Za kolerika Prešička je to prva afera, za vse bolj arogantnega Škoberneta pa že tretja. A sploh ni nujno, da bosta odletela?!

Objavil/a Bojan Požar, dne 2019-01-23 ob 07:15:02

Za Dejana Prešička, novinca v politiki, ki je dobesedno čez noč postal minister za kulturo, je to, kar se zdaj dogaja na ministrstvu za kulturo, njegova prva velika politična afera, za državnega sekretarja Jana Škoberneta pa že tretja. Pa sploh ni nujno, da bosta - odletela. Čeprav je policija že začela preiskavo kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti (vir), je vse pravzaprav odvisno od politike, še natančneje od razpleta pri predsedniku vlade Marjana Šarcu, predvsem pa znotraj stranke Socialnih demokratov.

Pojdimo po vrsti:

- Da je minister Dejan Prešiček kolerik, je že "splošno znano". To je minister minulo soboto v telefonskem pogovoru z avtorjem teh vrstic priznal tudi sam, to so vedeli tudi drugi novinarji, ki zdaj, šele pet dni (!) po izbruhu afere s tragično smrtjo T. B., dolgoletnega uslužbenca ministrstva za kulturo in ko je po včerajšnjem odzivu predsednika vlade Šarca v tej aferi dovoljeno poročati tudi drugim medijem (hja, ampak to je že neka druga zgodba!), objavljajo pričevanja nekdanjih sodelavcev Dejana Prešička, ko je bil - do formiranja Šarčeve vlade - ravnatelj ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet, kjer je - med drugim - grozil zaposlenim, da jih bo s pritiski spravil v psihiatrično bolnišnico ... (vir: Dnevnik):

- Najbrž tudi ni nobenega dvoma, da je Prešiček, ki je med članstvo SD vstopil šele avgusta lani, torej šele po parlamentarnih volitvah, čez noč postal minister predvsem zato, ker je sorodnik Matjaža Hana, vodje poslanske skupine SD, ki velja tudi za enega od najvplivnejših politikov SD. Prešiček je namreč bratranec Hanove žene in tovrstna nepotistična kadrovanja se običajno, zaradi slabe karme, kmalu znajdejo sredi velikih afer. In prav od Hana naj bi bila zdaj odvisna ministrska usoda Dejana Prešička.

KDAJ JE MATJAŽ HAN PRIPRAVLJEN REČI SVOJI ŽENI LJUDMILI, DA PREŠIČEK MORDA ODITI ...

- Naši insajderski viri pravijo, da bo Matjaž Han za Prešičkovo glavo zahteval več, kot je nedavno že dobil: novega člana uprave državne družbe 2TDK, ki dela drugi tir, to je Dušana Zorka, nekdanjega prvega človeka Pivovarne Laško - Union. Šele v tem primeru bi bil Han pripravljen doma pojasniti svoji ženi Ljudmili, da "mrzli svak" Dejan Prešiček pač mora oditi.

- Pri tem je tudi zanimivo, da avtor teh vrstic v zadnjih dneh dobiva številna anonimna in podpisana pisma, povezana s posli družine Han (vir) in nikoli povsem pojasnjeno prometno nesrečo Matjaža Hana izpred nekaj let, kjer je bil do smrti povožen otrok, vsa ta pisma pa prihajajo iz Hanovega domačega kraja - Radeče.

- Za Jana Škoberneta pa je to že tretja velika politična afera. Tako je bil junija 2012 kot tedanji vidni član pomladka SD na poletnem kampu evropske socialistične in socialdemokratske mladine (danes je to Yes - Young European Socialist) v Savudriji obtožen seksističnega vedenja in spolnega nadlegovanja, o čemer je bil uradno obveščen tudi tedanji predsednik SD Igor Lukšič (vir - Siol.net):

Skupaj z Janom Škobernetom sta bila takrat v Savudriji vpletena tudi sedanji državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jernej Štromajer ter javnosti manj znani SD-jevski "mladinec" in podjetnik David Delakorda, ki pa se kasneje pojavlja še v nekaterih spornih Škobernetovih zgodbah. No, kljub temu je Jan Škoberne mesec pozneje postal celo predsednik Mladega foruma?!

JAN ŠKOBERNE POMENI VARNOSTNO TVEGANJE

- Javnosti prikrita druga velika Škobernetova afera pa se je - popolnoma stran od medijev - zgodila po imenovanju Janka Vebra za obrambnega ministra v Cerarjevi vladi. Jan Škoberne se je hotel zaposliti kot član Vebrovega kabineta, vendar je rdečo luč za Škobernetovo zaposlitev dala Obveščevalno varnostna služba (OVS). Zakaj so obveščevalci preprečili Škobernetovo zaposlitev pri Vebru, uradno ni bilo znano, ker OVS tega ni dolžna pojasniti - niti ministru, po naših informacijah pa je šlo za to, da je Škoberne, ki bi kot član Vebrovega kabineta prihajal do zaupnih, tajnih in obveščevalnih podatkov, predstavljal "varnostno tveganje" - spet po naših informacijah zaradi svojih povezav z Davidom Delakordo in podjetjem Esotech, ki ga vodi Marko Škoberne, Janov oče. Esotech in menda tudi Delakorda namreč poslujejo z režimom Milorada Dodika v Republiki Srbski.

- Jana Škoberneta naši viri sicer uvrščajo med tako imenovano velenjsko "SD-jevsko politično mafijo", skupaj z Mitjo Kontičem (sinom dolgoletnega velenjskega župana in prav tako izjemno vplivnega člana SD - Bojana Kontiča), ki je bil, podobno kot Jan Škoberne, rojen z zlato žlico v ustih (člani družine Škoberne so namreč po tajkunski privatizaciji Esotecha postali milijonarji), pa (je) v tem delu Slovenije velja(l) za nedotakljivega.

- Čeprav Jan Škoberne nikoli ni bil izvoljen za poslanca, je bil v prejšnjem mandatu poslanec, ampak samo nadomestni, tokrat pa je v zameno za neizvolitev na poslansko funkcijo postal državni sekretar. Velja za vedno bolj arogantnega, da mu nič ni sveto, niti tragična smrt uslužbenca ne, pa dokazuje s tvitanjem po izbruhu sedanje afere na ministrstvu za kulturo, ko je, neverjetno, enostavno pobegnil na dopust. In ob tem celo javno in cinično srhljivo sporoča, da je po štirih mesecih službe šel na dopust, ki ga je načrtoval več kot šest mesecev?! Pa kdo je tu nor?!

- Toda nekateri opozarjajo, da bi Škobernetov zaigrani pobeg na dopust lahko pomenil tudi njegov kadrovski manever. Saj naj bi celo računal na to, da bi lahko zdaj zamenjal Prešička in celo postal minister. Za zdaj je Prešička res pustil čisto samega, naj se ubada s posledicami te afere, čeprav tudi Škoberneta javno bremenijo očitki o šikaniranju pokojnega T. B.

Jan Škoberne namreč skupaj z Jernejem Štromajerjem in Dominiko Švarc Pipan sodi med tiste novopečene državne sekretarje iz stranke SD, ki so sami zase trdno prepričani, da so (naj)pametnejši in sposobnejši od svojih ministrov, Dejana Prešička, Jerneja Pikala in Andreje Katič, in da bi pravzaprav oni morali postati ministri. In Jan Škoberne se tudi zelo dobro razume z Matjažem Hanom.

ŽIDAN POTUHNJENO TIHO, ŠARCU PA VSE TO - USTREZA!

- Dejan Židan, predsednik državnega zbora in "lider SD", je po izbruhi afere na ministrstvu za kulturo, čeprav gre za neposredno vpletenost stranke, ki jo vodi, še vedno potuhnjeno tiho. Marjanu Šarcu pa takšna situacija, kot je v tem trenutku, še vedno zelo ustreza. Mediji ga zaradi te afere celo povzdigujejo in hvalijo, češ, "hitro" je posegel vmes ter "odločno" zahteval pisna pojasnila od Prešička, hkrati pa ta afera močno destabilizira in ogroža SD, kar Šarcu, ki je danes diplomatsko v švicarskem Davosu, ravno zdaj, ko počasi prihajajo evropske volitve, še kako ustreza.

In zato, neverjetno, ne boste verjeli, sploh ni tako nujno, da bosta Dejan Prešiček in Jan Škoberne - odletela ...!

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
abram1b2 Cej
2
Jan 23, 2019
Če bi naredili vsi slovenski politiki in njihovi priskledniki samomor,bi nam Slovencem podelili največji osebni dar-svobodo in napredek Slovenije.
#9
borut rojc
2
Jan 23, 2019
Mi izvajamo prav to, kar naj bi domnevno izvajal minister Prešiček ; izvajamo pritiske, obsojamo brez sojenja in dokazov, diskreditiramo osebo. Kaj pa, če samomor naredi tudi on, Prešiček?

-
#8
Aton EU
2
Jan 23, 2019
Prešiček je podprl Damjanoviča. Zabil si je žebelj v krsto.
#7
borut rojc
7
Jan 23, 2019
Kriviti za smrt zaposlenega na ministrstvu direktno ministra samega, se mi ne zdi primerno, sploh, ker vse Prešičkove napake in nedoslednosti ne izvirajo iz njegovih slabih namenov, pač pa morda zgolj iz osebnostnih motenj, natačno kakršne poseduje tudi sam Šarec. So ljudje, zaposleni na Občini Kamnik, ki so prav tako skoraj pristali na psihiatrični kliniki zavoljo njegovih izbruhov in so mu dali podporo na volitvah, samo, da odide od tam...Krjavelj, ki se zdaj oglaša, Erjavec, pa ob svoji prismojenosti poseduje ravno toliko pokvarjenosti, da je vseskozi zlonamerno škodoval upokojencem, sklepal koalicije z neobstoječimi strankami in mafijo, vse s ciljem, da se ljudi v zadnjem življenjskem obdobju še bolj obuboža in kot se reče, pripelje naokrog. Njega bi , brez sramu, lahko kazensko preganjali za marsikatero stisko, bolezen in smrt posameznika, ki ga je konec doletel v čakalni vrsti na operacijo oziroma, ker ni zmogel kupiti zdravil. A kaj, ko je omenjeni minister preveč zjeban v glavo, da bi ga lahko sodno procesuirali. Njegov intelektualni domet seže do pogovora s kantami za smeti. Pa se tudi s temi ne sporazume. Preseže pa samega sebe, ko gre v sodnji boj za pralni stroj. Le ob gangsterju se počuti blaženega.
#6
Radmila Čučak
11
Jan 23, 2019
Min Erjavec je danes v SLO 1 Dnevniku napovedal morebitni odhod min Prešička. Rekel je

Če je res, kar se piše v javnosti (torej na Požar reportu, ki je edini pisal o tem)...tak človek ne more biti minister v slovenski vladi

Min Prešiček pa je včeraj povedal za SLO 1 Dnevnik:

Moja vest je čista....nič nisem naredil narobe, nikogar nisem šikaniral

Ali je res tako, bo pokazala uradna preiskava, ki se je začela na pobudo raziskovalnega novinarja Požarja....Potem bomo videli, ali min Prešiček sploh ima vest in jo tudi uporablja - vsak dan v komunikaciji s podrejenimi sodelavci in ne le občasno ali nikoli....
#5
Ajdemi Popushi
9
Jan 23, 2019
Je pa pri razvajenem zadrencu Janu najbolj zanimivo, da ga foter ne želi v družinski firmi. To pove vse o njegovih sposobnostih. Raje pubecu zrihta javno službo za 2,5 jurja in to dopolni z donacijami. Kot Zoki za svoja nedorasla pankrta. Samo da mu škode ne delajo. V bistvu je tako z vsemi nastavljenci iz SD. Tudi Gujdeka boter Polanič ni želel v Panviti. Niti med pujčeki. Enako je z malim podhuljenim Levaničem. Danilo ga je po 6 mesecih nagnal iz Taluma v parlament. Očitno je to karma imen, ki se končujejo na "jan". Jan, Dejan, Dejan,... Naj delajo škodo tam kjer je že itak nepopravljiva. Dominika je medtem nastavljena iz drugih razlogov. Čeprav ne ve zakaj, pa ve, katere so njene reference. Če bo pridna bo napredovala v humanitarko. Samo Zoki jo še mora opazit. Medtem bo dr.Jure popazil, da v Sparu ne bodo delili brezplačnih vrečk na samopostrežnih blagajnah. To, da npr. v Silkemu medtem izpuščajo vsaj 4X previsoke emisije NOx v zrak ga ne zanima. Kakor tudi ne, kaj preliva Saubermacher v enoti na ozemlju Taluma iz kontejnerja v kontejner (in malo mimo..) Vse bo Danilo porihtal. Ker se njegovo ime ne končuje na "jan"...
#4
abram1b2 Cej
18
Jan 23, 2019
Velenjski lobi SD vodi celotno stranko SD.S takšnim predsednikom kot ga ima SD to niti ni čudno.Brezhrbtenična jegulja,ki jo je nujno potrebno zamenjati in Šarcu ter velenjskemu lobiju SD to bistvu utreza.Mladi egocentriki iz SD želijo s pomočjo svojih starih prevzeti vajeti SD.Tu in sedaj teče zahrbtna borba kdo bo glavni v SD.Edina,ki je v tej zgodbi v primeru T.B. lahko verodostojna je njegova žena.Ona pozna ozadje te zgodbe.Dovolj indicev je že čim ni želela udeležbe Prešičeka in Škoberneta na pogrebu svojega moža.Vprašanje je,ali bo zmogla zaradi bolezni izbojevati pravico in resnico zase in za svoje otroke.V tej brezčutni politiki egocentrikov in kolerikov bo težko uspela sama.Želim ji,da bi zmagala in premagala svojo bolezen in to politično sodrgo iz SD..
#3
borut rojc
10
Jan 23, 2019
Ampak, Ajdemi, teliček, ki je delal neke tečaje v Angliji in zase menil, da je s tem postal doktor znanosti, sodeloval tudi pri zločinu nad naravo, imenovanem Magna ter grožnjah moravškemu županu z odškodninami pred odkopom strupenih snovi, je danes z naskokom najbolj priljubljen minister. Za okolje...Šarec spet najbolj priljubljen politik nasploh. Bojda celo na Madžarskem in v Avstriji, na vrh juriša tudi na Hrvaškem in v ZDA. Nima pa več večinske podpore v domači vasi in v kamniški občini. Takšni bodo zdaj obračunali s Prešičkom, za katerega se zdi, da bi ga lahko žrtvovali . Nikakor pa ne razvajenega in precej neumnega otročaja Škoberneta, ki mu starši krijejo hrbet, sploh že skoraj hudodelski velenjski lobi. Napihnjeni rdečeličnež je kot Bratuškova, nikoli nikjer izvoljen, vedno pa se vam bo valjal med nogami. Ko bo posilil kakšno deklino, s katerimi ima očitno težave, ga bo politika zaščitila kot migranta, ki je sredi Ljubljane pokazal svoj živalski nagon...Za Hana pač nikoli ne vem, je človek po naravi zažagan ali le non stop pijan. Verjetno niti ne ve, da je bil udeležen v prometni nesreči, kjer je umrl otrok. Policija je to uredila. Po domače. Za domače. Mednarodna pravna strokovnjakinja Dominika pa nič. Gospodje je še niso preizkusili. Vsi.
#2
Ajdemi Popushi
21
Jan 23, 2019
No pa se je začelo. Tudi drugi mediji počasi in previdno povzemajo to zadevo. Zmagovalca sta naenkrat postala Pero Guza in Plagiator s.p. Magna počasi začenja zastrupljati vodo na Dravskem polju. O zakopanih strupih v Moravčah ne ve nihče nič. To je bilo že pred 3 tedni.
Še bolj pozabljeno je izjemno ugodno pufanje domovine za 1.500.000.000,00€. Arsenivič namesto županovanja streže v Rožmarinu. Še Kitajci so spizdli. Ljubljanski gangster je bil deležen humanitarkine jutranje obdelave. Nasmeha na obrazu še ne bo izgubil. Štefa Milanu še vedno kuha čaj. Za oleander žal še ni slišala.
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2019-01-23 07:15:02 (Jan 23, 2019)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Rado Pezdir: Harij Furlan? To je epska zgodba!
Nesojeni evro-sodnik Pavliha. Natisnil anonimko, potem pa stekel k ženi in ji zaprepadeno bled kot stena, dejal: To je konec!
Nova obtožnica za Jankovića, pa verjetno spet ne bo nič. Poglejte, kako so povezani, tudi z družino tožilke Blanke Žgajnar.
Dokumenti. Umikajoči se Kitajci iz mariborskega letališča bi zdaj na hitro in poceni pokupili "pol Pohorja"?!
To je šolstvo, ki se bo znašlo na Evropskem sodišču za človekove pravice?!
Dokler bo Alenka Bratušek ministrica, bodo njeni rezultati dragi, neuspešni in pokvarjeni. Kot vedno doslej!
Welcome na angleškem trekingu, mr. Bojan Požar. In pred menoj je točno 1014 kilometrov hoje!
Cerar potrjeno certificirano politično truplo. Politiko zapušča tisti, za katerega je že mama rekla, da ni za politiko.
Ne nasedajmo, da je slabo za državo ali nacionalni interes, če se ugotovi, da je Erjavec vedel!
Miti in #dejstva: (najmanj) 10 stvari, ki jih morate vedeti, preden Tonin resno zasliši Erjavca!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(226)
desus
(72)
Vlada
(67)
sds
(63)
LDS
(61)
večer
(42)
pop tv
(41)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(24)
DUTB
(24)
furs
(18)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
npu
(15)
Petrol
(13)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
OVS
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
dars
(8)
hse
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
ACH
(5)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
zdus
(1)