Je res dovolj, da je zadovoljen kralj aneksov Stojan Petrič, ker je njegov Kolektor dosegel, kar je hotel?

Objavil/a Forum !, dne 2019-07-22 ob 06:35:12

Piše: Gregor Kos

Na lep četrtkov dan, 20. junija, tednik Demokracija objavi nenavadno natančen scenarij, ki ga imenuje Scenarij domače gradbene mafije za Karavanke. Seveda sem ga z zanimanjem prebral in si mislil, da kaj tako prozornega celo v Sloveniji ni uresničljivo. Da bi domačim ponudnikom za KaravankeKolektorju z Rikom, Gorenjski gradbeni družbi in zaradi kričeče izpostavljenega domačega lobista in lokalnega šerifa tudi sarajevskemu Euro-Asfaltu – ter seveda vsem njihovim tujim partnerjem, ki so nujni zanje, saj jim zagotavljajo reference, uspelo zrušiti nadzorni svet in posledično upravo Darsa, ki je naročnik javnega naročila za Karavanke, se mi je zdelo pretirano. Saj je njihov razlika do najugodnejšega ponudnika pač pretirana. Pomenljivo pa je, da so napovedali tudi slovo ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek.

ČAS ZA SLOVO UPRAVE DARSA

In potem pride 17. julij in evforičen čas, ko je bila domača politika in kvazianalitika prepredena z napovedmi o novem komisarju in ko še niso završale pretirane napovedi o trenjih v koaliciji. Ta dan je spletni portal Siol.net, ki ne glede na pogosto kopiranje pomembnih ugotovitev velja za najmanj blizu vladajoče garniture, ob nenavadno rani uri objavil, da se dejansko pripravlja menjava nadzornega sveta Darsa, seveda ne da bi namigovali na posel s Karavankami. Celo več, napovedali so že datum menjave – konec avgusta. In kaj logično sledi menjavi nadzornega sveta – prav imate, menjava uprave. Predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic in član uprave Vili Žavrlan sta se v preteklih treh letih trudila, da Dars kot naročnik izbere za davkoplačevalce najugodnejšega in najkakovostnejšega ponudnika za gradnjo druge cevi predora Karavanke, a sta prezrla pomembno slovensko lastnost, da dosedanjim oblastem, na žalost pa tudi aktualni vladi nikoli ni bilo do izbora za davkoplačevalce najugodnejšega in najkakovostnejšega ponudnika. Pomembno je, kaj bo dobro ”za naše”. In v zgodbi za Karavanke vse od decembra "naši" na veliko izgubljajo kljub neizmerni vehemenci in, kot kaže, nikoli presahnjeni denarnici, ko je treba plačevati usluge. Jože Duhovnik kar naenkrat iznajde formulo, da je treba ščititi zaposlene pri izvajalcih gradbenih del. S prstom kaže na turško gradbeno podjetje Cengiz in "po naključju" pozabi, da aktualni zakon o javnih naročilih v 210. členu jasno določa prav Duhovnikovo zagotavljanje pravic delavcem. Ker Duhovnik, strojnik in politik, očitno ni dovolj, gre v boj za pozornost še ekonomist in nekdanji minister Jože P. Damijan, ki nas poskuša prepričati, da je za slovensko makroekonomijo bistveno ugodneje, da posel za Karavanke dobi domače podjetje: "Pri gradbenih poslih, ki se financirajo iz javnih sredstev, moramo gledati celotne makroekonomske učinke – in ne zgolj končne cene" (vir). In pri tem "po naključju" pozabi, da noben domači ponudnik ni samostojen, da so v bistvu vsi podizvajalci tujim izvajalcem, ki imajo reference. Da Karavank v nobenem primeru ne bo gradil domači izvajalec! In znova problematizira višino ponudbene cene Cengiza, ki bi po njegovem lahko bila "dumping". Spet "po naključju" pozabi, da je ponudba Cengiza praktično identična pogodbeni vrednosti na avstrijski strani. In spet "po naključju" pozabi, da ima prej omenjeni aktualni zakon že implementirano varovalko v 86. členu, ki govori o neobičajno nizki ponudbi. In, ne boste verjeli, ponudba Cengiza seveda ni neobičajno nizka, saj je v dopuščenem rangu.

Vprašajmo se, kako neki smo se znašli v situaciji, ko lahko tudi aktualna vlada vleče tovrstne poteze, da kot za šalo meče nadzorne svete in uprave in ima pri tem popolno medijsko tišino! Relativno preprosto. Ko so novinarji javne in komercialne televizije kar tekmovali, kdo bo globlje rinil meč v hrbet ministru za okolje Juretu Lebnu zaradi tako imenovane afere Maketa, si verjetno nihče od njih ni domišljal, da v bistvu ne režejo Lebna in ne slabijo stranke SMC, ki je že bila napol politično truplo, temveč v bistvu pomagajo Alenki Bratušek čistiti resor in umakniti edino opravilno sposobno osebo na sejah vlade, ki kontrira njenemu blebetanju in pravljicam o drugem tiru. In Jure Leben je (od)letel. Za njim naj bi žaloval sam predsednik vlade, in to tako močno, da sedaj, ko tako rekoč identično napako evidentno ponavlja vladno podjetje 2TDK v pristojnosti prej omenjene ljubiteljice Ograj Kočevar - Alenke Bratušek, Marjan Šarec ne kliče nikogar na pogovor, nikogar ne sprašuje o odgovornosti in nikomur se ni treba posloviti. Še najmanj Alenka Bratušek. Je res dovolj, da je zadovoljen kralj aneksov Stojan Petrič, ker je njegov Kolektor dosegel, kar je hotel? Je njegov interes tako močan, da bo za to, da lahko dobi za najmanj 20 milijonov evrov davkoplačevalskih sredstev višjo ponudbo za gradnjo Karavank, letela uprava Darsa. Očitno da. Očitno vsekakor da.

DAMIR TOPOLKO ŠE VEDNO V UDOBNEM FOTELJU

In kje je na koncu julija 2019 eden od ključnih igralcev iz križanke z imenom Maketa Damir Topolko? Tam, kjer je bil ob predsedniku vlade tako bolečem slovesu od Jureta Lebna – v udobnem direktorskem fotelju na direkciji za infrastrukturo. In kdo je njegov nadrejeni minister oziroma ministrica – ne boste verjeli, Alenka Bratušek. In kaj je Alenka Bratušek javno napovedala, ko se je poslovil Jure Leben? Da bo odšel tudi Damir Topolko. Vendar pa je tudi ta beseda vredna toliko kot njene predvolilne napovedi o skrbi za upokojence, kar ona podobno kot stranka DeSUS pred tem na zunanjem ministrstvu sedaj ureja na infrastrukturnem ministrstvu. Saj veste, infrastruktura je temelj ureditve težav upokojencev. Mogoče je mislila na klančine, pa je nismo dobro razumeli. Bo že tako.

Seštevek naštetih nenavadnih naključij vsekakor ni, da bi bila aktualna vlada šibka ali da predsednik vlade ne bi obvladoval razmer. Kot vse kaže, je Marjan Šarec prvi na tej poziciji, ki je dovolj operativno sposoben, da razume interese "naših" in se jim ne postavlja po robu. Ne naredi nič za njih, vendar jih ne blokira. Ne misli, kot je pred njim arogantno menil Miro Cerar ali še pred njim vasezagledano Alenka Bratušek, da sta prav onadva rojena, da slovenski narod popeljeta po njuni zveličavni poti in bodo vsi popadali od navdušenja, da imamo nove zastavonoše. Šarec je, to je treba priznati, v pomanjkanju političnih veščin in res bornem besednjaku doma in še posebno v tujini za to raven politike (in medijev) res dober pragmatik. Ne sicer tak, ki bi segel do kolen pokojnemu Janezu Drnovšku, kar poskuša dopovedati besed lačnim novinarkam, ki jim uspe prodreti do njegove avdience. Vendar dovolj pragmatičen, da bistveno presega pragmatične nesposobnosti prej navedenih.

DNEVNIKOV SLAVOSPEV ŠARCU

Ne glede na slavospeve, ki mu jih izliva tudi ljubljanski časopis Dnevnik z novinarko Meto Roglič na čelu (vir), Šarec kot zaporedni poraženec vseh volitev, ki se jih je udeležil v zadnjih dveh letih, na volitve ni pripeljal tako rekoč nobenega novega volivca razen morebiti nekaj znancev iz Kamnika. To dokazujejo podatki o volilni udeležbi, ki z njegovim zveličavnim prihodom niso drugačni od žalostne bere pred njim. Več kot leto po volitvah težko naštejemo več kot tri poslance njegove stranke v državnem zboru in ne glede na to, kako pozorno boste brskali po spletnih iskalnikih, ne boste zasledili imen znanih Slovenk in Slovencev, ki bi stali v vrsti za članstvo v njegovi stranki. Marjan Šarec dobro ve, da se mora zgolj udeleževati partizanskih proslav, se pustiti trepljati po rami in v govorih najmanj trikrat omeniti pretečo nevarnost desnice in Janeza Janše. To je dovolj, da bo barka, ki jo vodi, mirno priplula do naslednjih državnozborskih volitev. Ki jih bo spet izgubil.

REINKARNACIJA PETRA GAŠPERŠIČA

In kaj nam ponovno pove do sedaj navedeno? Da bo v novi upravi Darsa najverjetneje sedel nekdanji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ne glede na dejstvo, da prihaja iz stranke SMC, ki je de facto ni več. Tudi če se na prihodnjem kongresu na njeno čelo zavihti sam gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki od tega na vse pretege beži, pa ne najde druge žrtve. Prav ste prebrali, Peter Gašperšič, ki je ob nastopu svoje funkcije trdil, da Slovenija ne potrebuje drugega tira, pa si je kmalu premislil. Peter Gašperšič, ki je skoraj povzročil odcepitev Kopra in Luke Koper in uspešno požiral obljube glede predora Markovec. Ta Peter Gašperšič je zagotovilo, da "naši" ne bodo trpeli. Da zaradi "naših" Dars ne bo po nepotrebnem obremenjeval Državne revizijske komisije, ki je po besedah nekdanjega predsednika Boruta Smrdela trpela pod pritiskom piar kampanj. Ne zaradi njegovih tolmačenj odločb DKOM, ki so bile mestoma diametralno nasprotne zapisanim odločbam, seveda. Peter Gašperšič je dovolj zanesljivo zagotovilo v novi upravi Darsa, da bo vlada Marjana Šarca zdržala do naslednjih volitev. Saj res, je mogoče kakorkoli odgovarjal v aferi Maketa? Seveda ne. Bomo morebiti slišali nasprotovanje desnice ob tovrstni kadrovski menjavi? Glej ga, zlomka, spet ne.

PETIŠOVCI IN FRACKING

In še en lobistični projekt je bil njega dni aktualen v Sloveniji, pa je tudi nenavadno potihnil, spet z odhodom krivca vseh krivcev Jureta Lebna. Še pomnite fracking in Petišovce? Res je, da Angleži (Ascent Resources - oziroma njihovi domači partnerji) znova grozijo. Petrol si seveda ne more privoščiti, da bi imel finančne izgube, saj naj bi bile v njih skrite pokojnine pomembnih ”naših”. Ko je (spet ta) Jure Leben preveč glasno zagovarjal prepoved frackinga, sta mu (in mu še vedno, čeprav ga ni več) fige držala najmanj dva akterja na ministrstvu za okolje. Prva je Tanja Bolte, vidna članica SD, ki bi se zaradi Petišovcev najmanj lahko, če ne že morala posloviti. Drugi pa sam državni sekretar Marko Maver. Glede na zgovorno tišino aktualnega ministra se verjetno prav imenovani državni sekretar pripravlja, da Zajca nasledi ob kakršnikoli napaki za "naše", da skupaj z Liljano Kozlovič, kadrovskim presežkom SMC na Agenciji RS za okolje, "našim" uredita vse potrebno. Na besede tolikokrat navedenega predsednika vlade, da bo sam budno spremljal varovanje resorja za okolje, seveda ni vredno spominjati.

Se še spomnite, ko smo na začetku napisali navedbo Demokracije, da naj bi se po scenariju domače gradbene mafije morala posloviti tudi Alenka Bratušek? Tu se očitno (tudi) Demokracija moti. Menjava uprave Darsa zadošča interesom "naših". In zadržanje poslušnih ministric tudi.

(Mag. Gregor Kos je politični komentator, specialist za digitalno komuniciranje ter nekdanji generalni sekretar Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
A B
3
Jul 22, 2019
Nobene razlike ni več med 1945 in danes. Nekateri isti, drugi njihovi potomci, tretji pooblaščenci prvih in drugih - scenarij isti, izvajalci različni, narod VSE PLAČA.
Tovariši, bodite previdni, prej ali slej se vam bo zgodila ulica.
#4
borut rojc
2
Jul 22, 2019
Moram se nekoliko korigirati v svojem komentarju. Namreč, tudi kriminalne združbe iz domačih logov, ki potem tuje gradbenike z referencami vzamejo kot podizvajalce, so spremenile svojo taktiko. Nekoč, za časa alkoholika in Mačkovega sorodnika , Zidarja, so privilegiranci izborov izvajalcev gradbenih del, postavili najnižjo ceno na natečaju in jo potem z aneksi tudi do destkrat odebelili. Zdaj , ko se razbojniki zbirajo na Škrabčevi domačiji, startajo že v osnovi z dva ali trikratnikom najnižje ponudbe ter s pritožbami in revizijami, tudi zavoljo banalnosti, manjkajoče vejice v neki pogodbi, dosežejo, da dobjo posel. Tudi kakšen aneks kasneje je vedno dobrodošel saj si s tem žepe polnita tako izvajalec kot naročnik. Le v Sloveniji država krade sama sebi.
#3
Aton EU
4
Jul 22, 2019
Neskončni pohlep. Žrtev je okolje in njihova volilna "stoka". Saj se vedno zavedejo, da jih nategnejo, toda prepozno. Že pridejo novi obrazi..
#2
borut rojc
5
Jul 22, 2019
Aneksi kriminalnih združb pri gradbenih poslih, to je to, kar poganja mafijski ustroj države. Svoje , s prirejenimi javnimi razpis,i naredi prav od teh razbojnikov nastavljena vlada in sklepni račun se tako izide... Pri sosedih gradijo Kitajci in to pred vsemi roki, pri nas ima večje reference od tujcev murgelsko gradbeno podjetje Grep, čeprav poseduje le samokolnico in dve vreči cementa. Od klovna in zmešane plagiatorke na ministrstvu za infrastrukturo, res ni pričakovati, da bi se zadeve v tem pogledu uredile, ker potem niti njiju ne bilo tam...Razumem tudi Damjana in njegove nerazumljive umotvore, očitno pogojene z neko boleznijo, da besed ne izogavarja, pač pa mu nekontrolirano letijo iz ust. Človek bi se rad primaknil k bogato obloženi mizi gradbene mafije. Ne razumem pa teze spoštovanega gospoda Duhovnika, ki se je v boju s prevarntom Lebnom in njegovimi pomagači pri zlatem tiru, odločno postavil na stran razuma in zdrave logike, torej proti tem, nad katerimi se klovn še posebno navdušuje. ..Na koncu se torej zaradi manjkajoče vejice , razveljavljajo razpisi, po katerih se posel dodeli najcenejšim izvajalcem in dodeli jebivetrom tipa Petrič, Škrabec & co. katerih kriminalne rabote so vedno najmanj dvakratnik najugodnejšega izvajalca posameznih gradbenih del , ki bi kot dober gospodar tudi s takšno ceno nekaj zaslužil...Vse, kar napišem, bazira tudi na osebnih izkušnjah. Zločinski režim nam je kot družini nekaj vzel, ta sistem tega noče vrniti. Zato, da kriminalci gradijo lakirnice na rodovitni zemlji, avtoceste skozi pšenična polja ter vse mogoče ovinke po vodovarstvenih območjih pri gradnji železnice. Če bo zmanjkalo, bodo pa zlikovci spet šli v preboj in še kaj vzeli...
#1
Forum !
Forum ! je objavil/a na zid osebe Požareport
Objavil/a 2019-07-22 06:35:12 (Jul 22, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Mayer že ostal brez Argumenta, nova voditeljica poročil iz Ene žlahtne štorije, a sem prihaja tudi britansko-srbski CNN
Primer Spar: zelo na hitro, pod mizo. Simon Zajc je res minister medvedov, volkov in kapitala.
Kako je Andrej Vizjak, kandidat za vodstvo Telekoma, lagal o službi na AT Kearneyju in domnevni ponzijevi shemi iz Dubaja
Grožnje Marka Bandellija za nas niso pritisk na novinarstvo. Ker mi Bandellija in njemu podobnih ne jemljemo več resno!
Pismo SMC-jevca: Matić za okoljskega inšpektorja?! Zmešalo se jim je, me pa čudi, da vsaj Šarec ne ustavi te norosti.
Odločni? Izkušeni? Bratuškova, to je čisti fake. Bumbardelli je vseeno pravi vajenec v primerjavi s svojo predsednico!
Glinščica in to. Nekateri posvečeni so postali tako močni, da nas kradejo vsem na očeh, ostali pa smo čreda za molzenje.
Jure Cekuta ni bil zgolj obsojenec iz afere Patria, ampak predvsem eden od najzanimivejših likov slovenske tranzicije
Zakaj Erjavec spet kandidira?! Odgovor je preprost: ima še 6 let do penzije, na koncu kariere pa bi šel v tujino.
Tri leta po Bojanu Požarju in Igorju Omerzi tudi novinarka CNN: še ena neavtorizirana biografija o Melanii Trump!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(232)
desus
(76)
Vlada
(67)
sds
(66)
LDS
(64)
pop tv
(44)
večer
(42)
sdh
(42)
Zares
(40)
levica
(30)
DUTB
(28)
sova
(27)
furs
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
OVS
(16)
Petrol
(14)
npu
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
dars
(9)
sls
(7)
KKR
(7)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
NATO
(5)
Erar
(5)
CME
(5)
arso
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
cnn
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
Jož
(1)