Slovenski mediji, se dogaja. Šolak kupuje Planet TV, Odlazek ali York Mladino, vrnitev Styrie, a novinarje skrbi hrvaška TV?!

Objavil/a Bojan Požar, dne 2019-03-04 ob 07:01:20

NOVA KONSOLIDACIJA MEDIJEV

Slovenski novinarji so se razdelili na avantgardo, ki vladi ukazuje, kaj mora delati, in na tiste, ki je ne smejo več spraševati, kaj dela, našo solidarnost pa si zaslužijo ne glede na stran, saj je - če smo pošteni - poskus predsednika vlade Marjana Šarca alias Luke Dončiča iz Kamnika, da na tiskovnih konferencah novinarje spreminja v repetitorske oddajnike, še večja grožnja svobodi govora od pregona tako imenovanega "sovražnega govora" (prosto po Tomažu Štihu kot Libertarcu na Twitterju). Ob tem pa večino tukajšnjih novinarjev večinskih medijev bolj skrbi odnos hrvaške državne televizije do tam zaposlenih novinarjev, medtem ko se potihoma dogajata novo lastniško prestrukturiranje slovenske "mainstream" medijske industrije in nova razdelitev poslovnih interesov. To so nekatere podrobnosti:

PLANET TV V SRBSKE ROKE?

- Srbski telekomunikacijski poslovnež in lastnik golf igrišča na Bledu Dragan Šolak (Telemach, SBB, United Group), nesojeni kupec Pop TV in Kanala A, zdaj kupuje Planet TV. Prodajo Planet TV naj bi člani nadzornega sveta Telekoma Slovenije imeli na dnevnem redu že ta četrtek, vendar so sejo odpovedali. Pri tem pa ni znano, ali je v tem prodajnem paketu tudi spletni portal Siol.net.

- Bojan Petan (Dnevnik, DZS, Terme Čatež), ki skupaj z Urošem Haklom, večinskim lastnikom Večera, sestavlja novo družbo DV mediji, d. o. o., se "umika" v distribucijo tiskanih medijev (Delo Prodaja), od medijev pa bo Dnevnik zadržal samo tedenski Nedeljski dnevnik in polovično lastništvo družbe DV mediji.

- Uroš Hakl bo kot predsednik uprave vodil novo družbo DV mediji, ki še čaka na dovoljenje Urada za varstvo konkurence, da bi omenjena družba, ki bo združila časopisa Dnevnik in Večer, lahko izdajala in prodajala tako rekoč en časopis z dvema imenoma in logotipoma: južno od Trojan kot Dnevnik, severno od Trojan pa kot Večer. Vsebinsko se bosta Dnevnik in Večer razlikovala samo po lokalni kroniki, za Hakla in Petana pa to pomeni še nekajletno rešitev za njuna časopisa - za Večer, ki se zelo hitro potaplja, in za Dnevnik, ki ga finančno rešuje Nedeljski dnevnik. Bo pa "združevanje" oziroma "prestrukturiranje" Dnevnika in Večera povzročilo največji kadrovski masaker med redno zaposlenimi novinarji v zadnjih letih.

- Pomurski vestnik ostaja v rokah Uroša Hakla, podobno kot blagovne revijalne in prireditvene znamke nekdanjega Dela Revije, ki jih je pod Haklom od približno 50 ostalo pri življenju le še pet ali šest.

ŠOPING MARTINA ODLAZKA

- Martin Odlazek (Svet24, Reporter in klonirane znamke Dela revije) postaja kralj radiev, tabloidov in tiskarskih storitev. Poleg nedavnega nakupa Novega tednika in Radia Celje, ki ga je kupil od zakoncev Boška in Anice Šrot, prevzema tudi radijsko mrežo Infonet, ki naj bi jo Leo Oblak - Odlazku - prodal za 900 tisoč evrov.

- Odlazek kupuje tudi revijo Mladina. Zamejski družbi KB 1909 (ki je v stečaju oziroma prisilni poravnavi) za Mladino ponuja 500 tisoč evrov, toda lastniki bi želeli 900 tisoč evrov. In zanimivo, drugi potencialni kupec Mladine je znani mednarodni finančni sklad York iz Luksemburga, ki pri nas že obvladuje Petanovo DZS in kranjsko Savo, vendar naj bi bila Yorkova ponudba (še) nižja od Odlazkove. In ja, zanimivo bo zdaj tudi opazovati, za koga bo pri tem navijalo uredništvo Mladine? Za Martina Odlazka ali finančni sklad York iz Luksemburga?!

"VRNITEV" STYRIE

- Avstrijska Styria, ki je še vedno manjšinska lastnica Dnevnika, kupuje "nazaj" spletni portal Žurnal24 in se (menda) želi fokusirati na vzpostavljanje mreže slovenskih informativnih portalov.

- Časopisna hiša Delo v lasti Stojana Petriča ostaja zunaj tega lastniškega prestrukturiranja, predvsem zaradi lastnih težav. Lastniki Dela ne vedo natančno, kaj bi s časopisom Delo, ki že dolgo ni več množični medij, še manj pa nišno kakovostno branje. Edina začasna rešitev za Petriča, ki naj bi ga po besedah poznavalcev zaradi nakupa Dela že zelo bolela glava, je čim hitrejša združitev Dela in Slovenskih novic v en sam časopis - "Delo kompakt", po vzoru zagrebškega Jutarnjega lista, potem pa, kolikor časa bo šlo, bo pač šlo. Podobno kot pri združenem Dnevniku-Večeru ...

IN POLITIKA V ROKAH ŠE VEDNO DRŽI VSE KLJUČNE VZVODE

- Mimogrede, ni pa nepomembno, ravno nasprotno, za samo lastniško ali poslovno konfiguracijo in za boljše razumevanje zakulisja slovenskega medijskega tržišča in novinarstva, je to skoraj najpomembnejše: vsi štirje slovenski medijski tajkuni, ki obvladujejo tiskane medije (Petrič, Odlazek, Hakl in Petan), so še vedno v različnih predkazenskih postopkih, zato so lahka tarča države in tiste politike, ki obvladuje vse ključne vzvode državne oblasti - policijo, pravosodje, razne agencije, urade in davčno upravo. V takšni situaciji lahko politika kadarkoli in po želji močno pritisne na omenjene medijske tajkune.

- Pop TV in Kanal A ostajata v lasti ameriške družbe CME, toda poslovno preživetje te ameriške televizije v Sloveniji, ki dobičke odliva v davčno oazo Curacao, sta spet omogočili država in politika, ki ne sankcionirata zlorab na trgu in dopuščata tako rekoč obvezno plačevanje kabelskih televizijskih paketov, ki vsebujejo Pop TV (vir).

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
abram1b2 Cej
4
Mar 04, 2019
Politika ne bo nič ukrenila,ker je v navezi s temi prodanimi dušami in je sama prodana medijem,ki ji v zameno ustvarjajo lažni imidž-Ne računajte na sodne pregone.V banana republiki je vse povezano v ta spolzek slovenski bananin olupek.
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2019-03-04 07:01:20 (Mar 04, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
30 dni po našem članku viceguverner pristal pred KPK. Se Bošnjak spreneveda še naprej?!
Epilog: Erjavec obstal. Toda ni zmagal on, vsi ostali smo izgubili. Resno!
Aljuš Pertinač: Ime česa je Erjavec? Ta politični konvertit, pravni analfabet, poceni politikant in tretjerazredni populist.
Janez Šušteršič: Brezno 2 ali luknjice v zgodbah o bančni luknji
Kaos na SDH?! Zaposleni z uničujočo kritiko nad Božiča. Njegovi spori z Beskom in nagajanja na HSE.
Nove podrobnosti: Načelnica Slovenske vojske se je zlomila prav na sestanku pri Erjavcu, na dan žena?!
Rado Pezdir: Harij Furlan? To je epska zgodba!
Nesojeni evro-sodnik Pavliha. Natisnil anonimko, potem pa stekel k ženi in ji zaprepadeno bled kot stena, dejal: To je konec!
Nova obtožnica za Jankovića, pa verjetno spet ne bo nič. Poglejte, kako so povezani, tudi z družino tožilke Blanke Žgajnar.
Dokumenti. Umikajoči se Kitajci iz mariborskega letališča bi zdaj na hitro in poceni pokupili "pol Pohorja"?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(226)
desus
(74)
Vlada
(67)
sds
(63)
LDS
(63)
večer
(42)
pop tv
(41)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(25)
DUTB
(25)
furs
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
npu
(14)
Petrol
(13)
OVS
(13)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
hse
(9)
dars
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
zdus
(1)
Jož
(1)
sviz
(1)
Irak
(1)