Tri težave za Arsenoviča, ki mu je vzornik Janković: je na listi SMC, je močno zadolžen in posluje z mestno občino!

Objavil/a Bojan Požar, dne 2018-10-12 ob 07:05:11

Res je, da je Saša Arsenovič zgolj eden od 15 ali že 16 (doslej) prijavljenih kandidatov za mariborskega župana, toda njegove izjave ob napovedi kandidature, zlasti o tem, kako si predstavlja svojo politiko in vodenje mesta ob Dravi, nenavadna, predvsem pa neprofesionalna novinarska podpora, ki je je deležen pri novinarjih mariborskega časopisa Večer, katerega lastniško obvladujeta prekmursko-ljubljanski družini Hakl in Polanič, ter njegovi posli z Mestno občino Maribor so vredni posebne analize in tudi resnega razmisleka.

Vzornik Saše Arsenoviča - kot je včeraj povedal sam - je Zoran Janković. No, že samo to veliko pove o Saši Arsenoviču. Janković je namreč danes sinonim za propadlega politika na državni ravni ter skorumpiranega in moralno bankrotiranega župana Ljubljane, ne glede na to, da bo na prihajajočih lokalnih volitvah 18. novembra verjetno še enkrat izvoljen za ljubljanskega župana; ampak to je že neka druga zgodba. Saša Arsenovič pa bi se moral že zaradi "afere farmacevtka" - kjer so policijski prisluhi in tožilska dokumentacija pokazali, da je Zoran Janković celo spolno zlorabil Ljubljančanko z dvema otrokoma - resno razmisliti o tem, kdo je njegov vzornik?!

Po drugi strani se Zoran Janković tudi sam v ožjih družbah rad pohvali, da je Saša Arsenovič "njegov človek", karkoli naj bi že to pomenilo.

1. ARSENOVIČ IN SMC

Saša Arsenovič se na lokalne volitve odpravlja, danes je to že popolnoma jasno, s tipično volilno prevaro. Medtem ko javno govori tem, da bo na volitvah nastopil kot "nadstrankarski kandidat" za župana in kot predstavnik tako imenovane Iniciative za Maribor (ki nima niti svoje spletne strani ali vsaj facebook profila - no, mogoče so kaj vzpostavili sinoči?!), pa bo v resnici uradni kandidat Cerarjeve SMC. Arsenovič prav tako ne bo imel svoje liste kandidatov za mestni svet, ampak bo kandidiral na listi SMC, če bo sploh kandidiral oziroma če bo sploh kandidiral (tudi) za mestnega svetnika, kar bi seveda bilo pričakovano.

Vse to, kar je Arsenovič včeraj na predstavitvi županske kandidature razpredal o svoji "neodvisni kandidaturi" na listi SMC (vir), so popolne neumnosti, pač nesramno zavajanje ljudi, ali pa enostavno ne ve, za kaj gre. Arsenovič namreč pravi, da bo kandidatno listo SMC za mariborski mestni svet postavljal on in nihče drug?!, v resnici pa morajo kandidatno listo vsake politične stranke, torej tudi kandidatno listo SMC, potrditi organi vsake posamezne politične stranke, saj tako eksplicitno zahteva tudi zakon o lokalnih volitvah. Poleg tega Arsenovič brez svoje politične stranke ne more odpreti niti svojega volilnega računa!

Saša Arsenovič bo torej na lokalnih volitvah v Mariboru nastopil kot klasični kandidat politične stranke SMC in ga tudi nobena druga politična stranka ne bo podprla, saj imajo že vse stranke svoje županske kandidate ali kandidatke.

In zakaj je Saša Arsenovič izbral ravno SMC?

Pod A zato, ker ga ni podprla nobena druga politična stranka, pod B, ker pri svojih nepremičninskih projektih računa na podporo posameznih ministrov SMC, predvsem ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška ter ministra za okolje in prostor Jureta Lebna, in pod C, ker ni zbral potrebnih podpisov za vložitev kandidature na podlagi podpore volivcev.

Toda SMC je stranka, ki se je danes vsi otepajo in iz nje bežijo:

- SMC danes velja za najbolj skorumpirano stranko v državi

- SMC nima niti enega samega župana, saj ga niso dobili niti v zlatih časih SMC

- SMC je stranka, ki res ni čisto nič naredila za Maribor

- SMC je stranka, ki jo v Mariboru fura Andrej Špenga, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, ki so ga, spomnimo, žalostno in sramotno ujeli varnostniki med krajo v mariborskem Bauhausu

- SMC je stranka, iz katere je pred kratkim izstopila edina mariborska ministrica v Cerarjevi vladi - Vesna Györkös Žnidar

- SMC je stranka, iz katere je že pred časom izstopil mariborski poslanec SMC Bojan Krajnc ter javno obtožil SMC, da deluje kot klika in da je iz strankarske blagajne SMC neznano kam izginilo 5 milijonov evrov

- SMC je stranka, kjer je zdaj edini "mariborski poslanec" nekdanji nogometaš Gregor Židan, sicer Ljubljančan, lastnik ljubljanske picerije Gregorino, dela tudi v nogometnem klubu Olimpija, pred leti pa je bil vpleten v nogometno stavniško afero ...

... in na listi takšne SMC se v boj za župansko kandidaturo sredi Maribora zdaj podaja Saša Arsenovič?! Uf, to ni zgolj nespretno, to je kar neverjetno.

Tako, kot so neverjetno izzvenele tudi včerajšnje besede Saše Arsenoviča, zakaj ni zbral dovolj podpisov podpore za vložitev obeh kandidatur na podlagi podpore volivcev (za župansko kandidaturo bi moral zbrati 708 podpisov, za vložitev kandidatne liste za mestni svet pa 906 podpisov)? Zato, odgovarja Saša Arsenovič, ker je on itak že dovolj naredil za Maribor, da mu ni treba zbirati podpisov?!

No, tudi zbiranje podpisov zahteva prej omenjeni zakon o lokalnih volitvah in danes bi jih moral zbirati celo slavni general Rudolf Maister, če bi hotel kandidirati za mariborskega župana - kot neodvisni kandidat. Hja, še malo, pa se bo gostinec in podjetnik Arsenovič, če bo šlo tako naprej, začel po tem, kar naj bi kdo naredil za Maribor, primerjati celo z generalom Maistrom. Čeprav je Arsenovič doslej za Maribor odprl en hotel, nekaj restavracij in lokalov (enega ima najetega tudi v mariborskem Bauhausu, hja, točno tam, kjer so pri kraji ujeli Andreja Špengo - vir) ter bil nekaj časa solastnik licence nemške blagovne znamke oblačil s.Oliver za Slovenijo in Hrvaško. To pa Arsenovič seveda ni delal za Maribor, ampak zase, saj so to nič več in nič manj samo njegovi zasebni posli.

Do SMC pa je Arsenovič sicer prišel šele po tem, ko so propadli njegovi pogovori z Janševo SDS, kjer je bil "oficir za zvezo" razvpiti podjetnik Rok Snežič, in po tem, ko ga niso hoteli podpreti Socialni demokrati.

2. VISOKA ZADOLŽENOST

Podjetja in nepremičnine v lasti Saše Arsenoviča (Galerija Gosposka, d. o. o., Atim, d. o. o.) so tudi visoko zadolženi (vir: Ajpes), kar bi lahko potrjevalo govorice, da Arsenovič odhaja v politiko - tudi ali predvsem - zato, da bi lažje, kot pravijo, servisiral financiranje svojih kreditov. Po javno dostopnih podatkih namreč Arsenovič trenutno dolguje skoraj 8 in pol milijona evrov, pri čemer je vrednost njegovih nepremičnin in obsega poslovanja bistveno manjša.

Po teh številkah lahko celo mirno rečemo, da je Saša Arsenovič tudi "najbolj zadolženi kandidat za župana v državi". Poglejmo nekatere podrobnosti:

- Hipoteka nad Galerijo Gosposka znaša 5 milijonov evrov, gre pa za posojilo Nove Kreditne banke Maribor, ki ga je Arsenovič najel letos januarja.

Galerija Gosposka je danes pod hipoteko, težko 5 milijonov evrov. (vir: Zemljiška knjiga) Galerija Gosposka je danes pod hipoteko, težko 5 milijonov evrov. (vir: Zemljiška knjiga)

- "Koroška 4", to je Hotel Maribor, je pod več hipotekami, ki skupaj znašajo 2.485.000 evrov, krediti pa so najeti pri banki Sparkasse.

- Na Letališki 5 v Ljubljani, kjer je sedež podjetja Atim, d. o. o., vrednost vpisanih hipotek znaša 800.000 evrov.

- Arsenovič, ki sicer stanuje v Tomšičevem drevoredu, novejši vili v elitnem delu Maribora, ima prek Galerije Gosposka na Prešernovi ulici 26 v Mariboru tudi manjše stanovanje, veliko 24 kvadratnih metrov, po Gursu vredno 39.363 evrov, nanj pa vpisano hipoteko banke Sparkasse v višini 200 tisoč evrov?!

3. POSLI Z MESTNO OBČINO

Večina nepremičninskih ali gostinskih projektov, ki jih za prihodnje - po njegovih besedah - načrtuje Saša Arsenovič, denimo na mariborskem Lentu, je tako ali drugače povezana z mestno občino ali državnimi organi, če ne drugače, pa vsaj zaradi potrebnih gradbenih, okoljevarstvenih in drugih dovoljenj. Zato je njegova napoved, da bo, če bo izvoljen za župana, zadržal lastništvo nad podjetji, operativo pa prepustil sodelavcem, dobesedno infantilna, saj ne zdrži nobene resne presoje v luči obstoječe zakonodaje o integriteti in preprečevanju korupcije. A bo, kot župan, sam sebi podpisoval občinske odločbe, ki jih potrebujejo njegovi mariborski lokali?! To preprosto ni mogoče.

Novinarji Večera ob tem sicer gledajo stran, toda česa takšnega, kar napoveduje Arsenovič, da bo ostal lastnik podjetij, ki bodo poslovala z občino, kjer bo on župan, si ne bi upal izreči niti njegov veliki vzornik Zoran Janković. Celo Janković, ki ima večino v ljubljanskem mestnem svetu, "posluje" prek podjetij svojih sinov, s.p.-jev njihovih partneric ali kako drugače povezanih firm.

Mimogrede, na Mestni občini Maribor je zaposlena tudi nekdanja Arsenovičeva zasebna partnerica Nina Kirbiš, zaposlila pa jo je, pozor, sedanja županska ekipa Andreja Fištravca.

Politične napovedi Saše Arsenoviča so torej res vredne posebne analize in posebnega razmisleka ...

Preberite tudi:

Zasačili so ga. Državni sekretar za notranje zadeve in politik SMC kradel v Bauhausu!

Pri Jankoviću vse po starem. Po osebnem stečaju sina Damjana bo šel biznis preko snahe Ursule!

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Komentar izbrisal Bojan Požar
Zim Zelen
0
Oct 17, 2018
*anki p. & Požar
Hudooo kar popisujeta. Običajen človek kar ne razume kaj vse politiki počno v dobro ljudstva
#10
anki polajnko
0
Oct 17, 2018
Arsenović ne bo prvi v Mariboru.
Ne gre za župansko mesto, temveč gre za zgodbo, ki smo jo že videli.
Podobno pot je že pred leti ubral Gregor Jager.
S sumljivim denarjem in s partnerico, sta zašla med Pande.
Posel je začel cveteti, zato sta se širila in širila. Seveda s krediti, ki sta jih z lahkoto dobivala. Potem je prišla kruta resnica, saj krediti, če prav z lahkoto pridobljeni, so terjali vračilo. In konec je bilo z vem lepim. Gregor se je zatekle po pomoč k Zaresu, pa je ta skrahiral, tako kot njegova zaželjena županska kariera. Pand ni več.
Poučna lekcija, ki se je dogajala pred nedavnim in prav neverjetno je, da grenke izkušnje te lekcije ne izučijo nadebudnega Arsenovića.
Najverjetneje bo bankrotiral prej, preden bo uspel vsaj za male denarje prodati nagrabljeno. Tudi županskega stolčka si ne bo mogel pribriti, pa naj bo aktualni župan še tako slab.
Mnenim, da si lahko že na štartu omisli znano geslo: Gotof je!
#9
Janez Drstnik
4
Oct 16, 2018
Nočem ugibati o strokovnosti napisanega, vendar je to, kar je napisano o prezadolženosti Arsenovičevih podjetij čista manipulacija. Galerija Gosposka d.o.o., je po javno objavljenih podatkih povsem normalno zadolženo podjetje, ki ji denarni tok omogoča, da lahko v 3,6 letih vrne vse kredite bankam (razmerje krediti/EBITDA = 3,6). Podjetje ATIM d.o.o. sploh nima nobenega kredita in je mirujoče podjetje brez poslaovanja v zadnjih letih.

Podatki o vpisanih hipotekah so nesmiselni, saj se iz njih ne vidi dejanska zadolženost, ampak le pogodbena višina kredita pred pričetkom odplačevanja. Investicije v hotele se tudi sicer popolnoma normalno financirajo s krediti, saj gre za relativno varno naložbo za banke.

Glede poslov z občino MB novinar le špekulira, saj ji dejansko ni. Mogoče pa Bojan Požar v Arsenoviču vidi le grožnjo za njegove(ga) kandidate?
#8
Edi Purger
8
Oct 14, 2018
ROFL :D Prijavil sem se samo zaradi tega, da komentiram iz totega našega Maribora.
Ta članek je pa ena konkretna zaušnica prodanim ritim na Večeru, čista blamaža.
Se vidi kje je novinarstvo danes. V Mariboru itak vse funkcionira preko vez in politike in kaj hitro se znajdeš v situaciji, ko zaradi prevelikega števila "prijateljev" več ne moreš enega kritičnega članka skupaj spravit.
Na koncu ostanejo v kolektivu sami kimavci in nastavljači, ki za tisto mizerno plačo prodajo še tisto malenkost od integritete, ki jim je ostala.
Danes lahko komot rečemo, da je Večer velik del problema zaradi katerega naše mesto stagnira.
#7
viktor hajsinger
0
Oct 13, 2018
To je to.
#6
Mefisto Modri
2
Oct 13, 2018
Saša Arsenović naj se posvetuje z izkušenejšim županskim kandidatom za župana nekoč slovenske in normalne Ljubljane, kako se znebiti obveznosti iz vračanja kreditov in kopanja bančnih ter proračunskih lukenj!
#5
abram1b2 Cej
5
Oct 12, 2018
Še en balkanski župan več v Sloveniji. Kri ni voda!
#4
borut rojc
0
Oct 12, 2018
* Višje stopnje
#3
borut rojc
11
Oct 12, 2018
Jankovič pooseblja vse tisto, zaradi česar ta država ni normalna. Vendar ni težava v kriminalcu, pač pa v ljudeh, ki takšnim sledijo in jih jemljejo za vzor. Omenjeni Arsenovič, ne, da nima urejenega podstrešja, pač pa je zaostal v razmišljanju, ki pa je značilno za nekega prišleka iz južnih krajev. Ti imajo v sebi le živalski nagon po preživetju in se bodo zatekli k vsemu, da jim to uspe. Višjo stopnjo razmišljanja ti ne bodo zmogli nikoli. ..Maribor ruše. I na atobusima piše. In se je Saša vrnil tja, od koder je prišelv Slovenijo...Maribor je slovensko mesto, s pridihom nemške duše. Ljubljana je v te pogledu le ciganska vas.
#2
Aton EU
2
Oct 12, 2018
Volilci v MB za svoje nesodelovanje, apatijo, neumnostjo, nerazumevanjem zaslužijo Arsenovića. Človek se dobro znajde!
#1
Mefisto Modri
9
Oct 12, 2018
Mar Saša Arsenović ne ve, da obubožani Maribor ne bi prenesel takega župana, kakršen je ljubljanski Zoran Janković?

Sicer si je pa za svojega vzornika na začetku predvolilne kampanje izbral pravega vzornika, ljubljanskega župana v odhajanju.
#0
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2018-10-12 07:05:11 (Oct 12, 2018)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Gotovi so. Leben je sesut, Počivalšek se infantilno spreneveda, Cerar, ponižan na celi črti, pa sploh ne ve, kaj se dogaja!
Violeta Bulc in Janez Potočnik: Miro Cerar, ne, hvala! Prva bi ostala evrokomisarka, drugi, iz naftalina, pa - zaradi Šarca?!
Preiskava suma podkupovanja bančnikov DBS, kjer sta vpletena mariborski župan Saša Arsenovič in Matjaž Štandeker (3. del)
Mali čudež poslanca Matjaža Nemca. Dobil bolonjski magisterij, čeprav vse kaže, da nima niti srednje šole?!
Skrivnost izobrazbe politika Matjaža Nemca. Zakaj je hodil na državno šolo, maturiral pa na zasebni? Je res 7-krat padel?!
Evangelij po Šarcu v katedrali svobode: Vprašanje, na katerega ne pozna odgovora niti Janez Janša!
Evangelij po Šarcu v katedrali svobode: Tipičen Marjan, tako mi bog pomagaj, smrt fašizmu!
Kot napovedano. Ker je Šarec znogiral Cerarja in Bratuškovo, Golobič vrača udarec, prek novinarjev Dnevnika: To je napaka!
Kako-tako slovenska politika forsira, vzdržuje in financira Pop TV in Kanal A, ameriški televiziji iz davčne oaze Curacao
Šarec jih reže kot salamo, toda Kučan hoče rezultat! Na evropskih volitvah: 4 proti 4. Bo tokrat kandidiral tudi Janša?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(205)
desus
(71)
Vlada
(64)
sds
(60)
LDS
(58)
sdh
(41)
večer
(40)
Zares
(38)
pop tv
(36)
levica
(25)
DUTB
(19)
nsi
(17)
DZS
(16)
sova
(16)
2tir
(16)
btc
(13)
kpk
(12)
Petrol
(12)
npu
(12)
nlb
(11)
Odmevi
(11)
furs
(11)
2 tir
(11)
AKOS
(11)
delo
(10)
teš 6
(10)
OVS
(9)
dars
(8)
Hit
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
Eles
(5)
udba
(5)
hse
(5)
Erar
(5)
sls
(5)
IDS
(4)
CME
(4)
AMZS
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
DRI
(3)
bmz
(3)
KKR
(3)
Sava
(3)
LMŠ
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
NATO
(2)
ACH
(2)
NKBM
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
arso
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
Jana
(1)
Lady
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
zdus
(1)
Jož
(1)
sviz
(1)
Irak
(1)
Iran
(1)