Petek, 5. februar, devet let nazaj. Izbruhne afera Baričevič! Dan, ko je Slovenija izgubila medijsko nedolžnost.

Objavil/a Bojan Požar, dne 2019-02-08 ob 06:56:35

ČLANEK, KI NAVDAHNIL TUDI FILM

Se še prekleto dobro spomnim: bil je prvi februarski petek, 5. februarja 2010, pred daljnimi devetimi leti, ko sem zjutraj na portalu objavil članek z naslovom: Šokantno: blizu oklanega Baričeviča našli umetni penis s kondomom. Zame se je - seveda - vse začelo že tri dni nazaj, 2. februarja, potem ko so trije bulmastifi Joy, Atos in Atlas, ki jih danes po imenih pozna skoraj cela Slovenija, sredi vile na Oražnovi ulici v Rožni dolini in zasnežene Ljubljane do smrti pogrizli svojega gospodarja, znanega zdravnika ljubljanske družbene smetane Sašo Baričeviča. Za neko temo iz črne kronike je bilo nenavadno veliko telefonskih klicev političnih lobistov, češ, Bojan, a boš ti to slučajno kaj delal, saj ne boš, a ne da ne boš ... Peter Frankl, šef poslovnega časnika Finance, me je poklical celo s smučanja nekje na Švedskem (menda je bil ravno na sedežnici)... vse to je pomenilo, da gre za nekaj zelo velikega, še skritega, za zelo veliko zgodbo. To je prvi del najbolj branega novinarskega članka v zgodovini Slovenije ... To je prvi del najbolj branega novinarskega članka v zgodovini Slovenije ...

In potem se je začelo.

- Ta članek, začetek afere Baričevič, je doslej prebralo že več kot milijon ljudi, kar pomeni, da ne gre samo za najbolj brani novinarski članek v zgodovini Slovenije, ampak tudi za najbolj razširjeni novinarski izdelek slovenskega novinarja na katerikoli medijski platformi.

- Šest let kasneje, leta 2016, je slovenski režiser Damjan Kozole, dobitnik nagrade za najboljšo režijo na festivalu v Karlovih Varih, za svoj takrat najnovejši film Nočno življenje, ki ga je navdahnila afera Baričevič, izjavil, da je to dan, ko je Slovenija izgubila medijsko nedolžnost.

- In res, afera Baričevič ni samo odnesla tedanjega ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika (in kasneje, namesto Pogačnika, naplavila novega politika Dejana Židana), ustavila velike ambicije razvpitega odvetnika Mira Senice, da postane "močnejši" celo od Milana Kučana in Gregorja Golobiča, dokončno pokopala ambicij njegove partnerice Katarine Kresal, takrat ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS, da postane prva ženska predsednica vlade, ter sprožila začetka konca vlade Boruta Pahorja, ampak je dobila tudi neslutene politične in družbene razsežnosti.

- Afera Baričevič seveda ni mogla spremeniti slovenske preteklosti, je pa močno vplivala na prihodnost Slovenije. In jo tudi zaznamovala.

- Ključni akterji afere so zoper avtorja teh vrstic vložili kar osem kazenskih tožb - in jih čisto vse izgubili. Ostalo je zanimiva zgodovina.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
borut rojc
14
Feb 08, 2019
Miru Senici in še komu iz njegove druščine prijateljev, zasebnih in poslovnih partnerjev, lahko sodiš le na ulici. Psi so to vedeli. Zato niso vložili kazenske ovadbe. Predolgo bi trajalo, morda tudi zastaralo. ..Čeprav, neka kuzla, ki se poriva s štirinožci je bojda dobila tudi Prešernovo nagrado, ko smo ravno pri dnevu kulture. Gnila in bolna kvazi družbena elita, levičarski tip pojmovanja normalnega, skuša tako relativizirati izživljanje, v bistvu zločin nad psi. Vse je dopustno, kar se komu zahoče, če je privilegiranec režima... Še vedno ne morem dojeti poante, zakaj mora žival za te osebke imeti rodovnik, pri ljudeh jih pa ne moti, če so pritepenci? Pri meni je namreč ravno obratno. Pa imam rad ljudi in živali. Živali sicer ne tako in na način kot Miro senica.
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2019-02-08 06:56:35 (Feb 08, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Violeta Bulc in Janez Potočnik: Miro Cerar, ne, hvala! Prva bi ostala evrokomisarka, drugi, iz naftalina, pa - zaradi Šarca?!
Preiskava suma podkupovanja bančnikov DBS, kjer sta vpletena mariborski župan Saša Arsenovič in Matjaž Štandeker (3. del)
Mali čudež poslanca Matjaža Nemca. Dobil bolonjski magisterij, čeprav vse kaže, da nima niti srednje šole?!
Skrivnost izobrazbe politika Matjaža Nemca. Zakaj je hodil na državno šolo, maturiral pa na zasebni? Je res 7-krat padel?!
Evangelij po Šarcu v katedrali svobode: Vprašanje, na katerega ne pozna odgovora niti Janez Janša!
Evangelij po Šarcu v katedrali svobode: Tipičen Marjan, tako mi bog pomagaj, smrt fašizmu!
Kot napovedano. Ker je Šarec znogiral Cerarja in Bratuškovo, Golobič vrača udarec, prek novinarjev Dnevnika: To je napaka!
Kako-tako slovenska politika forsira, vzdržuje in financira Pop TV in Kanal A, ameriški televiziji iz davčne oaze Curacao
Šarec jih reže kot salamo, toda Kučan hoče rezultat! Na evropskih volitvah: 4 proti 4. Bo tokrat kandidiral tudi Janša?!
Maketa! Vse povezano: SMC-agencija Futura-bivša zakonca Pelko. Po Prešičku in Bandelliju zdaj visi minister Jure Leben?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(204)
desus
(71)
Vlada
(64)
sds
(60)
LDS
(58)
sdh
(41)
večer
(40)
Zares
(38)
pop tv
(35)
levica
(25)
DUTB
(19)
nsi
(17)
DZS
(16)
sova
(16)
2tir
(16)
btc
(13)
kpk
(12)
Petrol
(12)
npu
(12)
nlb
(11)
Odmevi
(11)
furs
(11)
2 tir
(11)
AKOS
(11)
delo
(10)
teš 6
(10)
OVS
(9)
dars
(8)
Hit
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
Eles
(5)
udba
(5)
hse
(5)
Erar
(5)
sls
(5)
IDS
(4)
AMZS
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
DRI
(3)
CME
(3)
bmz
(3)
KKR
(3)
Sava
(3)
LMŠ
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
NATO
(2)
ACH
(2)
NKBM
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
arso
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
Jana
(1)
Lady
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
zdus
(1)
Jož
(1)
sviz
(1)
Irak
(1)
Iran
(1)
a1
(1)
Atim
(1)
Sato
(1)