Izpoved Aljuša Pertinača: Zakaj mi dvigne pritisk, ko novinarji govorijo o pritiskih

Objavil/a Forum !, dne 2019-05-20 ob 06:20:01

VSAK KOVANEC IMA 2 PLATI!

Piše: Aljuš Pertinač

Priznam, samega sebe nimam za "pravega" novinarja. Res je, že drugo sezono vodim pogovorno oddajo Faktor na TV3 in občasno kaj napišem na portalu, ki ga pravkar berete. Sem tudi član Združenja novinarjev in publicistov (ZNP). Po vsej verjetnosti se bom včlanil tudi v Društvo novinarjev Slovenije (DNS). Ja, Slovenija ima dve novinarski društvi. Imamo tudi dve organizaciji veteranov vojne za Slovenijo. Pa dva policijska sindikata. Pa dva resn(ejš)a nogometna kluba in še in še. Vsak kovanec ima pač dve plati.

Nimam se za novinarja, ker se mi zdi, da je novinar nekdo, ki se je za takšno kariero odločil že zelo zgodaj, na faksu ali takoj po njem. Ni nujno, da je študiral novinarstvo. Večina novinarjev pri nas ga ni. Tudi s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani jih ne prihaja toliko, kot bi si človek mislil. Veliko novinarjev celo ni študiralo ničesar oziroma študija vsaj niso uspešno dokončali. Novinarstvo je edini poklic v javnem sektorju (tudi novinarji, ki delajo za medije v zasebni lasti, naj bi delovali v javnem interesu), za katerega ni predpisana ali zahtevana nobena stopnja izobrazbe. Novinar je torej lahko vsak. Vsak kovanec ima pač dve plati.

Zakaj sem torej član enega novinarskega združenja in razmišljam, da bi postal še član drugega, če nisem novinar? Zato, ker čutim spoštovanje do dela, ki ga opravljam, in do poklica, ki ga ima veliko ljudi, s katerimi se vsak dan srečujem pri svojem delu. Ker se zavedam pomembnosti vloge medijev in novinarstva, ki mu pravimo tudi sedma sila ali četrta veja oblasti. Moje spoštovanje do tega poklica in vloge medijev v družbi je žal obratnosorazmerno s splošno percepcijo ljudi. Ljudje nasploh ne maramo novinarjev. Hkrati tudi medijev ne maramo preveč. Jim ne verjamemo. Nas živcirajo. Všeč nam je samo, ko pišejo, poročajo ali govorijo tako, kot razmišljamo sami.

Biti novinar je lepo. Imaš dostop do informacij, do katerih ga drugi nimajo, informiraš ljudi, ljudje vedo za tvoje mnenje in poznajo tvoje ime. Vendar je biti novinar pri nas tudi vsak dan težje. Večina jih ni v rednem delovnem razmerju. Delajo za nizke honorarje, pogosto za več medijev hkrati. Denar ne prihaja redno, velikokrat sploh ne. Naklada tiskanim medijem, posebno dnevnim časopisom, vztrajno pada. Rumeni tisk zaradi premajhnega trga in poplave nekakovostnih vsebin počasi, a zanesljivo propada. Največjo komercialno televizijsko postajo in njenega mlajšega brata pri življenju ohranja monopolni položaj na področju trženja oglasov, do katerega so prišli na nepošten način, vendar ga pravna država pri nas ne zna oziroma noče odpraviti. Paradržavno televizijo in spletni portal v lasti našega največjega operaterja nad vodo (komaj še) držijo vsakoletne milijonske injekcije davkoplačevalskega denarja in denarja njihovih uporabnikov. Slovenija je preprosto premajhna, da bi lahko "prebavila" dve enako veliki komercialni televiziji. Nacionalni RTV-servis pa ves čas niha med vlogo državnega medija in enakopravnega igralca na trgu. Saj veste, odpravo RTV-prispevka danes zahtevajo že praktično vsi. Od Bojana Požarja do Janeza Janše in Tita Turnška. Ja, daleč je BBC. Ma, kakšen BBC, v resnici je daleč že HTV.

NOVINARJI PODJETNIKI, NOVINARJI POLITIKI

Vse to seveda dela novinarski poklic vse manj privlačen. Novinarji zato iščejo izhod v drugih poklicih. Nekateri želijo biti hkrati podjetniki. Začne se tako, da tržijo svoje objave in trgujejo z informacijami. To je lahko zelo donosen posel. Seveda, če si dobro obveščen. Pravica do obveščenosti je ena od temeljnih pravic. Problem je, da so slovenski novinarji z redkimi izjemami prekleto slabo obveščeni. Dobro polovico svojih ekskluzivnih novic tako ali drugače "poberejo" na portalu, ki ga berete, in v oddaji Faktor, ki jo gledate vsak dan ob 19.15. Kako sicer razložiti, da ekipa "paradnih" novinarjev na paradržavnem spletnem portalu v lasti našega največjega mobilnega operaterja redno prepisuje članke s Požareporta, brez navedbe vira seveda? Kako sicer pojasniti, da smo v oddaji Faktor prvi objavili, da srbska premierka pričakuje otroka s svojo partnerko? Ostalim slovenskim medijem je to ušlo.

Ti novinarji podjetniki včasih tudi slabo končajo. Eden od najbolj znanih se je pred leti ustrelil. Drugemu že skoraj sedem let sodijo zaradi prejemanja podkupnine. Ker je pravica pri nas slepa, proces še ni pravnomočno končan, je bil pa na prvi stopnji obsojen na leto in pol zapora. Vendar je število novinarjev podjetnikov mnogo manjše od števila novinarjev politikov. Med bolj privlačnimi političnimi funkcijami za novinarje je mesto evropskega poslanca. Na evropskih volitvah prihodnjo nedeljo se za mesto "bruseljske inkasantke" prosto po Bernardu Brščiču potegujeta kar dve bivši novinarki kot nosilki list dveh največjih vladnih strank. Sodeč po anketah se obema obeta izvolitev. Posebno zanimiva je sprega največje komercialne televizije in največje vladne stranke. Da gre za trdno, dolgoročno in programsko sorodno koalicijo, je dokazala afera hrvaškega prisluškovanja v aferi Arbitraža, kjer sta koalicijska partnerja posebno zgledno sodelovala. Največja vladna stranka je priskrbela informacije in pošiljala diplomatske note, največja komercialna televizija pa je o vsem tem pridno ekskluzivno poročala. Ostali mediji začuda ali pa na srečo nis(m)o nasedli in afera je neslavno propadla. Vsak kovanec ima pač dve plati.
Tudi sicer se največja komercialna televizija močno trudi, da bi bila z aktualno oblastjo čim bolj personalno povezana. Potem ko je največji vladni stranki "posodila" nosilko liste za evropske volitve, je sedaj najmanjši vladni stranki, saj veste, tisti, v kateri so skoraj same babe, kot bi rekel naš Marjan, oglašujejo pa se kot Odločni in izkušeni (resnici na ljubo se v stranki najde tudi kakšen metroseksualec in bumbardelli), zagotovila glavnega piarovca za vladno podjetje 2TDK d.o.o.. Ki naj bi (z)gradilo 2. tir. Naša največja komercialna televizija se torej, potem ko je neslavno propadel poskus njene prodaje novemu ameriškemu lastniku, ki ga je za ta posel zastopal eden od najzloglasnejših medijskih tajkunov iz nam tako drage bivše bratske republike Srbije, močno trudi, da bi bila z aktualno oblastjo v čim boljših odnosih. Le tako lahko namreč kljub jasnim in eklatantnim kršitvam evropskega pravnega reda in domačih predpisov ohranja svoj monopolni položaj na trgu ter še naprej fura svojo "kao" neodvisnost.

Še slabši je položaj na področju tiskanih medijev. Tako rekoč vsi brez izjeme so v lasti tajkunov, ki jim je bolj kot pravica do obveščenosti pomemben medijski vpliv in sredstvo pritiska na vladajočo politiko, da lahko ostanejo na prostosti. Čeprav gre za, po črki zakona, gospodarske družbe, jim je dobičkonosnost teh medijskih projektov (ali projekcij, če hočete) drugotnega pomena. Bistveno je, da lahko tako ščitijo svoje ostale bolj ali manj umazane posle ter si pri politiki in v zadnjem času vse bolj očitno pri organih pregona kupujejo takšne in drugačne odpustke. Vsi po vrsti so v kazenskih ali vsaj predkazenskih postopkih, nekateri med njimi so bili celo že obsojeni zaradi poslovnih goljufij, ki pa se, ker je pravica pri nas res slepa, vlečejo v nedogled. In tako mirno biznisirajo dalje.

Zadeva gre celo v takšne skrajnosti, da morajo v arhivu častnika s težo brisati pretekle negativne objave o tajkunskem lastniku zmernega neodvisnega desnega tednika, ki ga vodja opozicije ne mara (več), čeprav ga je svojčas pomagal ustanoviti, ker je njihov tajkunski lastnik, torej lastnik častnika s težo, temu lastniku neodvisnega zmernega desnosredinskega tednika pred kratkim prodal nekaj revij in eno nepomembno regionalno glasilo. Mimogrede, novinarji zmernega desnosredinskega tednika delajo oziroma so zaposleni pri eni tajkunovi firmi, časopis, za katerega pišejo, pa izdaja druga tajkunova firma. Medijski pluralizem prve vrste, ni kaj.

ABSOLUTNA MEDIJSKA SVOBODA

Ampak če vprašate novinarje, ki delajo za te medije, potem njihovi lastniki absolutno ne vplivajo nanje. In ko novinarji zmernega desnosredinskega tednika in drugih edicij v lasti enega od naših medijskih tajkunov sploh ne poročajo o onesnaževanju okolja z dolgoročnimi posledicami, ki se ga gredo fabrike tega tajkuna severno od Trojan, gre popolnoma in v celoti za svobodno uredniško odločitev.

Ko torej novinarji pri nas tarnajo, da pri nas ni medijske svobode, jim ne smete verjeti. Pri nas velja absolutna medijska svoboda. Vsak lahko izdaja oziroma objavi, kar hoče. Ali gre za verodostojno publikacijo in tako, ki poleg pravice javnosti do obveščenosti zagotavlja tudi dobiček ali vsaj pozitivno ničlo, sploh ni pomembno. Enako nepomembno je, koliko ljudi ta medij bere, gleda oziroma ga spremlja. Važno je le, da obstaja in da se da v njem objavljati oglase ter tržiti njegovo vsebino.

Ko torej novinarji pri nas tarnajo, da so predmet pritiskov, politike, kapitala ali neizobražene drhali, kot se je v paradni oddaji javnega RTV-servisa nerodno izrazil potopisec našega nekoč osrednjega časnika, sedaj pa tovarniškega glasila tajkunskega lastnika, jim ne smete verjeti. Največji pritisk si ustvarjajo sami. Ker so neobveščeni. Ker ne skrbijo za pravico javnosti do obveščenosti. In še posebno ker so zavestno privolili v to, da bodo zgolj poslušne lutke, kmeti na šahovnici politično-ekonomskega boja med vladajočimi, opozicijo, družbenimi institucijami in njihovimi tajkunskimi lastniki. Pišejo zgolj po nareku in samo tisto, kar jim dovolijo oziroma ukažejo. Vsa njihova ambicija je dobro služiti čim radodarnejšemu gospodarju. Četrta veja oblasti? Come on. Sedma sila? My ass.

Ne verjamete? Zoper avtorja in ustanovitelja portala, ki ga berete, je eden od najvplivnejših odvetnikov v državi ter mož bivše ministrice in predsednice parlamentarne stranke, ki je državo vodila 12 let, kasneje pa je bila še tri leta v vladi, sprožil reci in piši 9 kazenskih tožb! Z besedo: devet. Osem jih je pravnomočno že izgubil, deveto bo, kot vse kaže, kmalu. Ali sta DNS in ZNP odreagirala? Sta podprla avtorja in ustanovitelja tega portala ter pravico javnosti do obveščenosti? Nista. Bila sta tiho kot rit in sta še. Pred kratkim je avtorja in lastnika tega portala kazensko ovadila celo načelnica Generalštaba Slovenske vojske, pristojni minister pa je zlorabil vojaško obveščevalno službo, da je vohunila za njegovimi morebitnimi novinarskimi viri. Sta DNS in ZNP pozvala ljudi na ulice? Sta zahtevala nujni sklic seje sveta za nacionalno varnost ali vsaj organizirala proteste pred obrambnim ministrstvom? Seveda ne. Obe novinarski združenji molčita kot grob, večina njunih članov pa si verjetno privoščljivo mane roke. Kako so ozkogledi in nepremišljeni. Od koga bodo pa potem prepisovali?

DO TAKRAT PA LAHKO NOČ IN SREČNO, KOLEGI!

Vrana vrani preprosto ne izkljuje oči in tudi redke bele vrane pri posameznih medijih, ki nekako ne gredo v njihov siceršnji kalup, kot je recimo kolumnist v tedniku, ki je bil nekoč na braniku boja proti nedemokratičnemu režimu v bivši skupni državi, zdaj pa je v lasti off shore podjetja iz davčne oaze in hkrati, paradoksalno, uradno glasilo stranke Levica, so tam samo zato, da legitimirajo obstoječe stanje in uredniško politiko, ki je sprta z vsako logiko ter drugim očita tisto, kar veselo ves čas počne sama. Še boljši primer sta morda novinarja nacionalne televizije. Eden pripravlja oddajo, v kateri iz prve roke izvemo, kaj se je dogajalo med drugo svetovno vojno, drugi pa vodi intervjuje, včasih tudi s pesniki iz tujine, ki jim kasneje nastop prepove mariborsko sodišče. Če bi njuni oddaji imeli kakršenkoli vpliv na javno mnenje ali delež političnih preferenc za posamezno politično opcijo pri nas, bi bili prepovedani. Tako pa lahko životarita naprej, da nacionalka s tem opravičuje svoj posebni status in ja, pobiranje naročnine. Tudi to je medijska svoboda.

Zatorej, dragi kolegi novinarji, dokler boste imeli zlagan občutek, da niste sestavni del političnega boja za oblast ter nastopate s pozicije lepe duše, ki čista in neumazana kot zrcalo odslikava kruto realnost našega vsakdanjika, mi ne govorite o pritiskih, ker mi to res dvigne pritisk. Namesto tega se raje sami zazrite v to zrcalo, ki ga bojda neodvisno nastavljate vsem, o katerih pišete in poročate, in videli boste hudiča oziroma svojo zrcalno sliko. Do takrat pa lahko noč in srečno, kolegi.

Nam redkim, ki neodvisno in objektivno poročanje ter vlogo čuvaja oblasti in varuha pravice javnosti do obveščenosti jemljemo resno, pa prej ali slej ostane zgolj, da stisnemo zobe in nadaljujemo po svoji poti. Kako je že zapisal Nejc Zaplotnik, naš legendarni alpinist, ki se je leta 1979 kot prvi Slovenec povzpel na Mount Everest? Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.

Zatorej, dragi kolegi novinarji, dokler boste imeli zlagan občutek, da niste sestavni del političnega boja za oblast ter nastopate s pozicije lepe duše, ki čista in neumazana kot zrcalo odslikava kruto realnost našega vsakdanjika, mi ne govorite o pritiskih, ker mi to res dvigne pritisk. Namesto tega se raje sami zazrite v to zrcalo, ki ga bojda neodvisno nastavljate vsem, o katerih pišete in poročate, in videli boste hudiča oziroma svojo zrcalno sliko. Do takrat pa lahko noč in srečno, kolegi.

(Aljuš Pertinač je voditelj televizijske oddaje #Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Sonja L
1
May 21, 2019
Britanski novinar David Randall v knjigi The Universal Journalist (Univerzalni novinar) v nekaj točkah opisal značilnosti dobrega novinarja. Med drugim je poudaril tudi naslednje:
"Dobri novinarji:

 odkrivajo in objavljajo preverjene informacije namesto govoric in ugibanj;
 se uprejo vladnemu nadzoru;
 skrbno preiskujejo dejanja in nedejanja vlade, voljenih predstavnikov javnosti in javnih uslužbencev;
 skrbno preiskujejo dogajanja v poslovnem svetu, obravnavanje delavcev in strank in kakovost proizvodov;
 držijo ogledalo družbi, opozarjajo na odlike in napake ter razkrinkavajo uveljavljene družbene mite;
 skrbijo za to, da se doseže pravica in da je v primerih, ko ni tako, izpeljana preiskava;


Po teh točkah torej lahko ocenjujemo, koliko je novinar dober. Pri tem pa sploh ni pomembno, ali je študiral novinarstvo, ali pa je prišel iz politike, gospodarstva, ali od kod drugod. Novinar ima dolžnost gledati vladajočim pod prste in opozarjati na njihove napake. Pri tem pa so lahko uspešni samo takrat, ko se ne ubadajo s tem, komu se lahko in komu se ne smejo zameriti. In takrat bo lahko s svojim poročanjem tudi spreminjal uveljavljene družbene mite in dosegel spremembe na bolje.

Če delo slovenskih novinarjev primerjamo z zgoraj navedenim, bomo odkrili, kdo je dober novinar, kdo pa samo družbenopolitični delavec, ki mora skrbeti za ohranjanje političnega sistema.
#18
Borislav Kosi
1
May 21, 2019
Aljuš Pertinač, se povsem strinjam s teboj. Si še preveč diplomatsko umirjeno zapisal vse skupaj. Da pa sta z Bojanom Požarjem med redkimi novinarji pri nas, ki se vsaj trudijo kolikor toliko pošteno opravljati svoj posel in so pri tem tudi dokaj uspešni, se vidi tudi po komentarjih pod tem tvojim zadnjim prispevkom.

Kar nekaj, še posebno anonimnih komentatorjev, "besni" in blati avtorja zapisa in njegovega kolega Bojana Požarja zaradi zapisanih, sicer dokaj poznanih dejstvih o stanju neokomunistične press-titucije pri nas, ki pa, če vsaj malo spremljaš dogajanje po svetu, ni nič kaj dosti slabše kot drugje po zahodni Evropi, Severni Ameriki in Avstraliji. Vsaj minimalna verodostojnost nekaterih svetovnih medijskih hiš, kot recimo BBC, Newsweek, Spiegel, ipd., iz 70-ih in 80-ih let 20. stoletja je že zdavnaj prazgodovina. Aljušev tokratni zapis vsekakor še kako velja tudi za njih, čeprav je zunanja pojavna oblika presstitucije mogoče nekoliko drugačna.

O katastrofalnem stanju pravice do obveščenosti v družbah izven zahodnega civilizacijskega kroga – mogoče z delno izjemo Japonske, Južne Koreje in Tajvana (Republike Kitajske brez pridevnika ′Ljudska′) – pa ne bi izgubljal časa in besed.

Mogoče samo to, da če sklepam tudi po stopnji smrtnosti med novinarji v Putinovi Rusiji, je uradno evropska država Rusija vsekakor civilizacijsko bližja Turčiji, celinski rdeči Kitajski ali Severni Koreji kot pa srednji in zahodni Evropi – kar pa nekako priznavajo celo nekateri ruski analitiki ruske zgodovine in ruske mentalitete. Trdijo namreč, da če samo malo popraskaš po evropski prevleki Rusije, udari ven mongolsko tatarska avtoritarna iracionalnost in grozovitost. Po mojem prepričanju niti približno ni slučajno, da so prostozidarsko jezuitski globalisti, svetovna vlada v senci, "zaupali" začetek krvavega marksistično komunističnega eksperimenta v praksi prav ruskim levičarjem.

Če hoče resnična svetovna vlada v senci uspeti s svojim dolgoročnim načrtom totalitarnega "novega svetovnega reda", mora postopno omejiti pretok informacij med ljudmi do polne blokade resnične obveščenosti. Pred bolj ali manj odkrito cenzuro, katero masoni poleg drugega prakticirajo v svojem učnem eksperimentu "Ljudski" republiki Kitajski, je seveda treba žabo (to je nas, prejemnike informacij) počasi in neopazno skuhati/obdelati s spremembo novinarstva v presstitucijo. Sestavni del projekta je vsekakor med drugim tudi že vse od začetka svetovnega spleta bombardiranje njegovih uporabnikov z nepregledno količino bolj ali manj zavestno ustvarjenih protislovnih informacij, kjer poleg plačanih anonimnih spletnih "trolov" obilno sodelujejo tudi presstituti.
#17
Arij Slovenski
1
May 21, 2019
@Janez Mihevc;
Tistemu, ki spremlja le režimska trobila in ni sposoben razmišljati zunaj kalupov zapovedanih "uradnih resnic", se vse zdi kot teorija zarote.

Da v Evropo dere vojska nasilnih afro-arabskih migrantov in da evropski civilizaciji ter beli rasi grozi uničenje, pač ni teorija zarote, ampak golo dejstvo.
Dejstvo je tudi, da pri tej invaziji izdajalsko sodelujeta tako evropska "levica" kot "desnica".

Dejstvo je pa tudi, da je slovenska "desnica" zgolj podaljšana roka udbomafije, ki komunistom skozi celotno "tranzicijo" pomaga ohranjati oblast.

Zadostuje se ozreti okoli sebe in spoznati, da Slovenija - osamosvojitvi navkljub - še nikoli ni bila bolj komunistična in preplavljena z Balkanci (in tretjesvetnimi migranti) kot danes, Slovenci pa še nikoli nismo bili bolj na robu izginotja kot danes.

Kaj nam torej pomaga takšna slovenska "desnica"? Kaj nam pomaga demokracija? In čemu služita EU in NATO? Slovenskim in evropskim interesom prav gotovo ne. Raje interesom zločinskih globalistov ala Soros.

Treba je torej potegniti glavo iz peska (ali riti) in videti, kaj se dejansko dogaja, kdo to organizira in financira, kdo vleče niti iz ozadja in komu to koristi.

"Teorija zarote" je pa sicer priljubljena skovanka režimskih trobil in njihovih globalističnih gospodarjev, ki jo uporabijo vsakič, ko njiihove laži ne prijemljejo več in ko se čedalje več ljudem odpirajo oči za Resnico.
#16
Istok Potočnik
2
May 21, 2019
No, to je res. Če odpustimo spreobrnjenost Fati, jo lahko tudi Pertinaču, he,he.

V principu pa ne obsojam vnaprej prestopanju med strankami recimo. Če pa kdo v temelju čez noč spremeni svoja temeljna stališča, pa pri meni izgubi kredibilnost.
#15
Risto Silvan
1
May 21, 2019
" V slo sem prebral že mnogo zelo kvalitetnih novinarskih pisanj. ...... "

Na primer kakšnih? Predvidevam, da je vsaj eno izmed njih izpod peresa polpismenega in napol šolanega pisuna, ki sta ga ata in mama prerinila na mesto odgovornega urednika partijskega glasila Mladina. Srečnež, ker za njega zdravstveni sistem deluje, če čakaš 200 dni na kardiologa.

Aja ne, to je zagotovo genij in intelektualac marko Crnkovič, propadli espejevec, za katerega je neki robert pešut cvet slovenske inteligence, vreden dosmrtne slave in hvalisanja, ker mu je pač zrihtal zastonj karto za njegov koncert v hali tivoli.

In če kaj ni za kupit, je tvoje nakladanje o kao spreobrnjencih. Ja seveda, tudi naša snažilka Fata iz osnovne šole je bila v Savezu komunista, pa to še ne pomeni, da jo bomo zdaj popljuvali po dolgem in počez. Ali pa cela vrsta disidentov, ti bi jih najraje spet nazaj v gulage stlačil. Bravo, pametun.
.
#14
Janez Mihevc
1
May 21, 2019
p.s. in da Janša liže .... Merklci in njeni migrantski politiki je tudi jasno že dolgo.
#13
Janez Mihevc
2
May 21, 2019
@Arij Slovenski ... zanimiv odgovor, ampak precej podoben teorijam zarote. Podobno fajn se bere.
#12
Istok Potočnik
3
May 21, 2019
To Pertinačevo pisanje bo težko kupit. On ni novinar, je preprosto priučeni moderator, ki predvsem rad vabi v svojo oddajo svojega profesorja in mentorja iz Fdv. Tam sta se spoznala, potem pa svojo skupno pot nadaljevala, profesor kot predsednik leve stranke SD in minister, Pertinač pa kot državni sekretar. Uspešno. Tudi vojni plen, ki sta ga družno pospravila zase in za svoje, v obliki 700 jurjev, ni bil slab. Plače na teh mestih sta si zaslužila, v to ne dvomim, plen pa je pač nekaj običajnega v politiki. Ne samo pri nas, tudi drugje v Evropi.

Politika ju je nato odplavila. Profesor je še naprej profesor, le da je majčkeno užaljen in sedaj pač več ni tako lev. Zdaj mu prav pride tudi Nova24, v kateri vidi objektiven vir informacij.
Čuden salto mortale in kar malo zardim v obraz, ko se spomnim, da sem mu včasih kar verjel.
Ta salto si razložim lahko samo tako, da je profesorja spet zamikala politika. Zdaj verjetno nekoliko drugačne barve.

Profesorjev študent Pertinač pa je postal moderator, sodeloval v Požarovem političnem eksperimentu, ki je propadel v celoti. Tudi on je naredil velik salto.
Čeprav je s profesorjem sodeloval v prisvajanju vojnega plena, sedaj navdušeno ,,raziskuje,, kako si vojne plene prisvajajo drugi. Pričakoval bi, da bo bolj uspešen, glede na to, da ima izkušnje iz prve roke.

In zdaj ta njegova izpoved. Slovenski novinarji so povsem zanič. Vse kar je vrednega in objektivnega sta on in Požar. Na veliko jima kradejo, predvsem pa nimajo svojega mnenja in so vsi v službi nekoga.
Imajo pa svoji dve društvi. V eno je Pertinač že včlanjen, v drugo se bo kmalu. Jaz tega ne razumem. Verjetno pojem premalo banan.
Pertinač, bolje da tega nisi pisal. Arij Slovenski, še enkrat bom prebral tvoj prispevek, morda pa le tam leži odgovor in bom morda razumel salto mortale profesorja in njegovega študenta.

In čisto zares. V slo sem prebral že mnogo zelo kvalitetnih novinarskih pisanj. Videl pa tudi pajacasto pojavo s čelado na glavi in nekaj cenenimi dovtipi, ki misli, da je novinar in da je glavna novica, da srbska predsednica vlade pričakuje otroka s partnerko.
Vse dobro iskreno želim vsem.
#11
Arij Slovenski
2
May 21, 2019
@kaoJanez@kaoMihevc; Spregledal si poanto mojega zapisa. Spregledal pač zato, ker si funkcionalno nepismen in čipiran low-IQ navijač, ki je prebral samo prvi stavek, potem pa ti je počil živec in si iprogramirano izbuhnil svoj topoumni navijaški zmazek.
Moja poanta ni bila, da so murgelski MSM lažnivci pravi novinarji, kot mi bedno podtikaš. Jaz samo pravim, da nista Petrinač in Požar nič boljša.
Oba sta že celo življenje komunista in udbovca, ki igrata svojo vlogo, ki so jima dodelili v Murglah. Njuna vloga pa je, da nategujeta butaste volivce na desnici. Nategujeta vas pa tako, da se vam prilizujeta s tem, da vsake toliko malo pljuvata in udrihata po levakih. In potem ste vsi desničarj blaženi in si mislite, ja, Požar in Petrinač sta taprava dedca, onadva sta naša.
Ne, pa nista vaša. Oba sta zaprisežena komunajzarja. Požar je Kučanov osebni čistilec. Ko ima Kučan kakšnega disidenta ali bedaka v Partiji za odstrelit, naroči odstrel Požarju. In potem Požar napiše obtožujoč bombastičen članek, čez nekaj dni je pa izbrani politik že politično truplo. Vi naivneži pa potem mislite, da je Požar desno usmerjen, ker pač po murgelski direktivi puca gnoj na levici. Ja, seveda. Malo morgen.
Požar tudi zagovarja abortus, zagovarja pravice LGBT, zagovarja ženske kvote v politiki in komaj čaka, da se že kakšen slovenski politik javno izreče za homoseksualca. Oh, kako zelo liberalno-progresivno, politično korektno in kulturno marksistično. Medtem ko proti migrantom, afrikanizaciji Evrope, belemu genocidu in invaziji negro-islamistov na Slovenijo Požar ne reče žal besede. Je to za vas desničar?
Petrinač je pa itak po lastnih besedah prepričan levičar, ki je (tako kot Kučan) "začasno zamrznil" svoje članstvo v komunistični stranki SD... Skratka še en komunajzarski blefer in nategovalec.
Kdaj boste že enkrat poštekali? Nobenih desničarjev ni niti v slovenski politiki, niti v slovenskih medijih. So samo komunisti, ki igrajo "levičarje" in "desničarje". Vi jim pa vedno znova in znova nasedate. Že 30 let, na 45 podlage.
In na isti način vas nateguje tudi Janša, ki je prav tako le prefarban komunist in prodan Sorosev plačanec. Doma glumi desničarja, v Bruslju pa njegovi pajaci glasujejo za migrantske kvote in sankcije proti tistim, ki se upirajo afrikanizaciji in islamizaciji Evrope. Janšev (hrvaški) notranji minister Mate je prvi podpisal (prvi) marakeški sporazum v Maroku, medtem ko je Janša v času svoje vlade 2004-2008 prvi začel masovno uvažati Bosance in Šiptarje v Slovenijo.
Skratka, vse sami nategovalci in veleizdajalci slovenskih nacionalnih interesov. Vi se pa tu prepirate med seboj, kdo od teh genocidnih prevarantskih antislovenskih komunajzarjev je bolj "levi" in kdo je bolj "desni". Adijo, pamet.
Deli in vladaj je geslo komunajzarjev in globalistov. Dokler jim boste nasedali, ni upanja, da bi Slovenci in evropska civilizacija preživeli.
#10
igor hauptman
2
May 20, 2019
Zalomilo se je lahko rečemo na celi fronti, ne samo v novinarski branži. Tudi tisti, ki so bili poklicani za spremembo iz neučinkovitega socialističnega modela države bivše SFRJ
ali pa so vsaj mislili, da so, niso znali pa tudi ne resnično hoteli pravih sprememb. Raje so stavili na žlahtni pragmatizem Drnovška, ki je bil z prenormirano ter hkrati luknjičasto zakonodajo ter nedelujočim sodstvom podlaga za razrast vseh mogočih hobotnic, živečih ter delujočih do danes, vse pa se je prikrilo z dosežki, kot so priključitev k EU, denarni uniji pa plavanju na valovih gospodarske rasti do prve resne krize. Kot, da ta žlahtni pragmatizem še kar traja, vsaj kar se njegove namišljene podobe tiče.
#9
Janez Mihevc
5
May 20, 2019
@Arij kaoSlovenski: seveda Aljuš Pertinač ni pravi novinar. Pravi novinarji - profesionalni plačani lažnivci so tisti iz MSM medijev, ki lažejo ne samo nam državljanom, ampak pred nože kriminalcev iz tretjega sveta in ISIS teroristov dajejo tudi svoje otroke, njihove vnuke in pravnuke, če jih bodo sploh imeli.

Za svoj "ljubi kruhek" postavljajo na kocko obstoj naroda. Pravi heroji, kruhoborci. Na svoje mesto bi v ta klub postavil tudi influencerje (izraz da te kap), kot so Roni Kordiš, Miha Mazzini, Matej Špehar ali pa Domen Savić in kar je še podobnih "mojstrov besede".

Sodelavci v kriminalnih dejanjih, vse od pri(h)vatizacije dalje, to so slovenski novinarji. In v ta krog ne spadajo samo redke izjeme, na žalost. Med temi izjemami sta tudi Bojan Požar in Aljuš Pertinač.
#8
Arij Slovenski
8
May 20, 2019
Ne, Aljuš Pertinač res ni novinar. Ker pravi novinar bi vedel, da sta "časnik" in "častnik" dve različni besedi s popolnoma drugačnim pomenom. In ne, ne gre za lapsus, ker je besedo častnik (namesto časnik) zapisal dvakrat.
Pa zelo hinavsko in dvolično je drugim očitati, da so iz novinarstva presedlali v politiko, medtem ko je Pertinač sam naredil podobno, le da je on iz politike presedlal v novinarstvo. Pa ni bil le nek nepomemben politik (leve stranke), ampak celo član oz. sekretar (leve) vlade.
In potem to Aljuševo jadikovanje, kako je novinarjem težko, kako naklade časopisov vztrajno padajo in kako medijem le še malokdo kaj verjame... Za to ste si pa krivi novinarji oz. "novinarji" čisto sami. Ker ste praktično vsi do zadnjega (tako "levi" kot "desni") samo podaljšana roka genocidne in zločinske Partije oz. Udbomafije, ki je pa spet podaljšana roka kultur-marksističnih globalistov.
V resnici sploh niste nobeni novinarji, ampak poklicni lažnivci, manipulatorji in plačani agitatorji za potrebe globalistične Soros-Rothschild kabale. Niste pa izdali, onečastili in prodali le svoj poklic, svoje ime, integriteto in načela, ampak ste tudi veleizdajalci svoje civilizacije, kulture, naroda in rase, ki jih globalistom voljno pomagate uničevati. Ker pač dobro plačajo, vas pa zanimata le denar in lastna rit, medtem ko vam za Slovence, Slovenijo in Evropo dol visi.
Gnusite se mi. Vi niste le sramota novinarskemu poklicu. Ste sramota človeškemu rodu.
#7
Aton EU
6
May 20, 2019
Dobro napisano!
#6
slavko pezdir
14
May 20, 2019
Čestitam k duhoviti in udarno napisani analizi porazne medijske scene na Slovenskem, ki je nadvse klavrni, skrajno zaskrbljujoči in zloslutni odsev sodobne družbe v RS,
V skladu s parcialnimi interesi medijskih lastnikov in dreserjev javnega mnenja nam medijski "vojščaki" različnih parcialnih interesnih skupin ponujajo le na različne načine pristransko izkrivljena zrcala, s katerimi le zavestno pospešujejo in poglabljajo vsesplošni etični, politični in civilizacijski družbeni razpad ter kaos kot idealne razmere in okoliščine za nenadzorovani in nekontrolirani razrast praks uničevalnih parcialnih in egoističnih mafijskih interesnih omrežij iz politično-kriminalnega podzemlja "ugrabljene države".
Ali je sploh mogoče pričakovati, da bi bili "osrednji" mediji, njih lastniki, upravljavci, uredniki ter novinarji drugačni od večinskega "jedra" družbe, ki se v imenu krčevite obrambe statično zabetoniranega družbenega "statusa quo" prilagodljivo in oportunistično odmika od vseh deklariranih idealov resničnega političnega pluralizma, polnokrvne politične demokracije, vladavine prava in enakosti vseh pred veljavno zakonodajo ter od doslednega spoštovanja univerzalnih temeljnih človekovih pravic in svoboščin?
#5
borut rojc
17
May 20, 2019
Ciganka, ki jo sorodnik oziroma sonarodnjak pošilja v Bruselj je kot novinarka iskala cilj in ga našla. Dvomim, da je zdaj prazna. Še vedno vam lahko kaj zapoje s svojim grlenim glasom in zapleše kolo. Takšna je pot povprečne novinarke, ki je še ni zadela možganska kap ali nima božjastnih napadov. Odlagališče le teh je na RTV. Če se izrazim v levičarskem stilu, mlajše se prifukajo do informacij. Ciljna skupina so stari komunisti in novodobni povzpetniki, ki so svetilnik na poti do vira informacij, do denarja, končno, do kakšne drobtinice z bogato obložene mize. ..Novinar, ki težje ponudi spolne usluge ima v tem pogledu dve možnosti ; lahko razkriva zločine modificiranega režima enoumja, v katerem živimo in kot Uroš Slak, pristane na cesti, lahko pa se odpravi po sledeh iskana Janševe klinike v Avstraliji , po poti najmanjšega odpora in tako upa, da bo tudi sam nekoč dosegel cilj ter našel varno zatočišče v Murglah. Če si pokvarjen v duši, neumen ali bolan je to edina, prava pot. Serpentinšek bi dejal :,, Ne smemo se delati bolj neumne kot smo. ,,
#4
ivan maček
5
May 20, 2019
Aljuš, zanimivo.
To pa paše posredno zraven, sicer pod rubriko, saj ni res, pa je....janko • an hour ago


V vseh normalnih državah ni nobene krize, vse raste, je optimizem.
Krvavordeča Zlovenija je pa v RAZSULU! En sam "lopovluk" in greznica!
Kot vedno, trpimo pa navadni ljudje. Delavci so natempirani ob socialistični plači, penzionisti imamo krizne penzije, "naši" pa vsestransko plenijo!
#3
abram1b2 Cej
10
May 20, 2019
Aljuš dobro je,da si dal v naslov Izpoved.Mi imamo neglede na strukturno menjavo družbene lastnine v privatno še vedno samoupravno /socialistično/ sistematizacijo delovnih mest,ker lastniki medijev izhajajo iz tega sistema.Do včeraj so bili ti današnji tajkuni komunisti, danes so kapitalisti z miselnostjo partiskih aparatčikov.Star sistem je še vedno živ,ker so slovenski novinarji pod pritiskom lastnih gospodarjev. Bivšim komunistom v Sloveniji je uspelo iz samoupravljanja narediti sužnjelastniški sistem slovenske družbe in države.. Tu je glavni problem,ki ga novinarji sami niso sposobni zaznati. Slovenski novinarji sploh ne dojemajo proti čemu se morajo boriti,kot četrta veja oblasti in /varuhi/ družbene in ustavne ureditve R Slovenije.
#2
Viktor hajsinger
11
May 20, 2019
Pred mnogimi leti je moja pokojna mati rekla - politika je "kurba". Res je. Tudi sam sem tega mnenja. Res pa je tudi, da so tudi novinarji "kurbe" ali, kot je dejal J.J. "presstituti". Večina jih je pripravljena storiti vse za...
#1
Forum !
Forum ! je objavil/a na zid osebe Požareport
Objavil/a 2019-05-20 06:20:01 (May 20, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Rado Pezdir: Harij Furlan? To je epska zgodba!
Nesojeni evro-sodnik Pavliha. Natisnil anonimko, potem pa stekel k ženi in ji zaprepadeno bled kot stena, dejal: To je konec!
Nova obtožnica za Jankovića, pa verjetno spet ne bo nič. Poglejte, kako so povezani, tudi z družino tožilke Blanke Žgajnar.
Dokumenti. Umikajoči se Kitajci iz mariborskega letališča bi zdaj na hitro in poceni pokupili "pol Pohorja"?!
To je šolstvo, ki se bo znašlo na Evropskem sodišču za človekove pravice?!
Dokler bo Alenka Bratušek ministrica, bodo njeni rezultati dragi, neuspešni in pokvarjeni. Kot vedno doslej!
Welcome na angleškem trekingu, mr. Bojan Požar. In pred menoj je točno 1014 kilometrov hoje!
Cerar potrjeno certificirano politično truplo. Politiko zapušča tisti, za katerega je že mama rekla, da ni za politiko.
Ne nasedajmo, da je slabo za državo ali nacionalni interes, če se ugotovi, da je Erjavec vedel!
Miti in #dejstva: (najmanj) 10 stvari, ki jih morate vedeti, preden Tonin resno zasliši Erjavca!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(226)
desus
(72)
Vlada
(67)
sds
(63)
LDS
(61)
večer
(42)
pop tv
(41)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(24)
DUTB
(24)
furs
(18)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
npu
(15)
Petrol
(13)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
OVS
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
dars
(8)
hse
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
ACH
(5)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)