Aljuš Pertinač: Ime česa je Erjavec? Ta politični konvertit, pravni analfabet, poceni politikant in tretjerazredni populist.

Objavil/a Forum !, dne 2019-06-20 ob 06:34:25

Tisto, kar pri Erjavcu najbolj bode v oči, je, da je politično preživel tako dolgo, čeprav je vedno v stranski vlogi. Nekak nebodigatreba, pavliha. Saj veste, komični stranski lik, ki sicer praviloma doživi tragičen konec nekje v prvi tretjini povprečnega kriminalnega filma. In ja, slovenska politika je, če jo dobro pogledate, nič več in nič manj kot zgolj povprečna kriminalka. Takšna, kot smo jih pred mnogimi leti vrteli doma na videorekorderjih, ker pač še ni bilo interneta, Netflixa in tisoč kabelskih televizij.

Piše: Aljuš Pertinač

PROLOG

Ne vem, ali je Karl Viktor Erjavec, kot je njegovo polno ime, ljubitelj filmov o Jamesu Bondu. Glede na mačo, vase zagledan življenjski stil in imidž frajerja, ki ga fura praktično že vse od začetka svoje kariere, prav lahko, da je. Konec koncev je tudi ena od njegovih dveh hčera Eva Erjavec na Instagramu videti, kot da je v resnici Bondovo dekle.

Pozitivka ali negativka? Presodite sami. Ampak če Erjavec po naključju je Bondov fen, potem je njegova najljubša bondiada zagotovo Živi in pusti umreti iz leta 1973 z Rogerjem Moorom v glavni vlogi. Karl Viktor Erjavec je namreč slovenski politik, ki je do sedaj največkrat vstal od mrtvih. In če bi bil lik, ki ga Erjavec igra v slovenski politiki, del znamenite Igre prestolov, potem bi bilo njegovo reklo prav gotovo: Živi in pusti umreti. Vudu, vam rečem. Poglejmo podrobnosti.

POLITIČNI KONVERTIT IN KORISTOLJUBEC

Erjavec je na slovenski politični sceni že celo večnost. Prvo politično funkcijo, mesto državnega sekretarja za pravosodno upravo na ministrstvu za pravosodje, je namreč zasedel že davnega leta 2001. Na funkciji ministra je bil od leta 2004 z izjemo dveh let (2010–2012, ko so ga z mesta ministra za okolje in prostor odnesle njegove znamenite kante) ves čas, skupaj torej 15 let, od tega 13 let na t. i. državotvornih resorjih. Kot James Bond tudi Erjavec očitno ljubi blindirane avtomobile in oborožene varnostnike.

Tudi v strankarski politiki je Erjavec prehodil zelo dolgo, celo osem let daljšo pot. Začel je pri Slovenskih krščanskih demokratih (SKD), kamor se je včlanil leta 1993. Potem je bil član združene SLS-SKD, ko je stranka razpadla na SLS in NSi, pa je ostal član SLS. Maja 2004, ko je bil še član SLS, se je včlanil v LDS, o čemer obstaja zanimiva anekdota. "Ko ga februarja 2005 novinarka TVS povpraša o njegovi kratki strankarski epizodi v LDS, skuša to prikazati kot naključni dogodek: Res je, da sem plačal članarino, glede na to, da so mi poslali položnico. Jaz sem pač človek, če dobim položnico, to plačam, ne pomeni pa to, da sem sedaj neki aktivni član, niti nisem bil v nobenem občinskem odboru." (vir: Mladina). Pred volitvami 2004 se je včlanil v stranko DeSUS in maja naslednjega leta postal njen predsednik. Na čelu stranke je torej že 14 let, DeSUS pa je njegova reci in piši peta politična stranka. Ostalo je zgodovina.

Tisto, kar pri Erjavcu najbolj bode v oči, je, da je politično preživel tako dolgo, čeprav je vedno v stranski vlogi. Nekak nebodigatreba, pavliha. Saj veste, komični stranski lik, ki sicer praviloma doživi tragičen konec nekje v prvi tretjini povprečnega kriminalnega filma. In ja, slovenska politika je, če jo dobro pogledate, nič več in nič manj kot zgolj povprečna kriminalka. Takšna, kot smo jih pred mnogimi leti vrteli doma na videorekorderjih, ker pač še ni bilo interneta, Netflixa in tisoč kabelskih televizij.

Ampak nazaj k Erjavcu. Se iz njegove osemnajstletne politične karieri, v kateri je 14 let na čelu stranke in 15 let minister, spomnite kakršnegakoli političnega uspeha, ki bi bil sinonim za Karla Erjavca? Kakršnegakoli odmevnega ministrskega dosežka? Česarkoli. Ne? Brez skrbi, nimate slabega spomina. Preprosto ga ni. Sta zgolj izjemen čut za politično preživetje in neverjetno konvertitska narava, ki Erjavcu omogočata, da pluje, ne brez čeri, da se razumemo, iz koalicije v koalicijo, iz vlade v vlado, s funkcije na funkcijo. Je pa Erjavec izjemno uspešen v neki drugi politični kategoriji, ki se ji reče afere. Je namreč pravi zbiratelj političnih afer, od katerih bi ga, če ne bi šlo za povprečno kriminalko, ki se ji reče slovenska politika, ampak kakšno boljšo oziroma kakšno drugo evropsko politiko, vsaka odnesla s politične scene hitreje kot Primož Roglič odkolesari povprečen kronometer. Če je Erjavčeva ministrska kolegica Alenka Bratušek afera na dveh nogah, potem je Karl njen mentor.

IME ČESA JE KARL ERJAVEC

Skupna značilnost vseh Erjavčevih afer je, da ne gre zgolj za politične zdrse ali napake v presoji, ampak da imajo vse brez izjeme pravne temelje. Ja, Erjavcu prav vsakič zdrsne na pravnem parketu. Čudno, glede na to, da je leta 1985 pod mentorstvom Rajka Pirnata diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani (PF UL). Tema: Vloga funkcionarja, ki vodi upravni organ. Vidite? Erjavec je eden od redkih, ki v praksi živijo svoje sanje, pardon, svojo diplomo. Mimogrede, človeku se kar milo stori, ko se spomni, kakšne politične in ministrske veličine je dala slovenski politiki naša pravna fakulteta: Erjavca, Gregorja Viranta, Senka Pličaniča in seveda Mira Cerarja mlajšega, če jih naštejemo zgolj nekaj. Ampak rekla, da je pravo živa stvar, nihče ni vzel tako zares kot ravno Erjavec.

Kako si drugače razložiti dejstvo, da Karl kot diplomirani pravnik tako v zasebnem kot v političnem oziroma funkcionarskem življenju praviloma hodi po robu pravne države, dostikrat pa krepko čez. Kot oče denimo mirno postavi pralni stroj in omaro na tuji hodnik (Erjavec umaknil pralni stroj, omara ostaja). Drugič, spet kot oče, osebno in v funkciji ministra za zunanje zadeve, potem ko je hči v Kranju prejela globo zaradi prometnega prekrška, v spremstvu varnostnikov mirno vkoraka na policijsko postajo in vloži pritožbo (Erjavec zaradi globe hčerki osebno na policijo). Frajer, ni kaj. In ne nazadnje, pred dnevi je Mateja Tonina, prvaka Nove Slovenije ter predsednika Komisije za nadzor varnostno obveščevalnih služb (KNOVS), pred kamerami razglasil za notoričnega lažnivca in veleizdajalca. Vsak povprečen študent prava vam bo povedal, da pravno gledano človeku lahko rečeš, da v konkretni zadevi laže, ne moreš pa ga kar tako razglasiti za lažnivca. Ko in če se bo Tonin odločil za zasebno tožbo, bo Karl Erjavec na sodišču zagotovo izgubil. Pravnik pa tak, a ne, Rajko Pirnat?

Še veliko hujši in z bistveno bolj usodnimi posledicami za državo so Erjavčevi pravni zdrsi – no, bolje rečeno pravni padci v prepad – na ministrskih funkcijah. Karl je namreč še čisto vsako ministrsko funkcijo, ki jo je opravljal (ja, on je najboljši dokaz za to, da ima ta izraz dva pomena), zaznamoval z vsaj enim poštenim pravno-političnim fiaskom. Pojdimo po vrsti.

ŠTIRIKRAT POKOPAN, TRIKRAT OD MRTVIH VSTAL

Ko je bil prvič obrambni minister v prvi Janševi vladi 2004–2008, je podpisal famozno pogodbo s Patrio. Ja, pogodbe ni podpisal Janez Janša, še manj Walter Wolf ali Tone Krkovič, ampak naš Karl. Kaj vse se je potem dogajalo, vam je, spoštovane bralke in bralci, precej dobro znano, zato v te podrobnosti ne bomo zahajali. Manj znano oziroma (pre)hitro pozabljeno pa je, da so Erjavcu sodili zaradi nevestnega dela v službi v postopku nakupa oklepnikov patria. Takratna državna tožilka Branka Zobec Hrastar ga je namreč obtožila, da je državi povzročil za 16,8 milijona evrov škode. Kaj je takšnega storil naš Karl? Hja, podpisal je pogodbo, s katero je Slovenija naročila 25 (z besedo: petindvajset) neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Ja, prav ste prebrali. Od 136 naročenih jih torej slaba petina ni imela nobene opreme. Kot da bi kupili avto brez motorja. Kaj bo slovenski vojski 25 neopremljenih oklepnikov, verjetno ve samo Erjavec. Kot tudi, zakaj je namesto prvotno predvidenih 70 oklepnikov, oboroženih s 30-milimetrskim topom, Erjavec na koncu naročil samo šest takšnih. Tank je tank, si verjetno misli Erjavec, čeprav to patrie v resnici niti niso.

Enako si je očitno mislilo sodišče in Erjavca oprostilo. Saj veste, tank je, … eh, ni važno. Zaradi hudih očitkov korupcije je pogodba, ki jo je s Patrio podpisal Erjavec, na koncu obveljala za nično in Sloveniji je ostalo zgolj 30 zelo slabo opremljenih osemkolesnikov. Se je komu zato kaj zgodilo? Seveda, Janez Janša je moral v zapor. Ampak Karl Erjavec, njemu, njemu se ni zgodilo nič. Postal je pač minister za okolje in prostor v naslednji vladi, v koaliciji drugačne politične barve, v vladi z drugim premierjem. No, in ker Slovenija nima dovolj oklepnikov za oblikovanje dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin, kar smo nekoč obljubili zvezi Nato (stichwort: Erjavec), sedaj spet kupujemo oklepnike. Oziroma jih ne.

Naš Karl je namreč spet obrambni minister, ko se obetajo donosne pogodbe tujim proizvajalcem orožja za naročila Slovenske vojske. Eno naročilo je Erjavec po hitrem postopku skenslal. Vlada Marjana Šarca je namreč na njegov predlog prekinila postopek nabave oklepnikov tipa boxer, ki ga je naročila prejšnja vlada prek Organizacije vzajemnega sodelovanja na področju oborožitve (OCCAR). Naš Karl namreč meni, da bi bila pogodba, če bi postopek nabave osemkolesnih boxerjev nadaljevali, lahko nezakonita, saj postopek nabave ni temeljil na ustrezni taktični študiji. Evo ti ga, na. Karl, ki pred leti niti za hip ni pomišljal, ko je bilo treba naročiti 25 oklepnikov brez opreme, je vmes postal takšen taktični genij, da mu ga v obrambni stroki pri nas ni para.
Da pa vojska vseeno ne bi hodila peš, je Karl sprožil postopek nakupa 38 ameriških oklepnikov 4 x 4 oshkosh, s katerimi bi nadomestili stara vozila vrste hummer. Na seji parlamentarnega odbora za obrambo je vrli Erjavec odločno povedal, da bodo oklepniki stali 15,6 milijona evrov brez DDV. In Karlova beseda velja, kajne? Ja, kot pri patriah. Spet je namreč "pozabil" povedati, da to še ni končna cena, ker je, zdaj vam bo šlo že krepko na smeh, treba za oklepnike naročiti še oborožitvene postaje z mitraljezi, kar bo stalo dodatnih 11,3 milijona evrov. Vidite, kar se Karl nauči, to Karl zna. Če je šlo skozi pri Patrii, zakaj ne bi šlo tudi pri Američanih?

Ampak pojdimo nazaj k Erjavčevemu drugemu hudemu pravnemu zdrsu. Ko je bil minister za okolje in prostor v Pahorjevi vladi, je takratni predsednik Računskega sodišča RS Igor Šoltes predlagal njegovo razrešitev. Računsko sodišče je namreč v revizijskem poročilu ugotovilo, da na Erjavčevem ministrstvu niso odpravili ugotovljenih pomanjkljivosti na področju zbiranja odpadkov. Medklic: da se taisti Igor Šoltes sedaj, po neuspešni kandidaturi za evroposlanca na čelu liste DeSUS omenja kot najverjetnejši naslednik Erjavca na mestu predsednika stranke, je zgolj še en dokaz več, da gre res za zelo povprečno kriminalko. Vsak pravnik ve, da je revizijske ugotovitve računskega sodišča treba spoštovati. Vsak razen Erjavca, ki je stvar zaničljivo poimenoval s kantami za smeti in že po Pahorjevem predlogu, naj ga državni zbor odpokliče, vendarle odstopil sam. Take vrste pravnik je torej naš Karl.

Ampak niti to ga ni odneslo iz politike in že čez slabi dve leti se je triumfalno vrnil v drugi Janševi vladi, tokrat kot zunanji minister. Ko je ta vlada padla, se je Erjavec seveda mirno spet preselil v naslednjo in ostal na funkciji. Potem pa se je nekega dne odločil, da bo dal intervju eni od najstarejših lokalnih kabelskih televizij pri nas, velenjski VTV. Kar je potem sledilo, veste. Hrvati so v prisluhe ujeli našo agentko in arbitra pri Mednarodnem sodišču v Haagu, odstopili od arbitraže, za katero nočejo več slišati, to pa zdaj po precej bizarni epizodi s prisluhi, objavljenimi na Pop TV, preiskuje KNOVS. In Erjavca to tako nervira, da je predsednika KNOVS Mateja Tonina javno imenoval za notoričnega lažnivca in veleizdajalca. Bog ne daj, da bi kdo pomislil, da njegovo vodenje postopka arbitraže pri nas in gobezdanje na lokalnih kabelskih postajah meji na veleizdajo. Erjavec tako do nadaljnjega ostaja minister, in to, pozor, za obrambo.

Naš Karl pa seveda ne bi bil Karl, če ne bi tudi na svoji trenutno zadnji politični funkciji poskrbel za še en v nebo vpijoč pravni zdrs oziroma politično blamažo. Če pozorno pogledamo, mu gre to vedno bolje in hitreje od rok. Obrambni minister je namreč manj kot eno leto. Ta njegova zaenkrat zadnja oziroma najnovejša afera pa hkrati najbolje pokaže, kakšen človek, kakšen politik oziroma kakšen minister je v resnici Karl Erjavec.

O tem, za kaj je v praksi šlo, dovolj podrobno opisuje Peter Jančič na svojem Spletnem časopisu (Afera babje čenče: Ermenčeva s tajnimi agenti nad Škerbinca za "verbalni delikt"), zato tega tu ne bomo ponavljali. Bomo pa podrobno razložili, zakaj bi moral Erjavec nemudoma odleteti z mesta ministra za obrambo, in to ne na podlagi uspešno izglasovane interpelacije, ki jo predlaga SDS, ampak zato, da se zavarujejo obrambna sposobnost države, notranja kohezija in integriteta Slovenske vojske ter uveljavi politična odgovornost za očitne in ponavljajoče se zlorabe političnega položaja ter Obveščevalno varnostne službe (OVS) v notranjepolitične namene.
Na predlog Karla Erjavca je predsednik republike in vrhovni poveljnik oboroženih sil za načelnico Generalštaba Slovenske vojske imenoval Alenko Ermenc. Naš Karl je tako poskrbel, da je Slovenija postala prva država članica Nata, v kateri vojski poveljuje ženska. Žal pa pri tej izbiri ni imel najsrečnejše roke. Ermenčeva namreč svojemu položaju več kot očitno ni kos. Tako je lepega dne na sestanku pri ministru Erjavcu, ko se je pogajala za višje plače vojakov in pri našem Karlu seveda naletela na gluha ušesa (halo, njega pač zanima zgolj lastna plača), doživela nekaj, čemur bi laiki rekli živčni zlom. Obiskala je zdravnika, ta pa jo je napotil na zdravljenje v ustrezno ustanovo. Vojaki seveda niso spregledali, da je njihova poveljnica dalj časa bolniško odsotna. Prav tako je seveda normalno, da so se v vojski pojavile govorice o tem, kaj ji je. In enako normalno je, da so te govorice prišle v javnost.
Ermenčeva je vmes ozdravela, in ko se je vrnila v službo, je kot krivca za nastalo godljo v španoviji z Erjavcem razglasila brigadirja Miho Škerbinca, Poveljnika sil Slovenske vojske. Našemu Karlu je predlagala njegovo razrešitev in on jo je sprejel. Ko je bil povprašan o razlogih, se je po stari navadi – zlagal. Dejal je, da je Škerbinc v nasprotju z njegovimi izrecnimi ukazi ponoči streljal na Počku. Nadaljevanje zgodbe se bere kot vic Radia Erevan. Izkazalo se je, da Erjavčevih ukazov ni bilo, da Škerbincu tudi sicer nima kaj ukazovati, da je Škerbinc deloval v skladu s pisnimi navodili vlade, da je sledil ukazom svoje poveljnice, da ni streljal on, da ni streljala slovenska, ampak ameriška vojska, da niso streljali s kalibrom 120 mm, ampak manj in da si je Erjavec kratko malo vse skupaj izmislil. Slednje je naš Karl tudi posredno priznal, ko je za nazaj ugotovil, da itak ne potrebuje razloga, da zamenja poveljnika sil, če mu kaj ne paše.

Že zgolj to bi moralo biti več kot dovolj, da predsednik vlade Marjan Šarec Erjavcu pokaže vrata. Ampak Šarec ni te vrste tič, on se ravna po novih vzorcih, zato je zelo odločno storil – nič in Erjavca vzel v bran. Ampak še bistveno bolj je problematična zloraba OVS, ki sta se jo v tem primeru šla naš Karl in Ermenčeva.

Agenti OVS, ki opravljajo varnostne naloge na ministrstvu za obrambo, imajo skladno z 2. odstavkom 34. člena zakona o obrambi namreč pooblastila, ki jih zakon določa za policijo zgolj v primeru, kadar preprečujejo, odkrivajo in preiskujejo kazniva dejanja v ministrstvu in SV. To pomeni, da lahko uporabijo vsa razpoložljiva pooblastila policije po zakonu o kazenskem postopku (po 3. odstavku citiranega člena tudi prikrite preiskovalne ukrepe) in nekatera (procesna) pooblastila, ki so zapisana v zakonu o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol). Določena policijska pooblastila sme uporabiti tudi vojaška policija. Ta so taksativno našteta, pri čemer je vojaška policija pri svojem ukrepanju teritorialno in personalno omejena.

Za uporabo drugih varnostnih nalog, kot so odkrivanje, preiskovanje in preprečevanje ogrožanja varnosti določenih oseb, delovnih mest, objektov in okolišev ..., pa OVS nima zakonske podlage, da bi uporabljala policijska pooblastila po določbah ZNPPol. Uredba o OVS (Ur. list. RS 90/00) sicer podrobneje opredeljuje naloge OVS na strokovnem protiobveščevalnem področju, pri čemer v 8. členu govori o tem, da je temeljna metoda (NE pooblastilo) dela na tem področju – raziskava. Ta pa je opredeljena kot zbir podatkov vseh vrst in oblik o določeni stvari v določenem času in prostoru oziroma na določenem področju in zbir vseh končnih izdelkov, ki se nanašajo na predmet raziskave ... Pa tudi sicer je na splošno vprašljiva zakonska analogija, ki se pri uporabi pooblastil (beri: posegov v človekove pravice) sklicuje na zakon, ki ureja pooblastila drugega represivnega organa – policije, pri čemer so njune naloge formalno in vsebinsko različne.
V konkretnem primeru je vprašljiva tudi sprožilna situacija – esemesi, ki očitno niso bili dovolj, da bi to lahko označili kot razlog za sum kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, zaradi česar so (po pozivu ministra, da je to treba raziskati) našli delovno podlago z namenom preprečevanja ogrožanja delovnega mesta – kar je bolj ali manj notranjezaščitni primer, s katerim bi se v policiji ukvarjali uslužbenci notranje kontrole.
Po domače povedano, OVS ni ustanovljen zato, da bi po vojski preganjal babje čenče, še manj pa zato, da bi ga neki vase zagledan in nekompetenten minister zlorabljal v notranjepolitične namene. Poleg tega OVS ne more delovati na podlagi ustnih navodil, ki jih je naš Karl bojda dal direktorju OVS Dejanu Matijeviču. Mimogrede, Matijevič igra nogomet za veteransko ekipo NK Ihan, če ste bili morda v skrbeh, kakšni strokovnjaki vodijo naše tajne službe.

EPILOG

Na podlagi zgoraj zapisanega je popolnoma jasno, da bi v vsaki drugi državi, katere politični sistem ni presenetljivo podoben povprečni kriminalki, brigadir Škerbinc moral ostati na položaju, minister Erjavec pa bi moral odstopiti in biti kazensko preganjan za svoja dejanja. Ker pa, kot smo že večkrat dokazali, gre zgolj za povprečno kriminalko in ker glavno vlogo ne nazadnje igra že štirikrat pokopani in najmanj trikrat od mrtvih vstali Karl Viktor Erjavec, je epilog zgodbe še vedno neznanka.

Ni pa neznanka, kakšno politično, ekonomsko, družbeno in pravno škodo dela slovenski državi in s tem vsem nam slovenska politika, tako leva kot desna, ko že slabih dvajset let na sceni ohranja političnega konvertita, pravnega analfabeta in poceni politikanta ter tretjerazrednega populista Karla Erjavca.

Nebodigatreba, pavliha, komični stranski lik? Ne, zaradi vas, drage politične stranke v vsakokratni vladni koaliciji, zaradi vas, dragi slovenski premierji in premierka, je Karl Erjavec v resnici eden od največjih zmagovalcev slovenske tranzicije. Ceno za to pa plačuje država, v Bruslju, Haagu, Helsinkih in še kje. In ceno za to ne nazadnje vsak dan znova plačujemo mi, državljanke in državljani. Zato, kot pravi moj kolega kolumnist in stalni komentator v oddaji Faktor na TV3 Rado Pezdir: Jebite se kolektivno!

(Aljuš Pertinač je voditelj televizijske oddaje #Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Stoyan Svet
4
Jun 23, 2019
Na FB strani CIMN smo že večkrat dokazali, da vsa milijardna škoda po žledolomu, poplavah, vetrolomih in celo potresih potekajo med NATO vojaškimi vajami v Sloveniji.
Tudi lanska in letošnja kot tenis žogice velika toča, ki je lani in letos potolkla Črnomelj je potekala med NATO vajami.
Med NATO vajami je dokazano s strani agencije ARSO v deževnici prisotnost aluminijevih nano delcev tudi večja od 1000%.
Znano je, da Karel Erjavec na vse pretege zagovarja NATO vaje na Počku in povsod drugje po Sloveniji.
Ta človek ni samo velelizdajalec slovenskega naroda, ampak zagovornik milijardne škode, ki jo NATO ameriška vojska vsako leto povzroča nam in naši naravi.
Hočemo videti to famozno pogodbo z NATOM, kdo jo je podpisal in ali je res, da v njej piše kot trdi Škrbinc, da ameriška vojska tu lahko s težkimi kalibri nabija cele noči razen v poletnih mesecih.
#23
ivan maček
0
Jun 23, 2019
Še dobro da včasih zalaufam Hanzi-ja na netu, ker ne bi zvedel, da je LGBTQEWXY..orgija trajala v mokrišču celih 12 dni,....Vauuu!
#22
ivan maček
0
Jun 22, 2019
Še WW3 bi bla malo pred vremenom, mislim!?? Hanzi!!
#21
ivan maček
0
Jun 22, 2019
Toti guzijo vsee!!!
#20
ivan maček
2
Jun 22, 2019
Pese tud ne pozabite noter zapret!!!
#19
ivan maček
1
Jun 22, 2019
Na internetu kontroliram Hanzija, pedri na pohodu po močvari, reši se kdor se more, pa otroke domov zaprite, pod nujno!!!
#18
Istok Potočnik
0
Jun 22, 2019
Določila o tem, kdaj smejo uporabiti pooblastila policije so napisana tako ohlapno, da jih je pozicija zlahka branila.
V parlamentarnih demokracijah opozicija napada, pozicija pa brani. Pri tem pa se oboji poslužujejo interpretacij v smeri, ki njim odgovarja.
Razumem, da je težko prenest neuspeh za neuspehom. Ampak če ne znaš igrat te demokratične igre, potem je pač tako.
Sam imam od politike, ki jo podprem na volitvah, majhna pričakovanja. In potem razočaranja in jeze ni. Če so pa pričakovanja velika, je tudi razočaranje veliko.

Modrega človeka so vprašali, kdaj nam bo bolje. In je rekel, takrat, ko se bomo mi spremenili.

Anton, zagrenjen si, bi rekel. Preveč pričakuješ od drugih.
Vse dobro ti želim in kar piši. Tako vem, kaj misliš, he,he.
Nekomu rečt , utihni, če ne razumeš, je čisto mimo.
#17
Aton EU
1
Jun 22, 2019
Istok, že večkrat sem ponovil - če ne razumeš parlamentarne demokracije, če ne razumeš prekoračenja pooblastil, kar je eden od temeljev demokracije, potem bodi lepo tiho in uživaj na račun davkoplačevalcev in ne seri po forumu!
#16
Mefisto Modri
2
Jun 22, 2019
Kr vlade ne more zjebati sam Serpentinšek, je vedno uslužno pri roki Erjavec.
#15
Istok Potočnik
0
Jun 22, 2019
Vsak je branil svojega, v glavnem pa celodnevno prepiranje o oslovi senci.
Erjavec si je sam nakopal nekaj težav, kot že nekajkrat do sedaj.
Škerbinc pa naj se ukvarja z vojaškimi zadevami in ne s politiko.
Politične igrice pač iz katerih se je stari lisjak zopet uspešno izmotal.
Tako radi imamo Nato, zdaj nas pa moti, če Američani pri nas počijo par malo večjih granat.
Res škoda vstran vrženega dne.
#14
Aton EU
2
Jun 21, 2019
Po interpelaciji...
Izgubil je Serpentinšek, Krjavel pa čudežno preživel....
#13
Istok Potočnik
0
Jun 21, 2019
Kaj je mišljeno pod stanovski kolegi?
#12
Henrik Stanjko
1
Jun 21, 2019
Lahko se pogovarjamo torej o rejtingu njegovih stanovskih kolegov in njegovih volilcev ter podpornikov. Torej je na isti ali podobni ali celo nižji valovni dolžini tam okoli 10-15 odstotkov slovenske populacije? Zaskrbljujoče.
#11
Istok Potočnik
0
Jun 21, 2019
Politika da ni realna?
Kakšna pa potem je? No more biti nerealna. Ona preprosto je. Takšna kot je volilno telo v večini. Takšni kot smo, takšno politiko imamo.
Prej sem malo gledal interpelacijo tretjerazrednega, kaj že politikanta.
Interpelacija je resno orožje in tega se ne daje v roke otrokom.
Karl se bo spet smejal.
#10
anki polajnko
1
Jun 21, 2019
Politika v Sloveniji ni realna. Tudi politiki niso realni, so surealisti. Vse to pa omogočajo volivci.
Volivci jih pač volijo.
Zakaj je tako?
Na stotine sociaologov se ne loteva tega vprašanja.
#9
borut rojc
6
Jun 20, 2019
Erjavec. Debil na čelu stranke upokojencev, ki pa je iz njih naredil reveže in jih pahnil v rang tistih, ki kot njegova hči, nikoli niso naredili nič pametnega v življenju, niti ne bodo, razen, da so in trošijo tuj denar in živijo na tujih žuljih. Erjavec. Bebec, ki je kot tisti, ki pobere mladoletno štoparko, zlorabil upokojence in jim pobral tisto, kar bi potrebovali za dostojno življenje, terja pa, zato jim je dal, globoka država kot svoj krvni davek. Zato je v Avstriji, ki nam je po čisto kulturno-civilizacijski plati najbližje, povprečna pokojnina 1600 eur, v balkanski plemenski skupnosti na žalostni strani Alp pa 600 ojrotov. Nekoč smo živeli v isti državi, v mojih očeh, edini resni državni tvorbi na teh prostorih, Avstoogrski...Namesto statusa upokjoencev , posledično tudi tistih, ki se pokoju bližajo je težko govoreči in počasi razmišljujoči klovn raje sklepal koalicije z mafijo, navijal za Dragiča, kot totalen idiot pa prevzel ministrstvo za obrambo namesto tistega za delo, družino in socialne zadeve. Zato, da ima službo in se tepka lahko postavlja pred ogledalom in kiti s prestižnimi trgovskimi znamkami. Ker se, očitno, po očetu ne preveč bistra hči, tudi med vožnjo po cesti, išče v ogledalu, v katerega nikakor ne more cela zlesti, vmes pa še bleje v telefon,očka potem posreduje proti plačilu kazni za ogrožanje ostalih udeležencev v prometu. ..Politika v Slloveniji je res cirkus. Kljub vsemu, artist, o katerem pišem, ni več sposoben oddelati svoje točke, zato se ga mora karavana otresti, da bodo gledalci, torej volivci še prihajali. Veliko je tistih, ki ga bodo nadomestili. Moderndorferjev Jani se mi zdi še bolj zažagan. Morda zna še kaj drugega kot butasto gledati, zavijati z očmi in kriliti z rokami... Upokojenci potrebujejo jurišnika in ne več odhajajočega domačega izdajalca. Tega bi morali, zdaj, ko nadzirajo in imajo svojo, čeprav razbito vojsko, postaviti pred zid. Morajo se zavedati, da jih je večkrat omenjeni neotesanec pretepel s kijem in okradel. Zato umirajo hitreje in v bolečinah.
#8
slavko pezdir
10
Jun 20, 2019
Problem je, da je vlogo "prvega klovna" oz. "dvornega norčka" prejšnjih vlad RS, v katerih je burleskno-groteskno "razveseljeval" javnost volicev in davkoplačevalcev prvak Desusa in multipraktik minister za vse koalicije in vse resorje Karl Erjavec, zdaj zadrtemu in gromoglasnemu zagovorniku "stabilnih" penzij in regresov (se pravi: nepremičnih in vse manj vrednih!) lahkotno in prepričljivo prevzel poklicni igralec in priznani radijski imitator Marjan Šarec kot premier "manjšinske" Vlade RS in medijsko vešče prenapihnjeni "veliki vodja" peteroglave levosredinsko leve koalicije (LMŠ, SD, SMC, SAB, Desus) s konstitutivno podporo skrajne Levice.
Za "razvedrilo" in "pozabo" ljudstva s "šarcizmi" zdaj mnogo bolj kvalificirano skrbi primerno izšolani in medijsko vsenavzoči premier, nič drugega, razen "pokanja vicev" in "guncanja afen", pa Karl Erjavec izpričano ne zna in ne zmore. Kar dokazujejo vsi politični in diplomatski porazi, afere in škandali, ki jih stvarno in pošteno popisuje duhovito sarkastični Aljuš Pertinač.
Tudi Karl Erjavec sam najbrž sluti, da se krivulja njegove "zgodbe o uspehu" nevarno sprevrača in vse hitreje pada v brezno neizogibne politične nirvane, zaradi česar išče začasno pomoč in podporo le še v pajdašenju s podobno izvrženimi političnimi luzerji, kot sta bila Zoran Janković s predvolilno protijanševo koalicijo PS in Desusa ter Igor Šoltes, ki je bolj kot volivcem svoje nekdanje "ad hoc" stranke Verjamem pred evroparlamentarnimi volitvami verjel in zaupal volivcem Erjavčevega Desusa - in pogorel na celi črti.
Nobenega dvoma ni, da Karl Erjavec o svoji politični usodi oz. prihodnosti ta čas ne more več odločati sam.
Njegov že zdavnaj izgubljeni politični in družbeni ugled ter za silo ohranjeni družbeni status je v celoti odvisen le še od politične pragmatike in prilagodljivosti premiera Šarca in vladajoče oblastiželjne koalicije ter seveda od ključnih signalov iz politično-kriminalnega podzemlja "ugrabljene države".
#7
Istok Potočnik
0
Jun 20, 2019
Meni je pomembno, da še naprej držimo nizko porabo za vojaške namene. To je pozitivno.
Denar rabimo za druge stvari.
Rabimo dobre mehanizme, da si spet kdo ne obliže prstov pri večjih naročilih, ki se seveda bodo dogajala. Kot pri Patriji. Potem pa razni kljukci nosijo denar iz Avstrije in ga predajajo Janševim pribočnikom. Nekaj pa se ga zdaj vrača preko Bosne. Menda se pa to ja da razbrat iz doganja v zadnjih dveh letih.
Ampak tudi tu je, razen občasnih pasjih bombic, vse tiho. In zakaj? Ker so vpletli Wolfa. On je za prejšnje strukture pral denar od Tamovih avtobusov za Ruske naftne družbe. Provizije so šle na Volfov račun na Ciper in od tam jih je delil naprej.
In ker je Volkec pral denar za oboje, imajo vsi pristrižene peruti. To je pranje denarja, ne pa bančni posli z Iranom. To so pač banane za.....kot bi rekel mucek. Tudi zanj, he,he.

Pertinač je tu popisal neko kronologijo Erjavca, vmes vpletel slike nekih mladenk in konec.
Velik dosežek raziskovalnega novinarstva, ki ne seže dalje od ženske zadnjice.

Če bi zmogel, bi se lotil Wolfa. Kot Erjavca bi ga raziskal za zadnjih 30 let in vse bi bilo mnogo bolj jasno. To bi pa bile dobre banane. Ampak bi ga takoj naskočili oboji. In bi Aljuš obmolknil, ker kruhek je le kruhek.

Torej Aljuš, če te je kaj skupaj, začni v času, ko si bil še skoraj otrok. Maribor, avtobusi Tam, ruske naftne druže, ki so jih s posredovanjem Wolfa pokupile na stotine, denar preko Lhb Frankfurt, provizije na Ciper.........na koncu boš prišel v današnjo situacijo in do odgovora zakaj se nič ne zgodi.
V tem kontekstu celo lahko pritrdimo Brščiču, da v globoko državo hodijo po nasvete tako levi kot desni, he,he.

Erjavec ni moja izbira. Daleč od tega. Je pa velemojster. Preden se Požarovi spet podate v kakšno politično pustolovščino, dajte se najprej analizirat Vodebu, potem pa za svetovalca angažirajte Erjavca. Če bo padel seveda. Če ne bo padel, vas bo pa spet prehitel, ha,ha.
#6
Aton EU
14
Jun 20, 2019
Problem komika Erjavca je komik Serpentinšek.
#5
Viktor hajsinger
18
Jun 20, 2019
Nihče ne bi mogel napisati bolj natančno kot je. Vsa kruta resnica.
Čudi me le kdo podpira tega "rahlo čudnega" dedca, za katerega ne morem reči, da je politik.
In ta klovn je z Jankovićem sklenil "antijanša koalicijo" namesto, da bi vse druge politične stranke enkrat na glas rekle: Karel, odjebi, dovolj imamo tvojega sranja
To bi rekel tudi Šarec, pa ne upa in ne sme, ker bi s tem padel tudi on, kar bi bilo za državo sicer dobro, strički pa še nimajo novega potaknjenca.
#4
Pokaži več komentarjev
Forum !
Forum ! je objavil/a na zid osebe Požareport
Objavil/a 2019-06-20 06:34:25 (Jun 20, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Kdo je ukazal ta pošastni medijski molk okoli pretepene in skoraj umorjene mariborske sodnice? In zakaj?
Bizarni predlog ministra Počivalška: bankirja v predkazenskem postopku bi dal za šefa Mladinske knjige?! Samo v Sloveniji.
Tri dni so bile prazne dvorane, ne pa 9 tisoč obiskovalcev, kot se hvali Janez Sušnik!
Velika poletna zakulisna bitka za Telekom: najprej Vizjak in Rozman, potem pa Seljak, Potokar, Berger, Lončarjeva?!
Ameriški tajni scenarij za aretacijo Mihaela Karnerja (verjetno) že pripravljen. Ujet v Italiji?!
Izgubljena Alenka Ermenc. Neodločna, zajedljiva, maščevalna. In za dobro Slovenske vojske bo poveljnico treba zamenjati!
Grožnje in razkoli znotraj ZDUS. Sušnik v slogu "mi ali oni", gre pa, jasno, za denar. Govorice, koliko naj bi pokasiral?!
Razkrivamo, kdo vse odhaja iz Generalštaba?! In če bo šlo tako naprej, bo poveljnica Alenka Ermenc ostala čisto sama.
Uganke, skrivalnice, zlorabe in preobrati okoli skoraj umorjene sodnice. Razkrivamo, koga naj bi najprej obiskali policisti?!
Zakaj se Slovenci delimo na naše in njihove namesto na poštene in pokvarjene, nedolžne in krive?
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(227)
desus
(74)
Vlada
(67)
sds
(64)
LDS
(63)
večer
(42)
pop tv
(42)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(27)
DUTB
(27)
furs
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
OVS
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
dars
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
zdus
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)