Uradno: policija začela preiskavo suma podkupovanja bančnikov DBS, kjer sta vpletena mariborski župan Arsenovič in Štandeker

Objavil/a Bojan Požar, dne 2019-01-31 ob 07:14:19

ARSENOVIČ MOLČI, SMC TUDI

JELKA VREČKO PA BI SE ZNEBILA MATJAŽA ŠTANDEKERJA

Medtem ko sta se prejšnja mariborska župana Franc Kangler in Andrej Fištravec med svojim županskim mandatom in po njegovem koncu otepala očitkov zlorabe položaja (proti Kanglerju so praktično vsi postopki sicer že padli in, kot kaže, je šlo za politično motivirane sodne zgodbe, Fištravcu pa ravno zdaj sodijo), se je novi župan mesta Maribor Saša Arsenovič sredi resnih težav znašel že čisto na začetku svojega mandata.

Policija je namreč včeraj uradno potrdila, da so začeli preiskavo zaradi suma podkupovanja bankirjev Deželne banke Slovenije, v podkupovanje pa sta - po naših dokumentiranih razkritjih, prvič objavljenih 17. januarja - vpletena Saša Arsenovič in njegov sodelavec Matjaž Štandeker, po novem zaposlen v Arsenovičevem kabinetu na Mestni občini Maribor.

Na Generalni policijski upravi pravijo, da "na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo odgovarjati, lahko pa potrdijo, da policija v skladu z zakonskimi pristojnostmi zbira obvestila v povezavi z izpostavljenim primerom". Spomnimo: zgodba se je začela pospešeno odvijati, ko smo na tem portalu pred dnevi objavili dva članka, prvega z naslovom Mariborski župan Arsenovič in njegov sodelavec Štandeker naj bi med preprodajo poslovne stavbe podkupila bančnike iz DBS?! 17. januarja in dan kasneje, 18. januarja, še drugega z naslovom Po razkritju afere. Arsenovič in Štandeker ne zanikata, policija pa uradno: Informacije imamo, naznanila še ni, LPK še molči!, gre pa za sporno preprodajo poslovne stavbe na Ulici Eve Lovše 19, ki je danes v lasti zavarovalnice Grawe.

VERIŽNI POSEL:

200.000 ZA PODKUPOVANJE, 300.000 ZA REŠEVANJE

Za osvežitev spomina: Poslovno stavbo, sicer v lasti družbe ACK, d. o. o., je prodajala hipotekarna upnica - Deželna banka Slovenije. Aleš Viher, direktor mariborske podružnice DBS, je poslovno stavbo tistim, ki so se zanimali za nakup, ponujal za 1.100.000,00 evrov, potem pa jo je nenadoma, čez noč, brez vsakršnega razpisa, leta 2014 prodal Arsenoviču za 280 tisoč evrov, čeprav je bila stavba uradno ocenjena na skoraj 600 tisoč evrov. Dve leti kasneje pa je Arsenovič to stavbo prodal zavarovalnici Grawe za en milijon evrov, torej za skoraj 4-krat višjo ceno?! Pri tem naj bi Arsenovič, da je stavbo dobil toliko pod ceno, med štiri bankirje razdelil 200 tisoč evrov podkupnine, ta denar, gotovino, pa naj bi Štandeker, kot naj bi tudi sam priznal, odpeljal v Portorož, kjer so si ga tajno razdelili. Del kupnine, 300 tisoč evrov od enega milijona evrov, ki jo je Arsenovič kasneje prejel od Grawe, pa naj bi šel za reševanje znanega mariborskega poslovneža Lea Ivanjka, ki se je medtem poslovno "umaknil" na Hrvaško. Pri tem spornem in, kot kaže, tudi nezakonitem verižnem poslu zagotovo tudi ni naključje, da je vodja pravne službe v Grawe prav gospa Simona Ivanjko, sestra Lea Ivanjka in - pozor - nekdanja zasebna partnerica Matjaža Štandekerja?!

Simona Ivanjko (na sliki desno njen brat Leo Ivanjko) je vodja pravne službe na zavarovalnici Grawe, in je prej hodila z Matjažem Štandekerjem. Simona Ivanjko (na sliki desno njen brat Leo Ivanjko) je vodja pravne službe na zavarovalnici Grawe in je prej hodila z Matjažem Štandekerjem.

Poznavalci pravijo, da pristojnim organom pri tem verižnem poslu ne bi smelo biti pretežko dokazati kaznivih dejanj podkupovanja, saj je "vse vidno iz satelita", poleg tega je na voljo tudi vsa dokumentacija. Za dajanje in jemanje podkupnin je po slovenski zakonodaji zagrožena kazen do pet let zapora (vir), kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada pa so - vsaj po naših zanesljivih informacijah - prva zaslišanja opravili že v začetku prejšnjega tedna. Pri tem je tudi dovolj pomenljivo, da so se vsi ključni akterji domnevnega podkupovanja, od župana Arsenoviča do Cerarjeve stranke SMC, zavili v molk!

SPORI ZNOTRAJ KABINETA ...

So se pa zato začeli spori znotraj kabineta župana Arsenoviča. Jelko Vrečko, šefinja kabineta, po naših informacijah že zahteva odhod Matjaža Štandekerja zaradi njegove sporne poslovne preteklosti, toda Arsenovič se bo Štandekerja zelo težko znebil. Matjaž Štandeker, kot pravijo naši viri, namreč o Saši Arsenoviču dosti preveč ve, da bi ga lahko kat tako zlahka odslovili.

... IN SPORNE NAROČILNICE ZA PRIJATELJE

Sicer pa novi mariborski župan Saša Arsenovič svoj "model poslovanja" po pričakovanjih že na veliko prinaša tudi na Mestno občino Maribor, kar bi davkoplačevalce moralo še posebno skrbeti. Tako naj bi Arsenovič lastnoročno, brez vednosti strokovnih služb, pisal "novoletne naročilnice" za nekatere svoje znance in prijatelje, pri čemer obstaja zelo resen sum, da tako - z denarjem davkoplačevalcev - dejansko samo za nazaj plačuje stroške svoje volilne kampanje. 6 tisoč evrov naj bi župan Arsenovič nakazal na račun samostojne podjetnice Iris Ladinik - Equilibrio, management poslovnih procesov in računovodstvo, celo nekdanje kandidatke za mestno svetnico na Listi Arsenovič za Maribor, ki naj bi pripravljala proračun Mestne občine Maribor (?!), kar je baje ob živce, razumljivo, spravilo Natašo Sluga, vodjo sektorja za proračun Mestne občine Maribor, saj o tem menda ni nič vedela, naročilnico za 7.200 evrov pa naj bi Arsenovič napisal na podjetje Svetovanje in razvoj, d. o. o., ki ga vodi Erna Breznik, in to za tako imenovano analizo mariborskih javnih podjetij?!

Poleg tega si je Arsenovič kot "Zoki (Janković) izpod Pohorja" tudi nemudoma omislil tako rekoč finančno objestno prenovo nove pisarne v prvem nadstropju mariborske občinske stavbe, kjer je - resda - lepši razgled na Maribor. Pri tem je iz proračuna šlo 6.900 evrov za pleskanje, 6 tisoč evrov za elektriko, 8.700 evrov pa za novo konferenčno mizo. Na mariborskem časopisu Večer so sicer - v obrambo župana Arsenoviča - uslužno zapisali, da si je Arsenovič novo pisarno opremil z "lastnim pohištvom," toda naši viri pravijo, da so mu morali občinski režijski delavci stavbno pohištvo pripeljati kar iz njegovega hotela Maribor ...

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
anki polajnko
0
Feb 01, 2019
Bravo!
#7
zdenko štraus
1
Jan 31, 2019
Pustmo stat...čas bo pokazal,ali je kaj na tem ?!
#6
Aton EU
4
Jan 31, 2019
Pa saj so naši!
#5
Ajdemi Popushi
8
Jan 31, 2019
V Sloveniji imamo problem razvajenih pamžev. Poglejte koliko nekdaj dobrih firm je po odhodu tastarih propadlo ali stagnira. Potem, ko so se ustvarjalci umaknili ali umrli. In so stvar prevzeli strokovnjaki s poklicom SIN (HČI). Polne riti vsega. Nedorasli razvajenci v dobrih hitrih avtih in Armaniju. Hvalabogu so tudi izjeme. Častne, ki potrjujejo pravilo. Vendar se to pogosto dogaja tudi drugod po svetu.

Enako imamo v politiki. Lokalni in državni. S tem, da tam predniki niso ustvarjali ampak so bili priviligiranci. Prvorazredni. Komunajzarji. Udbaši. Tožilci. Sodniki. Ti nam sedaj vladajo. Da so večinoma srpskega pedigreja ni slučaj. So pa tudi izjeme. Nečastne, ki potrjujejo pravilo. Včasih je kak tudi slovenske krvi. To je pa možno samo v Sloveniji...
#4
Mefisto Modri
9
Jan 31, 2019
Sem kar vedel, da Arsenović ni zaman govoril, da je njegov vzornik ljubljanski paša Janković.
#3
abram1b2 Cej
13
Jan 31, 2019
Zgleda,da bo en jugović prehitel svojega vzrornika drugega jugovića v črnih poslih.Ljubljana se ne more zaviti v črno,ker je že mesto jugovine,Maribor pa se lahko,ker se mu ne piše dobro.Kjer se vmeša SMC zraven adijo etika, morala in čisti posli.Pri SMC moraš biti totalno nesposoben,ker je njihov šef sam izgubljen in nesposoben mamin sinček -rojen z zlato žlico..Koga naj se ti lopovi bojijo? Slovenskih kriminalistov, sodnega sistema, če so v obeh nesposobni komunistični pristaši,ki ne razumejo demokracije in pravne države.Slovenski partizani in jugo mafija povezani vodijo Slovenijo v propad in to načrtno.
#2
viktor hajsinger
10
Jan 31, 2019
Srbska posla.
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2019-01-31 07:14:19 (Jan 31, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Kleptomanstvo slovenske politike. Vlada sporoča državljanom: Zajebali smo, ampak izplačal vas bo nekdo drug!
Skobe je padel, novi tarči LMŠ sta Jamnik in Petrol. Božič pa ne bo šef uprave SDH, ker so pri Šarcu nanj - jezni.
Šarec ne popušča, po vseh sosedih napadel še Junckerja in Evropo, Damir Črncec pa gre na vse ali nič?!
Zadišalo po odstopu Marjana Šarca! Ključni 2 vprašanji: kdo je dal posnetek na Pop TV in ali je predsednik vlade vedel?!
#Šarecgate: Hrvati hoteli preprečiti imenovanje Petriča in mi smo jim podarili Sekolca. So nam tudi Tolja - podtaknili?!
Čistilec, ki je postal nepreviden
Poroka Pop TV in Marjana Šarca ni od včeraj, ima zgodovino. Ne gre le za govorice, to je danes praktično dejstvo!
Watergate Marjana Šarca. Komu je prisluškovala Sova, Hrvatom ali ameriškemu skladu? Nato prek vladnega kabineta na Pop TV?!
3. dan vojne. Dobili politične dokaze, da so Hrvati "prasci", hkrati pa priročno pozabili na kolaps slovenskega zdravstva!
Arbitraža, prisluhi: od nevarne histerije do prave farse in nazaj. Včeraj gledal Pop TV, to smo zdaj kot Severna Koreja?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(218)
desus
(71)
Vlada
(65)
sds
(63)
LDS
(59)
večer
(42)
sdh
(41)
pop tv
(40)
Zares
(39)
levica
(28)
sova
(21)
DUTB
(21)
nsi
(17)
2tir
(17)
DZS
(16)
furs
(14)
Petrol
(13)
npu
(13)
btc
(13)
kpk
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
2 tir
(11)
AKOS
(11)
teš 6
(10)
OVS
(10)
Ultra
(10)
dars
(8)
Hit
(6)
udba
(6)
hse
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
Eles
(5)
Erar
(5)
KKR
(5)
IDS
(4)
CME
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
šoa
(4)
OKS
(3)
NATO
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
DRI
(3)
bmz
(3)
Sava
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
ACH
(2)
NKBM
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
arso
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
zdus
(1)
Jož
(1)
sviz
(1)
Irak
(1)
Iran
(1)