Noč bruseljskih inkasantov: od kisle zmage SDS do velikih luzerjev - Levice, Matjaža Nemca, Žige Turka, SMC in RTV Slovenija!

Objavil/a Bojan Požar, dne 2019-05-27 ob 07:00:15

DESNICA : LEVICA 4:4

Včerajšnje evropske volitve so - kot vsake volitve - prinesle posebne zmagovalce in posebne poražence. Tukaj je prva, nočna analiza:

ZMAGOVALCI

1 Lista SDS in SLS

Upravičili so vlogo favorita in volilnih napovedi. Toda če SLS pod vodstvom Marjana Podobnika lahko znotraj te priložnostne koalicije resnično slavi, še zlasti pa Franc Bogovič, ki je spet postal poslanec - s preferenčnimi glasovi, je zmaga Janševe SDS nedvomno bolj kisla. Kot kaže število glasov, bi tri poslance dobili tudi sami, brez SLS. Zdi se tudi, da jim je četrtega poslanca na koncu res odščipnila Domovinska liga z Bernardom Brščičem.

Da je bil Milan Zver, nosilec te skupne liste, slab nosilec liste, iztrošeni politik, celo na videz, kar so dokazovala že televizijska soočenja med kampanjo, so zdaj potrdile tudi same volitve. Po preferenčnih glasovih ga je dodobra prehitela Romana Tomc. Pa Franc Kangler je verjetno tudi malo žalosten, čeprav je za Bogovičem na koncu zaostal kar presenetljivo veliko.

2 SD

Stranka Socialnih demokratov bi bila lahko "prava" zmagovalka teh volitev, je kar dobro pobirala glasove, če se ji ne bi zgodil Milan Brglez, donedavnega še poslanec SMC. Brglez zdaj namreč "presenetljivo" in kot "presenečenje volitev" gre za poslanca v Bruselj, namesto njega pa v državni zbor prihaja nadomestni poslanec SMC, ki tako spet postaja druga največja vladna stranka v državnem zboru. To možnost so na kolegiju vodstva SD bolj slabo preračunali.

Sicer pa včerajšnja volilna zmaga SD znotraj strank vladne koalicije meri tudi na bodočo novo razmerje moči in dinamiko v Šarčevi vladi (čistega statusa quo vendarle ne bo!), ampak to je že posebna tema, in za - vsaj - nekaj časa odlaga zamenjavo Dejana Židana na čelu SD, vsaj z Brglezom, ha, ha ...

3 Marjan Šarec - LMŠ

Marjan Šarec in njegova stranka sta se na koncu le izvlekla z dvema evropskima poslancema, Ireno Jovovo in Klemenom Grošljem, kar bo Šarca zdaj mogoče naredilo manj vidno nervoznega. Kljub temu Šarec ostaja tisti predsednik vlade, ki je izgubil vse volitve, na katerih je sodeloval v zadnjih dveh letih: predsedniške, parlamentarne, lokalne (celo doma v Kamniku) in zdaj še evropske.

In ob tem še dve opombi: Klemen Grošelj je pripadnik trdega jedra nekdanje stranke Zares (tako je vsaj enega evropskega poslanca dobil tudi Gregor Golobič). In ja, to, kar je sinoči tvitnil Tomaž Štih (Libertarec), žal tudi velja: "Mučno bo gledati, kako ga bodo po izvolitvi Joveve urednice s političnimi ambicijami še intenzivneje vlekle predsedniku vlade. Kot da nimamo dovolj (ne, preveč!) servilnih medijev že brez tega."

P. S.: Če bi Šarec privolil v skupno kandidatno listo LMŠ, SMC in Stranke Alenke Bratušek (Alde), bi zdaj najverjetneje imel tri poslance.

4 Milan Brglez

Milan Brglez je "presenetljivo" postal evropski poslanec, in to celo z najmanj preferenčnimi glasovi od vseh izvoljenih. Izpolnila se mu je velika želja, je pa vsaj za tri četrt svoje izvolitve dolžan kampanji in nastopom kolegice Tanje Fajon. No, tega ji, kolikor poznamo Brglezov samovšečni pa tudi - na sceni - znani intrigantski značaj, ne bo nikoli priznal, saj se ima za oh in sploh naj ...

5 Ljudmila Novak

Dosegla je to, kar se je namenila in zmenila doseči. Po sestopu z oblasti v nočnem puču Mateja Tonina je dobila dogovorjeno službo bruseljske poslanke. In v javno izrečenem prvem stavku po izvolitvi pičila vidno razočaranega Lojzeta Peterleta, češ, jaz ne znam igrati na orglice.

Volilni rezultat Nove Slovenije pa hkrati dokazuje, da pravega preboja te stranke (še) ni, ni in spet ni. In to kljub že na trenutke celo bizarnemu medijskemu šturmu "zmernodesnosredinskih" medijev na Janeza Janšo in SDS, ki se je dogajal zadnje tedne.

PORAŽENCI

1 Levica

Največji kolektivni poraženec teh volitev (poleg klinično mrtve SMC) je Levica. Pa ne samo njihova nosilka kandidatne liste Violeta Tomič, celo evropska spitzenkandidatka, ampak tudi, če ne celo zdaj že predvsem Luka Mesec. Dobil je namreč polovico manj preferenčnih glasov kot Tomičeva (!!!), zato je verjetno pohitel z napovedmi povolilnega obračuna znotraj stranke - zaradi debakla volilne kampanje. Ta stranka, Levica, se zna celo razleteti ...?!

2 Matjaž Nemec

Čeprav je njegova stranka SD dobila 2 evropska poslanca, je Matjaž Nemec ostal pred vrati bruseljskega parlamenta. Njegova neverjetno agresivna "protifašistična" in "protihrvaška" predvolilna taktika ga je, upoštevajoč malo dobljenih preferenčnih glasov, na koncu kljub enormni želji in še večjim ambicijam pokopala. Med kampanjo je delal izključno po navodilih svoje mame Nelide Nemec in zdaj, ko pač ne bo bruseljski inkasant za 20 tisoč evrov mesečno, se tudi Iryna Osypenko ne bo vrnila v njegov objem ...

3 Žiga Turk

Vidni član SDS Žiga Turk, "liberalec", ki je kandidiral na listi NSi tudi s podporo članov Kučanovega Foruma 21, je velik poraženec teh volitev. Njegov ples na dveh ali celo treh svatbah mu je na koncu prinesel bolj malo preferenčnih glasov, komaj nekaj sto več kot Bernardu Brščiču, liderju Domovinske lige (no, Brščič pa je po številu preferenčnih glasov prehitel tudi Dominiko Švarc Pipan), in Turkova politična zgodba je zdaj verjetno dokončno končana, pokopana. Bilo bi spodobno od njega, če bi vsaj zdaj tudi formalno odšel iz SDS.

4 SMC

Kljub temu da so te volitve Cerarjevi stranki prinesle enega poslanca v državnem zboru več (Dušana Verbiča), je SMC klinično mrtva. Do prihodnjih parlamentarnih volitev jo lahko reši zgolj popolni politični preobrat: to je, da Cerar & Co. zamenjajo stran in formirajo desnosredinsko vlado z Janševo SDS in Toninovo NSi. Novi poslanec SMC Verbič je za takšno potezo menda čisto dovolj desen. Vendar se kaj takšnega ne bo zgodilo, kot verjetno tudi ne, da bo Miro Cerar odstopil (kar bi se sicer resnično spodobilo) ali da ga bodo zdaj zamenjali.

5 RTV Slovenija

Državna televizija je spet med luzerji volitev. Tokrat sicer ne zato, ker so - ponovno - izvajali negledljiva soočenja, pa še nedemokratično ukinili medsebojne televizijske spopade med parlamentarnimi in neparlamentarnimi strankami, ampak predvsem zato, ker niso izvedli relevantnih vzporednih volitev! Pa bi jih morali, saj so volitve v evropski parlament nacionalnega pomena. Denar zagotovo ni problem: vzporedne volitve stanejo 5x manj, kot so RTV-jevci plačali za lanski oder na Emi, generalni direktor Igor Kadunc pa ima ob tem še "muda", da je ravno te dni predlagal povišanje obvezne naročnine. Sramota. Ampak kakršna država, takšna RTV!

NE NAZADNJE, ČEPRAV ZADNJE ...

Čisto posebne teme pa so volilni poraz Erjavčevega Desusa (saj pravimo, prihaja politični konec Karla Erjavca, ne glede na vse) ob zelo solidnem individualnem rezultatu Igorja Šoltesa, precej slabši rezultat od pričakovanega za Domovinsko ligo in trpko spoznanje ob nizki volilni udeležbi (daleč za evropskim povprečjem), da Slovenci še vedno najraje glasujemo za večje stranke in pa, seveda, da Evrope kljub enotni valuti evru in potovanjem brez potnega lista z evropskimi nizkocenovnimi letalskimi prevozniki še vedno nismo sprejeli čisto za svojo ...

In ja, če je bil na prejšnjih volitvah v evropski parlament leta 2014 rezultat 5 proti 3 v korist slovenske desnice - proti levici, je tokrat 4 proti 4. Točno tak rezultat, kot si ga je pred meseci zaželel Milan Kučan (vir) ...

Vse rezultate volitev si lahko ogledate tukaj!

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Henrik Stanjko
1
Jun 01, 2019
Že navedba LEVICA: DESNICA 4:4 ne drži. Zver je po mojem znanju sicer res član SDS in desnice, a je otrok komunizma in nosi s seboj vse lastnosti tipičnega komunista (ter po zadnjih zasledenih zapisih po spletu se vrača h koreninam...). V glavnem oportunist kot g. Turk. Prav tako Novakovo pravijo, da je postala ljubljenka "levih" stricev. Ne vem, izgleda bolj rezultat 6:2 za levosučne. Drugo pa je razmišljanje o "poražencih". Škoda ge. Mlinarjeve in Dom, ni bilo dovolj medijske podpore. Veseli me, da so med poraženci g. Turk, Levica in DeSUS z g.Šoltesom. Vprašati pa bi se morali, kdo je volil za Jovevo? Kakšen je profil tipičnega volilca Joveve? SDS pa žal zaradi Janše vednov eč izgublja. Sicer opažam, da se je nekoliko umaknil od javnosti, a je njegov vpliv še vedno prevelik. Kdo bo naslednik? Takrat bo SDS vodila državo.
#15
Sonja L
0
May 29, 2019
Glede vpliva oddaje Faktor pa se ne strinjam, da ga nima. Če dve uri tedenskega programa oddaje Faktor (4x pol ure) primerjamo s 24 urnim oddajanjem 7 dni v tednu, kolikor imajo na razpolago ostali mediji, potem lahko ugotovimo, da je vpliv Faktorja neverjetno velik. Če bi ostali mediji s takim programom, kot ga imajo, oddajali samo 2 uri na teden, ne vem, če bi kdo sploh vedel zanje.

Res pa je, da če neko stranko propagira samo en medij, vsi ostali, ki jih je kar nekaj, pa jo ignorirajo, je nemogoče pričakovati ne vem kakšen rezultat.
#14
ivan maček
1
May 27, 2019
Zdaj jokat je brez veze. Ponudba ni bila bogvekaj, raja je izbrala, brez mene, sem bil predaleč od volišča, zdaj pa je kar je. Pravijo, bo na naslednji volitvah bolje. Bojim se da naslednjih volitev ne bo več. Zakaj? Premislite in presodite sami...…..
#13
Aton EU
3
May 27, 2019
Istok, agenda je samo množina od agendum. Je pa to nekaj za funkcionalno pismene, najbrž!
#12
Aton EU
8
May 27, 2019
Najprej o znanju računstva. 8000 glasov za DOM ne pomeni nič za SDS.
Pa o prijateljevanju z Rusi - Volilci ne bodo nikoli nagradili DOM za take poteze. Ljubitelji Rusov so pač na drugji strani. Lahko pa vprašate Poljake - vse težave Evrope so naredili Rusi in Nemci, na koncu pa Američani rešujejo. Ja, zgodovina je kruta.
Konec koncev - mislim da je DOM dobra stranka in opozarja na EU, da je to zbirka brezdelnih, brezidejnih inkasantov. Drugič več uspeha in sreče in upoštevajte, da volilec Slovenije ne razume kaj več od Tita, samoupravljanja, domobrancev in pokojnine.
#11
Istok Potočnik
3
May 27, 2019
Preberem, res pa da včasih preveč na hitro.
Agendo ima pa vsak, najbrž.
Stvari vidim tako, da država potrebuje približno uravnotežen politični prostor. Ta sedaj to ni, ker so levosredinske nekoliko prevladujoče.
Bolje bi bilo, da bi imeli vlado v kateri bi bila sds, takšna kot je pa se ni sposobna vključit.
Toliko o moji iskreni skrbi.
#10
Igor Hauptman
3
May 27, 2019
Istok Potočnik. Tvoji komentarji imajo hudo pomanjkljivost in sicer preden jih objaviš, očitno niti ne prebereš kolumne, ki je izhodišče za komentiranje. Imaš pač svojo agendo. Ne glede na to pa prav presune tvoja iskrena skrb za "pravo jedro" SDS, napiši še kdo to so.
#9
Istok Potočnik
2
May 27, 2019
Požar bi moral še enkrat pogledati rezultate volitev. Zmaga sds in sls? Skupa sta dobila 3 sedeže. Če daš to na pol, potem ima vsak 1,5 in prav toliko je sds izgubila od zadnjih volitev.
Polovico slabši rezultat. In to naj bi bili zmagovalci? He,he.
Poglejte preferenčne glasove. Punčka, ki jih je na prejšnih volitvah spremljala s pručke, je dobila enkrat več glasov kot njihov špicenjamrač. Potem pa jo želi jj žaliti s pručko. Bolje da takih nespametnosti ne hi počel.
Škoda. Pravo jedro sds si tega ne zasluži.
Šarec dobi dva sedeža, več kot sds sama, ampak zmagovalka je sds, lmš pa je izgubil še ene volitve. Resnicoljubno novinarstvo?
Koliko je to novinarstvo Požara in Pertinača resnicoljubno pokažjo rezultati liste požara in Dima, pardon Doma. No Saj Dom tudi ni neka resna stvar, ampak dvojec nekoliko čudnih osebkov, ki bi rabil krmarja.
Treba bo prebrat tudi kako resno analizo volitev. Ker eno so želje, drugo pa je realnost.
#8
Igor Hauptman
5
May 27, 2019
Nihče, ampak prav nihče ne more Slovencev prisiliti, da gredo na volitve. Za razčiščenje sindroma volilne abstinence je potrebno iti najmanj v čas prvih povojnih svobodnih demokratičnih volitev 1946, ki jih je humorist Frane Milčinski-Ježek opisal z naslednjimi besedami: "Cinca marinca, ta je zoper nas, u ta črna skrinca vrgu je svoj (kroglica) glas".
Dandanašnje volitve ne poznajo več kroglic, vendar njihov duh še živi v načinu delovanja političnih strank, ki preprečujejo razvoj demokratičnega razmišljanja svojih lastnih pripadnikov. Mentalno smo pač še v socializmu, kar se dobro vidi v socializaciji vsega, tudi tistega, kar bi morala reševati ekonomija in zdrava pamet. Tu stranke namreč kar tekmujejo, kdo se bo volivcem bolj priljubil.V tem pogledu se strinjam, da je v predvolilnem času kot edina od vseh kandidatov, drugačen veter v zatohlost slovenske mainstraim politike, prinesla Angelika Mlinar iz avstrijske Koroške. Če ne gre drugače pa tako.
#7
Zim Zelen
14
May 27, 2019
Irena Joveva bo posebno zanimiva za spremljanje, saj ima odgovore na vprašanja zelo natančne:
ne vem
se bom dala podučiti
ne pričakujem
nisem sigurna
se strinjam s predhodno
ne znam si predstavljat

Samozavestni nastopi na Evropskem parketu, bodo polepšali podobo SLO.

Med sebojno sodelovanje "naših" je pa itak Utopija.☼
#6
slavko pezdir
12
May 27, 2019
Največji poraženci volitev v evropski parlament so državljani Slovenije, ki še vedno z več kot 70 odstotki omrtvičene "pasive" naivno verujejo, da bodo že drugi - namesto njih - kompetentno in odgovorno spremljali, premislili in izbrali najboljše predstavnike in zastopnike volivcev v parlamentu EU.
Komaj slaba tretjina aktivnih volilnih upravičencev ponovno dokazuje sramotno nizko stopnjo politične in demokratične kulture državljanov RS, za kar so neposredno najbolj odgovorne politične stranke, ki izven agit-propovsko hujskaških predvolilnih agitacij storijo mnogo premalo za dolgoročni razvoj politične, demokratične in ustavno-pravne kulture v RS.
K zaskrbljujoči stagnaciji na področju politične, demokratične in ustavnopravne kulture političnih strank in državljanov s svojim neprofesionalnim in pristranskim navijaškim in senzacionalističnim pristopom posebej destruktivno prispevajo pretežno manipulativne agencije za potvarjanje javnega mnenja ter nenehno proizvodnjo "novih obrazov" ter osrednji množični mediji, ki zvesto služijo zgolj in samo svojim javnim in prikritim "gospodarjem" oz. financerjem, nikakor pa v skladu z deklarirano novinarsko etiko zgolj in samo svojim poslušalcem, gledalcem in bralcem.
#5
Pingvinko Pingvinko
7
May 27, 2019
Te EU volitve so prinesle tudi kruto spoznanje za Bojana Požarja, ki ga sicer, da ne bo pomote, cenim. Še enkrat več so potrdile, da njegova oddaja Faktor kljub sicer zanimivemu konceptu nima niti približno takšnega vpliva, kot bi si želel. Že lani je Lista novinarja Bojana Požarja kljub očitnemu agitiranju v oddaji navrgla silno klavrn rezultat, letos pa je podobno klavrn izplen doživel Dom in to kljub kar trem stalnim komentatorjem v oddaji (Brščič, Ušajeva, Norma).
#4
Zim Zelen
2
May 27, 2019
*borut r.
Glede A.Mlinarjeve se kar ujameva v žalosti. :-)
Morda je ta izkušnja zanjo dobra in bo s premislekom stopala v naše močvirje v prihodnje.
#3
abram1b2 Cej
3
May 27, 2019
Še eno razočaranje nad ponudbo slovenske politike.Edini pravi zmagovalki sta Ljudmila Novak in Romana Tomc, vsi ostali so nesposobni papagaji in papagajke.EU volitve so prava farsa in Šiško ima prav ,ko pravi, vsaka nacija EU enako število poslancev.To bi pomenilo pravo enakopravnost nacij in držav v EU.Slovenski posanci ne bodo nič spremenili v korist Slovenije znotraj EU.Tam so praktično neopazni. Najbolj me veseli izpad Petrleta.Psi lalajo EU karavana gre naprej ,Slovenija pa navzdol..
#2
borut rojc
14
May 27, 2019
Ciganka iz Skopja gre v Bruselj. Ne gre za film, v depresijo in ostala obsedna stanja, večkrat zapadajočega Anžlovarja ampak rezultat nedeljskih volitev. Kljub jebiveterskemu odnosu predsednika vlade do Evropske unije... Še eni veselinki z juga, Tomički, ni uspelo. Morda ji bo naslednjič sploh, če do tega časa spozna, da se nog ne daje na mizo, četudi ni nikogar znanega blizu. ..Kaj in kam pa zdaj s Šoltesom? Morda bi ga vključili v komisijo za odkrivanje prikritih grobišč, morda bi lahko pomagal pri odkrivanju zločinov svojega dedija in spral nekaj krvi s sebe, predvsem pa sloves hudičevega semena...Angelika Mlinar ob vseh možačah in precej hecnih kraturah na levem političnem polu, pomeni, vsaj zame, osvežitev na političnem parketu, premore celo nekaj prave, karakterne lepote. Škoda, ker se je priključila neresni stranki plagiatorke in nekaj brezveznikov, ki ji sledijo. Če bi razmišljala kot Slovenka, bi bila danes evropska poslanka.
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2019-05-27 07:00:15 (May 27, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Kaos na SDH?! Zaposleni z uničujočo kritiko nad Božiča. Njegovi spori z Beskom in nagajanja na HSE.
Nove podrobnosti: Načelnica Slovenske vojske se je zlomila prav na sestanku pri Erjavcu, na dan žena?!
Rado Pezdir: Harij Furlan? To je epska zgodba!
Nesojeni evro-sodnik Pavliha. Natisnil anonimko, potem pa stekel k ženi in ji zaprepadeno bled kot stena, dejal: To je konec!
Nova obtožnica za Jankovića, pa verjetno spet ne bo nič. Poglejte, kako so povezani, tudi z družino tožilke Blanke Žgajnar.
Dokumenti. Umikajoči se Kitajci iz mariborskega letališča bi zdaj na hitro in poceni pokupili "pol Pohorja"?!
To je šolstvo, ki se bo znašlo na Evropskem sodišču za človekove pravice?!
Dokler bo Alenka Bratušek ministrica, bodo njeni rezultati dragi, neuspešni in pokvarjeni. Kot vedno doslej!
Welcome na angleškem trekingu, mr. Bojan Požar. In pred menoj je točno 1014 kilometrov hoje!
Cerar potrjeno certificirano politično truplo. Politiko zapušča tisti, za katerega je že mama rekla, da ni za politiko.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(226)
desus
(72)
Vlada
(67)
sds
(63)
LDS
(62)
večer
(42)
pop tv
(41)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(25)
DUTB
(24)
furs
(18)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
npu
(14)
Petrol
(13)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
OVS
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
hse
(9)
dars
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
ACH
(5)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)