Lista Arsenovič. Ustavno sodišče: zgodba z golažem in kavico še ni končana, ampak se šele začenja.

Objavil/a Bojan Požar, dne 2018-12-07 ob 06:59:17

Na podlagi odločitev ustavnega sodišča v zadevi Liste Arsenovič za Maribor pod vodstvom novega mariborskega župana Saše Arsenoviča (SMC), ki smo jih po elektronski pošti prejeli včeraj popoldne, zgodba z "golažem in kavico" še ni končana, ampak se šele - začenja.

Nekatera nova dejstva in spomnimo:

- Saša Arsenovič je prvi dan po objavi svoje kandidature zbral samo en podpis podpore za vložitev kandidatne Liste Arsenovič za Maribor.

- Potem je prijateljem, znancem in sodelavcem poslal sporočilo, da v zameno za dokazilo o overjenem podpisu podpore nudi kosilo, namreč - golaž in kavo, ter kolo za prevoz od svojega hotela Maribor do upravne enote oziroma do občinske stavbe, in tako naslednji dan zbral 66 podpisov.

- Tretji dan, ko so Arsenovičevo sporočilo o golažu in kavici posredovali tudi mediji, med njimi mariborski časopis Večer, pa je Arsenovič zbral še tisoč podpisov.

- Učinek sporočila je torej več kot jasen: prvi dan en podpis, po sporočilu prijateljem, znancem in kolegom 66 podpisov, po sporočilu široki javnosti pa še tisoč podpisov.

- Kandidaturo za župana pa je Saša Arsenovič vložil prek Cerarjeve stranke SMC.

Ker demokratične države s poštenimi volitvami tovrstne kandidatne liste izločijo, se je avtor teh vrstic pritožil na upravno in ustavno sodišče. Upravno sodišče (gre za oddelek upravnega sodišča v Mariboru) je odločilo, da gre za "neznatno kršitev", kar je absurdno, saj če v drugih državah zaradi tovrstnih volilnih obljub takšne kandidatne liste izločijo, bi jo morali tudi v Sloveniji.

BREZ VSEBINSKE ODLOČITVE ...

Potem je pritožba romala na ustavno sodišče v Ljubljani. Tam pa je tričlanski upravni senat ustavnega sodišča, ki ga sestavljajo Jadranka Sovdat, Špelca Mežnar in Matej Accetto (vir), spremenil svojo dosedanjo prakso. Pritožbe vsebinsko niso hoteli obravnavati, ampak so me napotili na postopek pred mestnim svetom.

... IN ODLOČILNO LOČENO MNENJE JADRANKE SOVDAT

Je pa Sovdatova, odhajajoča predsednica ustavnega sodišča, v pritrdilnem ločenem mnenju (objavljamo ga v nadaljevanju) zapisala, da so po - njenem mnenju - določbe zakona, ki omogočajo pritožbe pred dnevom volitev, protiustavne. Zapisala je tudi, da nepravilnosti v času kandidiranja, takšna pa je tudi obljuba hrane in pijače pri zbiranju podpisov, lahko uveljavlja vsak volivec - s pritožbo pri občinskemu svetu.

Ustavno sodišče: Pritrdilno ločeno mnenje JadrankeSovdat.pdf

Kar pomeni, da se zgodba z golažem ... še ni končala, ampak se je komaj začela. Sedaj lahko namreč vsak od skoraj 100 tisoč mariborskih volivcev pred prvo sejo mestnega sveta občine Maribor, ki je napovedana za 20. december, pošlje pritožbo ter zahteva "nepotrditev" mandatov enajstih občinskih svetnikov liste Arsenovič za Maribor.

NOVE VOLITVE - SAMO ZA TEH 11 ARSENOVIČEVIH SVETNIKOV?!

Mestni svet bo (tako) moral na prvi seji najprej potrjevati nesporne mandate, torej preostalih 34 mandatov, potem pa bo obravnaval pritožbo in glasoval o spornih mandatih Liste Arsenovič za Maribor. Če bo mandate potrdil, se lahko volivci pritožijo na upravno sodišče, Jadranka Sovdat pa je zapisala, da bo v tem upravno sodišče moralo izvesti javno obravnavo. In če ugotovijo nepravilnosti, lahko upravno sodišče razveljavi izvolitev svetnikov Arsenovičeve liste, ki je pridobila podpise podpore z obljubo golaža in kave. Če bo lista izločena, pa lahko sodišče praznih enajst sedežev mestnega sveta sorazmerno dodeli ostalim listam ali pa odredi nove volitve - ampak pozor - samo za teh enajst "Arsenovičevih mest" mestnega sveta.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Komentar izbrisal Bojan Požar
Komentar izbrisal Bojan Požar
Komentar izbrisal Bojan Požar
Komentar izbrisal Bojan Požar
Komentar izbrisal Bojan Požar
Komentar izbrisal Bojan Požar
Henrik Stanjko
4
Dec 07, 2018
Mah, rekel bi, da je vprašljiva naša volilna zakonodaja, ki je običajno skropucalo z namenom popolnoma onemogočiti demokratičnih (v pravem pomenu besede) volitev. Od osnovnega principa posrednega volilnega sistema (ko obkrožim ime posameznika, dam glas listi ne pa posamezniku) dalje... Totalno so zlorabljena osnovna načela: že v tem primeru (ko so ugotovljene nepravilnosti že pri kandidaturi posameznikov ali liste), bi morali v primeru nepravilnosti ponoviti celotne volitve. Za nastalo "škodo" bi morala v celoti odgovarjati volilna komisija oziroma njen predsedujoči. JA, tudi finančno. Pa se potem posamezniki ne bi kar tako igrali... To je najbolj logična, enostavna, ekonomična in demokratična rešitev. Odgovornosti (materialne in kazenske) v primeru ugotovljenih nepravilnosti pa tako ni ne pri volitvah ne pri celotnem javnem sektorju, tako da... A to bi bila hitra in enostavna rešitev za večino "slovenskih" poosamosvojitvenih težav (finančna odgovornost posameznika).
#-3
borut rojc
4
Dec 07, 2018
Še nasvet koprskemu šerifu ; v bodoče, če bo še kandidiral, bo treba skriti 1008 ( z besedo tisočosem) in ne le 1000( tisoč) glasov.
#-4
borut rojc
6
Dec 07, 2018
Balkanski način razmišljanja. No, Arsenovičevi grehi z golažem in kavico, so tu še najmanjši. Gangster je v močvirju ilegalno naseljeval cigane, če bi se mu zalomilo v bitki z Dr. Logarjem, koprski šerif pa je odpakiral ovojnico s tisoč glasovi, s čimer se je sploh lahko približal Bržanu. Zdaj poslušamo bedaste izpade zloglasnega odvetnika okoli pritožb na štetje volilnih glasov. Bolj pa kot štejejo, manj glasov imajo. Lopovič bo zdaj , kakor podjetnik. Ker nima premoženja, mu bo račune izstavljala mama. Klošar. ..Tudi predsednik vlade je v lokalni županski bitki s svojimi pristaši praktično pekel vola v domu kulture. Žal p se mu ta balkanijada ni izšla po načrtih. Nismo sicer še povsem Balkan. V tem primeru, ko bomo, bi velik del teh županov in županskih kandidatov, zdaj plaval po Savi, Dravi ali v morju.
#-5
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2018-12-07 06:59:17 (Dec 07, 2018)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Vera Mihatović proti Hermanu Rigelniku: bodo stekli kazenski postopki ali se bodo Francozi pogodili?
Te dni napeto tudi v medijih. Ko jih jezni Petrič postroji na Delu, na Planet TV pa spopad med Travnom, Jarcem in Mayerjem.
Arsenovič bo Iskro "probal" še tretjič, prepričan, da nujno rabi stranko SD. Eni iz SD-ja pa bi zamenjali Iskro.
V tehten razmislek pred temi volitvami: Kje so meje, pregrade za Šarčeve brigade?
Fasal 1200 evrov kazni, ker je rekel sodnici, da je prasica. Tisti sodnici, ki je krivično obsodila Milka Noviča!
Davčna afera viceguvernerja Bošnjaka podobna zgodbi Petra Vilfana: prvi odzivi Fursa in Banke Slovenije ter grožnje s tožbo
Viceguverner Banke Slovenije naj bi stanovanje oddajal na črno, denar na roko?! Razkrivamo prijavo na Furs, bankir še molči.
Izpoved Aljuša Pertinača: Zakaj mi dvigne pritisk, ko novinarji govorijo o pritiskih
Edini kandidat za šefa NPU: Jebeno popotovanje od Darka do Darka
Pečečnik bi vzel v službo nekdanjega ministra Lebna, da mu "zrihta Bežigrad"
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(224)
desus
(71)
Vlada
(66)
sds
(63)
LDS
(61)
večer
(42)
pop tv
(41)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
DUTB
(24)
sova
(23)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
furs
(17)
npu
(14)
Petrol
(13)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
OVS
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
dars
(8)
hse
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
ACH
(5)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
DRI
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
zdus
(1)
Jož
(1)
sviz
(1)
Irak
(1)
Iran
(1)