Ekskluzivno, dokumenti: Šarčev glavni državni sekretar povezan z Westinghousom. Je predsednik vlade vedel?!

Objavil/a Bojan Požar, dne 2019-09-16 ob 06:50:07

ČRNČEC - WESTINGHOUSE

22. avgusta letos je predsednik vlade Marjan Šarec "nepričakovano" obiskal jedrsko elektrarno v Krškem (NEK) in se nedvoumno zavzel za gradnjo drugega bloka krške nuklearke (NEK 2 - češ, Slovenija to nujno potrebuje?!), ki je uradno v slovenski in hrvaški lasti. To ni presenetilo samo levega dela slovenske politike, če upoštevamo takojšnje odzive posameznih mnenjskih voditeljev levice, kot sta na primer nekdanja politika Pavel Gantar in Aleš Zalar, ampak vznemirilo celo avstrijsko in nemško javnost, gradnja NEK 2 pa je bila tudi tema pogovorov med nedavnim Šarčevim obiskom v Moskvi.

Damir Črnčec, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade ter nekdanji direktor Sove in vojaške obveščevalne službe OVS, velja za desno roko Marjana Šarca, po padcu Braneta Kralja, generalnega sekretarja LMŠ, pa naj bi se njegov vpliv znotraj Šarčevega ožjega kroga še povečal.

Zdaj pa pozor: uradni dokumenti razkrivajo neposredno navezo med Damirjem Črnčecem in ameriško multinacionalko Westinghouse, največjega dobavitelja nuklearke v Krškem, in podjetjem, ki bi verjetno gradil tudi NEK 2. Oziroma je vsaj med potencialnimi graditelji. Poglejmo podrobnosti:

Damir Črnčec je od 25. avgusta 2015 ustanovitelj zavoda Inštitut za globalno upravljanjeIGLU, ki pa ima, sodeč po registraciji (na Hribarjevem nabrežju 13 v Ljubljani), vse značilnosti običajnega podjetja. Tako je med drugim registriran tudi za trgovino na drobno in poslovno svetovanje. Za vse finančne prihodke IGLU je po statutu pristojen ustanovitelj, torej Damir Črnčec, pri čemer lahko zavod pridobiva tudi denar iz tujine:

Vir: Statut Inštituta za globalno upravljanje - IGLU Vir: Statut Inštituta za globalno upravljanje - IGLU

Ko je Damir Črnčec postal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, svoje firme ni ugasnil ali dal v mirovanje, ampak se je zgolj izločil iz morebitnega pridobivanja sredstev iz slovenskih proračunskih virov. To je objavljeno tudi na spletni strani Komisije za preprečevanje korupcije (vir: Erar):

IGLU - Omejitev poslovanja. IGLU - omejitev poslovanja 
… in kar je pravzaprav najmanj, kar je novopečeni državni sekretar Črnčec moral storiti. Bolj logično bi sicer bilo, da bi inštitut zaprl ali pa ga vsaj prenesel na drugega lastnika, toda nič od tega, še več, evidentno ga je ohranil pri poslovanju. Tako je 24. januarja letos zamenjal staro direktorico in postavil novo. Namesto Valentine Dobršek je prišla Zvonka Truden, Damir Črnčec pa je ostal edini lastnik (delničar, ustanovitelj):

AZIJA-ŠVICA-KRŠKO

Obe direktorici, bivša in sedanja, sta širši javnosti seveda popolnoma neznani, toda – Zvonka Truden je hkrati tudi direktorica podjetja Westinghouse Electric (Asia) SA, ZUG, Switzerland podružnica Krško ali, povedano drugače, poštnega nabiralnika ameriške multinacionalke v Krškem na naslovu Vrbina 12:

Vir: D&B Hoovers - Company Profiles Vir: D&B Hoovers - Company Profiles

Zvonka Truden je direktorica tega podjetja že vse od začetka, pri čemer je zanimivo, da se je ameriška multinacionalka odločila v Sloveniji ustanoviti podjetje prek svoje azijske podružnice in švicarskega mesta Zug, ki velja za napol davčno oazo oziroma tisti del Švice, ki ima najnižje davke v tej državi. Glede na to, da "krški Westinghouse" nima niti svoje spletne strani, verjetno ni nobenega dvoma, da gre za tipični poštni nabiralnik.

TUDI INŠTITUT IGLU BREZ SPLETNE STRANI?!

In pozor, spletne strani nima niti IGLU (?!), ki ga vodita Damir Črnčec in Zvonka Truden (Westinghouse), zato tudi ni mogoče ugotoviti, kdo so morebitni drugi člani inštituta IGLU, če sploh obstajajo, kaj šele izvedeti kaj o kakšni dejavnosti tega inštituta, katerega edini ustanovitelj je državni sekretar za nacionalno varnost?!

Mimogrede: IGLU je bil nekaj časa, vsaj do avgusta 2016, tudi izdajatelj spletnega portala Novice jutro, ki ga ureja Silvester Šurla, sicer odgovorni urednik revije Reporter, taiste revije, v kateri je bil Črnčec do imenovanja na funkcijo državnega sekretarja tudi redni kolumnist. No, avgusta 2016 je Šurla izdajateljstvo omenjenega portala prenesel na svoj s. p. - Novicejutro, drugo informiranje, Silvester Šurla, s. p.

POSLOVNO-STRATEŠKA NAVEZA IN VARNOSTNO TVEGANJE

Da sta se tako tesno povezala Črnčec in Trudnova, direktorica Westinghousa v Sloveniji, zagotovo ni naključje. Težko, praktično nemogoče je namreč verjeti, da nekdanji direktor Sove in OVS ter aktualni državni sekretar za nacionalno varnost ne bi vedel, da je Zvonka Truden direktorica Westinghousa, zato je mogoče upravičeno sklepati, da gre za načrtno in strateško (poslovno) povezavo, ki jo je treba ocenjevati z vidika bodočih večstomilijonskih poslov, tesno povezanih z gradnjo NEK2, kar po novem "nepričakovano" napoveduje Črnčecev neposredni šef – predsednik vlade Marjan Šarec. Če Damir Črnčec morda resnično ni vedel, za koga dela gospa Zvonka Truden, potem pa res ni (več) primeren za ključnega odločevalca na področju nacionalne varnosti!

Naveza med Damirjem Črnčecem na eni strani ter Zvonko Truden oziroma Westinghousom na drugi pa ima še eno dodatno varnostno dimenzijo oziroma varnostno tveganje za slovensko nacionalno varnost. Državni sekretar Črnčec je namreč v imenu vlade, tako se je pač odločil premier Marjan Šarec, pristojen tudi za implementacijo arbitražne odločbe s Hrvaško. Ker pa je NEK v polovični lasti Hrvaške (HEP), gre pa za edino jedrsko elektrarno v širši regiji, sodi direktorica Westinghousa v Sloveniji brez dvoma tudi v strateško polje tajnega zanimanja hrvaških (ali drugih) obveščevalnih služb. Če, hipotetično, Zvonki Truden tajno prisluškujejo Hrvati, kar glede na znano prakso ne bi bilo nič čudnega, potem v prisluhe (lahko) ujamejo tudi Damirja Črnčeca med njegovo "zasebno" komunikacijo z direktorico svoje firme?! Če ju seveda že niso ...?!

VPRAŠANJA ZA PREDSEDNIKA VLADE, KPK IN KNOVS

Marjan Šarec, Karl Erjavec in Damir Črnčec (foto: STA) Marjan Šarec, Karl Erjavec in Damir Črnčec (foto: STA)

Na ključna vprašanja, povezana s tem razkritjem in vsemi neprijetnimi okoliščinami, pa morajo zdaj odgovoriti predvsem predsednik vlade Marjan Šarec, Komisija za preprečevanje korupcije in verjetno tudi predsednik parlamentarne komisije za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS) Matej Tonin

Zlasti pa premier Marjan Šarec, ki ga danes - zato - med drugim zelo upravičeno sprašujemo naslednje:

- Ali je vedel, da državni sekretar Damir Črnčec (še vedno) vodi Inštitut za globalno upravljanje, ki ima sicer poslovne značilnosti podjetja?

- Ali je predsednik vlade vedel, da je direktorica tega inštituta, ki ga vodi njegov državni sekretar, hkrati tudi direktorica Westinghousa v Sloveniji?

- Ali se predsednik vlade zaveda vseh tveganj za nacionalno varnost, povezanih s temi dejstvi?!

- Ali je Damir Črnčec morda tisti, ki je predsedniku vlade predlagal nedavni "nepričakovani" obiska NEK Krško?

- In kakšna je vloga državnega sekretarja Damirja Črnčeca pri oblikovanju energetske politike v državi?

Odgovore predsednika vlade, Komisije za preprečevanje korupcije, Mateja Tonina ter druge odzive iz politične, varnostne in diplomatske javnosti bomo objavili, takoj ko jih dobimo, najkasneje jutri. In ker Damir Črnčec velja za tistega človeka, ki pod Šarcem skrbi tudi za "obvladovanje medijev", bo zanimivo spremljati današnje medijske odzive. Saj verjetno tudi ni dvoma, da gre za razkritje, ki bi močno streslo vsako državo.

POGLEJTE SI NAČIN, KAKO SLUŽI WESTINGHOUSE?!

Za Westinghouse, kot velikega dobavitelja NEK, je tudi značilno, da na veliko služi z aneksi. Na to prakso "slabo ocenjenih vrednosti javnih naročil" opozarja tudi KPK, na spletnem portalu Erar, kjer je razvidno, kako je Westinghouse pri posameznih poslih, povezanih z NEK, na koncu pokasiral celo do 207 odstotkov več (200-odstotne podražitve med projektom?!), kot je bilo predvideno na javnem razpisu?!

				Prikaz slabo ocenjenih vrednosti javnih naročil (vir: KPK-Erar)			Prikaz slabo ocenjenih vrednosti javnih naročil (vir: KPK-Erar)

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Janez Mihevc
2
Sep 17, 2019
Očitno se gre za klanje na levici

https://www.portalplus.si/3417/kdo-je-namocil-damirja-crnceca/

Računovodkinja Zvonka, s katero bi Jamnikovi radi medijsko likvidirali Damirja Črnčeca

Zakaj je razkritje potencialnega konflikta interesov Damirja Črnčeca, Šarčevega državnega sekretarja za nacionalno varno
#11
Istok Potočnik
5
Sep 17, 2019
To je prava roba Požar. Tu pa dobro zagrizi. V detalje. Čestitam. Iskreno.
#10
ivan maček
1
Sep 17, 2019
… "fantje" bodo poskušali tako ali drugače preusmeriti tok denarja k "pravim fantom", torej svojim. Kako že pravijo, Bog je najprej sebi napravil brado, ostale pa kurc gleda.....
#9
peter mezek
4
Sep 16, 2019
Temu bi se lahko reklo tudi MURIgate .
#8
Aton EU
8
Sep 16, 2019
V vseh strankah se rinejo zraven "prijatelji" tipa Muri. Večja je stranka - več jih je...
#7
Aton EU
4
Sep 16, 2019
@Ivan, Vinko živi v utvari, da bo mafija dopustila zmago SDS na volitvah in želi podporo med policaji (ali pa v šolstvu). Nikoli,... mogoče kakšen nepomemben posameznik - pa še ta bo zgubil službo, če ga zalotijo...
#6
ivan maček
9
Sep 16, 2019
Ni direktno povezano z prispevkom g. Požarja, vendar se globoko strinjam z komentarjem ki sem si ga sposodil. Če bi ga spisal sam ne bi bil tako "prijazen" do gamadi ki se ji reče policija.
Solo • 31 minutes ago • edited

Gorenakov namen je zbujati prizanesljivost in simpatije do policije, ampak policaji si naše prizanesljivosti in simpatij ne zaslužijo. Zakaj?
Prvič zato, ker komunističnim banditom na oblasti pomagajo preplavljati Slovenijo z ilegalnimi afro-arabskimi migrant. Namesto, da bi jih obravnavali kot kriminalce (kar tudi so), jih taksirajo do azilnih domov in poskrbijo za njihovo maksimalno udobje in prvoklasno oskrbo - na davkoplačevalske stroške seveda. Čeprav vsi (vključno s policijo) dobro vemo, da ne gre za nikakršne "uboge begunce, ženske in otroke", ampak da 95% migrantov sestavljajo mladi moški vojaške starosti (18 do 40 let), povečini islamisti, kriminalci, teroristi, posiljevalci, roparji in morilci, pa policija pri tem miži na obe očesi in se na veliko spreneveda.
Policija tako ne opravlja svojega temeljnega poslanstva, za katerega jo plačujemo - varovanje reda, zakonitosti in varnosti državljanov - ampak prav nasprotno: Slovenijo in Slovence pospešeno spravlja v stanje permanentnega kriminala, kaosa in vojnega stanja, ki ga s seboj prinaša masa uvoženih militantnih džihadistov, barbarov in primitivcev, ki odkrito sovražijo bele Evropejce in našo kulturo.
In kot drugo si policisti ne zaslužijo naših simpatij, ker so hinavci z dvojnimi merili. Ilegalnim migrantom namreč gledajo skozi prste - celo v primerih, ko jih zalotijo pri samem kriminalnem dejanju, pa migrant potem izreže magično besedico "azil" - medtem ko taisti policaji svoje lastne poštene državljane, rojake in davkoplačevalce terorizirajo in strogo oglobijo za vsak najmanjši drek ali nepomemben prekršek (vožnja 5km/h prehitro po ravni pregledni cesti, neuporaba varnostnega pasu, napačno parkiranje, itd).
Po zaslugi policije imamo torej dve kategoriji državljanov - na eni strani je kasta nedotakljivih, za katere zakoni ne veljajo (migranti, cigani, čefurji in udbomafijski plenillski politiki ala Zorangutan Mafijanković), na drugi strani je pa brezpravna raja tlačenih slovenskih davkoplačevalcev, ki vse to drago plača.
Dokler bo tako in dokler bo policija (komunistična milica) zgolj represivni organ in podaljšana roka genocidne antislovenske jugo-boljševistične zločinske bande - katerih edini cilj je ropati, tlačiti, terorizirati in končno iztrebiti Slovence - si naših simpatij gotovo ne zasluži, pa če policaj (miličnik) Gorenak še tako milo naklada in sadi rožice.
#5
Miha Skumarc
5
Sep 16, 2019
Tako uničuje država. Bravo Požar.
#4
borut rojc
18
Sep 16, 2019
V normalni državi, bi se zganile pristojne institucije, v Sloveniji je v luči sistemske korupcije to običajna praksa... Brez aneksov pri gradbenih poslih, se v deželi na napačni strani Alp, ne postavi niti brvi čez potok. Način takšnega poslovanja je bil evidenten pri gradnji stožiške cirkuške arene, vidi se pri zlatem tiru, predoru Karavanke, tako je bilo v TEŠ-u. ..Aktualni predsednik vlade, takratni župan Kamnika je v podobnem, mafijskem stilu, gradil oz. obnavljal osnovno šolo za ceno treh. Res, da se mu je matematična znanost zatikala že v srednji šoli in dlje od sesštevanja novcev, kolikor jih je lahko strpal v žep, ni prišel, zato mu ne smemo zameriti. Vidi pa se, da se je kleptomanske politike svojega političnega vzornika mafijankoviča, hitro navzel. Končno, imata oba, učitelj in učenec , precejšnji del tega v krvi. Nikoli ju ne smeš spustiti iz oči, a še to včasih ne zadostuje, da te takšni ne okradejo. .. Westinghouse je multinacionalka, ki pozna razmere ribarjenja v kalnem v Sloveniji, zato ne bo težav pri milijardnem poslu, četudi preko poštnega nabiralnika. Takšni posli tudi klovna držjjo na oblasti. On pač lahko menja kulturne ministre in tiste, ki mu nosijo torbo. Sestrice po komunistični doktrini, Bratuškove in Klička slovenske politike, Črnčeca, pač ne bo. Ni teorije.Ti trije so najboljši par. .. KPK in sodišča imamo v tem pogledu le , da preganjajo Jaeza Janšo in razredne sovražnike. Posledično se v Kamniku danes prepirajo, kje se bo vzel denar za semafor pri prehodu za pešče, v Sloveniji nimamo nacionalnega nogometnega stadiona, tudi drugega tira, za življenja teh, ki zdaj kradejo na njem, še ne bo in tako dalje...Od teh idiotov se ne bi čudil, da bi Slovenijo umestili kod bližje Rusiji in Severni Makedoniji in predlagali zamenjavo teritorija s Turkmenistanom.
#3
Igor Hauptman
9
Sep 16, 2019
Res prava Burkino faso (kar sicer v jeziku domorodcev pomeni Dežela pokončnih ljudi, vir Wiki). To sicer daje misliti, da je primerjava s to deželo za njo krivična, saj bi se naša država prej morala imenovati Dežela neumnih ljudi. Kaj naj si sicer človek misli ob tem, da glavna oseba, ki nastopa v tem prispevku ni poskrbela za to, da se je ne bi že s klikom ali dvema povezovalo s potencialnim graditeljem NEK2. Ne glede na to pa lahko Požarju namesto P.M., da ne bo predolgo čakal na odgovore PKP in KNOVS, odgovorim na vsaj eno zastavljeno vprašanje in sicer, vloga državnega sekretarja Damirja Črnčeca pri oblikovanju energetske politike v državi je enaka nič. Lahko bi tudi rekli, da še nista znana čas in kraj in ni še ugotovljen način, čeprav je znan inštitut. Pa, da ne pozabimo, obljubo o podpori za gradnjo NEK2 je za en foto termin je presdsedniku ZDA dajal tudi naš takratni P.M. Borut Pahor. Foto termin je padel v vodo.
#2
Janez Mihevc
21
Sep 16, 2019
200% podražitve med projektom so čista kraja, pri kateri sodelujejo vsi vpleteni. Takšna odstopanja enostavno niso mogoča. In še Westinghouse, ena najstarejših inženirskih firm na svetu, halo!
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2019-09-16 06:50:07 (Sep 16, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Petričevo Delo na začetku konca. Izhajali naj bi le še 4x na teden, na podeželju sploh ne, sledijo množična odpuščanja.
Utapljajo se v lažeh: če ne laže Accetto, pač lažejo sklepi ustavnega sodišča. In zdaj laže še predsednik sodišča.
Slovenija, 5G, Inis in načelo previdnosti na krilih LDS & prijateljev
To je pa preveč! Če Accetto ne odstopi, imamo ustavnega sodnika, ki dokazano laže, je brez integritete in sodi politično.
Pravna klika SMC. Dokumenti in dokazi: podpredsednik ustavnega sodišča lagal kolegom, strankam postopkov in javnosti.
Medijski kartel v službi kabineta šefa vlade: Povest o hrabrem Marjanu in hudobcih ali kako se ohranja na oblasti amaterje.
Mladega policista manekenskega videza premestili v Ljubljano. Nič takega, če ne bi, kot kaže, hodil z direktorico policije.
Kriminalka! Srhljive razsežnosti afere Lepa N.: Sova poslancem ne da njene kadrovske mape, sta to naročila Črnčec in Šarec?!
Afera Lepa N. Dokaze zlorabe ponujajo kar same od sebe: poglejte, kako amatersko so se zaplezali Kozmelj, Črnčec in Šarec.
Na Sovi vre. Razkrivamo: 40 tisoč evrov proračunskega denarja za agentko NH, časovno povezano tudi z Marjanom Šarcem.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(235)
desus
(78)
sds
(71)
Vlada
(67)
LDS
(66)
pop tv
(51)
sdh
(43)
večer
(42)
Zares
(40)
sova
(37)
levica
(30)
DUTB
(29)
furs
(20)
OVS
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
AKOS
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
dars
(10)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
Eles
(7)
sls
(7)
KKR
(7)
NH
(7)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
NATO
(5)
Erar
(5)
CME
(5)
arso
(5)
Sava
(5)
LMŠ
(5)
Siol
(5)
šoa
(5)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
AMZS
(4)
Tv3
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
SODO
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
osa
(2)
IGLU
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)