Kleptomanstvo slovenske politike. Vlada sporoča državljanom: Zajebali smo, ampak izplačal vas bo nekdo drug!

Objavil/a Forum !, dne 2019-04-19 ob 06:11:20

Jebem vam mater vsem po spisku in jebem vam fašizem in afroarabske migracije, ali ne dojemate, da se sistem sesuva? Do kdaj bo tišina?

(Piše: Rado Pezdir)

Bralstvu se opravičujem, ker v tem komentarju ne bom komentiral grozeče pošasti fašizma, ki naj bi se plazila po državi in lezla iz vseh por družbe, ki jih slovenska levica še ni zaprla. Opravičujem se tudi tistim, ki bi morda radi brali, kako bo nekaj deset tisoč migrantov kak mesec po fužinskih kleteh posiljevalo prvaka neke desne superstranke, ki se je v svojem epskem boju za resnico odpovedal zlati žlici rdečega plemstva, ki ga je hranila, vse dokler se ni seznanil s problematiko ritopikov. Namesto tega bom pisal o ekonomiji. Morda se še spomnite ekonomije? To je tista zadeva, ki vas običajno začne skrbeti takrat, ko zmanjka služb.

V čisti tišini je na ministrstvu za finance nastal osnutek zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Gre za osnutek, ki naj bi naslovil reševanje poplačila izbrisanih imetnikov podrejenih finančnih instrumentov. Ta zakon je ekstremen v tem smislu, da si dovoli poscati se na ustavo in močno udariti v institucionalno konfiguracijo slovenskih institucij. Dovolite mi, da vam to zakonsko norost obrazložim v nekaj enostavnih orisih.

Zakon je doživel več osnutkov, vsak osnutek pa se je do trenutne različice vse bolj oddaljeval od realnih okoliščin. Strošek poplačila izbrisanih imetnikov podrejenih obveznic se je namreč začel premikati z državnega proračuna v breme Banke Slovenije. To na prvi pogled obskurno dejstvo, nepomembno za bodoče prejemnike poplačila, seveda ni pomembno, je pa na moč neobičajno za pisce zakona. In to iz dveh razlogov.

Prvič, s tem se implicitno premika tudi krivda za izbris podrejencev s tistih, ki so proces dejansko vodili, torej vlade in ministrstva za finance, na regulatorja procesa Banko Slovenije. To seveda ni nepričakovano, saj je popolnoma jasno, da se hoče politika znebiti krivde za nastalo situacijo. Tudi če so zakon, ki je kasneje padel na ustavnem sodišču, napisali kar lepo sami. Spomnimo, zakon je padel zaradi bizarne malomarnosti, ko ne ministrstvo za finance ne vlada nista opazila, da v zakonu, s katerim se je reguliralo brisanje podrejencev, ni bilo določila o sodnem varstvu imetnikov teh instrumentov. Čestitke za to bravuro s prenosom krivde na Banko Slovenije gredo seveda tudi Metodu Dragonji, ki mu je uspelo sedeti v kabinetu ministra za finance na začetku in očitno tudi na koncu sage o izbrisanih podrejencih. Tisto, kar sedaj vlada sporoča vsem državljanom, je, zajebali smo, ampak izplačal vas bo nekdo drug.

In drugič, nadvse fascinantno je, da je vlada te države kar z zakonom prejudicirala, kdo je kriv za nastalo situacijo. To je očitno Banka Slovenije, ki naj zdaj vse skupaj tudi plača. Torej? Kaj vam bo pravna država s sodnim sistemom, če lahko vlada sprejme zakon, iz katerega implicitno sledi razsodba o krivdi? Doslej smo morda naivno mislili, da o čem takem sodi sodišče, ampak očitno je, da tam raje preganjajo štajerske tabornike, razsodbe pa prepuščajo kar izvršilni veji oblasti.

Izbira guvernerja je v domeni predsednika države, zato stabilnost Banke Slovenije ni nekaj, kar bi lahko ignoriral, tako kot ne more in tudi ne ignorira razmer v Slovenski vojski. Predsednik države, moraš spregovoriti, moraš zaustaviti razgrajevanje Banke Slovenije. To ni pobožna želja tvojih volivcev, ampak naloga, ki ti jo narekuje ustava.

Če so vam debate o migrantih in fašistih že popolnoma zapacale možgane, pa morda niste opazili, kaj vam je vlada ravnokar pripravila. Izplačilo odškodnin iz naslova sredstev Banke Slovenije je seveda nekaj, čemur fensi rečemo monetizacija proračuna. Ta je v Evropski uniji eksplicitno prepovedana. Zanimivo, kajne, slovenska vlada sprejema zakon, ki je v celoti in popolnoma v nasprotju s pravom EU in delovanjem skupnega monetarnega območja. Naj vam povem enostavneje, za kaj gre. Nazadnje je ta država doživela monetizacijo proračuna, ko je Socialistična republika Srbija pod vodstvom Slobodana Miloševića vdrla v Narodno banko Jugoslavije in si prisvojila devizne rezerve tedanje centralne banke. Ali zdaj štekate dimenzijo norosti, ki jo želi izvesti slovenska vlada? Najprej so zajebali zakon, ves čas so vodili igro sanacije, na koncu pa so za vse skupaj obtožili Banko Slovenije in z zakonom regulirali vdor v Banko Slovenije, kjer nameravajo zaseči sredstva in jih nameniti za poplačilo odškodnin! Res lepo, to je prvič javno manifestirano kleptomanstvo slovenske politike. In res krasno, da smo leta 2019 dobili finančnega ministra in predsednika vlade, ki sta oživela politiko vdora v rezerve centralne banke Slobodana Miloševića. Kaj bo naslednji korak? Morda zaseg vseh deviznih rezerv za gradnjo makete za drugi tir iz Kopra do Kamnika?

Tudi če odmislimo, da je Banka Slovenije del ECB (Evropske centralne banke) in da gre za zakon, s katerim poskuša vlada dejansko zapleniti devizne rezerve evropskega denarnega območja, je vseeno presenetljivo, da slovenska politika meni, da je to kar neki prosto ležeč in neuporabljen denar na depozitu, ki se ga lahko dvigne brez posledic. Nisem prepričan, da to mnenje deli slovenski bančni sistem, kaj šele mednarodni finančni trgi.

Dodajmo še en drobec, ki kaže, kako absolutno nor zakon pripravljajo. V dvajsetem členu zakona se predvideva, da bo sodišče imenovalo skupino strokovnjakov. Ti strokovnjaki naj bi ugotavljali skladnost kvalificiranih obveznosti z zakonom o bančništvu. Naj vam prevedem, pisci zakona so podobno kot v primeru vdora fiskalne oblasti v monetarno oblast brez omejitve prekršili ključno pravilo demokratičnih institucij. Izvršilna oblast je z ukazom v obliki zakona sodišču predpisala, kako naj dela. Po tem zakonu namreč nimamo več sodišč, da razsojajo, ampak imamo strokovne skupine, ki presojajo za sodišča. Ali razumete, kako daleč so že zabredli? Ali razumete realno grožnjo tega prikritega institucionalnega udara? In ta skupina strokovnjakov bo dala enoglasno mnenje. Kaj pa če ga ne bo? V zakonu takšna situacija ni predvidena. Verjetno ni panike, novi SZDL v obliki strokovne skupine na sodišču bo zagotovo dal enovita mnenja.

ZAKAJ MOLČI PAHOR?!

Mogoče se to zdi komu patetično, meni pa se vseeno ne zdi nepomembno, da v okoliščinah, ko se sesuva institucionalna ureditev države, spregovori predsednik države Borut Pahor. Njegov molk, ki v zvezi s tem traja že predolgo, postaja nevaren, saj se očitno tudi ta funkcija premika v popolno podrejenost drugim institucijam. Izbira guvernerja je v domeni predsednika države, zato stabilnost Banke Slovenije ni nekaj, kar bi lahko ignoriral, tako kot ne more in tudi ne ignorira razmer v Slovenski vojski. Predsednik države, moraš spregovoriti, moraš zaustaviti razgrajevanje Banke Slovenije. To ni pobožna želja tvojih volivcev, ampak naloga, ki ti jo narekuje ustava.

Jebem vam mater vsem po spisku in jebem vam fašizem in afroarabske migracije, ali ne dojemate, da se sistem sesuva? Do kdaj bo tišina?

(Rado Pezdir je magister ekonomije, profesor, publicist in komentator oddaje Faktor na TV3)

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Stoyan Svet
6
Apr 21, 2019
Se pridružujem psovki Rada Pezdirja se mu pa čudim, fant je inteligenten pa še vedno ni spoznal, da se Nategovenija/Kleptovenija dogaja pri nas ves čas od osamosvojitve naprej. Par sto ukradenih milijard evrov na privat računih tovarišev na off-shore otočjih za katere se ne zmeni niti policija sodstvo, davkarija in vlada ni mačji kašelj.
Čuditi se neukrepanju manekena je meni čudno; že nekajkrat sem zapisal; Kdaj se je pa še snif snif obešalnik za obleke zavedal svoje odgovornosti? Saj so ja vsi tja postavljeni državnotvorni papki tam samo in izključno zato, da niso za nič odgovorni, da imajo glavo zakopano v njihovo lastno rit, ali rit koga drugega.
Lastnik EU centralne banke je dinastija gnilega dečka imenovanega Rothschild. Vse centralne banke v EU so njegova last, vključno z banko Kleptovenije. Vsi oblastni papki so malteški vitezi podrepne muhe EU Rothschild&Soro;š bančne mafije. Plan R&S bančne mafije je že dolgo znan; totalna razprodaja balkanskih držav R&S korporacijam in tem našim oblastnim papkom je zaukazano, da sledijo njihovi agendi, kar oni tudi zvesto izvajajo.
lp

#5
Jože Duhovnik
28
Apr 19, 2019
Spoštovani,
napetost na nasprotnikovi strani ne moreš ustvariti s psovkami na ulici ob dveh ponoči.
Zakaj se jasno ne napiše, da nas sanacija bank znamenite trojke specialistov za ekonomijo stala ne 5,4 milijarde ampak "samo" 6,4 milijarde.
Ker je dokazno breme izvedene naj g. Pezdir namesto psovanja napiše prijavo na NPU, označi vse vrhunske ekonomiste, ki so tako dejanje podpirali, označi takratnega predsednika odbora za Finance v DZ ter vodje poslanskih skupin, da so državljane Slovenije zavestno zavajali in s tem pridobili izjemno korist za sebe in za njihove podpornike ....itd.
Pezdirju naj pri tem pomaga pravna stroka, če sploh jo je še kaj in naj napišejo tako prijavo da bo držala vodo.
Ali ni 6,4 milijrade EUR več kot 130 .000 EUR spoštovani etičarji, moralneži in nasploh poštenjakarji med pravniki, da vsaj eden poskusil napisati resno obtožbo, ki bi zagotovili normalno delo v Sloveniji. Ali pa gre kot povsod za priskledništvo, sedenja na toplih stolih in modrovanje ob kavici moralnežev, ki se jim čas izteka.
Kdaj bodo stroke pravo in ekonomija izmed sebe izpljunila pokvarjence iz njihovih vrst???
Ali ni prav ta zakon najboljši dokaz, da je ta država na vrhu blizu norosti in da je treba normalizirati stanje po navadni kmečki in gospodinjski logiki.
#4
ivan maček
24
Apr 19, 2019
Uff!...Huda za zjutraj navsezgodaj, pa to še na Veliki Petek.....Ni lepo, ampak vseeno...Jebem jim mater...…..se pridružujem Rado.
#3
borut rojc
24
Apr 19, 2019
Pomembno je zapisati tudi to, da je doktor pravnih znanosti odstopil z mesta predsednika vlade in se,, kar je noro, spet potegoval zanj, zaradi upoćasnittve postopkov pri prodaji NLB-ja in ne zaradi drugega tira. Vsak mesec pač šteje, sploh, če si lahko nepovratno postrežeš pri svojih ljudeh v banki. Pri zlatem tiru bodo ukradli, kar so se namenili, tako ali drugače. Država in mafija z roko v roki. Ko temu dodamo še pranje denarja v največi banki za potrebe terorizma in neodzivnost državnih organov, me res čudi, da se v EU- ju sploh še kdo pogovarja z nami. Na koncu bodo ostali zgolj še ruski kriminalec Putin, blesavi, botoksirani Vučič in Edi Rama. Morda nas bodo oni hoteli priklopiti k svojemu razmajanemu vozilu. ..Za Šarca ni bojazni. Če ne drugam, bo šel v cerkev in naredil nabirko zase. Človek ni bister je pa iznajdljiv. Skuša preživeti. Ne gre mu zameriti, čeprav ne ve, kaj dela.
#2
borut rojc
27
Apr 19, 2019
Žalostno je, pišem tudi in predvsem iz lastnih izkušenj, da državo dojemam kot mafijo, kriminalno združbo, ki te okrade, še preden se zaveš tega. Kar se tiče ekonomije, sploh bančništva, tožbe in ovadbe proti državi s strani EU-ja kar dežujejo. Enostavno, kar je nezaslišano gre Slovenija namerno v neke postopkovne kršitve, zato, da si privilegiranci režima še naprej postrežejo na rovaš davkoplačevalcev. Takšna slovenska politika potem s prstom kaže na Hrvate , poudarja njihove grehe, ki pa zgolj izkoriščajo brezumje proruske banana države s srbskimi kriminalci v vlogi operativcev, kar danes smo. Razumem,da je klovn v tem pogledu nemočen in brez znanja, a na tak način je nekoč operiral tudi doktor pravnih znanosti. ..Ko nekdo opozori na nepravilnosti, ga po stari, komunistični metodi, proglasijo za neprištevnega. Sistem pa se definirtivno sesuva, po mojem mnenju, prej kot v desetih letih, tu ne bo ničesar več. Zgolj gnili in bolni Balkan. Divjina... Bog je na Veliki petek umrl zaman, če gledamo žalostne razmere v blatnem dolu . Bogovi na napačni strani Alp so neuravnovešeni , nedotakljivi nastavljenci in privilegiranci režima, ki počnejo, kar se jim zahoče. Imajo seznam za fentanje vseh nas, ki mislimo drugače od botra te krvave pravljice. Mladi imajo več pameti in hitrejše noge, zato že zdaj bežijo.
#1
Forum !
Forum ! je objavil/a na zid osebe Požareport
Objavil/a 2019-04-19 06:11:20 (Apr 19, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Aljuš Pertinač: Ime česa je Erjavec? Ta politični konvertit, pravni analfabet, poceni politikant in tretjerazredni populist.
Janez Šušteršič: Brezno 2 ali luknjice v zgodbah o bančni luknji
Kaos na SDH?! Zaposleni z uničujočo kritiko nad Božiča. Njegovi spori z Beskom in nagajanja na HSE.
Nove podrobnosti: Načelnica Slovenske vojske se je zlomila prav na sestanku pri Erjavcu, na dan žena?!
Rado Pezdir: Harij Furlan? To je epska zgodba!
Nesojeni evro-sodnik Pavliha. Natisnil anonimko, potem pa stekel k ženi in ji zaprepadeno bled kot stena, dejal: To je konec!
Nova obtožnica za Jankovića, pa verjetno spet ne bo nič. Poglejte, kako so povezani, tudi z družino tožilke Blanke Žgajnar.
Dokumenti. Umikajoči se Kitajci iz mariborskega letališča bi zdaj na hitro in poceni pokupili "pol Pohorja"?!
To je šolstvo, ki se bo znašlo na Evropskem sodišču za človekove pravice?!
Dokler bo Alenka Bratušek ministrica, bodo njeni rezultati dragi, neuspešni in pokvarjeni. Kot vedno doslej!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(226)
desus
(73)
Vlada
(67)
sds
(63)
LDS
(63)
večer
(42)
pop tv
(41)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(25)
DUTB
(25)
furs
(18)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
npu
(14)
Petrol
(13)
OVS
(13)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
hse
(9)
dars
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
zdus
(1)
Jož
(1)
sviz
(1)