostane zgolj to, da se čez mesec prebijete s pitjem vode in žrtjem prepečenca. Če tako skombinirate potrošniški kredit in hipotekarni kredit vas seveda čaka Guinnessova knjiga rekordov s kategorijo najdaljše obdobje preživetja brez hrane.

Ampak razumem, v finančno nepismenem svetu, prežetem z najbednejšimi populizmi, zgornja razlaga ne pove ničesar. Zato poskusimo biti natančnejši. Največje javno zgražanje je sprožila informacija, da mora vsakomur ostati nekaj sto evrov od plače, ker ima otroke. Posledično naj bi velike družine ostale brez možnosti za nakup nepremičnin. Pustimo ob robu dejstvo, da cene nepremičnin naraščajo zaradi presežnega povpraševanja na trgu nepremičnin, to pa je posledica dejavnikov, ki jih regulira vlada ne pa Banka Slovenije, ki zgolj regulira kreditno lovljenje cen nepremičnin, ter premislimo raje o smislu javnega zgražanja.

En tak presežek je tudi mislec, ki se odziva na ime Roni Kordiš. Tega modela skrbijo zadeve, ampak res ga jebeno skrbijo. In v tej silni skrbi nam sporoča, da kreditov ne velja krčiti, saj so ravno krediti tisti, ki prebivalstvu omogočajo trošiti za tisto, česar si ne more privoščiti. Ali razumete norost trditve? Nečesa si ne morete privoščiti, potem pa vzamete kredit in si to privoščite. Ampak jebiga, kralj logike, kako pa potem vrneš kredit? Iz česa? Iz novega kredita?

Javnost je na krilih finančno nepismenih zajahala mnenje, da je sledeča situacija še kako odlična: družine naj se skoraj popolnoma zadolžijo s potrošniškimi in hipotekarnimi krediti in desetletja hranijo otroke s prepečencem, ko se ekonomija zaustavi in se začnejo izgubljati službe, pa gre pol države v osebni stečaj, družine pa pod mostove in v zemljanke po hostah. Skratka, če povzamem, državljanom ni bilo dovolj, da so jih banke napumpale s krediti v švicarjih, zdaj se prostovoljno javljajo, da bi se še zadolžili do skrajnosti. Ampak počakajte, da se gospodarska rast ohladi še za pol odstotne točke in boste na lastne oči videli, kako kakih deset tisoč ljudi izgubi službo, potem pa bodo družine, okoli trideset tisoč ljudi, najprej prodajale na potrošniške kredite kupljene avtomobile, televizije, odpovedovale počitnice na Sejšelih, ko to ne bo zadostovalo, pa še nepremičnine, kupljene s hipotekarnimi krediti, in na konec odšle v rekordno število osebnih stečajev. Samo popoln idiot si želi ogroziti svojo družino z nevzdržnim zadolževanjem.

In to zadolževanje priporoča marsikdo. Prvi, ki je pohitel pokazati svoje neznanje iz finančne pismenosti, je bil poslanec NSi Aleksander Reberšek. Ja, NSi, stranke, ki naj bi razumela ekonomijo, in stranke, ki je svojčas trdila, da je fiskalna konservativnost smiselna. Tokrat se je plošča obrnila in strankina pozicija, ki jo je postavil Reberšek, je postala zagovor čezmernega zadolževanja in seveda predmet posmeha resnih ekonomistov. Elektrotehnik iz NSi, ki je tokrat zamudil priložnost, da bi bil tiho, je javnosti sporočil sledeče:

Banka Slovenije po mojem mnenju strelja mimo: zadnje finančne in gospodarske krize niso zakrivile družine s krediti za reševanje stanovanjskega vprašanja, ampak tajkuni in špekulanti z milijonskimi posli. Z omejitvijo kreditne sposobnosti zaradi otrok se bo ustavil nepremičninski trg, banke pa bodo tudi precej zmanjšale obseg poslov s prebivalstvom. No, to pa je po mojem recept, da se gospodarsko krizo ustvari.

Recimo, da se niti ne dotaknemo ideje, da je v času gospodarskega ohlajanja (ali pa kadarkoli, če že hočete) odgovorno čezmerno zadolžiti družino in ogroziti prihodnjo blaginjo otrok, Reberšek pač meni, da imajo krediti prednost pred otroki, namesto tega poglejmo njegovo frapantno neznanje. Nepremičninski trg se v nasprotju s prepričanjem nobelovca za ekonomijo iz Žalca ne bo ustavil, samo prilagoditi se bo moral, kar pomeni, da bodo prodajalci morali spustiti cene. Ampak to je za Reberška težka jeba, ker potem nepremičnine ne bodo dosegljive. Jeba, a? Nižje cene pomenijo, da so nepremičnine manj dosegljive. Bravo! Vsi razumemo, da si družine vendarle želijo čim višje cene in posledično čim višje kredite.

Se pa prvi elektrotehnik in po novem tudi prvi makroekonomist med poslanci NSi ne moti v nečem, krize res niso zakrivile družine s krediti, ampak to je tudi vse, v čemer ima prav, saj je implikacija, da bi zadolžili slovenske družine zato, da bi preprečili krizo, tako neumna, da je ne bi izpeljala niti ovca, s katero je poslanec nedolgo tega delal selfi. Poslancu predlagam še kolosalnejšo idejo: dajmo zadolžiti celoto prebivalstvo Slovenije tako, da banke vsakemu izmed nas dajo kredit v višini milijona evrov, to bo ne samo preprečilo krizo, pripeljalo bo do razcveta države! Pomislite samo, koliko nepremičnin in po kakšnih cenah se bodo prodale! Pa kakšna bo šele potrošnja! Aja, pa ne vprašajte se, kako se bodo takšni krediti vračali, tudi nobelovec med poslanci se ne. Pare pač so, od nekod vam priletijo v bankomat. Tako preprosto je to.

Toda Reberšek ni edini, ki meni, da je Banka Slovenije sestavni del ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, slovenske banke pa blagohotni centri za socialno delo. En tak presežek je tudi mislec, ki se odziva na ime Roni Kordiš. Tega modela skrbijo zadeve, ampak res ga jebeno skrbijo. In v tej silni skrbi nam sporoča, da kreditov ne velja krčiti, saj so ravno krediti tisti, ki prebivalstvu omogočajo trošiti za tisto, česar si ne more privoščiti. Ali razumete norost trditve? Nečesa si ne morete privoščiti, potem pa vzamete kredit in si to privoščite. Ampak jebiga, kralj logike, kako pa potem vrneš kredit? Iz česa? Iz novega kredita?

Vseeno pa je kralj finančne nepismenosti kar predsednik vlade sam. To je seveda zelo zanimiva situacija, kajti očitno vlada, ki ne zmore sprememb, s katerimi bi se povečala blaginja prebivalstva, zdaj oglašuje zadolževanje pri bankah. Če parafraziram, gre ta bolni cinizem nekako takole: drago ljudstvo, ne moremo izboljšati vašega gmotnega stanja, zato vas pozivam, da si izboljšate svoj položaj tako, da si najamete kredit pri bankah. Banke pa spodbujam, da vam dajo čim več kreditov. Ma, jebi se ti mal Šarec. Zakreditiraj se ti in potem ti prodajaj svoje premoženje in pojdi ti v osebni stečaj, ko se ekonomija ohladi.

Predsednik vlade, ki mora po definiciji razumeti poročila o ekonomskem stanju v državi, ve, da smo v trenutku, ko gospodarsko rast poriva samo še potrošnja, a je ta potrošnja začela pehati, saj je rast plač začela prehitevati produktivnost. Ve tudi, da se je verjetnost izgube službe povečala, in ve, da so se vse napovedi pri glavnih trgovinskih partnericah zaokrožile navzdol. Enostavno ve, da je pred nami ohlajanje z izgubami delovnih mest in povečanjem brezposelnosti. Ampak on priporoča, da se prebivalstvo v takem trenutku začne ekscesno zadolževati pri bankah. Seronja, kdo bo plačal kredite, ko se bodo začela odpuščanja? Ovca z Reberškovega selfija? Ma, jebi se ti mal Šarec še enkrat.

A č’mo Šarca še enkrat jebat’? No, pa dajmo. Njegov predlog, naj se prebivalstvo v času gospodarskega ohlajanja brez posebne omejitve čim bolj kreditira pri bankah, je posledica njegove socialne čuječnosti. Ta kamniški čudež, Luka Dončić slovenske politike in prvi izdelovalec klobas koalicije je namreč resno zaskrbljen za blaginjo državljanov, posebno mladih družin. Jebi se ti mal, zakaj si potem, ob vsej tej silni skrbi, odjebal dodatek za delovno aktivnost?

Ko se banke začnejo pritoževati, da bi vas rade še bolj kreditirale, pa regulator ne pusti, ali res menite, da ne boste potegnili krajše?

In tu je še zadnja reč, ki potrjuje, kako brez avtoritete in brezupen je Pahorjev guverner Vasle in kako zelo nerazgledan je Šarec s poslanci LMŠ na čelu. Šarec in LMŠ sta pozvala Banko Slovenije, naj premisli o regulaciji kreditne politike in jo vsaj odloži za nekaj mesecev. Papak, kot je, je Kostićev guverner Vasle to pogoltnil. Pa ne bi smel, ker je Banka Slovenije po ustavi (jep, vem, da ta argument ne pomeni kaj dosti) avtonomna. Berite: avtonomna. Nihče, prav nihče ne sme niti pomisliti na to, da bi centralni banki odrejal, kaj naj počne. Takih butcev v sodobni zgodovini ni, niti pri vseh norih predsednikih slovenskih vlad nikoli nihče ni javno ukazoval Banki Slovenije. No, je en tak v svetovnem kontekstu, in to je Donald Trump. Se opravičujem, očitno je še en, in to je Marjan Šarec, predsednik vlade Republike Slovenije. Je pa en in edini guverner centralne banke, ki mu delovne naloge odrejajo oligarhi in populistični dezorientiranci, in to je, dragi moji, guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

Za vse preostale pa v premislek: ko se banke začnejo pritoževati, da bi vas rade še bolj kreditirale, pa regulator ne pusti, ali res menite, da ne boste potegnili krajše?

(Rado Pezdir je magister ekonomije, profesor, publicist in komentator oddaje Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Zim Zelen
1
Nov 11, 2019
*Jaka K.
Ali se ti ne zdi pravično deliti dobitke v dobrem in slabem?

#29
Zim Zelen
2
Nov 11, 2019
*Jaka K.
Saj so bili poučeni, samo pojem "Švicarsko" (ure:) ima magično moč.

Švicarji so znali lepo upravljati z "rajh" plenom, ki je bil skrit pod zaupnostjo in tako varovan, da so z njim pokrili marsikaj.
Zdaj so trezorji že skoraj odprtega tipa in so špekulacije težje.
Zato verjeti, da bo v bodoče drugače (donosno in varno:) res pravljično.

(Se strinjam, da je javno mnenje ustvarilo varljivo prepričanje o varnosti in kvaliteti že omenjene dežele in njihovih bankah)
#28
Jaka Klopčič
16
Nov 11, 2019
Zim ZelenTvoja briljantna ugotovitev je dobro premišljen spin in pritisk bank na usmerjanje javnega mnenja. Podobnega mišljenja je France Arhar, ki je bil takrat predsednik Združenja bank Slovenije, pred tem Unicredit banke in še prej guverner Banke Slovenije. Preko Unicredit banke je prav on pripeljal švicarske kredite v Slovenijo. Ob čemer je zanimivo, da je že leta 2006 v letno poročilo zapisal, da se stranke ne zavedajo tveganj, ki jih prinašajo krediti z valutno klavzulo, in da bi morale banke nekaj storiti na področju zavarovanja pred valutnim tveganjem. Če bi bankirji igrali pošteno igro – ljudje ne bi najemali tako oderuških kreditov. Da pa bi bili bankirji pošteni, bi pa midva morala prebirati pravljice in ne Požarja.
#27
Zim Zelen
2
Nov 11, 2019
*Jaka K.
V kolikor zagovarjaš kreditojemalce v švicarskih frankih boš moral zagovarjati tudi vrnitev razlike iz zlatih časov ko je bilo ugodneje se kreditirati v švicarski valuti kot v drugih? Takrat se godila krivica vsem drugim :-(
#26
Miha Skumarc
0
Nov 11, 2019
Da, Istok, da ne bi izgubili zaradi svoje neumnosti, zlorabljajo državne institucije...
#25
Istok Potočnik
4
Nov 11, 2019
Dobro izobraženi preračunljivci navadno ne izgubljajo svojega denarja.
#24
Miha Skumarc
0
Nov 11, 2019
Kreditojemalci v švicarskih frankih so bili predvsem dobro izobraženi preračunljivci.
#23
Jaka Klopčič
31
Nov 11, 2019
Rado vse lepo in prav, ampak kreditojemalci v švicarskih frankih se niso zajebali sami - zajebali so jih banksterji z izdatno pomočjo Arharja in njegove Unicredit banke. Ti to dobro veš amapak še kar zagovarjaš banksterje in pezdetke, ki oškodovane kreditojemalce pošiljajo na sodišče EU, kjer pa so sodbe že odločene v korist kreditojemalcev. Rado - nagradno vprašanje za tebe pa je - kdo se bo pa jebal, ko bo treba odškodnine kreditojemalcem namesto banksterjev vračati iz proračuna RS.?
#22
Grega Ljubec
31
Nov 11, 2019
Borut Đojc, ko jebe tvoje komentarje in tebi podobne....
Ali ste te uredili problematiko CHF v Sloveniji, druge države članice EU to urejajo vi označujete
več tisoč Slovencev za špekulante. Združenje Frank takšne očitke ostro zavrača.
Zaradi neverjetne rasti vrednosti CHF imajo banke neverjetne dobičke. Celotno breme pri tem nosijo kreditojemalci. Banke, ki v primeru raznih težav vedno zahtevajo denar od države (velja tudi za zasebne banke), bi morale tokrat narediti korak nazaj in pretvoriti kredite v valuto, v kateri je bil kredit tudi izplačan in to po tečaju, ki je veljal na dan izplačila. Vse ostalo je navadno oderuštvo in kovanje nenormalnih dobičkov.
Evropske ustanove in vlade držav članic se v obdobju po veliki krizi srečujejo s padcem političnega zaupanja in zaupanja v evro, Evropsko centralno banko in finančne institucije na splošno. V Sloveniji in v drugih državah vzhodne in južne Evrope k zmanjšanemu zaupanju prispeva tudi afera CHF, ki ji zaradi podpore, ki jo finančne institucije uživajo med političnimi akterji, še ni videti konca.

V Združenju Frank so zato 07.11.2019 naslovili pismo novi predsednici Evropske centralne banke (ECB), ga. Christine Lagarde. Ob tej priložnosti so zapisali, da bo zaupanje v evro, Evropsko centralno banko in finančne institucije mogoče dvigniti le z družbeno odgovornim ravnanjem pri razvoju in prodaji finančnih storitev za prebivalstvo. Nepoštene poslovne prakse, ki smo jim bili priča v času množičnega trženja kreditov v švicarskih frankih, povečujejo razkorak med elitami in prebivalstvom ter vodijo v politično nestabilnost. Hkrati so izrazili tudi razočaranje nad mnenjem ECB, ki je bilo do slovenskega predloga zakona o konverziji kreditov v švicarskih frankih kritično. S tem je postalo močno orožje v rokah bančnega lobija v boju proti sprejetju predloga zakona, ki je bil v postopku parlamentarne obravnave zavrnjen. Poudarili smo, da si želimo, da bi bilo prihodnje stališče Evropske centralne banke bolj naklonjeno slovenskemu prebivalstvu.

"Zakon o varovanju potrošnikov v 23. in 24. členu govori o tem, da je že znatno nesorazmerje dovolj, da se odloči, da je pogodbeni pogoj nepošten. Ja kje pa obstaja bolj znatno nesorazmerje kot v naših kreditnih pogodbah?! "
Kdo ima tu interes?
Državni zbor Republike Slovenije na 12. redni seji brez glasovanja končal zakonodajni postopek o predlogu Zakona o razmerjih med dajalci kreditov in kreditojemalci glede kreditov v švicarskih frankih (ZRDKKK). Poslanke in poslanci so s tem sporočili, da se ne želijo ukvarjati s problemom nepoštenih pogojev v potrošniških kreditih, čeprav je to v nasprotju z Direktivo 93/13/EGS o nepoštenih pogojih v potrošniških pogodbah, ki državam članicam nalaga, da zagotovijo ustrezna in učinkovita sredstva za odpravo nepoštenih pogojev. S tem, ko je Državni zbor napotil 16.000 - 20.000 posojilojemalcev na sodišče, je deloval proti sprejemu edine zares učinkovite rešitve v primeru množičnega oškodovanja potrošnikov.
Pozivi, da naj posojilojemalci sami v dogovoru z bankami rešijo problem kreditov v švicarskih frankih, ne upoštevajo v zadostni meri priporočila Direktive 93/3/EGS, ki pravi, da je za zaščito potrošnika kot šibkejše strani v sporu potrebno dejavno posredovanje tretje strani. Prepustiti potrošnike na milost in nemilost bankam in njihovi pripravljenosti za pogajanja je neodgovorno. Dokaz za to je, da so banke že januarja 2018 unilateralno odstopile od pogajanj z Združenjem Frank.

- Sprejetje zakona o CHF
- Stanovanjska politika po vzoru drugih članic EU
- Regulacija trga najemnih stanovanj – previsoke najemnine.
#21
Miha Grad
4
Nov 09, 2019
MOBING/PIKALO

SD danes je danes na programskem kongresu povedala, da se začenja »proces preporoda socialne demokracije v vodilno politično silo, pripravljeno na upravljanje...
Ali so to prijemi za preporod stranke. Žal jim ni mogoče verjeti generalni sekretar stranke laže in zavaja in prav tako Židan.
Znotraj jim gnijejo zadeve.
Bojan Požar raziščite dogajanje na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport
Ministrstvo se pohvali, da delujejo za razvoj odgovorne družbe znanja. Ustvarjajo pogoje za razvoj družbeno odgovornih in zadovoljnih generacij. Skupaj z drugimi deležniki soustvarjajo vključujočo, enakopravno, trajnostno naravnano in ustvarjalno družbo vseživljenjskega učenja ter krepijo udeležbo mladih na področju športa.
Dve zaposleni v odnosih z javnostmi sta dali odpoved, tretji je zaprosil za premestitev....oglaša se vse več ljudi.
Domnevno znova zaradi mobinga, njihov odhod je potrdila vodja službe za odnose z javnostjo na ministrstvu.
Mobing nad zaposlenimi naj bi izvajalo več oseb zaposlenih v kabinetu ministra.Glavni izvrševalec naj bi bil Tit Neubauer v kombinaciji z zloglasnim sendvičarjem Klemnom Žibertom, ki naj bi zaposlenim sodelavkam grozil in jih silil v spolni odnos še prej pa opijal in jim poskušal podtakniti substance. Baje da naj bi za dejanja obstajali tudi dokazi in posnetki v kolikor jih bodo upali izročiti.

https://www.dnevnik.si/1042913478/slovenija/ministra-pikala-zapuscajo-kar-trije-piarovci
https://www.delo.si/novice/slovenija/ministrstvo-za-izobrazevanje-zapuscajo-trije-od-stirih-piarovcev-domnevno-zaradi-mobinga-247268.html
https://www.vecer.com/ministra-pikala-zapuscajo-trije-od-stirih-svetovalcev-za-odnose-z-javnostmi-minister-trdi-nobenega-mobinga-ni-bilo-10088448

Ministra Pikala zapuščajo kar trije piarovci | Dnevnik

Službo za odnose z javnostmi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport zapuščajo trije sodelavci. Minister Jerne
#20
Miha Skumarc
0
Nov 09, 2019
Ko je Kajn ubil Abela, je s tem ubil tudi del sebe....
#19
Hugo Flander
0
Nov 09, 2019
Nenad Glucks / Reporter/ 1. Oct 2019

Ko podjetja v težavah postanejo žrtve mafijske bančne mreže

#Po besedah Djurovića se zgodba o Agrorušah začne konec leta 2012, ko NKBM firmi ni izplačala že odobrenega kredita 200 tisoč evrov,#

https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/5d91ce913936d/ko-podjetja-v-tezavah-postanejo-zrtve-mafijske-bancne-mreze

Svet24.si - Ko podjetja v težavah postanejo žrtve mafijske bančne mreže

Veliko huje kot gospodarska kriza pred nekaj leti je firmo Agroruše Veselina Djurovića prizadela izsiljevalska mreža, ki
#18
Hugo Flander
1
Nov 09, 2019
Maribor / Ljubljana, 28.11.2018, 10:56

Podkupljivi bančniki: načrtno iskali podjetja v težavah

#Po naših neuradnih informacijah je glavni organizator sumljivih bančnih poslov sicer bančnik iz Hranilnice LON, Matjaž Majcan. Kriminalisti naj bi preiskovali tudi njegovo partnerico T. Č. in dva zaposlena na Novi KBM - Martina Kandriča in Petra Kavčiča, ki je bil v omenjeni banki svoj čas nadzornik.
V vse skupaj naj bi se ujel tudi mariborski notar Gorazd Šifrer, pri katerem naj bi morali oškodovanci deponirati zahtevani denar.#

https://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/ena-oseba-ostaja-v-pridrzanju.html

Vsak dan prvi - 24ur.com

Vodilni slovenski spletni medij: aktualni dogodki iz Slovenije in tujine, športne novice ter ekskluzivni prispevki iz sv
#17
Hugo Flander
1
Nov 09, 2019
Objavljeno 29. avgust 2019

https://www.slovenskenovice.si/kronika/doma/bankir-bi-za-170-000-evrov-odpravil-vse-tezave-213577

#Mariborska bančnika in notar so zahtevali podkupnino za kredite, a so se ujeli v mreže, ki jim jih je ob pomoči policije nastavil podjetnik.#

Bankir bi za 170.000 evrov odpravil vse težave

Bančni posli so v Sloveniji praviloma oviti v tančice skrivnosti, zaposleni pa neradi govorijo o postopkih in dogajanju
#16
Miha Skumarc
0
Nov 09, 2019
Res je, Aton EU, tudi 7 - 4 = 3, a ne?
#15
Aton EU
0
Nov 09, 2019
Miha,
3+4=7
#14
igor hauptman
5
Nov 09, 2019
Ko človek opazuje vse to preseravanje dobi občutek, da jamranje Šarca in Židana (drugi so pri tem modro tiho), ki ga je prvi sicer nedirektno javno obdolžil, da hara po državnih firmah o tem, kako politika sploh nima nobenega vpliva na odločitve državnih in paradržavnih institucij, sploh ni iz trte izvito. Razen seveda takrat, ko pridejo v javnost neprijetnosti z zaposlitvami v Sovah, Uradnih listih, ali cuzanju iz državnih jasli preko raznih Spiritov pa vse do morbidnega plačevanja kvazi promotorskih uslug. Ko bodo ti politiki (kar se seveda ne bo nikoli zgodilo), kot sta omenjena dva prenehali s takimi praksami, bo to šele prvi korak k njihovi kredibilnosti za vodenje drugačne politike, kot jo imamo sedaj. Do takrat pa naj bodo ob situacijah , kot je bil ukrep centralne banke lepo tiho (po Radotovo, naj držijo gobec). Pa še to. Ko sem v četrtek v oddaji tv tarča med člani uprave Nove KBM zagledal bivšega šefa slovenske podružnice Hypo banke, Mateja Falatova, ki so ga pred tem Avstrijci nepovratno sunili v rit, mi je še enkrat več postalo jasno, da se te zalege ne bomo nikoli rešili na civiliziran način, enostavno ne gre.
#13
Miha Skumarc
1
Nov 09, 2019
Aton EU,
a bi še malo pojasnil tole izjavo...,
#12
Aton EU
7
Nov 09, 2019
Samo!
>Naši predniki niso bili zvezani v prisilne jopiče in prišli do svojih nepremičnin, hiše so normalno gradili, kupovali opremo, stanovanja... in jih tudi odplačali
Ne drži.
Mnogo kreditov v Jugi je požrla inflacija in država je zato crknila (drugega tudi ni zaslužila). Pri vsaki inflaciji, ki ji obresti ne sledijo pač nekdo dobi na račun drugega. Tako tudi vsi naši predniki niso mogli graditi. Zato je tako govorjenje samo poceni demagogija.
#11
Miha Skumarc
10
Nov 09, 2019
Skratka, Pezdir je zadel žebljico na glavico!
#10
Pokaži več komentarjev
Forum !
Forum ! je objavil/a na zid osebe Požareport
Objavil/a 2019-11-09 07:23:57 (Nov 09, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Kje se danes brani Slovenijo, kdo jo v resnici osvobaja in trije prijazni nasveti za stranko SD
Šef tožilstva Šketa zanika indice o skritih dogovorih z ustavnim sodiščem, predsednik ustavnega sodišča Knez še molči
Nov in še večji škandal ustavnega sodišča - dogovor Šketa-Knez: vi pustite na miru Accetta, mi vas rešimo pred Kanglerjem?!
Zakaj po komaj dveh mesecih že odstopa Merkan, šef uprave Telekoma? Razkrivamo 5 možnih skritih razlogov za njegov odhod.
Razkrivamo: kako tudi tajno poročilo Knovsa o razrešitvi brigadirja Škerbinca bremeni Erjavca in kako Črnčec kontrolira OVS?!
Srhljiva podoba države. Erjavec in Drenikova ujeta celo na usklajenih lažeh, mediji pa ju še branijo. Epilog?!
Zakaj Košir javno laže o nakladi Dnevnika in zakaj Petan grozi, da je vrag vzel šalo in da jih ne čaka nič lepega?!
Pokopana Slovenija. Kako in zakaj so #našisti v borbi proti #janšistom spremenili našo državo v obetaven britof.
Ma, jebi se ti mal Šarec. Zakreditiraj se ti, ti prodaj svoje premoženje in pojdi ti v osebni stečaj, ko se ekonomija ohladi!
Burni odzivi na pismo policista Andreja: grožnje s tožbami, kdo ostaja brez službe in celo ponarejanje elektronske pošte?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(241)
desus
(82)
sds
(71)
Vlada
(67)
LDS
(66)
pop tv
(51)
sova
(45)
sdh
(43)
večer
(42)
Zares
(40)
levica
(30)
DUTB
(29)
furs
(20)
OVS
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
Petrol
(15)
npu
(15)
btc
(13)
KNOVS
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
AKOS
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
NH
(11)
dars
(10)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
Eles
(7)
sls
(7)
KKR
(7)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
NATO
(5)
Erar
(5)
CME
(5)
arso
(5)
Sava
(5)
LMŠ
(5)
Siol
(5)
šoa
(5)
TGZS
(5)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
AMZS
(4)
Tv3
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
SODO
(3)
PSS
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
osa
(2)
IGLU
(2)
SPS
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)