Lista Arsenovič. Ustavno sodišče: zgodba z golažem in kavico še ni končana, ampak se šele začenja.

Objavil/a Bojan Požar, dne 2018-12-07 ob 06:59:17

Na podlagi odločitev ustavnega sodišča v zadevi Liste Arsenovič za Maribor pod vodstvom novega mariborskega župana Saše Arsenoviča (SMC), ki smo jih po elektronski pošti prejeli včeraj popoldne, zgodba z "golažem in kavico" še ni končana, ampak se šele - začenja.

Nekatera nova dejstva in spomnimo:

- Saša Arsenovič je prvi dan po objavi svoje kandidature zbral samo en podpis podpore za vložitev kandidatne Liste Arsenovič za Maribor.

- Potem je prijateljem, znancem in sodelavcem poslal sporočilo, da v zameno za dokazilo o overjenem podpisu podpore nudi kosilo, namreč - golaž in kavo, ter kolo za prevoz od svojega hotela Maribor do upravne enote oziroma do občinske stavbe, in tako naslednji dan zbral 66 podpisov.

- Tretji dan, ko so Arsenovičevo sporočilo o golažu in kavici posredovali tudi mediji, med njimi mariborski časopis Večer, pa je Arsenovič zbral še tisoč podpisov.

- Učinek sporočila je torej več kot jasen: prvi dan en podpis, po sporočilu prijateljem, znancem in kolegom 66 podpisov, po sporočilu široki javnosti pa še tisoč podpisov.

- Kandidaturo za župana pa je Saša Arsenovič vložil prek Cerarjeve stranke SMC.

Ker demokratične države s poštenimi volitvami tovrstne kandidatne liste izločijo, se je avtor teh vrstic pritožil na upravno in ustavno sodišče. Upravno sodišče (gre za oddelek upravnega sodišča v Mariboru) je odločilo, da gre za "neznatno kršitev", kar je absurdno, saj če v drugih državah zaradi tovrstnih volilnih obljub takšne kandidatne liste izločijo, bi jo morali tudi v Sloveniji.

BREZ VSEBINSKE ODLOČITVE ...

Potem je pritožba romala na ustavno sodišče v Ljubljani. Tam pa je tričlanski upravni senat ustavnega sodišča, ki ga sestavljajo Jadranka Sovdat, Špelca Mežnar in Matej Accetto (vir), spremenil svojo dosedanjo prakso. Pritožbe vsebinsko niso hoteli obravnavati, ampak so me napotili na postopek pred mestnim svetom.

... IN ODLOČILNO LOČENO MNENJE JADRANKE SOVDAT

Je pa Sovdatova, odhajajoča predsednica ustavnega sodišča, v pritrdilnem ločenem mnenju (objavljamo ga v nadaljevanju) zapisala, da so po - njenem mnenju - določbe zakona, ki omogočajo pritožbe pred dnevom volitev, protiustavne. Zapisala je tudi, da nepravilnosti v času kandidiranja, takšna pa je tudi obljuba hrane in pijače pri zbiranju podpisov, lahko uveljavlja vsak volivec - s pritožbo pri občinskemu svetu.

Ustavno sodišče: Pritrdilno ločeno mnenje JadrankeSovdat.pdf

Kar pomeni, da se zgodba z golažem ... še ni končala, ampak se je komaj začela. Sedaj lahko namreč vsak od skoraj 100 tisoč mariborskih volivcev pred prvo sejo mestnega sveta občine Maribor, ki je napovedana za 20. december, pošlje pritožbo ter zahteva "nepotrditev" mandatov enajstih občinskih svetnikov liste Arsenovič za Maribor.

NOVE VOLITVE - SAMO ZA TEH 11 ARSENOVIČEVIH SVETNIKOV?!

Mestni svet bo (tako) moral na prvi seji najprej potrjevati nesporne mandate, torej preostalih 34 mandatov, potem pa bo obravnaval pritožbo in glasoval o spornih mandatih Liste Arsenovič za Maribor. Če bo mandate potrdil, se lahko volivci pritožijo na upravno sodišče, Jadranka Sovdat pa je zapisala, da bo v tem upravno sodišče moralo izvesti javno obravnavo. In če ugotovijo nepravilnosti, lahko upravno sodišče razveljavi izvolitev svetnikov Arsenovičeve liste, ki je pridobila podpise podpore z obljubo golaža in kave. Če bo lista izločena, pa lahko sodišče praznih enajst sedežev mestnega sveta sorazmerno dodeli ostalim listam ali pa odredi nove volitve - ampak pozor - samo za teh enajst "Arsenovičevih mest" mestnega sveta.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Komentar izbrisal Bojan Požar
Henrik Stanjko
3
pred 2 dnevi
Mah, rekel bi, da je vprašljiva naša volilna zakonodaja, ki je običajno skropucalo z namenom popolnoma onemogočiti demokratičnih (v pravem pomenu besede) volitev. Od osnovnega principa posrednega volilnega sistema (ko obkrožim ime posameznika, dam glas listi ne pa posamezniku) dalje... Totalno so zlorabljena osnovna načela: že v tem primeru (ko so ugotovljene nepravilnosti že pri kandidaturi posameznikov ali liste), bi morali v primeru nepravilnosti ponoviti celotne volitve. Za nastalo "škodo" bi morala v celoti odgovarjati volilna komisija oziroma njen predsedujoči. JA, tudi finančno. Pa se potem posamezniki ne bi kar tako igrali... To je najbolj logična, enostavna, ekonomična in demokratična rešitev. Odgovornosti (materialne in kazenske) v primeru ugotovljenih nepravilnosti pa tako ni ne pri volitvah ne pri celotnem javnem sektorju, tako da... A to bi bila hitra in enostavna rešitev za večino "slovenskih" poosamosvojitvenih težav (finančna odgovornost posameznika).
#2
borut rojc
3
pred 2 dnevi
Še nasvet koprskemu šerifu ; v bodoče, če bo še kandidiral, bo treba skriti 1008 ( z besedo tisočosem) in ne le 1000( tisoč) glasov.
#1
borut rojc
5
pred 2 dnevi
Balkanski način razmišljanja. No, Arsenovičevi grehi z golažem in kavico, so tu še najmanjši. Gangster je v močvirju ilegalno naseljeval cigane, če bi se mu zalomilo v bitki z Dr. Logarjem, koprski šerif pa je odpakiral ovojnico s tisoč glasovi, s čimer se je sploh lahko približal Bržanu. Zdaj poslušamo bedaste izpade zloglasnega odvetnika okoli pritožb na štetje volilnih glasov. Bolj pa kot štejejo, manj glasov imajo. Lopovič bo zdaj , kakor podjetnik. Ker nima premoženja, mu bo račune izstavljala mama. Klošar. ..Tudi predsednik vlade je v lokalni županski bitki s svojimi pristaši praktično pekel vola v domu kulture. Žal p se mu ta balkanijada ni izšla po načrtih. Nismo sicer še povsem Balkan. V tem primeru, ko bomo, bi velik del teh županov in županskih kandidatov, zdaj plaval po Savi, Dravi ali v morju.
#0
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2018-12-07 06:59:17 (pred 3 dnevi)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Ta neverjetna naključja slovenske tranzicije. Primož Karpe iz NLB - vse poti vodijo v San Diego.
RTV Slovenija. Kdaj bodo zdaj razrešili direktorja Igorja Kadunca?! Dragan Matić, bivši poslanec SMC, že čaka v zasedi.
Lista Arsenovič. Ustavno sodišče: zgodba z golažem in kavico še ni končana, ampak se šele začenja.
Sodnik Žirovnik, sporni lovec na Kanglerja, se je pri Arsenoviču tudi hvalil, da doma čistilko plačuje z gotovino, mimo Fursa
Bitka za Istrabenzove hotele, drugič. SDH: Borut Jamnik nima niti ene uspešne zgodbe! Poglejte samo Helios in Cimos.
Nova in surova bitka za Istrabenzove hotele. Jamnik proti Kostiću, Američani opazujejo, minister Počivalšek se lomi.
Šarec je za rojstni dan izgubil Kamnik. In kdo bi si mislil, da bo Cerarjeva SMC postavila - župana Maribora?!
Ljubljanski sodnik Aljoša Žorž umaknil članek o koprski notarki Polki Bošković: Češ, tudi besedi "seksi senzacija" žaljivi?!
Bivši natakar, ki mu je Arsenovič odgriznil prst, celo kandidiral za eno od mestnih funkcij na listi Socialnih demokratov!
Bitka za novega župana Kamnika - na nož. Šarčevi proti kandidatu NSi angažirali celo Negolo Milovića in politično podzemlje.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(97)
desus
(44)
LDS
(33)
sds
(32)
Vlada
(26)
večer
(23)
levica
(21)
Zares
(20)
pop tv
(19)
sdh
(17)
2 tir
(12)
DZS
(10)
AKOS
(10)
delo
(10)
nlb
(10)
DUTB
(9)
btc
(9)
sova
(6)
Hit
(5)
kpk
(5)
SNS
(5)
dars
(4)
Lek
(4)
Tv3
(3)
udba
(3)
furs
(3)
krka
(3)
Tam
(2)
hse
(2)
Ptuj
(2)
nsi
(2)
nba
(2)
trs
(2)
AMZS
(2)
NATO
(2)
2tir
(2)
ACH
(2)
arso
(2)
LMŠ
(2)
Erar
(2)
Sava
(2)
SIJ
(2)
24ur
(2)
OVS
(2)
IDS
(2)
sls
(1)
npu
(1)
gurs
(1)
ddv
(1)
soz
(1)
Atim
(1)
DRI
(1)
eu
(1)
laž
(1)
ww3
(1)
FDV
(1)
Hvar
(1)
JJ
(1)
Iran
(1)
OKS
(1)
zdus
(1)
ZZB
(1)
sviz
(1)
IMI
(1)
Sato
(1)
nuk
(1)
Jož
(1)
ZaAB
(1)
ATVP
(1)
Nyon
(1)
SID
(1)
vomo
(1)
Eles
(1)
ALDE
(1)
HSBC
(1)
JLA
(1)
SCT
(1)
FIS
(1)
NKBM
(1)
a1
(1)
FIBA
(1)
grki
(1)
VTB
(1)
Irak
(1)
IŠČI PO ARHIVU
December 2018
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Oglasi

**note : contact us if you want the price and more details about the pioneer.we also offer you so much discount on the keyboard..the instruments are cheap.   package content below ===================== pioneer dj cdj-2000nxs2 high-resolution pro-dj multi-player (black) power cable audio cable lan cable disc force eject pin limited 1-year warranty   contact name: henry gustavo email: h.gustavo@outlook.com gmail: henrygustavo209@gmail.com skype: enquiry-musicalstore whatsapp: +1(403) 618-3970

Kategorija: DJ oprema

Cena: 2000 €

7721.) šhimad bhagavatam  prvi spev drugi del

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

7704.) filozofija prostora in psihologija bivanja feng shui - špela kryžanowski

Kategorija: Dom in vrt

Cena: 26.99 €

7356.)  shadowmancer - g.p. taylor, knjiga je v angleškem jeziku

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5636.) gospodar harry o naravi magičnega - dušan rutar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

4524.) tek vitki in zdravi s pravilnim treningom - jens bodemer

Kategorija: Znanost in tehnika

Cena: 7.99 €

3442.) zgodovina slovenskega dramskega gledališča v mariboru do druge svetovne vojne - bruno hartman

Kategorija: Znanost in tehnika

Cena: 15.99 €

2589.) miškolin - josip ribičič

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

2667.) potresi - sergej bubnov

Kategorija: Leposlovje

Cena: 17.99 €

we sell mobiles phones, gadgets & smart watches in wholesale/retail and deliver worldwide.  order brand new | sealed | unlocked - 100% authentic products at very special wholesale price.   if you have any questions or concerns, please feel free to contact us!  thank you   whatsapp : +16137065737

Kategorija: GSM telefoni

Cena: 300 €

če iščete primerno darilo za vašega partnerja, potem obiščite spletno stran: https://www.mojedarilo.com/tp/3/darila-za-moske. tu boste našli super ideje, tako za ljubitelje adrenalina, kot tudi za tiste bolj umirjene.  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

zlate zapestnice so lepo darilo tudi ob novoletnih praznikih. če želite tudi vi vaši partnerici podariti zapestnico, obiščite spletno trgovino zlatarne muršič.  

Kategorija: Modni dodatki

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj