Kdo bo zdaj novi Prešiček? Samo Bevk, Mitja Čander .... še najbolj pa se bojijo Mitje Rotovnika!

Objavil/a Bojan Požar, dne 2019-01-30 ob 06:59:59

BOJ ZA PREVLADO

MED PARTIJCI IN LDS-OVCI!

Slovenska javnost in razbeljeno ministrstvo za kulturo, ki je bilo minule dni pod vreliščem, po padcu Dejana Prešička pa ga je začasno prevzel Jernej Pikalo (Socialni demokrati), sicer minister za izobraževanje, znanost in šport, je v pričakovanju novega ministra za kulturo (vir). Kdo bo to, še ni znano in tega še ne ve niti ožje vodstvo SD.

Se pa omenjajo nekatera imena: Samo Bevk, poslanec SD iz Idrije, Mitja Čander, direktor založbe Beletrina, in Mitja Rotovnik, upokojeni večni direktor, bivši "kralj" Cankarjevega doma (mimogrede, njegova naslednica v CD Uršula Cetinski ni bila med tistimi direktorji javnih zavodov s področja kulture, ki so podpisali podporo Prešičku), Vojko Stopar, drugi državni sekretar na ministrstvu za kulturo poleg Jana Škoberneta, pa je padel skupaj z Prešičkom, zato je njegova morebitna postavitev na čelo ministrstva - tudi zaradi takšne zahteve predsednika vlade Marjana Šarca - po novem nemogoča.

Ministrstvo za kulturo sta si sicer na levici, razen takrat, ko je ministrstvo, skupaj približno samo pet let, vodila desnica (od leta 2004 do 2008, med prvo vlado Janeza Janše, pod ministrom Vaskom Simonitijem, in leta 2012, med kratko drugo Janševo vlado, ko je to ministrstvo vodil tako imenovani "superminister" Žiga Turk), delili dve struji, ki sta se tudi vedno, sicer zakulisno in medijsko, trdo borili za prevlado. Na eni strani je bila "partijska levica", ki so jo ne glede na posamezne ministre poosebljali zdaj že upokojeni visoki in vplivni uradniki ministrstva Ciril Baškovič, sedanji predsednik programskega sveta RTV Slovenija, pa Jože Osterman, Mitja Rotovnik, Vojko Stopar, Borut Smrekar, nekdanji direktor SNG opere in baleta Ljubljana ..., na drugi strani pa LDS-sovci v različnih modnih političnih preoblekah, recimo zlasti kot Zares.

BEVK

Samo Bevk je enkrat že bil kandidat za "kulturnega ministra", leta 2011, ko je tedanji predsednik vlade Borut Pahor v državnem zboru poskušal dobiti zaupnico, vendar je ni in Pahorjeva vlada je padla. Bevk bi na ministrstvu sicer verjetno res umiril zadeve, je pa dokaj sporna njegova povezava z nekim drugim Idrijčanom Stojanom Petričem, lastnikom Kolektorja in časopisne hiše Delo, predvsem zaradi napovedanih sprememb medijske zakonodaje. Politično gledano Bevk predstavlja kompromis med partijci in LDS-ovci, vendar, ta opozorila so na mestu, bi šel Bevk bolj na roko partijcem. Samo Bevk je sicer tudi predsednik odbora SD za kulturo.

ROTOVNIK

LDS-ovci se sicer najbolj bojijo Mitje Rotovnika, ker velja za zaj......a menedžerja, in prav tako ni mogoče izključiti, da se ne bi spustil v nekatere zasebne obračune. Sicer dosti bolj galantno kot Prešiček, toda vendarle. Na ministrstvo bi zanesljivo - kot svojega človeka - pripeljal Boruta Smrekarja, igralka Polona Vetrih, Rotovnikova dolgoletna zasebna spremljevalka, pa bi nenadoma imela spet imela več nastopov.

Mitja Rotovnik, znan tudi kot Kučanov človek, je sicer večni kandidat za ministra za kulturo. Leta 2008, ko je na volitvah zmagal levi trojček, SD, Zares in LDS, se je že videl na tem stolčku. Takrat so Pahorjevi ključni svetovalci za nasvet, koga postaviti na čelo tega ministrstva, vprašali tudi avtorja teh vrstic. Predlagal sem Rotovnika (tega Rotovnik verjetno niti ne ve), če sem bil že prijazno povprašan za mnenje, pač zato, ker je (bil) dober menedžer, čeprav sem nekaj let kasneje kot novinar o njem odkril ter objavil kar nekaj zanj zelo neprijetnih zgodb. Toda Rotovnik ni šel skozi, ker je Gregor Golobič, tedanji predsednik stranke Zares, za svojo stranko zahteval prav to ministrstvo in ga tudi dobil. Ministrica je postala Majda Širca, državni sekretar Stojan Pelko, užaljeni Rotovnik pa je prenehal govoriti s Pahorjem. Med zadnjo predvolilno kampanjo, pred parlamentarnimi volitvami junija 2018, se je Rotovnik javno sprl tudi z Dejanom Židanom, predsednikom SD, in demonstrativno zapustil okroglo mizo SD na temo kulture v Narodnem domu v Mariboru. Rotovnik je bil med tistimi, ki so najbolj glasno protestirali proti imenovanju Prešička in ga, kot se govori, tudi ves čas malo rušili.

ČANDER

Zato bi bil verjetno najbolj modra rešitev politično nevtralni Mitja Čander, ki skupaj s pisateljem Alešem Štegrom, urednikom Beletrine, sestavlja enega izmed zakulisno najvplivnejših dvojcev na kulturni sceni. Je pa sicer malo verjetno, da bi Čander - zdaj, v tej situaciji - to ponudbo tudi sprejel.

IN JA, TUDI BOJAN KUREŽ BI MORAL ODITI ...

Toda na ministrstvu za kulturo imajo še en velik problem. Čeprav sta se po Šarčevem ukazu, kot že omenjeno, poleg Prešička nepreklicno poslovila tudi državna sekretarja Stopar in Škoberne, je na funkciji generalnega sekretarja ministrstva še ostal Bojan Kurež, ne preveč izkušeni ali sposobni, toda fizično dobro nabildani aparatčik iz stranke SD, ki ima za seboj že določene afere iz sfere zlorabe položaja (vir: Pod črto), širši javnosti pa je zagotovo bolj znan kot nekdanji fant pevke in televizijske voditeljice Špele Grošelj, katere telo naj bi bilo ustvarjeno za grehe, ki pa je na to funkcijo prišel izključno po politični liniji in jo tako tudi popolnoma spolitiziral. Zato bi tudi Kurež, v dobro ministrstva, moral oditi ... 

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
abram1b2 Cej
4
Jan 30, 2019
Včerajšnji Faktor je Krščanska Evropa passe ,komentarorja Norma Korošeč in Tino Mamič je bila porazna,kljub temu,da sta oba komentatorja seznanjena z krščanstvom.Normi se o islamu sploh ne sanja, Tino ve nekaj več.Nasmehi Norme in izvajanja Tina ne zmorejo skriti njuno nepoznavanje osnovne religijoznosti slehernika,kjer so vse vere samo razlagalke enotne teološke civilizacijske zapuščine,ki je osnova vseh verstev sveta. Oba dva komentatorja ne razumeta dejstva,da je vsak človek naprej religijozno bitje in šele nato je vernik ali ateist -po svojem svetovnem nazoru.
To pomeni,da je njuno izhodišče v razlagi Krščanske Evrope napačno,kje pa je tu omenjeno staroverstvo vseh narodov. So zato propadli? Vse vere so danes izraba posameznikove religioznosti,katere ustvarjajo politično in versko nestrpnost med narodi.
Glede islamske okupacije Evrope: To je ravno dokaz,da se vere že tisočletj izrabljajo v politično ekonomske koristi versko političnih veljakov,ki se ne ukvarjajo s svojim verskim poslanstvom,ampak s svoji, osebnim koristoljubjem.
To je potrebno presekati in ljudem obrazložiti zadeve.Mi kot civilizacija sploh še nismo dešifrirali verskih sporočil in ne znamo opravičiti namen obstoja vseh verstev sveta.
Mi se raje koljemo in morimo kot,da bi razumeli zakaj sploh imamo /sistem/enotno brezčasno civilizacijsko teološko zapuščino in zakaj nam le ta služi in kaj opravičuje njen obstoj.Mi sploh nismo dorasli verskim sporočilom,ker se vere tekoče spreminajo s človeštvom in njegovimi psihofizičnimi cikličnimi danostmi. MI mislimo,da so verujoči boljši od ateistov,je to res in to drži? Ateisti zopet razlagajo svet po svoje /napačno/,ta razlaga pa brez dešifriranja verskih sporočil ne bo obrodila sadu ,ki se imenuje ponovno civilizacijsko spoznanje. Najprej moramo zadeve dojeti v sebi,da bi jih sploh razumeli in pravilno razlagali.
#3
Zim Zelen
0
Jan 30, 2019
Rotovnik bi jim dal vetra.
On ve kaj hoče in ga osvajalci iz strank nebi ganili.
Ve kaj hoče in kar si zamisli tudi izpelje!
Kako?
To so pa male skrivnosti velikih mojstrov!

(tega pa politika noče, želi si sužnje, ki ubogajo na migljaj mezinca)
#2
abram1b2 Cej
7
Jan 30, 2019
Tu se ne gre za sposobne,gre se za tiste,ki bodo denar Ministrstva za kulturo pravilno delili po krdelih političnih strankarskih hijen.Tu sposobni in načelni nimajo kaj iskati,tu se rabi brezhrbteničnik,nesposoben in brez lastne identitete.Krdela strankarskih hijen se medsebojno grizejo za plen,slovenska kultura je tu na stranskem tiru, za hijene nepotrebna . Važen je njihov izplen denarja.
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2019-01-30 06:59:59 (Jan 30, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Kleptomanstvo slovenske politike. Vlada sporoča državljanom: Zajebali smo, ampak izplačal vas bo nekdo drug!
Skobe je padel, novi tarči LMŠ sta Jamnik in Petrol. Božič pa ne bo šef uprave SDH, ker so pri Šarcu nanj - jezni.
Šarec ne popušča, po vseh sosedih napadel še Junckerja in Evropo, Damir Črncec pa gre na vse ali nič?!
Zadišalo po odstopu Marjana Šarca! Ključni 2 vprašanji: kdo je dal posnetek na Pop TV in ali je predsednik vlade vedel?!
#Šarecgate: Hrvati hoteli preprečiti imenovanje Petriča in mi smo jim podarili Sekolca. So nam tudi Tolja - podtaknili?!
Čistilec, ki je postal nepreviden
Poroka Pop TV in Marjana Šarca ni od včeraj, ima zgodovino. Ne gre le za govorice, to je danes praktično dejstvo!
Watergate Marjana Šarca. Komu je prisluškovala Sova, Hrvatom ali ameriškemu skladu? Nato prek vladnega kabineta na Pop TV?!
3. dan vojne. Dobili politične dokaze, da so Hrvati "prasci", hkrati pa priročno pozabili na kolaps slovenskega zdravstva!
Arbitraža, prisluhi: od nevarne histerije do prave farse in nazaj. Včeraj gledal Pop TV, to smo zdaj kot Severna Koreja?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(218)
desus
(71)
Vlada
(65)
sds
(63)
LDS
(59)
večer
(42)
sdh
(41)
pop tv
(40)
Zares
(39)
levica
(28)
sova
(21)
DUTB
(21)
nsi
(17)
2tir
(17)
DZS
(16)
furs
(14)
Petrol
(13)
npu
(13)
btc
(13)
kpk
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
2 tir
(11)
AKOS
(11)
teš 6
(10)
OVS
(10)
Ultra
(10)
dars
(8)
Hit
(6)
udba
(6)
hse
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
Eles
(5)
Erar
(5)
KKR
(5)
IDS
(4)
CME
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
šoa
(4)
OKS
(3)
NATO
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
DRI
(3)
bmz
(3)
Sava
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
ACH
(2)
NKBM
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
arso
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
zdus
(1)
Jož
(1)
sviz
(1)
Irak
(1)
Iran
(1)
a1
(1)