Odločni? Izkušeni? Bratuškova, to je čisti fake. Bumbardelli je vseeno pravi vajenec v primerjavi s svojo predsednico!

Objavil/a Forum !, dne 2019-08-09 ob 06:58:01

Piše Aljuš Pertinač

Poletja so v Sloveniji, ko gre za visoko politiko, navadno dolgočasna. Tokrat je drugače predvsem po zaslugi magistrice Alenke Bratušek, predsednice istoimenske stranke in, še pomembneje, ministrice za infrastrukturo (MZI) v 13. mavrični antijanša manjšinski vladi našega Marjana Šarca s podporo samoizpovedno opozicijske stranke Levica.

MINISTRICA = PALAČINKA

Namreč, medtem ko ona nabira kondicijo za vročo politično jesen in vmes peče palačinke, spodnja je očitno s slivovo marmelado ...

Vir: Twitter Vir: Twitter

... gradbena mafija pri nas, ki se ji v dominantnih medijih v državni, paradržavni in/ali tajkunski lasti politično korektno, mestoma pa kar ljubkovalno reče slovenski gradbinci, mirno blokira in celo dobiva glavne gradbene projekte v ingerenci naše Alenke.

Alenka Bratušek v javnosti rada daje videz odločne ženske. Ne nazadnje, geslo njene istoimenske stranke je: Odločni. Izkušeni. Ampak to je fake. Navaden blef. Kako zelo fake, v lastni osebi tako rekoč ad personam ponazarja njen poslanec in nekaj časa celo minister za kohezijo (ja, Bogovi so padli na glavo) Marko Bandelli.

				Madonna Santa quel Bumbardelli!*2 No, Bumbardelli je vseeno pravi vajenec v primerjavi s svojo predsednico. (vir: Požareport)			Madonna Santa quel Bumbardelli!*2 No, Bumbardelli je vseeno pravi vajenec v primerjavi s svojo predsednico. (vir: Požareport)

Se še spomnite afere maketa? Ki je ex post odnesla ministra za okolje Jureta Lebna in spravila SMC Mira Cerarja v minus temperature v javnomnenjskih anketah? Zaradi te afere je bil na prangerju tudi zloglasni Damir Topolko, večni direktor direkcije za infrastrukturo. Ja, tiste direkcije, ki ima kronične težave z excellovimi tabelami. No, Alenka je februarja letos odločno napovedala njegovo razrešitev. K temu jo je pozval tudi naš Marjan. Časopis Dnevnik v lasti tajkuna Bojana Petana, ki je tik pred združitvijo s časopisom Večer v lasti tajkuna Uroša Hakla, je to napoved pospremil s takole pompoznim člankom:

Afera Maketa: "Tudi direktor DRSI Topolko mora oditi" "Po ministru Juretu Lebnu je Damir Topolko, direktor direkcije za infrastrukturo, druga žrtev, ki jo je odnesla afera Maketa. Se bo val zahtevanja (politične) odgovornosti širil tudi na vodstvo stranke SMC? Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je danes pričakovano napovedala razrešitev Damirja Topolka, direktorja direkcije za infrastrukturo (DRSI)." Vir: Dnevnik.si

Članek je bil objavljen 28. februarja, podpisala pa ga je "zvezdniška" novinarska zasedba Dnevnika: Meta Roglič, Anja Hreščak in Marjeta Kralj. V članku so Alenki očitale tudi, da Topolka ves čas brani kljub napačnem izboru ponudnika za maketo in kljub temu, da je s še tremi nižjimi uradniki na direkciji predmet kazenske preiskave.

No, Alenka očitno ne bere Dnevnika ali pa je enostavno prezaposlena. Saj veste, nabiranje kondicije in peka palačink, s slivovo marmelado ali brez, zahtevata svoj čas. Ko to berete, je že avgust, zato je prav, da pogledamo, kje je zdaj Topolko. Kmalu bo od ministričine napovedi in pompoznega članka v Dnevniku namreč minilo že pol leta in, ne boste verjeli, Damir Topolko je še vedno tam, kjer je bil. Direktor direkcije za infrastrukturo. Samo da Dnevnik, ki je očitno prezaposlen z združitvijo z Večerom, Alenki tega ne očita več.

NA KARAVANKAH NIČ NOVEGA

Odločni? Izkušeni? Larifari. Tako kot Alenka odločno (ne)razrešuje Topolka, tudi v javnih izjavah podpira vodstvo Darsa pri tem, da končno, po skoraj dveh letih, izbere izvajalca gradnje 2. predorske cevi skozi Karavanke, in to tako, da ga v resnici ne. Kako si sicer drugače razložiti dejstvo, da je njen MZI potreboval osem dni, da je ugotovil, da na razpisno dokumentacijo Darsa za zbiranje ponudb nima nobenih pripomb, kasneje pa je spremenil mnenje?! 18. julija, ko je Dars formalno že zbiral ponudbe, je namreč nenapovedano prišla sprememba razpisne dokumentacije. Zakaj, čemu, od kod, s kakšnimi nameni, nikomur ni znano. Po uradnih odgovorih MZI pred tem pa je jasno, da vso razpisno dokumentacijo Darsa pregleda in potrdi MZI. Kako to, da so potrdili razpisno dokumentacijo, potem pa sredi zbiranja ponudb razpisno dokumentacijo spremenili? Politika? Pritisk lobijev?

Kdo bi vedel. Podrobnosti ponudb sicer že poznate, ampak vendarle, za osvežitev spomina. Najcenejši so bili spet Turki, GGD, ki je bil prej drugi, je s previsoko ponudbo presenetljivo izpadel iz igre, Euroasfalt se ni več prijavil, Kolektor s svojimi partnerji Turki (jep, Turki ne smejo graditi Karavank, favorit domače gradbene mafije pa je Kolektor, ki ima za partnerja turško podjetje alias Bogovi so padli na glavo, drugi del) pa je spet popušil, pardon, politično korektno, osvojil odlično tretje mesto in je zgolj 21 milijonov dražji od najcenejšega ponudnika z največ referencami. Epsko, vam rečem.

Dars sedaj preverja veljavnost ponudb in hkrati čaka, da DKOM (jep, Državna revizijska komisija, kjer ima Kolektor odlične rezultate, odkar je članica partnerka enega od njegovih direktorjev) dokončno odloči o pritožbi GGD in Kolektorja zoper Cengiz in grški Avax. Kaj jim očitajo, ni povsem jasno, verjetno zgolj to, da so cenejši in da imajo reference. Pravnoformalno Darsu sicer tega ni treba. Vprašanje pa je, kako na njihove postopke vplivajo medijska namigovanja paradržavnega spletnega portala Siol.net, da bo še ta mesec zamenjan nadzorni svet Darsa in kasneje tudi uprava. In to sredi postopka za največji in strateško najpomembnejši gradbeni projekt ta hip pri nas. Ampak če vprašate Alenko, ona upa, da Dars dela zakonito in maksimalno hitro.

V gibanju za družbeno prenovo Sinteza ji več kot očitno ne verjamejo. Pri tem ne gre za klasično nagajanje levo-desno, ker je njen predsedujoči in "obraz" ko gre za velike infrastrukturne projekte, že ves čas vsem dobro znani Emil Milan Pintar. Ker tega, kar ugotavljajo, ne boste prebrali v dominantnih medijih, je prav, da lahko vsaj tu. Takole pravijo:

K temu pravzaprav ni kaj dodati. K temu pravzaprav ni kaj dodati.

KLIČI ZORKA ČE ŽELIŠ, DA BO BISTVENO DRAŽJE

Tako kot naša Alenka v besedah podpira vodstvo Darsa, je tudi člana uprave zloglasne firme za (ne)gradnjo drugega tira 2TDK d.o.o. podučila, vsaj tako so sporočili z njenega MZI, da je 2TDK samostojna pravna oseba, kar je približno tako, kot če bi pripadnika Slovenske vojske podučili, da je vojak. 2TDK ob nesebični strokovni pomoči Metoda Dragonje (Stranka Alenke Bratušek; op.u.), ki je bil pri nas že vse, samo učinkovit in transparenten na pozicijah, ki jih zaseda, ne, vodi Dušan Zorko. Ja, tisti Dušan Zorko, ki so se mu Nizozemci iz Heinekena, ko so videli, koliko Pivovarna Laško zapravi za nalepke, ki jih dobavlja družinsko podjetje Matjaža Hana, vodje poslanske skupine SD, zahvalili za sodelovanje. Han mu je potem poskušal zrihtati službo na SDH, vendar je naletel na odpor gospodarskega bademajstra, ministra Zdravka Počivalška, in Boruta Jamnika*3, Bobbyja Axelroda slovenske tranzicije, zato iz tega ni bilo nič. Na srečo mu je priskočila na pomoč njegova neuslišana politična ljubezen (pa i šire), naša Alenka, in Zorka, ki nima nobenih izkušenj z javnimi naročili (če bi jih imel, ne bi vrsto let naročal Hanovih (pre)dragih nalepk), infrastrukturnimi projekti, javnim financiranjem ali poslovanjem z državo, postavila na čelo 2TDK.

In Zorko je, uganili ste, že začel navduševati. Poleg tega, da se Karavanke, ker posla ni dobil Petričev Kolektor, pri nas še vedno ne gradijo, čeprav so Avstrijci, ki so s projektom startali istočasno, na drugi strani zvrtali že čez kilometer predora, se je sedaj spet zapletlo tudi pri gradnji drugega tira. Posla gradnje pokritega železniškega mostu čez Glinščico namreč spet ni dobil Petričev Kolektor. Namesto konzorcija Kolektor, Riko in Pomgrad, ki bi most zgradili za 13,5 milijona evrov, je posel najprej dobil konzorcij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel za 8 milijonov (tretjo, najdražjo ponudbo v višini 14,3 milijona evrov je oddalo podjetje Godina). A ga že spet tudi ni dobil. Zorko je namreč, na pritisk Kolektorja?, razveljavil lastno odločitev in ponovno preverjal eno referenco že izbranega in kasneje odizbranega ponudnika. Zajebano, ni kaj. Poleg tega, da se Zorko pri za davkoplačevalce tako dragih postopkih vede kot slon v trgovini s porcelanom, bode v oči tudi to, da 2TDK ni postavil najvišje dovoljene cene, ko je zbiral ponudbe. Tako imajo zdaj tri ponudbe in drugi dve sta za več kot 50 odstotkov dražji od prve.

In ne boste verjeli, 2TDK je razveljavil lastno javno naročilo, potem ko je že izbral najugodnejšega ponudnika, ker je na podlagi pritožbe Kolektorja in prijateljev (sic!) ugotovil, da, pozor, "… je bila sprva izbrana najcenejša ponudba neustrezna, ker naj ne bi imela ustrezne reference oziroma celo sumijo, da je bila ponarejena, obe ostali ponudbi sta pa bili krepko predragi". Tako je vsaj pojasnila naša Alenka. Jep, ministrica, ne pa samostojna pravna oseba, ki je v celoti sama odgovorna, bla, bla.

Če torej povzamemo vso to kolobocijo, je 2TDK, firma, ki je odgovorna za (ne)gradnjo 2. tira, kar je daleč največji infrastrukturni projekt pri nas od Kavčičeve vlade na začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja dalje, "… za izvajalca izbrala najugodnejšega ponudnika, nato pa je svojo odločitev, ker ’faza pregleda in ocenjevanja ponudb ni bila ustrezno opravljena’, razveljavila in znova pregledala ponudbe. Zdaj je razpis razveljavila. ’Pokazalo se je, da tisti, ki je bil najcenejši, ni bil najboljši, ker je domnevno ponaredil referenco,’ je pojasnil Zorko." (vir: MMCRTVSLO). Razumete? Ne? Poskušajmo to povedati po domače. 2TDK, ki ni postavil referenčne cene in je zato dobil ponudbe v razponu od 50 do 150 odstotkov realne vrednosti projekta, je izbral izvajalca, potem pa je na njegova vrata potrkal Kolektor s prijatelji in ga obvestil, da je v bistvu izbral napačnega. Da torej ni ustrezno opravil svojega dela, ker ni izbral njih in ker je izbrani izvajalec domnevno, pazite, domnevno ponaredil referenco. Za to, da 2TDK razveljavi lastno javno naročilo, je torej dovolj že sum, če le ta sum prihaja od Kolektorja in prijateljev.

Tu se poraja vprašanje, kdo hudiča je mislil, da se bo Zorko lahko uspešno upiral slovenski gradbeni mafiji, če v prejšnji službi ni znal naročiti niti najcenejših nalepk? Sam od sebe se ponuja odgovor, da je našemu Marjanu in naši Alenki pač vseeno, kdo kaj gradi, dokler lahko onadva brez posledic vedrita in oblačita na dobro plačanih funkcijah in se naokoli, medtem ko mi stojimo v kolonah pred Karavankami in Luko Koper po levi in desni prehitevata pristanišči na Reki in v Trstu, prevažata v dragih limuzinah s klimo.

Zato so Alenkine izjave v stilu, da dokler bo ona ministrica, samostojne pravne osebe v ingerenci njenega ministrstva in družbe, katerih skupščina je slovenska vlada, ne bodo klonile pred domačo gradbeno mafijo, zgolj pesek v oči, ki ga je treba izpirati s članki, kot je Dnevnikov zgoraj, v katerem so že zamenjali direktorja DRSI, ta pa je pol leta pozneje še vedno veselo na položaju.

PO TOPOLKU TOPOLKO

Zato Alenki in Marjanu nikakor ne verjemite, da jima je vseeno, kdo in za koliko bo gradil oziroma posodabljal železniško progo Maribor–Šentilj. Vseeno jima je v resnici toliko, kot je vseeno domači gradbeni mafiji.

Kolektorju in prijateljem je tokrat uspelo oddati daleč najnižjo ponudbo. Stvar je zanimiva iz treh razlogov. Prvič zato, ker je šlo pri tem javnem naročilu za očitno prirejanje cene. 14 dni pred iztekom roka za oddajo ponudb se je referenčna cena dvignila, pozor, z 92 milijonov evrov na 101 milijon evrov. In ponudba Kolektorja in prijateljev se je referenčni ceni približala na zavidljivih manj kot 37.000 evrov! Pri stomilijonskem projektu. Drugič zato, ker je DDV v prvotnem tenderju, kot je bila praksa vedno do sedaj, obračunaval naročnik, sedaj pa ga naenkrat obračunava izvajalec. In tretjič zato, ker se naročnik ni odločil za metodo izdelave na ključ, ampak za metodo enotnih cen, kar pomeni, da se bodo Kolektor in prijatelji, če bodo dejansko izbrani, s kasnejšimi aneksi brez težav povzpeli za kakšnih 36 milijonov, kolikor jih sedaj denimo loči od višine ponudbe avstrijskega Strabaga.

Veste, kdo je naročnik tega posla? Ne boste verjeli, Direkcija za infrastrukturo RS, ki jo še vedno vodi zloglasni Damir Topolko, ki ga je naša Alenka po poročanju Dnevnika zamenjala že februarja letos. Pa ga ni. In slovenska gradbena mafija, pardon, konzorcij vseh večjih domačih gradbincev, kot jih ljubkovalno imenuje državna tiskovna agencija STA, si s Kolektorjem na čelu mane roke. In če ste morebiti še vedno v dvomih, da gre za organizirano državno politiko, potem si poglejte, kaj je omenjena STA navedla kot dobro novico za nas, davkoplačevalce: "To je za davkoplačevalce razmeroma dobra novica, ker nam ne bo treba poslušati nerodnih razprav, zakaj je treba v nacionalnem interesu izločiti cenejše ponudnike in za gradnjo infrastrukture plačevati več, kot je nujno potrebno." (STA, 5. 8. 2019). Noro.

Davkoplačevalce bi morala torej bolj skrbeti boleča ušesa kot dejstvo, da je slovenska gradbena operativa razen z mafijskimi prijemi in ob asistenci odgovornih na javnih funkcijah popolnoma nesposobna enakopravno konkurirati tujim ponudnikom ter graditi kakovostno in za realno ceno.

BOSTE NAMESTO POCENI IN KAKOVOSTNE GRADNJE ...

... RAJE ENO PALAČINKO?

Če povzamemo, naša Alenka pod budnim očesom našega Marjana napoveduje menjavo nadzornega sveta in uprave Darsa, ki se že leto in pol bolj ali manj uspešno bojuje proti slovenski gradbeni mafiji, hkrati pa mirno pušča na položaju direktorja DRSI, ki ga je kao zamenjala že februarja in pri katerem ima slovenska gradbena mafija očitno carte blanche za svoja mafijska rabota, da o kakšnem direktorju 2TDK, ki se smeši s tem, ko izbere najugodnejšega ponudnika, ker pa to ni Kolektor, kasneje svojo odločitev samorazveljavi, niti ne govorimo.

In obenem, tako mimogrede, davkoplačevalski denar meče skozi okno z lopato že zgolj pri načrtovanju infrastrukturnih projektov. Če je namreč Dars za oceno investicijskega programa (IP) za 3. razvojno os, ki so jo pripravili trije strokovnjaki v zgolj treh tednih, plačal 18.000 evrov, je naša Alenka, kot je ugotovila Sinteza, za oceno IP 2. tira firmi Deloitte plačala astronomskih 800.000 evrov v pol leta! Ni kaj, splača se biti na pravi strani borbe proti gradbeni mafiji, kajne?

Globoka država se tako verjetno res konča pri Karavankah, ampak se hkrati od Karavank širi tudi na 2. tir, železniško progo Maribor–Šentilj, v prihodnje pa skoraj zagotovo tudi na 3. razvojno os, tretji pomol, itd. Naša Alenka in naš Marjan sta ob tem nemočna, kot je nemočna kakšna palačinka. Če pa jo globoka država alias tranzicijska levica hoče namazati s slivovo marmelado, jo pač bo. Pa dober tek.

(Aljuš Pertinač je voditelj televizijske oddaje #Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

*1 Stranski učinek

*2 Ljubi bog, kakšen bumbar

*3 Glavni lik v seriji Milijarde, ki se vrti na HBO in HTV

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Miha Skumarc
2
Aug 09, 2019
@Igor Hauptman, le zakaj bi se opravičevali? Nič ni narobe, res pa jaz zelo ne rad tisto "od splošnega k posebnem in obratno". Rekla djala. Če sem razumel prav, ste doživljali prejšnji režim in prav nobene potrebe ne čutim, da bi mi morali pojasnjevati svoj način opažanja, razmišljanja. Torej, nič ni narobe in upam, da bo tako ostalo. Pa še to, omenili ste in predlagali, da greva "per tu". Sprejmem, ker ste tega vredni.

#21
igor hauptman
0
Aug 09, 2019
Miha, požrem besedo pa ne zato, da bi imel zadnjo in poskusim še enkrat s pojasnilom. Poanta mojega prvega komentarja je bila naslednja. Ob vseh peripetijah te in še nekaj prejšnjih vlad, se zastavlja krucialno vprašanje, ki zadeva naše bodoče opredelitve na naslednjih državnozborskih volitvah. In sicer ali ta in tudi predhodne vlade dejansko vladajo, to pomeni, da obvladujejo vse državne podsisteme in oblastne institucije ter ljudi, ki jih vodijo (izjema je seveda sodstvo, kot tretja veja oblasti, ki naj bi bilo neodvisno), ali pa to dejansko za njenim hrbtom dela nekdo tretji. In, če ta (skupčkana) vlada to državo dejansko vodi, ali je glede na vse, kar se ji dogaja ( ne samo v tem prispevku Aljuša) opravilno popolnoma nesposobna, ali pokvarjena, ali pa oboje. Na vprašanje, ki ga zastavljam pa ponavadi ne odgovarjam sam, ga pa poznam.
In Miha, pozabi na SDK, še prej pa na Fikreta Abdića. Tam,kjer je kraljeval on ni nikoli kraljevala partija, tam je vladal divji zahod (divlji zapad). Lp
#20
Miha Skumarc
2
Aug 09, 2019
@Igor Hauptman, tisto, da ".med ljudmi je ves čas VLADALO PREPRIČANJE, da je učinkovito preprečeval vsakršne nepravilnosti ter, DA je v državi red."..., jaz pač ne sprejemam kot dejstvo kot tudi ne tisto, ko nekateri še sedaj trdijo kako je bilo takrat lepo: šole so bile zastonj, vsi smo imeli stanovanja, zdravstvo tudi, gradili smo, hodili na morje, smučat..

Včeraj na Reporter: https://reporter.si/clanek/slovenija/dosje-vse-titove-skrivnosti-2-skrivaski-komunist-broz-se-je-izdajal-za-grka-iz-kanade-sveda-in-angleza-716917


Tomaž Mlakar
A lahko koncno pustite cloveka pocivati v miru.
Vsi ki ste/smo se rodili v tem rezimu, smo vsako leto imeli morje, smučanje, gradilo in delalo se je. Nihče ni imel težav hoditi k verskim obredom, na shoping cez mejo ipd.... Seveda ni bilo najbolj zdravo da si vse povedal kaj misliš, to tudi danes ni, pa se gremo neko demokracijo.

Miha Skumarc
A sta vas ata in mamica nasrala...?

In sedaj naj jaz ponavljam to navajanje, čeprav vem, da ni bilo res.

Sicer pa, "Miha, težko je polemizirati s tabo, če se usedeš na tri besede v stavku, ostalo pa spregledaš, ali pa ne razumeš".
Jaz nimam težav, zelo rad pa sem precizen v navajanju, zato trdim, da je bila ex juga eno samo sranje in raj za plebs, lenuhe in potepuhe tipa Luka, in nesprejemljiva za izobražence željne razvoja in demokracije.

DOSJE Vse Titove Skrivnosti (2): Skrivaški komunist Broz se je izdajal za Grka iz Kanade, Šveda in A

O komunističnem diktatorju Josipu Brozu - Titu krožijo številne zgodbe in marsikdo dvomi v identiteto moža, ki je 35 let
#19
igor hauptman
0
Aug 09, 2019
Miha, težko je polemizirati s tabo, če se usedeš na tri besede v stavku, ostalo pa spregledaš, ali pa ne razumeš. Piše dobesedno: ..".med ljudmi je ves čas VLADALO PREPRIČANJE, da je učinkovito preprečeval vsakršne nepravilnosti ter, DA je v državi red.".... In še: SDK je bila strah in trepet za tista podjetja, ki so morala striktno poslovati v skladu z veljavnimi računovodskimi standardi in ostalimi predpisi, kar pa ni veljalo za vse. Vendar je med ljudmi na splošno veljalo PREPRIČANJE, da SDK zagotavlja finančno disciplino. Ti si pač vedel, da ni tako,. O.K.. , jaz tudi , pa partija tudi pa ni nič pomagalo in zdaj zaključujem, ker nima nič več z Aljuševo temo.
#18
Miha Skumarc
6
Aug 09, 2019
No, tole pa je še ena neumnost: »…da je v državi red. Saj, če si iz tistih časov, dobro veš, kakšen učinek je imela takratna SDK na finančno pravilnost poslovanja podjetij..«

»Zakon o zagotavljanju plačil med uporabniki družbenih sredstev iz leta 1975. Takrat smo že bili v riti, Vsi bi morali svojo obveznost poravnati virmansko v 15 dneh, če ne pa bi moral zavarovati plačilo z avalirano menico.
Nihče ni plačeval, razen drobiža, vsi so pisali in podpisovali menice, jih trasirali in krožile so po celi Jugoslaviji – nihče pa ni plačeval.
Najbolj znan primer je Agrokoka Fikret Abdič - "Babo" .
Mojster je bil, mojster izigravanja režima in finančnega trga. Izgradil je sistem AK v višini takratnih 200 mio usd brez enega samega dinarja. Nikomur ni nič plačal, le menice je pisal.Rad pa je rekel, da mora biti proizvajalec »maštovitiji« od kupca. SDK, tudi v SRS pa je v dogovoru z vlado in CK takšne menice odlagala v »spodnji predal«….niso bile vnovčene…
Da, to je bil ta SDK, zadnji poizkus, da rešijo državo pred neredi. Je pa država bankrotirala, Broza o tem niso obveščali. Potem pa tako veste »bonska vlada«, izvoz za vsako ceno in katastrofalna inflacija…
Partija se je skrivala in molčala, pozneje pa vpila, po TITU – TITO.
#17
igor hauptman
0
Aug 09, 2019
Miha, ponižno sprejemam na znanje pa upam, da se nama Istok preveč ne smeji, obema.
#16
Miha Skumarc
1
Aug 09, 2019
ŠE ENKRAT:
@Igor Hauptman, da ne bo nesporazuma, Slavko Pezdir (*1951), kulturni novinar je ugleden državljan, bivši družbeno politični delavec in Z MANO NIMA NIČ SKUPNEGA. Ga pa poznam.

Zaradi tega se mi zdi neumestno, da napišete: "Če se, Istok strinjaš s Slavkom (alias Mihom Skumarcem?) /SINONIMI: z drugim imenom/
#15
Igor Hauptman
0
Aug 09, 2019
Miha Skumavc, vse kar dobronamerno opisuješ ( če te ne moti, da te tikam, pričakujem enako zase) dobro poznam. Poanta primerjave z bivšim režimom je le karikiran primer vladanja nekega režima, ki je nedvomno nedemokratičen in je dejansko učinkovito deloval, le ko je bilo potrebno zaščititi položaj partijske nomenklature. Vendar je med ljudmi ves čas vladalo prepričanje, da je učinkovito preprečeval vsakršne nepravilnosti ter, da je v državi red. Saj, če si iz tistih časov, dobro veš, kakšen učinek je imela takratna SDK na finančno pravilnost poslovanja podjetij (razen tistih, ki niso bila pod njeno kontrolo), predvsem pa računovodje podjetij. Taka primerjava tudi nima nobenega namena ocenjevati uspešnost socialističnega modela gospodarstva. Glede Slavka pa gre za mojo nenamerno zmoto, se opravičujem. Pa, da se preveč ne oddaljujemo od teme prispevka.
#14
Igor Hauptman
4
Aug 09, 2019
Največ pove konkretna primerjava, kako se "gradi" karavanški predor pri nas in kako se v resnici gradi in za kakšno ceno pri Avstrijcih. Vse ostalo je nabijanje po čez. Tudi nakladanje o neustrezni zakonodaji o javnem naročanju. Zakaj pa je takšna in komu v korist. Dokler ga Avstrijci gradijo bistveno ceneje kot mi, me njihova stopnja korupcije niti malo ne skrbi, oz. tega ni potrebno skrbeti Avstrijcev in jih zato brez problema lahko komentiraš.
Sicer pa, demokratične ureditve z večstrankarskimi sistemom delujejo učinkovito le, če je aktualna vladajoča garnitura pod stalnim nadzorom. In ker vemo, da državne institucije, ki to delajo po uradni dolžnosti, rade zatajijo, je potreben tudi civilni nadzor, vključno z (nedržavnimi) mediji. Če to negiraš, podpiraš naše, ki so na oblasti in ti so isti že dolgo časa. Lahko pa zagovarjaš tudi ureditev, ki sem jo, kot učinkovito glede izvajanja svoje oblastne funkcije opisal v svojem prvem današnjem komentarju. Meni je še zdaj neznansko všeč Dolančeva ugotovitev, da so pri nas na oblasti komunisti, če pa ne bi bili , bi bil pa kdo drug, ampak ni. Genialno le, da nas v tem primeru nikoli ne bi bilo v EU.
#13
Miha Skumarc
3
Aug 09, 2019
@Igor Hauptman, da ne bo nesporazuma, Slavko Pezdir (*1951), kulturni novinar je ugleden državljan, bivši družbeno politični delavec in Z MANO NIMA NIČ SKUPNEGA. Ga pa poznam.

To, vaše " V prejšnji državi (v SFRJ) namreč, bi sicer vsa opisana dela v prispevku izvajala domača podjetja", je pa čista neumnost.
Jugo dinar ni bil konvertibile, v 70-tih je država bankrotirala in ni mogla objaviti mednarodnega natečaja. Kradli pa so tako, da so izbrani gradbinci visokim funkcionarjem gradili zasebne hiše na račun investicije. In vi to dobro veste..., ali pa ne...
#12
Istok Potočnik
0
Aug 09, 2019
Strinjam se s Slavkom Pezdirjem, da pod Alpami nič novega.
Aljuš naj kar ponavlja, saj tudi sam pravim, da je treba gledati pod prste.
Ampak ne najavljati nekaj kot exskluzivno, kar meljejo vsi po vrsti. Razumeš?

Volilci ne razrešujemo korupcije na volitvah. Kogarkoli smo izvolili, vedno se je prilepila korupcija. Desni, levi, sredinski, vse srbijo prsti.
Po Evropi poglej. Italija, ma naši so vajenci, Angleži, boš rekel da ni korupcije, Avstrijci si rekel da ne smem, Hrvati majo to za nacionalni šport in tako naprej.

Zreducirat to da levi kradejo, desni so svetniki je tupasto. Na volitvah se odločamo o drugih stvareh, ne o tem, da izvoljeni ne bodo koruptivni. Ker bodo.
Seveda je pri nas korupcija in prav je da mediji na to opozarjajo, tudi tale.
Ampak ko začne vsak članek o tem, kako poredna je anti janša koalicija, potem pač občutiš, da gre za agitatorje in ne komentatorje.
#11
Igor Hauptman
3
Aug 09, 2019
Če se, Istok strinjaš s Slavkom (alias Mihom Skumarcem?), potem se strinjaj. Saj je lepo napisal.
Sicer pa se motiš vsaj glede tega, da ni potrebe za magari stokrat napisano o istem, t.j. o anomalijah pri javnih razpisih, kjer je investitor država,ali pa občine, mi raja pa davkoplačevalci. Dokler se te zadeve ne bodo začele odvijati vsaj tako kot v Avstriji ( kje ti vidiš navidezno ravnanje pri na primer njihovem razpisu za karavanški predor nam, ki tega ne vemo, zaupaj pa prosim, ne začni z Hypo banko, Svobodnjaki in podobnim), je očitno še premalo pritiska na nesposobno in hkrati tudi skorumpirano politiko.To, da se včasih pri Požarju tudi nabija je vsekakor manjše zlo, kot to, da se tolerira vse lopovščine po vrsti. Argument, da gre le za to, kdo bo kradel, naši ali vaši pa je krasen alibi tistim, ki to prav zdaj počnejo.
#10
Miha Skumarc
6
Aug 09, 2019
Nekatere pa le moti, da novinar kaže s prstom na kriminalce.
#9
Istok Potočnik
1
Aug 09, 2019
Se strinjam Slavko.
Pertinač me je spomnil, da že dolgo nisem jedel palačink. Jaz mam jih rad z medom.

Drugače pa, Pertinač, to so vse že stokrat prežvečene stvari. Čeprav, treba je govoriti o njih, ustvarjati pritisk.

Tolaži le to, da je v Italiji recimo, stvar še mnogo hujša. Avstrija je samo na videz boljša.
Ampak to je slaba tolažba.

In ne gre za prizadevanja za to, da se racionalno dela z javnimi sredstvi. Kot bi to lahko sklepali iz vseh teh pisanj. Gre samo za to, kdo bo ob tem imel koristi. Naši ali vaši.
Vse drugo je pesek v oči.
Torej, ne gre za to, da nam ne bi kradli, gre samo za to, kdo nam bo jemal. Upam, da se motim, he,he.
#8
Miha Skumarc
17
Aug 09, 2019
Nekateri so se nasmihali leta 2004 ko je bilo ustanovljeno DRUŠTVO Forum 21 z namenom proučevanja odprtih političnih, gospodarskih, razvojnih, socialnih, kulturnih in etičnih vprašanj globalne in slovenske družbe.
Zbrali so se pravi in ugledni politiki in gospodarstveniki
Predsednik Milan Kučan, podpredsednik Slavko Pregl, tajnik Božo Kovač
Programski svet Niko Toš, Danica Purg, Lojze Sočan
Upravni odbor Jaro Berce, Janez Bohorič, Sandi Češko, Marta Kos Marko, Miha Ribarič, Janez Škrabec
Med ustanovnimi člani Foruma 21 so bili Zoran Janković, Bruno Korelič, Herman Rigelnik, Srečko Meh, Janez Pergar, Črt Mesarič, Miloš Kovačič, Tone Turnšek, Bine Kordež, Miran Goslar, Niko Toš, Bojko Bučar, Zdenko Roter, Ljubo Bavcon, Dušan Nećak, Božo Repe, Mirjana Ule, Lojze Sočan, Lev Kreft, Lucija Čok, Andrej Košak, Gojmir Lešnjak, Vita Mavrič, Peter Božič, Saša Pavček, Mitja Rotovnik, Polona Vetrih, Evald Flisar, Janez Kocijančič, Danica Purg, Tone Vogrinec, Marko Kosin, Marko Bulc, Ivo Daneu, Franci Kek, Franci Pivec, Božo Zorko, Dino Pucer, Miloš Prosenc, Vasja Predan, Emil Zakonjšek, Primož Hainz, Silvo Komar in drugi

Kontinuiteta delovanja propadlega režima je bila zagotovljena.

Kmalu so se oglasili v Mladini in ALI H. ŽERDIN je napisal:
»Ko so komunisti skušali biti posebej kritični, so obsodili "forumsko delo". Forumsko delo - to je pomenilo, da ima partijski aparat premalo stikov z bazo. Če se je reklo, da partija dela forumsko, je to pomenilo, da partija ne ve, kaj se dogaja med ljudmi. Da partija ne pozna interesov delavskega razreda. Očitek o forumskem delu je bil nekaj najhujšega, kar je lahko doletelo aparatčika.« nato nadaljuje:

»Petnajst let zatem, ko je partija še zadnjič obsodila forumsko delo in hkrati lansirala program sestopa z oblasti, je zadnji predsednik ZKS Milan Kučan ustanovil Forum 21. Po dveh predsedniških mandatih in enem mandatu predsednika predsedstva se je Milan Kučan vrnil k forumskemu delu. Forum 21 je organizacijo, ki ima pravno-formalno status društva. Po besedah ustanovitelja naj bi bila zadeva po formi delovanja nekakšna civilno-družbena iniciativa. Če pa pogledamo, kakšna druščina se je zbrala v okrogli dvorani Cankarjevega doma, kjer so pred dobrim mesecem ustanovili Forum 21, lahko sklepamo, da F21 ni nadebudno novo družbeno gibanje, ki skuša na politični dnevni red spraviti kakšno eksotično temo. V Forumu 21 je v resnici zbran znaten del politične, gospodarske, znanstvene in kulturne elite. Ker ni čisto jasno, na katero stran se bo Slovenija nagnila na junijskih evropskih volitvah ter na jesenskih parlamentarnih volitvah - v teh trenutku se zdi, da bo rezultat izenačen -, bi Forum 21 lahko vplival na volitve. Morda je Forum 21 nekakšna speča stranka. Morda se bo Forum 21, če bi kazalo, da bo prišlo na politični sceni do hudih prelomov, v nekem trenutku prebudil. Speča krasota pa se bo preoblikovala v učinkovit aparat za osvajanje oblasti, torej v stranko. Čigava konkurenca bi bil Forum 21? Bi bil Forum 21 konkurenca politični skupini, zbrani okoli Janeza Janše? Nedvomno bi lahko odnesel del glasov. Bolj pozorno opazovanje pa pove, da je Forum 21 ustanovljen tudi zaradi lastnosti vladnega kabineta.« Vir: https://www.mladina.si/92481/kdo-vozi-forum-21/

In začelo se je delati. Vse, kar je Žerdin napovedoval, se uresničuje. Privatizacija, imam oblast nad oblastjo, ki počenja, kar hoče.

Aljuš Pertinač, ki dobro pozna to asociacijo piše po 15 letih, ko se v celoti uresničuje cilj RDEČIH ROKOVNJAČEV.
#7
Aton EU
1
Aug 09, 2019
Zoprno je, če ne prebereš nobene knjige. Tudi tiste za obvezno čtivo ne.
#6
slavko pezdir
10
Aug 09, 2019
Na sončni strani Alp nič novega.
"Igre brez meja" z javnimi razpisi in naročili se bodo - kot vselej - končale z zmagoslavjem "naših", ki bodo mimogrede pobrali mastne provizije in tolste podkupnine še za nedotakljive in javnosti skrite svoje "botre" oz. resnične odločevalce iz politično-.kriminalnega podzemlja "ugrabljene države". Vse dodatne finančne stroške zaradi zamud, šalabajzersko pripravljenih projektov, fiktivnih pogodbenih zneskov in brezštevilnih aneksov pa bomo - kot vselej - plačali davkoplačevalci, državljani in volivci "špas teatra" oz. marionetnega gledališča v Državnem zboru RS, Vladi RS in v državnem pravosodju.
#5
borut rojc
13
Aug 09, 2019
Primer norosti v zvezi z maketo drugega tira in nasploh vsa ta dogajanja s prirejenimi in razveljavljenimi razpisi pri gradbenih poslih, sodijo v kategorijo težke oblike razbojništva. Rahlo nora ministrica celo prikrito grozi tistim, ki bi lahko mešali štrene pri , že vnaprej dodeljenih poslih in milijonih. Podobno slaboumno je nekdanji okoljski minister grozil moravškemu županu, ki je zahteval odkop in analizo nevarnih odpadkov. Oba ministra z lažno izobrazbo, z očitno enakimi prijemi. Klovn, ki je komaj zmogel preko srednje šole, se je zlasti navduševal nad lažnim magistrom znanosti Lebnom. On sam je sicer kasneje pojasnil zadrego, da pač ni magister ampak master, česarkoli že. Tele ostane tele...Kriminalne združbe, ki obvladujejo infrastrukturo, zdravstvo, nasploh vse resorje, kjer se pretaka denar, imajo zgolj neznatno težavico, da so v vladi ljudje, na las podobni prej omenjenima magistroma, ki se vseskozi zapletajo v svoji intelektualni podhranjenosti, zabitosti in bebavosti. Bratuškova se sicer trudi, a težko je, če v življenju ne prebereš niti ene knjige, potem valjati besede in tvoriti smiselne stavke, trditve, ki jim bodo ljudje verjeli. Servilni novinarji prorežimskih medijev, poskrbijo, da ti retorični revčki, ne zardevajo pred kamerimi, vsled neprijetnih vprašanj in dejstev... Če končam z razbojništvom pri gradbenih poslih, omenjeno je nekaj imen v zvezi s tem. A tu se pase in napaja tisoče brezimenih, ki so vajeni živeti na račun drugih in bodo vedno izvolili svojega klovna, ki bo vzdrževal stanje kaosa, brezumja in enoumja. Od česa bodo sicer živeli Milovani Šetinci ali Bogdani Biščaki? Če ne drugega je treba preučiti tudi vpliv gradnje drugega tira na rast borovih gozdičkov. In pobasati sto jurčkov za to. Verjetno to počne master Jurček. Ali zažiga deponije?
#4
Igor Hauptman
7
Aug 09, 2019
Bom tokrat napisal nekaj bogokletnega, ali pa tudi ne. V prejšnji državi (v SFRJ) namreč, bi sicer vsa opisana dela v prispevku izvajala domača podjetja (t.j., slovenska z delavci iz juga), vendar bi se pri takšni zajebanciji, kot jo lahko vidimo na praktično vseh večjih državnih gradbenih projektih, prav vsi akterji (razen kakšnega partijskega funkcionarja), znašli na Golem otoku,seveda po tem, ko so ga zapustili politični zaporniki. To je tisto, kar danes mnogo Slovencev napeljuje k čisto preprostemu zaključku, kako je bilo v prejšnji državi vse bolje, ker je bil vsaj "red". Komu to koristi na daljši rok, bomo še videli, komu škoduje že danes, vemo.
Glede na videno, bi v normalno delujoči držav,i pristojni minister-ica nemudoma zamenjal-a upravo 2TDK ( brez običajnih izgovorov o poseganju v pristojnosti organov družbe),oz., če ta tega ne bi storil, predsednik vlade še bolj nemudoma pristojnega ministra-ico.
#3
ivan maček
5
Aug 09, 2019
Zdaj pa garat za štabne zajedalce.
#2
Pokaži več komentarjev
Forum !
Forum ! je objavil/a na zid osebe Požareport
Objavil/a 2019-08-09 06:58:01 (Aug 09, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
5 dni pred skupščino Telekoma popuščajo živci (in dekolteji). Vizjak grozi s tožbo in spušča fake news, da ga Šarec podpira?!
Untergang. Ali zakaj v Sloveniji propada pravna država? Pozor, če tole berete stoje, potem nadaljujte na lastno odgovornost!
Boj za državne milijarde: Božič odhaja jezen in poparjen, prihodnji teden pa na čelo Darsa, pozor - Cvetka Selšek?!
Generalica, poveljnica Slovenske vojske in to: dvojna vojaška ter druga morala gospe nikoli nič krive Alenke Ermenc
Telekom (in SDH). Veliki zakulisni kadrovski finale v 10 dneh: sporni Vizjak odhaja, Rozman ostaja, Merkan prihaja.
Opice, gangsterji, heroji, geniji, prevaranti in papki. Takšnih novinarjev ne delajo več.
Mayer že ostal brez Argumenta, nova voditeljica poročil iz Ene žlahtne štorije, a sem prihaja tudi britansko-srbski CNN
Primer Spar: zelo na hitro, pod mizo. Simon Zajc je res minister medvedov, volkov in kapitala.
Kako je Andrej Vizjak, kandidat za vodstvo Telekoma, lagal o službi na AT Kearneyju in domnevni ponzijevi shemi iz Dubaja
Grožnje Marka Bandellija za nas niso pritisk na novinarstvo. Ker mi Bandellija in njemu podobnih ne jemljemo več resno!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(232)
desus
(76)
Vlada
(67)
sds
(66)
LDS
(64)
pop tv
(45)
sdh
(43)
večer
(42)
Zares
(40)
levica
(30)
DUTB
(28)
sova
(27)
furs
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
OVS
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
dars
(11)
AKOS
(11)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
sls
(7)
KKR
(7)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
NATO
(5)
Erar
(5)
CME
(5)
arso
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
Tv3
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)