Tajni scenarij preživetja Mira Cerarja in SMC: malo se potuhniti, očistiti stranko ter počakati na spopad med LMŠ in SD

Objavil/a Bojan Požar, dne 2019-05-29 ob 06:47:05

LETA 2014: 301.563 VOLIVCEV

5 LET POZNEJE: 7.538 VOLIVCEV

Nedeljske volitve v evropski parlament med slovenskimi političnimi strankami niso prinesle izrazitih zmagovalcev, so pa razkrile tri velike poražence (vir: Dolga noč bruseljskih inkasantov): Levico, DeSUS in predvsem - SMC! Kljub temu novinarji večinskih medijev ne letajo za prvaki teh strank Luko Mescem, Karlom Erjavcem in Mirom Cerarjem ali pa jih čakajo s fotografi in kamermani ter cufajo za rokave z direktnimi vprašanji, zakaj ne odstopijo. Ne, mediji jih pustijo na miru in ta del vodilne politične elite tranzicijske levice tudi tokrat uživa skoraj idilični mir.

Za osvežitev spomina: Janez Janša je decembra 2011, potem ko je SDS za mišjo dlako izgubila parlamentarne volitve proti Zoranu Jankoviću in danes že propadli Pozitivni Sloveniji, na prvi seji izvršnega odbora stranke ponudil svoj odstop. Resda ta ni bil sprejet, toda Janša ga je vsaj spodobno ponudil.

Mira Cerarja in drugih politikov SMC, verjetno jeznih in užaljenih v slogu majhnih otrok, če jim vzamete liziko, ob razglasitvi rezultatov nedeljskih volitev ni bilo v tiskovnem središču Cankarjevega doma (pozor, iz SMC tja ni prišel niti en!?), kjer je - mimogrede - med številnimi novinarji zavladala vidna žalost, ko je postalo uradno, črno na belem, in vsem jasno, da Levica ni dobila evropskega poslanca oziroma poslanke. Bizarna slika čisto posebne zlizanosti politike in medijev, podobna tisti, ko se je sredi volilne kampanje novinar tednika Reporter Igor Kršinar na tako imenovani Medijski noči Nove Slovenije pred vsemi objemal s kandidatom NSi za evropskega poslanca Žigo Turkom. Še več, Cerar in njegovi so se do včeraj popoldne, ko je Miro Cerar končno le stopil pred medije, zavili v popolni molk. Novinarskim ekipam pa začuda ni prišlo na misel, da bi - vsaj - ta ponedeljek, dan po volitvah, kampirali - spet vsaj - pred sedežem stranke SMC na Beethovnovi 2 v Ljubljani. Kot bi bilo to normalno in pričakovano.

SMC 2.0

No, Cerar je včeraj s čisto resnim glasom povedal, da so se na SMC odločili, da bo še letos oktobra kongres stranke, kjer bo ponovno preveril, ali ima še zaupanje za vodenje stranke (Cerar: "Zagotovo bo kongres primerna priložnost, da preverim, ali imam še zaupanje stranke ..."?!), zraven pa naj bi se tudi organizacijsko in programsko prenovili v "SMC 2.0". Povedano drugače, Miro Cerar v nasprotju z Janezom Janšo ni zmogel niti spodobno ponuditi odstopa, kaj šele odstopiti. Čeprav je stranka pod njegovim vodstvom od leta 2014, ko je na volitvah dobila 34,49 odstotka glasov, do minule nedelje, ko je dobila komaj 1,6 odstotka glasov, izgubila praktično vse svoje volivce: z dobrih 300 tisoč volivcev so padli na dobrih 7500!

SCENARIJ ZA PRIHODNJE MESECE

Tajni scenarij prihodnjih mesecev za preživetje Mira Cerarja in SMC, ki se menda želi prenoviti v stranko, zelo podobno Stranki Alenke Bratušek, torej v minimalno strančico enega človeka, veliko nekaj malega nad 4 odstotke, kar zagotavlja preboj v slovenski parlament, in vedno biti član vlade, torej na oblasti, pa naj bi bil naslednji:

- Zdaj se malo potuhniti na "low profile", vendar hkrati zadržati čim več kadrovskih pozicij ali celo pridobivati nove (primera Lilijane Kozlovič* in Helene Cvikl).

- Cerar namerava stranko dodobra kadrovsko očistiti, kar pomeni, da naj bi znotraj stranke ostali le Cerarjevi najbolj fanatični privrženci in tisti kruhoborci, ki so trenutno na direktnih državnih vimenih na račun SMC (spomnimo: že doslej je SMC zapustili praktično cel bataljon vidnih članov te stranke). Gre za identičen ustroj, kot ga ima Stranka Alenke Bratušek.

- Počakati na pričakovani spopad znotraj vlade med Listo Marjana Šarca in Socialnimi demokrati, kjer naj bi potem profitirala SMC.

Za osvežitev spomina:

Janez Janša je decembra 2011, potem ko je SDS za mišjo dlako izgubila parlamentarne volitve proti Zoranu Jankoviću in danes že propadli Pozitivni Sloveniji, na prvi seji izvršnega odbora stranke ponudil svoj odstop. Resda ni bil sprejet, toda Janša ga je vsaj spodobno ponudil.

* Po naših informacijah iz stranke SMC do imenovanja Lilijane Kozlovič na vladi še ni prišlo samo zato, ker je to - takrat - razkril avtor teh vrstic. Zato naj bi njeno imenovanje izvedli v prihodnjih tednih, ko bo manj medijske pozornosti.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Zim Zelen
2
May 29, 2019
*Radmila.
Rad imam ljudi, ki dobrohotno sprejemajo bušizme, trumpizme, janšizme pa tudi jovovizme.

Pet let paradiranja po Evropi za lepe denarce, plus dodatek po končani avanturi.

(dobro bi bilo preveriti, kako si je pridobila priznano izobrazbo:)
#13
Istok Potočnik
1
May 29, 2019
Po izobrazbi in inteligenci Brščič vsekakor sodi v Bruselj.
#12
Radmila Čučak
8
May 29, 2019
Iz oddaje Faktor 297

"veselim se odhoda v Bruselj, ker na Nizozemskem še nisem bila"

je po izvolitvi za EU poslanko povedala Irena Jovova, LMŠ

S tem je dokazala, da je idealna EU poslanka. Manj ko ima znanja, lažje bodo z njo manipulirali lobiji in elitni mojstri politike, seveda ne v interesu Slovenije

Po tem kriteriju mag Bernard Brščič za EU poslanca ni primeren, ker je preveč inteligenten in je kot magister ekonomije in filozofije preveč izobražen
#11
ivan maček
2
May 29, 2019
Tudi če "crknejo" že jutri, ne bo nobene škode. Žalostno, da za njimi čakajo že novi, ali pa se navlečejo v "nove stranke", …….že videno, …...nič novega. Le slovenaćki majmuni nasedajo znova in znova...…...in znova.
#10
abram1b2 Cej
4
May 29, 2019
Problemov nimamo,če se ne zavedamo,da jih imamo- največ sami s seboj.Pavji nekritičen pogled na lastno bit iz pava naredi tudi samovšečnega učlovečenega majmuna.
#9
Istok Potočnik
0
May 29, 2019
Kdor jih pač ima.
#8
Aton EU
4
May 29, 2019
Ni Cerar problem. Imamo 301563 problemov.
#7
Istok Potočnik
1
May 29, 2019
Se strinjam mefisto.
Šarec je primeren za ekonomsko ugodne čase. Manj bo migal, bolje bo, ker stvari zdaj tečejo . Tekoče zadeve so urejene, zdaj pa lepo mir in mandat bo skozi.
Vendar ekonomsko ugodni časi ne bodo večni. Tudi navzdol bo šlo. Ampak leva sredina se bo prilagodila, našla svežega človeka, volilci na nov pašnik in gremo naprej. Leva sredina obvlada to tehnologijo, desna sredina pa samo trdobučno gleda, kako jo prehitevajo. In ji žal ne klikne.
Nsi bo v naslednji vladi v koaliciji z levo sredino. Novakova in Tonin že delata v tej smeri.
Sds pa bo iskal krivdo v Kučanu in Zemljariču.
Danes je čas hitrih sprememb. Ljudje imajo radi vsak dan kaj novega. Ko se bodo na desni sredini tega zavedli, bomo dobili nekoliko bolj zdrav politični prostor.
#6
abram1b2 Cej
11
May 29, 2019
Slovenci razumemo samo trdo in pošteno roko,da nas vodi.Takšnega junaka kot je naš mitski Kralj Matjaž najdimo in si bomo povrnili svoj ugled v svetu.Ti neodločni politični cmeravci ne bodo nikoli rešiliSlovenije,ampak jo bodo dokončno pokopali in jo vrgli v objem jugovićem in ostalim tujcem..Samo pošten etično moralno neuporočen človek s trdo roko lahko razbije to slovensko politično kapitalsko sodrgo.Takšnemu bo narod sledil,ker bo razumel,da deluje samo v prid Slovenije in Slovencev.Komu mi lažemo in se sprenevedamo? Sami sebi in nikomur drugemu.Mi sami dopuščamo to anarhijo in lažno upamo,da se dokoplemo do korita v resnici pa vsakodnevno tonemo.Ti klovni na oblasti so se zavarovali in sistem priredili sebi v prid.Vsak ,ki se bo kot posameznik uprl tej sodrgi,bo onemogočen in etiketiran kot razbijalec slovenske ustave,ki pa jo ravno ti lopovi prirejajo in izrabljajo sebi v prid.Kakšne volitve,čas je, da to golazen zbrcamo na cesto in se ji družno upremo in ji povemo,da niso sposobni voditi Slovence,oni lahko samo sodelujejo z jugovići in jim odpirajo slovenska vrata na stežaj.Dokler bomo to tolerirali Slovenci ,sami sebe obsojamo na propad.
#5
slavko pezdir
7
May 29, 2019
Neskončno neumno je verjeti, da ima lahko strankarski politik, ki ga podpira manj volivcev od dopustne statistične napake (2 odstotka!), se pravi dobrih 7.500 aktivnih državljanov RS, kjer koli kakršen koli političen ugled ter zaupanje kogarkoli.
Predvsem pa se ne prvak in ne drugi člani Stranke Mira Cerarja (SMC), ki še zasedajo ministrske in druge visoke sinekure v izvršni veji oblasti RS, ne morejo več sklicevati na zadostno zaupanje volivcev ter na zadostno stopnjo svoje legitimnosti.
V vsaki razviti večstrankarski parlamentarni demokraciji bi se odgovorni in kompetentni premier aktualne vlade neprijetnih političnih bremen takih ministrov in državnih sekretarjev, ki ne zastopajo več zadostnega deleža politične javnosti, pragmatično odrekel in jih zamenjal z osebnostmi, ki imajo bistveno višjo stopnjo strokovne, politične in etične kompetentnosti.
Da zunanji minister RS dr. Miro Cerar, katerega stranka SMC ne premore niti podpore dveh odstotkov aktivnega volilnega telesa, ne more več dostojno in kompetentno predstavljati in zastopati interesov zunanje politike RS ter uspešno voditi slovenske profesionalne diplomacije,, bi moralo biti jasno tudi najbolj trdobučnim in najbolj zadrtim politično pristranskim zagovornikom "nacionalnih" oz. "partijskih" interesov RS.
A strahovito nazadovanje mednarodnega ugleda RS v okviru EU, Nata in OZN ter obupna politična izolacija RS v bližnji in daljnji okolici mednarodne skupnosti se bo po katastrofalnem ministrovanju Karla Erjavca (Desus) z njegovim naslednikom dr. Mirom Cerarjem očitno le še naprej nadaljevalo in porazno poglabljalo, seveda z brezbrižnim "blagoslovom" premiera Marjana Šarca (LMŠ) in političnih prvakov vladajoče koalicije LMŠ, SD, SMC, SAB, Desus s konstitutivno podporo Levice.
#4
Mefisto Modri
11
May 29, 2019
Šarca čaka čez pet let enak scenarij, če ne že prej.
#3
Aton EU
5
May 29, 2019
Mirko je samo dolgočasen. Ostala falanga je butasta.
#2
borut rojc
15
May 29, 2019
Vsi so murgelske marionete. Na koncu, pri transformaciji iz enega lika v drugega, iz ene v naslednjo instant stranko, ni pomembno, kdo je na vrhu, oblast v rokah vedno drži mafija torej Murgle...Volivci teh kreatur se zgolj kot čreda selijo iz pašnika na pašnik, volijo oz popasejo tisto, kar jim v danem trenutku ustreza kamor jih pastir (beri boter) nažene...Od vseh teh se Cerar, kljub vsemu zdi najbolj normalen, človek, ki si edini od koalicijskih partnerjev sploh upa v Bruselj in bi lahko postal tudi komisar. Malo težje bo s tepko iz LMŠ, ciganko ,ki bo Bruselj in svoj poslanski sedež iskala na Nizozemskem... Šarcu, Erjavcu, Mescu ali Židanu bi se tam le smejali kot so se Bratuškovi. Vsi ti sodijo le na vaške veselice, kakšen citrarski koncert in partizansko maškerado. v tem kontekstu, če ima Cerar potrpljenje in ambicije v politiki, naj čaka, da se bedaki in konji spotaknejo ob ovirah svoje nesposobnosti in zlasti bebavosti. Odprla se mu bo pot nazaj na oblast. Če bo še Bog dal botru zdravja, ostaja zgoraj le modro nebo.
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2019-05-29 06:47:05 (May 29, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
30 dni po našem članku viceguverner pristal pred KPK. Se Bošnjak spreneveda še naprej?!
Epilog: Erjavec obstal. Toda ni zmagal on, vsi ostali smo izgubili. Resno!
Aljuš Pertinač: Ime česa je Erjavec? Ta politični konvertit, pravni analfabet, poceni politikant in tretjerazredni populist.
Janez Šušteršič: Brezno 2 ali luknjice v zgodbah o bančni luknji
Kaos na SDH?! Zaposleni z uničujočo kritiko nad Božiča. Njegovi spori z Beskom in nagajanja na HSE.
Nove podrobnosti: Načelnica Slovenske vojske se je zlomila prav na sestanku pri Erjavcu, na dan žena?!
Rado Pezdir: Harij Furlan? To je epska zgodba!
Nesojeni evro-sodnik Pavliha. Natisnil anonimko, potem pa stekel k ženi in ji zaprepadeno bled kot stena, dejal: To je konec!
Nova obtožnica za Jankovića, pa verjetno spet ne bo nič. Poglejte, kako so povezani, tudi z družino tožilke Blanke Žgajnar.
Dokumenti. Umikajoči se Kitajci iz mariborskega letališča bi zdaj na hitro in poceni pokupili "pol Pohorja"?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(226)
desus
(74)
Vlada
(67)
sds
(63)
LDS
(63)
večer
(42)
pop tv
(41)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(25)
DUTB
(25)
furs
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
npu
(14)
Petrol
(13)
OVS
(13)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
hse
(9)
dars
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
zdus
(1)