Ponavlja se zgodba o pesniku Balantiču in knjižnici v Kamniku. Iz Komna bi izgnali Maksa Fabianija, ker je bil med fašisti?!

Objavil/a Forum !, dne 2019-04-23 ob 06:48:29

To je bil Maks Fabiani (29. april 1865 – 12. avgust 1962) To je bil Maks Fabiani (29. april 1865 – 12. avgust 1962)

Sredi občine Komen se očitno ponavlja podobna razvpita zgodba, kot se je zgodila v Kamniku, med županovanjem sedanjega predsednika vlade Marjana Šarca, ko so občinski svetniki skorajda "iz dneva v dan" spreminjali ime tamkašnje osrednje knjižnice, poimenovane po domobranskem pesniku Francetu Balantiču. Zdaj naj bi namreč v Komnu odvzeli naziv častnega občana občine Komen - arhitektu Maksu (Maximilianu) Fabianiju, zato ker je bil med fašisti.

Spomnimo: naziv častnega občana občine Komen so pokojnemu arhitektu Maksu Fabianiju podelili točno pred dvema letoma, aprila 2017.

Objavljamo nelektorirano pismo znanega občinskega svetnika iz Komna, Iva Kobala, sicer člana Nove Slovenije, in priloženo dokumentacijo.

"Pozdravljeni,

berem gradivo za sejo občinskega sveta in z velikim presenečenjem ugotovim, da se pripravlja akcija za odvzem naziva Častni občan Občine Komen Maksu Fabianiju. Na skrivaj, potuhnjeno, dobimo le točko dnevnega reda na seji občinskega sveta. Naša levica zares nima pomembnejših reči za počet, ni pomemben turizem , gospodarstvo, razvoj občine, pomembno je kazati moč sedaj ko je večina v OS … Človeku, ki je za Štanjel ogromno naredil, ki ga časti cela Evropa, o katerem domačini, ki so ga poznali in z njim delali nimajo žal besede … hočejo nekateri oziroma njihovi potomci, ki so sodelovali pri požiganju in miniranju Štanjela, odvzeti ta naziv. Ne vem, čemu in komu je v interesu hujskati ljudi, pogrevati in potvarjati zgodovinska dejstva.

V o tej sramoti je v Štanjelu takoj razpravljal tudi Vaški Odbor Štanjel in sprejel sklep, naj župan, gospod Erik Modic, takoj umakne to točko z dnevnega reda in naj ne škoduje ugledu Štanjela, ki si ga je v zadnjih nekaj letih pridobil. Prilagam nepodpisano utemeljitev za odvzem, predlog sklepa ter odgovor na njihovo blatenje Maksa Fabianija .

Lep pozdrav, vaščan Štanjela in občinski svetnik Ivo Kobal"

Anonimna utemeljitev za odvzem priznanja.pdf

Maks Fabiani - častni občan.pdf

Predlog sklepov občine Komen.pdf

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
ivan maček
1
Apr 23, 2019
Aton eu, Ja pa ovi majmun še fali,ke je ži neki franc rozman, neki komandant....
#7
Vojteh Višenhofer
2
Apr 23, 2019
Haha... desnica takoj na pogon, ko je treba branit potencialnega fašista. Predstavljajte si, da bi bilo vse isto, le da bi se včlanil v komunistično stranko. Čisto drugače bi meketali tule.
#6
Aton EU
3
Apr 23, 2019
Maček in Kardelj sta edina velika Slovenca
#5
ivan maček
1
Apr 23, 2019
Meni se poitaljenje in ponemčenje samo po sebi ne zdi velik problem. Je pa zato zelo velik problem poćefurjenje……..Ja, pa na plahutarje ne pozabit, poplahutarjenje…..ha,ha,ha………..ma, ni smešno.
So nam pa plahutarji "lepo popestrili" Velikonočne praznike, ni kaj. Samo ne potem "jokat" ko se bo kakšnemu "domoljubu zopet spipalo" .
#4
Istok Potočnik
5
Apr 23, 2019
Občani Komna naj se odločijo, komu bodo dali naziv častnega občana.
Zavzemanje za poitaljevanje Slovencev, služenje Dučeju v njegovi fašistični uniformi, pošiljanje Slovencev v fašistična taborišča, pa niso častna dejanja.
Strokovnjaki pravijo, da je bil dober arhitekt, časten Slovenec pa gotovo ni bil.
#3
borut rojc
0
Apr 23, 2019
*..katere knjižnice, ki nosi njegovo ime, član sem tudi sam...
#2
borut rojc
23
Apr 23, 2019
Če bi vsi ti otroci, vnuki in pankrti komunizma, ki vladajo v blatnem dolu, imeli možnost obračunavanja s Prešernom in Cankarjem,živečima v današnjem času, bi tudi njiju postavili na sramotilni steber ali ju kazensko preganjali. Brez dvoma... Vsi ti, tako tudi Fabiani kot Balantič, so bili najprej mojstri svojega poklica in umetniškega opusa, šele nato vse ostalo, tudi polirično aktivisti. Aktuani predsednik vlade, ki je precej slaboumno obračunaval z likom in delom Franceta Balantiča, katere knjižnice, ki nosi njegovo ime sem tudi sam, je ravno nasprotno, potomec krvavega režima, ki mu je vseskozi odpiral vsa vrata na poti vzpenjajočega se. V smeri, v kateri koraka Slovenija, bo tudi Prešernov spomenik na tromostovju, delo kakor fašista, kmalu zamenjal tisti komunističnega zločinca iz Kumrovca ali v smislu balkanizacije dežele, očeta srbske folklore, Vuka Karadžiča. Končno s strani teh gozdnih banditov je bil dolgo zamolčan in prepovedan tudi general Maister, danes tako opevan in hvaljen... V soboto bodo tudi rdeči praznovali svojo veliko noč z malo začetnico. Dan upora . Proti komu že? Upirali so se tistim, ki danes Slovenijo še držijo nad vodo, stran od primitivnih in obubožanih balkanskih plemen. V mojih očeh bi omenjeni dan imel primernejši naziv kot dan zatiranja slovenskega naroda. Filma, golazen s vrača na jug, ne bomo videli. Morda bi iztirjenec in depresivec Anžlovar, ki so mu je režim spet dal nekaj denarja, da snema, naredil film v tej smeri, z Djurotom , Zokunom in Pešutom v glavni rolah, morda tudi Šarcem. . Umetniki. Levi fašisti.
#1
Forum !
Forum ! je objavil/a na zid osebe Požareport
Objavil/a 2019-04-23 06:48:29 (Apr 23, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Vera Mihatović proti Hermanu Rigelniku: bodo stekli kazenski postopki ali se bodo Francozi pogodili?
Te dni napeto tudi v medijih. Ko jih jezni Petrič postroji na Delu, na Planet TV pa spopad med Travnom, Jarcem in Mayerjem.
Arsenovič bo Iskro "probal" še tretjič, prepričan, da nujno potrebuje stranko SD. Nekateri iz SD pa bi zamenjali Iskro.
V tehten razmislek pred temi volitvami: Kje so meje, pregrade za Šarčeve brigade?
Fasal 1200 evrov kazni, ker je rekel sodnici, da je prasica. Tisti sodnici, ki je krivično obsodila Milka Noviča!
Davčna afera viceguvernerja Bošnjaka podobna zgodbi Petra Vilfana: prvi odzivi Fursa in Banke Slovenije ter grožnje s tožbo
Viceguverner Banke Slovenije naj bi stanovanje oddajal na črno, denar na roko?! Razkrivamo prijavo na Furs, bankir še molči.
Izpoved Aljuša Pertinača: Zakaj mi dvigne pritisk, ko novinarji govorijo o pritiskih
Edini kandidat za šefa NPU: Jebeno popotovanje od Darka do Darka
Pečečnik bi vzel v službo nekdanjega ministra Lebna, da mu "zrihta Bežigrad"
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(224)
desus
(71)
Vlada
(66)
sds
(63)
LDS
(61)
večer
(42)
pop tv
(41)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
DUTB
(24)
sova
(23)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
furs
(17)
npu
(14)
Petrol
(13)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
OVS
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
dars
(8)
hse
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
ACH
(5)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
DRI
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
zdus
(1)
Jož
(1)
sviz
(1)
Irak
(1)