Epilog: Erjavec obstal. Toda ni zmagal on, vsi ostali smo izgubili. Resno!

Objavil/a Bojan Požar, dne 2019-06-23 ob 08:42:05

Da bi opozicija lahko z interpelacijo zrušila vladnega ministra, je brez tihega sodelovanja ali vsaj soglasja dela vlade praktično nemogoče (vir). Če bi namreč opozicija imela v državnem zboru 46 glasov, kolikor jih je potrebnih za "uspešno interpelacijo", bi ne bila opozicija, ampak koalicija. Zato ne glede na dejstvo, da slovenska zakonodaja ne daje možnosti predsedniku vlade, da sam postavlja ali odstavlja ministre, lahko minister pade samo takrat, ko ga na koncu k temu tehnično prisili predsednik vlade, če prej seveda ne odstopi sam. Predsednik vlade pa ministra, tudi kadar si sam tega sicer ne želi, zamenja zgolj ob (pre)močnem pritisku medijev in javnosti, kar se je pri Marjana Šarcu zgodilo v primeru padca ministrov Marka Bandellija, Dejana Prešička in Jureta Lebna. Tako "preprosto" je to, opozicija kot takšna tukaj ne more storiti veliko, Levica kot partnerska stranka Šarčeve koalicije pa z obstrukcijo interpelacije dejansko samo še utrjuje položaje ministrov.

Poleg tega naj bi se znotraj opozicije neformalno sporazumeli (dogovorili), da ne sme več "pasti" noben minister. Tako naj bi zahteval tudi Šarec, potem ko so mu v preteklih mesecih odpadli že štirje - ministri. Podpisana koalicijska pogodba pa že sama po sebi predvideva, da poslanci vladnih strank ne smejo podpreti interpelacij zoper ministre, ki jih vlaga opozicija. Pa četudi jim gre Erjavec osebno še tako živce ...

ZAKAJ JE ERJAVEC OBSTAL?

Zato je bilo tudi vsakršno pričakovanje, da bo minister za obrambo Karl Erjavec (DeSUS) padel na petkovi interpelaciji, ki jo je vložila SDS, podprli pa sta jo še Nova Slovenija in SNS, dejansko povsem odveč. Ker pa je Šarčeva vlada vključno z vsemi ministri podobno kot prejšnja vlada Mira Cerarja odvisna predvsem od političnega zakulisja oziroma globoke države, je (bila) pozicija Karla Erjavca še toliko bolj stabilna. Zakaj?

- Ker še ni povsem razdelano, kaj/kam z volilno bazo stranke DeSUS po odhodu Erjavca (da je prišel njegov politični konec, je - kljub neuspešni interpelaciji - vsakomur jasno). Igor Šoltes predsednik Desusa da ali ne ali pač združitev Desusa z LMŠ ...?

- Ker se to jesen začenja združevanje levosredinskih strank (LMŠ, SMC in Stranka Alenke Bratušek) v novo LDS, kar bi lahko pripeljalo do predčasnih parlamentarnih volitev leta 2020, če bi kazalo, da bi ta združena stranka na volitvah tudi relativno premagala Janševo SDS in potem skupaj s stranko SD sestavila novo vlado.

Gre torej za dolgoročno preurejanje slovenskega političnega prostora, pri čemer je tudi že jasno, da večjih sprememb volilne zakonodajo kljub zahtevam ustavnega sodišča ni pričakovati (še vedno namreč velja: nihče od poslancev ne bo glasoval za takšne spremembe, ki bi onemogočile njegovo ponovno izvolitev!!!). Toda pri petkovi interpelaciji zoper Karla Erjavca je opaznih še nekaj, recimo temu kar zelo žalostnih dejstev, značilnih za slovensko demokracijo:

- Večinski mediji so znova dokazali svojo poklicno nedostojnost in neposredno odvisnost od politike. Pod krinko lakoničnega poročanja, češ, saj interpelacija itak ne bo uspešna, so poskušali oprati svoje tiho paktiranje z oblastjo in pokazali težko razumljivo neobčutljivost slovenske sedme sile ali četrte veje oblasti (watch dogov), vključno z mnenjskimi voditelji, do zlorab obveščevalnih in varnostnih služb (v tem primeru OVS), ker to trenutno ustreza njihovim političnim gospodarjem. In ne samo to, del medijev in novinarjev je celo aktivno sodeloval pri reševanju vojaka Erjavca z lažnimi podatki, ki jih je dobival od zlorabljenih obveščevalnih in varnostnih služb!

Ali drugače, spet je bila zlorabljena vojaška obveščevalno-varnostna služba, podobno kot v primeru Janka Vebra in Telekoma Slovenije, i nikome ništa ...

- Toda politična kariera Karla Viktorja Erjavca je - kljub vsemu temu - praktično končana. Volivci so mu že na lanskih volitvah odrekli podporo in ga niso izvolili za poslanca, zdaj pa ljudje po raznih anketah javnega mnenja, kot vidimo, tudi plebiscitarno podpirajo njegov odhod iz politike ...

... Njegova geneza je znana, zelo konsistentno jo je opisal tudi kolega Aljuš Pertinač, voditelj oddaje Faktor na TV3 (preberite tej povezavi), zato ni čudno, da se je Erjavec celo med interpelacijskim nastopom v državnem zboru toliko obregnil ob Pertinača (vir) in mu gre - Erjavcu namreč - izključno samo še za to, kam se bo po koncu mandata te vlade skozi politično trgovino pretihotapil v tujino (diplomacijo ali Bruselj). A njegovo dokazano škodljivo početje (zlasti zlorabe politične moči) bi moralo imeti posledice.

IN JA, OD KOD TA DENAR?

Podobno kot nekatera druga vprašanja, ki se pojavljajo pri politiku Erjavcu, ki je minister že petnajst let!? Na primer: ena od njegovih hčerk Eva Erjavec na instagramu sama razkazuje življenjski slog, ki tedensko stane toliko, kot znaša Erjavčeva mesečna plača, da ne govorimo o seštevku povprečnih slovenskih pokojnin. Od kod ta ("njen") denar? So torej govorice, da naj bi Erjavec dobival denar, odstotke iz poslov, ki sledijo njegovi tako imenovani gospodarski diplomaciji, "odpiranju vrat" določenim poslovnežem ali podjetjem na vzhodu, in ki naj bi ga imel spravljenega v tujini, resnične?! Dokazov nimamo, toda govorice so, nekaj tega pa na spletnih omrežjih posredno dokazuje tudi Eva Erjavec. Mediji, ki jih sicer vročično zanimajo vse službe vseh otrok Janeza Janše (kar je seveda povsem pravilno, da ne bo pomote), pa spet sprenevedavo, kot da se jih to ne tiče?!

Zato je - tudi po tej petkovi interpelaciji - še najprimernejša misel znanega pediatra in kardiologa Sama Vesela, objavljena na twitterju še pred interpelacijo: Karl Erjavec obstal. Toda ni zmagal on, vsi ostali smo izgubili.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
ivan maček
0
Jun 25, 2019
Škoda da se temonuklear device ne da narediti na bolj enostaven način, bi stisno knof takoj, žabarija pa v tri piz...mate...,,kolateralcem se bi pa posthumno opravičo, prekleta gamad...
#7
ivan maček
1
Jun 24, 2019
To bo pa grozno! če bi imel možnost to gamad na "proslavi ob ne vem koga že" v luft spustit, verjemite da bi vas že iskali po okolici kongresnega parka, toliko v poduk, gamad.
#6
borut rojc
5
Jun 24, 2019
Mnenja sem, da bebec samo zato, ker naj bi prekoračil neka pooblastila, zaradi nepreverjenih govoric znotraj vojske, ki je bolj podobna tabornikom, ne bi smel izgubiti ministrskega stolčka. Zavoljo njegovih predhodnih, ne morem zapisati drugače kot zločinov proti upokojencem, pač. Zato bi ga morali postaviti pred zid. Idiot gor ali dol. Življenja tistih, ki zbolevajo ter v bedi životarijo in umirajo zaradi prevar in norosti,omenjenega, v glavo totalno zjebanega jebivetra, so neprecenljiva. Za mafijo le kolateralna škoda. Sedeli pa bodo ti lepljivih prstov, krvavih rok in brez česarkoli v glavi v prvi vrsti proslave ob dnevu državnosti, četudi jim samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija. Niti navzven niso podobni Slovencem. bolj fasaderjem in zelenjavarjem.
#5
Aton EU
11
Jun 23, 2019
Vse je dovoljeno. Samo, da ni J.
#4
Dani Danez
7
Jun 23, 2019
Resnično, povem vam, da dokler volilci leve provenience ne bodo spregledali, da jim vlada v bistvu kleptomansko anarhistična prevarantska mafija, ki na vse možne legalne in nelegalne načine drži sicer formalno razpršeno oblast v svojih krempljih, demokracije v državi ne bo, kajti tudi opozicija je samo navidezna, kregaška in intrigantska, ne pa ciljno usmerjena na prevzem oblasti z drugo opcijo. Skratka, mafija vlada s prastaro finto, da ima oblast, princip DELI in VLADAJ! Pika.
#3
slavko pezdir
9
Jun 23, 2019
Ko se bodo naši politiki, medijski dreserji javnega mnenja in običajni volivci naslednjič ponovno zgražali nad nizko volilno udeležbo, naj se spomnijo, da je ta vse nižja prav zaradi splošno prepoznanega neustavnega sorazmernega volilnega sistema (po veljavni presoji Ustavnega sodišča RS), ki generira od volivcev odtujeno in nedemokratično strankokracijo poslancev v Državnem zboru RS.
Le od volilne baze popolnoma odtujeni in neodvisni poslanci, ki jih skrbijo le lastni osebni in strankarski partikularni interesi ter njihova obramba za vsako ceno, so sposobni na tako bizaren in prozoren način, kot smo ga lahko doživeli, reševati samopašnega in prezirljivega "multipraktik ministra s teflonsko kožo - vojaka Erjavca", zato da bi branili in utrjevali še naprej predvsem svoje partikularne osebne in strankarske interese ter interese vladajočega politično-kriminalnega podzemlja "ugrabljene države",
Za odtujeno in nikomur odgovorno vladajočo strankokracijo v DZ RS, ki v skladu s svojimi partikularnimi interesi samovoljno izbira in postavlja še za razred bolj odtujeno in samopašno izvršilno vejo oblasti, niso ne pomembni in ne veljavni nikakršni politični, strokovni in etični argumenti opozicije.
Za aktualno izvršilno in zakonodajno vejo oblasti v RS so le samovoljno in arbitrarno veljavne in izvršljive celo veljavne odločbe Ustavnega sodišča RS, kar pomeni, da je vladajoča strankokracija na Slovenskem, kakor jo poosebljata "manjšinska" vlada Marjana Šarca in vladajoča koalicija LMŠ, SD, SMC, SAB in Desusa s konstitutivno podporo koalicijsko-opozicijske Levice, temeljni in najbolj poguben generator neustavnosti in protiustavnosti, najmogočnejši kršitelj in ogroževalec demokracije, vladavine prava in dobesedno sistemski sovražnik univerzalnih temeljnih človekovih pravic in svoboščin v RS kot (vsaj formalno) enakopravni in enakovredni članici skupnosti EU.
Dokler bo vladajoča kleptokracija in nedemokratično izvoljena strankokracija lahko na tako perverzno pristran(kar)ski način branila in ubranila svoje najbolj politično, strokovno in etično kompromitirane funkcionarje ter z njimi sistematično nižala zaupanje v vladajočo politiko in politike ter s tem posredno tudi v formalno demokratični in pluralni večstrankarski sistem, bo volilna udeležba padala kot izraz vse poraznejšega nezaupanja v veljavni politični sistem in njegove najvidnejše kreatorje in nosilce.
#2
Henrik Stanjko
10
Jun 23, 2019
A so s tem branjenjem Erjavca tudi ostale koalicijske stranke izgubile kredibilnost pri volilcih (predvsem ne v naprej odločenih)? Koliko se je ta interpelacija izplačala opoziciji? In ne nazadnje, se je potrebno res vprašati, koliko ima sedaj KNOVS še verodostojnosti?
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2019-06-23 08:42:05 (Jun 23, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Kdo je ukazal ta pošastni medijski molk okoli pretepene in skoraj umorjene mariborske sodnice? In zakaj?
Bizarni predlog ministra Počivalška: bankirja v predkazenskem postopku bi dal za šefa Mladinske knjige?! Samo v Sloveniji.
Tri dni so bile prazne dvorane, ne pa 9 tisoč obiskovalcev, kot se hvali Janez Sušnik!
Velika poletna zakulisna bitka za Telekom: najprej Vizjak in Rozman, potem pa Seljak, Potokar, Berger, Lončarjeva?!
Ameriški tajni scenarij za aretacijo Mihaela Karnerja (verjetno) že pripravljen. Ujet v Italiji?!
Izgubljena Alenka Ermenc. Neodločna, zajedljiva, maščevalna. In za dobro Slovenske vojske bo poveljnico treba zamenjati!
Grožnje in razkoli znotraj ZDUS. Sušnik v slogu "mi ali oni", gre pa, jasno, za denar. Govorice, koliko naj bi pokasiral?!
Razkrivamo, kdo vse odhaja iz Generalštaba?! In če bo šlo tako naprej, bo poveljnica Alenka Ermenc ostala čisto sama.
Uganke, skrivalnice, zlorabe in preobrati okoli skoraj umorjene sodnice. Razkrivamo, koga naj bi najprej obiskali policisti?!
Zakaj se Slovenci delimo na naše in njihove namesto na poštene in pokvarjene, nedolžne in krive?
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(227)
desus
(74)
Vlada
(67)
sds
(64)
LDS
(63)
večer
(42)
pop tv
(42)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(27)
DUTB
(27)
furs
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
OVS
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
dars
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
zdus
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
Jož
(1)