Jure Cekuta ni bil zgolj obsojenec iz afere Patria, ampak predvsem eden od najzanimivejših likov slovenske tranzicije

Objavil/a Bojan Požar, dne 2019-08-06 ob 06:40:43

Umrl je Jure Jurček Cekuta, slikar in obsojenec iz afere Patria. Star je bil 68 let, boj s hudo boleznijo pa je izgubil v krogu svoje družine. O njegovi smrti so včeraj poročali tudi številni tuji mediji, recimo sarajevski časopis Oslobodjenje, kjer so med drugim zapisali, da je bil Jure Cekuta veliki prijatelj Bosne in Hercegovine, čeprav mu v tej državi na koncu vseeno niso dali azila.

Toda Jure Jurček Cekuta ni bil povezan samo s Patrio, po čemer ga poznajo sedanje generacije slovenskih novinarjev, ki informacije zbirajo na googlu, bil je namreč tudi, no, pravzaprav predvsem eden od najzanimivejših, najskrivnostnejših in najintrigantnejših likov slovenske tranzicije. In kot tak je prehodil res neverjetno pot: od slavnega slikarja, prijatelja pokojnega Janeza Drnovška, sopotnika tedanjega vrha velike LDS (Drnovška, Petra Rigla - prav pri Cekuti doma sta se spoznala Rigl in njegova žena, famozna Paola Mariani, varnostnica tedanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, Gregorja Golobiča, Mihe Kozinca ...) ter lobista za orožje, umetniške slike in strateške surovine do obsojenca, osebnega stečaja in zapora na Dobu, ki je na koncu ostal tudi brez pomilostitve predsednika republike Boruta Pahorja.

Cekuta je okusil denar, slavo (nekaj časa je bil skupaj tudi z Andrejo Comino, znano novinarko ljubljanskih tabloidnih revij, s katero imata hčerko Klaro Laro) in oblast, leta 2002 tudi kandidaturo za predsednika republike, življenje pa je izgubil "v dolgoletnem boju" - kot je ob njegovi smrti zapisal njegov sin - "s slovenskim pravnim sistemom".

Slikarja in lobista Cekuto sem dobro poznal, imela sva tudi veliko skupnih znancev, zlasti iz Celja. Večkrat sem bil gost njegove znamenite vile v Prekorjah pri Celju, kjer je stanoval in slikal, bila je namreč tudi atelje in že takrat, pred davnimi leti, vredna okoli milijon dolarjev. Enkrat mi je podaril sveženj svojih grafik, po izbruhu afere Patria, ko se je že znašel v sodnih mlinih, pa me je prosil, da bi napisal njegovo biografijo. Dobila sva se v Celju, v odvetniški pisarni zloglasnega celjskega odvetnika Dušana Korošca, ki je o tem srečanju kasneje, žal v svojem tipičnem slogu, debelo lagal na sodišču. Čeprav me je Cekutova zgodba zanimala, se o pisanju njegove biografije žal nisva sporazumela. Cekuta je namreč vztrajal pri tem, da se knjiga konča pred Patrio, saj naj bi o Patrii on kasneje napisal čisto posebno knjigo, poleg tega je želel avtorizacijo, ti pogoji pa zame, logično, niso bili sprejemljivi, saj pišem tako, kot jaz hočem. To je bilo tudi zadnjič, ko sva se videla v živo.

O Juretu Jurčku Cekuti sem napisal in objavil precej člankov, zadnjega septembra 2018 (vir). O tem, kako naj bi z njim v zaporu ravnali grobo in poniževalno, ga maltretirali, morda tudi zato, ker Cekute ni maral zamerljivi in maščevalni Gregor Golobič (okoli Drnovška so Cekuto tudi vedno zelo opravljali), Jože Podržaj, generalni direktor slovenskih zaporov, pa je bil, kot vemo, do svojega padca pod Šarčevo vlado februarja letos absolutno Golobičev človek (vir). No, tale članek je morda najbolj zgodovinski: "Komu zvoni Peter Rigl, nekdanja siva eminenca LDS?!". Preberete ga lahko preberete na tej povezavi.

Počivaj v miru, slikar Cekuta!

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
vilar andrej
1
Aug 11, 2019
Če si ga "dobro" poznal - mi povej, zakaj so ga v Steyerju klicali "malar"..Da vidim kateri del zgodovine našega Jurčka ste izpustili....(izraz je od vodje proizvodnje okl vozil Tsheperja)
#17
Ivo Ovi
2
Aug 09, 2019
Požar - malo slabe vesti ali kaj?
#16
Ivo Ovi
0
Aug 09, 2019
Borut Rojc --- izprdek, ki vse (razen svojega boga) pljuva z ljubečimi nazivi.... pa se pri tem verjetno gleda v ogledalo....

njegova zagrenjenost... neprecenljiva hahaha...
#15
Istok Potočnik
0
Aug 06, 2019
Kdo vas je nategnil, Požar ali Cekuta? Se opravičujem, nisem razumel.
#14
ivan maček
1
Aug 06, 2019
..človek je mrtev, mislim da pa stvar ni tako nedolžna kot izgleda na prvi pogled, družil se je že s "pravimi",.. je pa odnesel skrivnost v grob...ali pa tudi ne?
#13
Miha Skumarc
4
Aug 06, 2019
Bojan Požar, pri njemu smo se dobivali tudi predstavniki Prevent iz SG, pa nas je nategnil kot vse ostale...
#12
Istok Potočnik
0
Aug 06, 2019
Točno. Bosanci niso imeli nič s tem. Imeli pa so Slovenci, ki od tam delajo umazane posle.
Se spomniš fotografij jj s Snežičem? Z malo domišlije se krog sklene.
Moraš pa vključiti smešno zavarovanje kredita sds z ničvrednim vložkom v njihovo podjetje...... Potem je vse jasno.
#11
Miha Skumarc
3
Aug 06, 2019
Pri tej barabiji prav gotovo niso imeli nič Bosanci.
Jure je plačeval svoje grehe.
#10
Istok Potočnik
1
Aug 06, 2019
Jaz mislim, da gre za enotno zadevo, ki se sedaj dokončuje preko Bosne...........
Vmes so pa nategovali eden drugega. Volf je pa spet po čudežu izpadel iz kakšne porcije, he,he.
#9
Miha Skumarc
4
Aug 06, 2019
Istok Potočnik. Morda je res plačal tuje grehe. Poleg svojih, seveda.

Mislim, da gre za popolnoma ločeni zadevi Riedll - Cekuta in Patrija - Janša.
#8
Miha Skumarc
3
Aug 06, 2019
Slavko Pezdir, glede na to, da ste Celjan, sem prepričan, da sta se osebno dobro poznala, saj sta oba Celjana, tako kot vaš predhodnik Marko na SZDL. Marko, moj osebni in družinski prijatelj, ni nikoli hotel razumeti barabij, ki so se dogajale v politiki. Ni razumel, da te odstavijo, če nisi po njihovem okusu.
Šele, ko so njega odstavili v Interevropa KP, je spoznal, da je politika kurba, ostal je brezposeln, Jurček pa je bil prijatelj predsednika in končal kot je - AMATER.
#7
Istok Potočnik
1
Aug 06, 2019
Morda je res plačal tuje grehe. Poleg svojih, seveda.
Grehe jj in sds.
V zadevi Patria je avstrijsko sodišče spoznalo za dokazano, da je desna roka jj prejela od Riedlla 900.000 evrov, namenjenih sds in jj. Ta desna roka je bil pokojni Jože Zagožen.
Tukajšnje sodstvo je fuj, avstrijsko pa hvalite. A so se tokrat tudi avstrijci zmotili in se spravili na jj?
In kako to, da je Zagožen umrl? Je mogoče tudi tu vmes zarota? In jj si ni upal na sodišče na Dunaj.
Riedll je bil pravnomočno obsojen na tri leta zapora.
O pokojnih vse dobro, solz pa tudi ne bom točil.

Nekdo je omenil premik NS in Tonina. Fant se počasi uči. Eni so pa totalno neučljivi, he,he.
#6
Miha Skumarc
7
Aug 06, 2019
Jure Cekuta, Jaki Horvat, Jože Tisnikar...
Jaki je celo zahteval, da mu priznajo akademsko izobrazbo, Tisnikar je skupaj s soprogo serijsko malal. Jure je magistriral, doktoriral v Bg.
Zanimivo. Rojen za slikarja, študira "TEHNIKO", kjer naj bi diplomiral, potem pa skokovito pride do doktorata znanosti, kjer se je ukvarjal kot amater.
No, "De mortuis nihil ni si bene."
#5
Istok Potočnik
1
Aug 06, 2019
Cekuta se je poleg slikarstva ukvarjal z nevarimi posli. Bolje bi bilo, da bi bil samo umetnik.

Ni bil edini pravnomočno obsojen v zadevi Patria.
#4
slavko pezdir
11
Aug 06, 2019
Še en, s tragično prezgodaj zaključenim človeškim življenjem, dokončno potrjeni dokaz porazne posameznikove brezpravnosti in škandaloznega politično motiviranega državnega nasilja sodne veje oblasti nad nemočnim posameznikom v samostojni državi RS in polnopravni članici skupnosti EU.
Kako pomenljivo in sramotno, da je bil državljan in slikar Jure Cekuta tako rekoč edini, ki je bil pravnomočno obsojen in kazensko sankcioniran na račun politično skonstruirane in sodno zlorabljene domnevne orožarske afere Patria, ki se ne tedaj in ne vse do danes tedaj pristojnega obrambnega ministra Karla Erjavca (Desus), prvega pristojnega in najbolj objektivno odgovornega podpisnika "najtransparentnejšega nakupa oklepnikov v zgodovini RS", - ni niti dotaknila.
Slikar Jure Cekuta je tragično "plačal" posledice političnega sodnega procesa v aferi Patria s predčasnim koncem svojega ustvarjalnega življenja, najodgovornejši odločevalec in podpisnik vseh pogodbe s finsko Patrio, večni minister za vse resorje in vlade vseh barv Karl Erjavec (Desus) pa je po ustavno razveljavljenem političnem procesu proti nekaterim političnim "tarčam" v aferi Patria dandanes "za nagrado" ponovno minister za obrambo v "manjšinski" vladi Marjana Šarca ter vladajoči koaliciji 5 + 1.
To je "vladavina prava" ter "večstrankarska politična demokracija" po nareku in politični praksi vladajoče kleptokracije oz. politično-kriminalnega podzemlja "ugrabljene države" v ustavno-pravno ter demokratično invalidni RS.
#3
Miha Skumarc
8
Aug 06, 2019
Bolje molčati kot ga blatiti.
#2
borut rojc
24
Aug 06, 2019
Za povprečnega levičarja, ima višjo vrednost od umetniške slike stenski koledar, kjer se motivi vsak mesec menjajo, še zlasti, če je na njem prasica, ki doji in se poriva s psi. Zato Cekute niso pretirano cenili. Bil pa je, kot Milko Novič, na črni listi Murgel, mafije, ki upravlja z državo. Tudi in predvsem zato je umrl. Ne s strelom v glavo na cesti, kot nekateri, doma, v krogu družine, na način kot ga mnogi poimenujejo, naravne smrti...V mojih očeh je bil predvsem človek milega izraza. Ni bil kriminalec. Ti z nasmeškom do ušes odhajajo s sodišč in morda zdaj pijejo kavo pri sosednji mizi, tik ob vas... Težko bi povprečnemu slovenskemu sodniku ali tožilcu , ki je v svoji službi vsaj enkrat zagrešil pravni zločin, ki mu oni, sami sebi pišoč zakone, precej milo rečejo bistvena kršitev določb pravdnega oz. pravnega postopka, dopovedal, da s takšnim početjem, sploh zavestnim, ubijajo ljudi. Ne sicer tako kot revolucionarni heroji komunistične revolucije, s strelom v tilnik, pač pa počasi, kot bi jim dodajali strup v žile. Bolezen, ki se razvije iz tega, pogosto doseže svoj cilj in žrtvi poda zadnjo obsodbo. ..Ali drugače, katero bolezen ima Zidar, katere Cekuta ni imel, da ne gre v zapor? Kriminalec je pač privilegiranec režima. Ima, kot nekateri v pravosodju, licenco za ubijanje, nič se mu ne sme zgoditi. Sodnik, sodeč in razmišljajoč po svoji vesti , tvega vse... Cirkusanti, ki sestavljajo vlado in jih vidim kot ljudi, kateri se lahko po mestu sprehajajo le, če so povezani z vrvico, vsekakor tega stanja ne bodo spremenili. Na vrtiljaku bi se jim rad pridružil Tonin, ki mu je žal, da nima karte za predstavo, čeprav so mu jo ponujali. Kot je dejal meni osebno je hitro ugotovil, da gre za neresno druščino. Zdaj meni drugače.
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2019-08-06 06:40:43 (Aug 06, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
5 dni pred skupščino Telekoma popuščajo živci (in dekolteji). Vizjak grozi s tožbo in spušča fake news, da ga Šarec podpira?!
Untergang. Ali zakaj v Sloveniji propada pravna država? Pozor, če tole berete stoje, potem nadaljujte na lastno odgovornost!
Boj za državne milijarde: Božič odhaja jezen in poparjen, prihodnji teden pa na čelo Darsa, pozor - Cvetka Selšek?!
Generalica, poveljnica Slovenske vojske in to: dvojna vojaška ter druga morala gospe nikoli nič krive Alenke Ermenc
Telekom (in SDH). Veliki zakulisni kadrovski finale v 10 dneh: sporni Vizjak odhaja, Rozman ostaja, Merkan prihaja.
Opice, gangsterji, heroji, geniji, prevaranti in papki. Takšnih novinarjev ne delajo več.
Mayer že ostal brez Argumenta, nova voditeljica poročil iz Ene žlahtne štorije, a sem prihaja tudi britansko-srbski CNN
Primer Spar: zelo na hitro, pod mizo. Simon Zajc je res minister medvedov, volkov in kapitala.
Kako je Andrej Vizjak, kandidat za vodstvo Telekoma, lagal o službi na AT Kearneyju in domnevni ponzijevi shemi iz Dubaja
Grožnje Marka Bandellija za nas niso pritisk na novinarstvo. Ker mi Bandellija in njemu podobnih ne jemljemo več resno!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(232)
desus
(76)
Vlada
(67)
sds
(66)
LDS
(64)
pop tv
(45)
sdh
(43)
večer
(42)
Zares
(40)
levica
(30)
DUTB
(28)
sova
(27)
furs
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
OVS
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
dars
(11)
AKOS
(11)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
sls
(7)
KKR
(7)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
NATO
(5)
Erar
(5)
CME
(5)
arso
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
Tv3
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
<