Zakaj Erjavec spet kandidira?! Odgovor je preprost: ima še 6 let do penzije, na koncu kariere pa bi šel v tujino.

Objavil/a Bojan Požar, dne 2019-08-04 ob 06:29:21

Da se je Karl Erjavec, dolgoletni prvak stranke DeSUS in trenutno minister za obrambo (to stranko vodi že 15 let in skoraj toliko časa je tudi minister; vir: Ime česa je Erjavec?), odločil znova kandidirati za predsednika stranke - na prihodnjem kongresu Desusa, je lahko presenečenje zgolj za naivne ali nevedne.

NJEGOV SCENARIJ

Tudi zanj podobno kot za Tanjo Fajon (evropsko poslanko SD) še kako velja, da je njegov "edini politični program skrb za lastno rit" (vir: kolumna Aljuša Pertinača). Erjavčeva situacija je danes takšna:

- stranka DeSUS je po vseh aktualnih anketah javnega mnenja praktično pod parlamentarnim pragom;

- on, politik Karl Erjavec, je star 59 let in 36 dni (letnik 1960) ter ima pred seboj še dolgih šest let do odhoda v pokoj;

- a je hkrati politično oslabljen kot še nikoli (iz zadnje interpelacije, povezane z evidentno zlorabo vojaške obveščevalne službe (OVS) v primeru zamenjave poveljnika sil Slovenske vojske, brigadirja Mihe Škerbinca, se je Erjavec izvlekel zgolj in samo zato, ker je interpelacijo predlagala SDS; saj je bil interni odziv znotraj koalicije: "ta mali Žan Mahnič, poslanec SDS, pa nam že ne bo menjaval ministrov"), leto 2019 pa bo v slovenskih političnih kronikah zabeleženo tudi kot tisto leto, ko se je začel konec politične kariere Karla Erjavca;

- propadel pa mu je tudi poskus postati evropski komisar.

Njegov scenarij je zato naslednji: ostati minister do konca Šarčeve vlade, do leta 2022, potem pa čisto na koncu, tri leta pred penzijo, ujeti še dobro plačano službo v tujini, na stroške davkoplačevalcev. Če morda zdaj pade kot politik, pa je seveda definitivno nezaposljiv.

Zato Karl Erjavec v tem času tudi pospešeno ureja vse svoje zasebne zadeve. Ena od takšnih zadev je nedavna zaposlitev njegove najbolj razvpite hčerke Eve, ki je javnem razpisu, kjer se je čisto naključno prijavila samo ona in neka Kitajka, ki pa ni izpolnjevala formalnih pogojev, dobila službo mlade raziskovalke na ljubljanski Ekonomski fakulteti. Z EF je sicer neuradno slišati, da so razpisni pogoji za mlade raziskovalce precej zahtevni, plače pa nizke, okoli 1000 evrov, zato je malo prijavljenih kandidatov.

Če Karl Erjavec želi uresničiti prej opisani scenarij, pa mora po vsej sili ostati predsednik stranke. Erjavec namreč prekleto dobro ve, da bi ga kmalu po tem, ko ne bi bil več šef stranke, in to celo takšen, kot je - avtoritaren, tudi zamenjali kot ministra. To je pač osnovna politična logika, to je Erjavcu popolnoma jasno, in ja, seveda, enako se lahko pripeti tudi zunanjemu ministru Miru Cerarju, še enemu bivšemu kandidatu za evropskega komisarja, potem ko od 5. oktobra dalje ne bo več predsednik SMC ...

In še to je za Erjavca samo prva nujna faza njegovega scenarija. Če si namreč službe v tujini ne zagotovi pravočasno, do konca mandata vlade Marjana Šarca, potem lahko - po naslednjih parlamentarnih volitvah - zdrsne v prazen prostor, če se stranka DeSUS ne prebije čez parlamentarni prag in posledično ne pride v novo vlado. In ker je takšno predvidevanje tudi zelo zelo realno, je danes Erjavec med tistimi politiki, ki forsirajo združevanje na "liberalni sredini", čeprav stranka DeSUS sama po sebi nima čisto nič liberalnega. DeSUS je sicer tako imenovana "enoproblemska stranka", ampak Erjavec jo je v zadnjih letih ideološko zapeljal povsem na levico; prej so DeSUS namreč volili tudi mnogi "desni upokojenci". Toda nekakšna predvolilna koalicija med Listo Marjana Šarca in stranko DeSUS bi slednji verjetno vzpostavila možnost prestopa parlamentarnega praga.

AVTORITAREN ZNOTRAJ STRANKE ...

... KLOVN NA ZUNAJ ...

ZDAJ PA ŠE VAZAL MARJANA ŠARCA IN DAMIRJA ČRNČECA

In zato je Karl Erjavec danes tudi vazal po letih precej mlajšega politika Marjana Šarca. No, to, da je vazal, in kot kaže ne le Šarčev (je kar bizarno: znotraj stranke je avtoritaren, na zunaj pa klovn in je postal še vazal?!), mu pravijo znotraj vladne koalicije (ampak Erjavec se verjetno ne sekira, saj ima dovolj debelo kožo, da prenaša tovrstno ponižanje), čeprav Šarec in Erjavec zadnje čase menda nista več toliko na zvezi kot pred časom. Je pa zato Erjavec, kot pravijo naši viri, dnevno na telefonski zvezi z Damirjem Črnčecem, državnim sekretarjem za nacionalno varnost v Šarčevem kabinetu (spomnimo, Črnčec je Erjavca tudi javno branil med interpelacijo), zato je slišati, da naj bi ministrstvo za obrambo vodil v bistvu Damir Črnčec, ne pa Erjavec ...

Branko Simonovič, Mirio Cerar in Karl Erjavec med zadnjo interpelacijo zoper Erjavca, kjer se je slednji  izvlekel samo zato, ker je interpelacijo predlagala SDS, češ, tamali Žan Mahnič pa nam že ne bo menjaval ministrov, leto 2019 pa bo v slovenskih političnih kronikah zabeleženo tudi kot tisto leto, ko se je začel konec politične kariere Karla Erjavca Branko Simonovič, Miro Cerar in Karl Erjavec med zadnjo interpelacijo zoper Erjavca, kjer se je slednji izvlekel zgolj in samo zato, ker je interpelacijo predlagala SDS, češ, ta mali Žan Mahnič pa nam že ne bo menjaval ministrov, leto 2019 pa bo v slovenskih političnih kronikah zabeleženo tudi kot tisto leto, ko se je začel konec politične kariere Karla Erjavca.

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Ajdemi Popushi
1
Aug 07, 2019
Sandi Bagola, jaz bi JJ takoj zaposlil...za več kot poslansko plačo. Samo njegov telefonski imenik je vreden več kot sto delavcev s tvojimi sposobnostmi.
#16
Istok Potočnik
0
Aug 06, 2019
Drži. Bomo že počakali, he,he.
#15
Sandi Bagola
0
Aug 06, 2019
Če smo pošteni, kdo pa bi zaposlil npr. janeza janšo? obramboslovec, politik, brez delovnih navad in znanja, katero podjetje bi ga hotelo? Do penzije je obsojen na strankarske jasli .. kot še veliko drugih strankarskih nesposobnežev vseh barv...
#14
Istok Potočnik
0
Aug 05, 2019
Tudi mene ne najdeš na spisku kake stranke. Raje dam v dobrodelne namene.

Ja, Janša Erjavčevega poloma ne bi bil vesel. Njegov edini zanesljivi partner je Desus, he,he.

Ampak je tudi res, da je Janša najraje v opoziciji. Od zmage do zmage naprej. Oziroma iz opozicije v opozicijo naprej.

No čisto resno. Vse to skupaj ni najbolje za Slovenijo. Čeprav sem bral intervju z Milharčičem, ki pravi, da je situacija kot je, za nas še kar v redu. In to utemelji..........
No, ko se bodo metuzalemi poslovili, bo čas da dobimo eno kompromisno uravnoteženo vlado. Zato navijam za desne, he,he.
#13
igor hauptman
1
Aug 04, 2019
Drugih po sebi , seveda. Je že malo pozno, lahko noč.
#12
igor hauptman
3
Aug 04, 2019
Istok Potočnik, ne sodi sebe po drugih. Glede na to, da se pri komentiranju podpisujem z imenom in priimkom, ki ga ne boš našel v nobenem strankarskem spisku, ne članskem niti plačilnem, boš moral zbadljivko agitator utemeljiti s čim bolj konkretnim, ali pa ti je to že prešlo v navado, ki se je ne moreš odvaditi. Naj bo kar hoče, stališča, ki tokrat glede Erjavca, kot tudi njegove stranke pritrjuje tvojemu, zaradi tega ne bom spreminjal. Lahko pa dodam, da bi polom Erjavca, to pomeni ne samo, da bi ostal brez predsedniškega stola, ampak, da mu ne bi uspelo izsiliti niti ugodne službe v diplomaciji, nedvomno bolj kot Janeza Janšo, razveselil njegove bivše politične sopotnike z leve, predvsem Golobiča in Kresalovo. Če sem malo zloben, bi si sam celo želel, da postane veleposlanik npr. v ZDA.
#11
Istok Potočnik
1
Aug 04, 2019
Anton, ne gre ti in ne gre. Kaj je razlog? Pretežka tema? Nojevstvo, he,he?

Daleč od tega da bi podpiral Erjavca, zelo daleč. Sploh ne pride v poštev. Zato tudi pravim, da Desus ne sodi v parlament.

In tudi med vami, agitatorji, je vsaj eden ugotovil, da so na desni še večji nesposobneži, da jih Karel tako uspešno dribla.

Požar pa je spet razkril veliko skrivnost. Razkril je, da bo Erjavec spet kandidiral. In ne boste verjeli zakaj. Ker bi spet rad bil predsednik. Raziskovalno novinarstvo? Babje čenče v slabi obliki.
Kako malo vam je potrebno za zadovoljstvo.
Leva karavana pa veselo naprej, he,he.
#10
Aton EU
1
Aug 04, 2019
Ga je podprla, pa še dodala malo čez "Požara" ( j )
#9
igor hauptman
6
Aug 04, 2019
Če se s čim strinjam z Istokom Potočnikom se prav gotovo o tem ,da se Erjavcu po nepotrebnem dela brezplačna reklama. Če slovenski živelj ni sposoben niti v 15 letih, ne glede na medijski marketing, ki ga je bila deležna "upokojenska" politika dojeti, kaj Erjavec v resnici je in kaj predstavlja, potem nobeno pisanje ne zaleže. Nasprotno, je celo kontraproduktivno. Bolj pomembno je opozarjati tiste, ki na volitve sploh še gredo, kako škodljiva je takšna "upokojensko"organizirana politika. Dokazov za to je nič koliko. Opozorilo seveda velja tudi za opozicijske politike, ki se v preteklosti niso primerno organizirali, da bi med svoje volivce pridobili tiste, ki jih je v svoje vrste zvabil DESUS. Ni namreč dovolj v svoj politični program napisati le nekaj obljub o boljših pokojninah, potem pa kdo bo več obljubil.
#8
Miha Skumarc
4
Aug 04, 2019
Aton
Čakamo, da ga podpre Istoka

Saj ga je že
#7
borut rojc
10
Aug 04, 2019
Če bi v stranki ali društvu upokojencev, med najbolj vplivnimi bili normalni, predvsem pa moralni ljudje in ne kup nekih zaslužkarjev in prevarantov , na las podobnih zmešanemu ministru, bi le tega kazensko ovadili zaradi zlorabe stranke in vsesplošne bede upokojencev, ki je plod nedela stranke same pod njegovim vodstvom. To se ni zgodilo, ker vsak od njih išče svoj interes in skrbi za svojo polno rit, kot tudi obstaja možnost, da Erjavec zaradi svoje mentalne prizadetosti sploh ni kazensko odgovoren. Ni dosti drugačen od ljubljanskega šerifa, s katerim se rad druži. Ta se na sodišču namesto zagovarja, rokuje in objema s sodnicami. Če smo iskreni, kdo bi lahko obsodil ti dve prizadeti opici.
#6
Istok Potočnik
4
Aug 04, 2019
Spet brezplačna reklama za Erjavca.
Penzionisti sodijo v državni svet kot neko interesno združenje in ne v državni zbor.
Ampak tako pač je, so povsem legalna stranka v političnem prostoru Slovenije in tu se Erjavec odlično znajde. Pravzaprav je v tem velemojster, ker odlično obvlada zakonitosti, po katerih deluje politika. Mnogim to ni všeč in to predvsem tistim, ki se v politiki trudijo pa nikamor ne prilezejo.
Če je hčerka kaj podedovala po očetu, potem se bo že znašla. Ne poznam je, ampak če je končala fakulteto, potem glih prazne glave nima. Rojc jo očitno dobro pozna, da ve da je tepka, ampak Rojcu, ekspertnemu analitiku, tudi vsega ne verjamem, he,he.
Malo me čudi, da sta bili samo dve prijavi za mladega raziskovalca na ef.
Požar namigne, da čisto ,,slučajno,,. Potem pa v naslednjem stavku pravi, da sta bili dve pač zato, ker so pogoj8 težki, plača pa slaba.
Če so bili pogoji težki, potem ni glih taka tepka, plača pa tudi za začetjika brez službe ni tako slaba. Očitno so razmere v Slo kar dobre, da taka zaposlitev za naše diplomirance ni zanimiva.

Tako da Požar, nehaj kar naprej nakladat, pljuni v roke in detaljno razišči, ali je bilo kaj narobe pri tej zaposlitvi. In potem to objavi. Za zdaj so to le babje čenče.
Ko boš naredil to domačo nalogo, boš dobil pa novo. Kako se zaposluje otroke z desnega političnega pola. Ampak to ti najbrž ne bo preveč dišalo.

Kar se pa ,,scenarija,, Erjavca tiče. Ja kakšen pa naj bo, če ne takšen. Če mu je do sedaj tako šlo dobro, zakaj bi nekaj spreminjal.
Uživajte v lepi poletni nedelji.
#5
Aton EU
4
Aug 04, 2019
Čakamo, da ga podpre stoka. Taki so naši volilci.
#4
Sandi Andolšek
13
Aug 04, 2019
Erjavec je tipični kameleonski politikant, ki celo za tiste, ki so ga volili (upokojenci) dela največjo škodo. Ob znižanju koeficienta za izračun pokojnine je mirno dvignil roko, namesto , da bi se boril za njih in jim celo izboljšal pogoje za životarjenje v pozni starosti. To, da se seli iz stolčka na stolček samo pomeni, kaj mu je bistvena prioriteta. Skratka, politikantski dilentant.
#3
borut rojc
19
Aug 04, 2019
Če razmišljamo z zdravo kmečko pametjo in ne po logiki norca, ki je minister v vladi klovna, potem so upokojenci politično usmerjeni levo in desno in bi stranka upokojencev morala sodelovati v vsaki vladi. Bebec pač predvolilne pakte sklepa z neobstoječimi strankami, skoraj kriminalnimi združbami in navija za Srbe, ki košarke sicer ne igrajo v njemu ljubi Rusiji, pač pa v Ameriki...Kot predsednika stranke upokojencev, bi moral zanimati zgolj resor, ki se ukvarja z delom, družino in socialnimi zadevami. Teslo, ki vedno znova išče svoje veslo, se vseeno zaveda, da ima rit zadaj, kakorkoli se obrača po vetru, zato vzame tisto, kar mu v Murglah ponudijo. Upokojencem obrambni resor nič kaj ne koristi, morajo pa sami, brez vojskovodje vsak mesec znova v boj za preživetje. Zmagajo vselej, ko preživijo. Barabin, za katerga so menili, da je njihov zaveznik, jim je vseskozi kradel iz žepa... Ko gledam Erjavčevo neumno hčer, dvomim, da bo raziskovala in odkrila kaj pametnega v svoji službi. Ta se lahko le opazuje v ogledalu, dela selfije, prehranjuje in poriva ter počiva po napornem vsakdanu. Še najmanj škode od nje, definitivno pa precej manj kot od neuravnovešenega fotra. V bistvu niti ni tako slaba, glede na to, da jo je naredil debil.
#2
Miha Skumarc
0
Aug 04, 2019
Naj uživa, če že dela škodo.
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2019-08-04 06:29:21 (Aug 04, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
5 dni pred skupščino Telekoma popuščajo živci (in dekolteji). Vizjak grozi s tožbo in spušča fake news, da ga Šarec podpira?!
Untergang. Ali zakaj v Sloveniji propada pravna država? Pozor, če tole berete stoje, potem nadaljujte na lastno odgovornost!
Boj za državne milijarde: Božič odhaja jezen in poparjen, prihodnji teden pa na čelo Darsa, pozor - Cvetka Selšek?!
Generalica, poveljnica Slovenske vojske in to: dvojna vojaška ter druga morala gospe nikoli nič krive Alenke Ermenc
Telekom (in SDH). Veliki zakulisni kadrovski finale v 10 dneh: sporni Vizjak odhaja, Rozman ostaja, Merkan prihaja.
Opice, gangsterji, heroji, geniji, prevaranti in papki. Takšnih novinarjev ne delajo več.
Mayer že ostal brez Argumenta, nova voditeljica poročil iz Ene žlahtne štorije, a sem prihaja tudi britansko-srbski CNN
Primer Spar: zelo na hitro, pod mizo. Simon Zajc je res minister medvedov, volkov in kapitala.
Kako je Andrej Vizjak, kandidat za vodstvo Telekoma, lagal o službi na AT Kearneyju in domnevni ponzijevi shemi iz Dubaja
Grožnje Marka Bandellija za nas niso pritisk na novinarstvo. Ker mi Bandellija in njemu podobnih ne jemljemo več resno!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(232)
desus
(76)
Vlada
(67)
sds
(66)
LDS
(64)
pop tv
(45)
sdh
(43)
večer
(42)
Zares
(40)
levica
(30)
DUTB
(28)
sova
(27)
furs
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
OVS
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
dars
(11)
AKOS
(11)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
sls
(7)
KKR
(7)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
NATO
(5)
Erar
(5)
CME
(5)
arso
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
Tv3
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)