Njihov glavni scenarij za naprej, če ne bo strašnega preobrata: Šarec mandatar z glasovi Luke Mesca

Objavil/a Bojan Požar, dne 2018-07-18 ob 06:40:21

Potem ko je Nova Slovenija zapustila pogajanja za sestavo vlade z Marjanom Šarcem (LMŠ) in morebitno levosredinsko koalicijo (5+1), in potem, ko bo jutri, četrtek, do 14.00, Janez Janša, prvak SDS, sporočil predsedniku države Borutu Pahorju, da ne prevzema kandidature za mandatarja, je scenarij tranzicijske levice, ki realno obvladuje večino nove sestave državnega zbora (52 poslancev) naslednji:

Novo Slovenijo, predvsem pa prvaka NSi Mateja Tonina, se bo z medijskim pritiskom v slogu korenčka in palice poskušalo pridobiti nazaj v dosedanja koalicijska pogajanja (5+1), za drugi ali tretji krog izvolitve mandatarja.

- Podobnih medijskih in zakulisnih opozoril, naj se "ne igra", bo deležen tudi Marjan Šarec, češ, naj niti ne razmišlja, da bi skupaj z Janšo in Toninom (Tonin naj bi v tem primeru odigral vlogo posrednika med Janšo in Šarcem) začel delati desnosredinsko koalicijo.

- Takojšnje medijsko opozorilo, denimo, je pred dnevi fasala tudi Alenka Bratušek (Stranka Alenke Bratušek), ko se je začelo govoriti, da med pogajanji levosredinske koalicije (5+)1 preveč izsiljuje, kakor noče priti na tista sobotna koalcijska pogajanja in celo grozi s predčasnimi volitvami.

Vsa ta omenjena medijska opozorila, tudi tisto za Alenko Bratušek, uvodoma prihajajo iz spletnega portala Siol.net (vir), ki je preko Telekoma Slovenije v državni lasti in tako neposredno povezan s politiko, "ključni" Siolovi novinarji ali novinarke pa osebno, na različne načine, izrazito polinkani predvsem z Gregorjem Golobičem (LDS in Zares, zdaj Ultra) in Borutom Jamnikom (Modra Zavarovalnica).

- v drugem ali tretjem krogu, če ne pride do velikega, pravzaprav neverjetnega preobrata, kar bi pomenilo, da bi Marjan Šarec ali Miro Cerar (SMC) prestopila k Janši in Toninu, bomo dobili najprej Marjana Šarca za mandatarja, ki bo izvoljen s pomočjo glasov Luke Mesca in Levice, potem pa še manjšinsko levo vlado (LMŠ-SD-SMC-SAB-DeSUS), ki pa bo z Levico povezana projektno (spomnimo, Mesec že opozarja na tako imenovani "portugalski primer"). Dominantni mediji bodo tej vladi sicer rekli levosredinska, še raje pa "manjšinska sredinska vlada".

- Levica v Šarčevo vlado formalno ne vstopila. To, da ne bodo člani Šarčeve vlade, je namreč njihovo naložba, oziroma politični vložek za naprej. Poleg tega stranka Levica, kot pravi nekdanji politik in kolumnist Žiga Turk, deluje kot "avantgarda politične levice". Kar ji, nenazadnje, očitno priznava tudi njena neposredna konkurenca - Socialni demokrati. Sicer Dejan Židan, prvak SD, po volitvah ne bi prišel na prvi sestanek z Luko Mescem na sedež Levice, ampak bi Luka Mesec prišel na sestanek k Židanu - na sedež SD, glede na to, da je stranka SD na volitvah dobila več poslancev kot Levica.

- Bo pa Levica za svoje glasove Marjana Šarcu in manjšinski vladi odlično zaračunala. Predvsem kot usluge javnemu sektorju in drugim delom volilne baze Levice, poleg tega sploh ni izključeno, da bi kakšen minister bodoče Šarčeve vlade prišel tudi iz Levice, ali vsaj blizu Levice. Recimo minister za kulturo?!

- Za tretji, zadnji možni krog izvolitve mandatarja v državnem zboru, sicer še vedno tudi ni izključen nekdo tretji - kot mandatar. Vendar je to rezervni scenarij.

In to so tudi scenariji, da se tranzicijska levica izogne novim predčasnim volitvam, ki jih snuje Borut Pahor (vir).

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Komentar izbrisal Bojan Požar
abram1b2 Cej
1
Jul 22, 2018
Točno tako , Zim Zelen !!! ;)****
#11
Zim Zelen
3
Jul 22, 2018
slabo se nam piše
#10
Jan Oz
1
Jul 22, 2018
Junij, Julij, Avgust, Bojana pr mer pust
#9
Zim Zelen
1
Jul 18, 2018
Erjavec in Tonin po volitvah:
https://youtu.be/mq3ZRglTxmE
#8
Aton EU
7
Jul 18, 2018
Vse bodo naredili za pravo vlado. Pa tudi granitnih kock je dovolj.
#7
abram1b2 Cej
14
Jul 18, 2018
V Sloveniji in svetu obstajajo sile,ki bodo vso to politično pohlepno drhal odstranile iz možnosti odločanja o Sloveniji in Slovencih.Zadeva se bo zakomplicirala tako,da ti politični bedaki-izobraženi papagajski intelektualni povzpetniki ne bodo sami več sposobni najti rešitev. Isto bo z EU in celotnim svetom.Takrat jim ne bodo noben kapital, izobrazba in njihov neobrzdan egoizem pomagali.
#6
Matej Novak
6
Jul 18, 2018
,...dogajanja v stranki SMC ljudem ne dajejo dobrega občutka. Če se že v sami stranki bije boj za prevlado, kako se bo to šele odražalo v koaliciji. Vsaka stranka, ki je sestavljala preteklo koalicijo, nosi s seboj težak tovor neizpolnjenih obljub, sprememb pa za državljane ni in ni. Samo govorijo in se izgovarjajo, kako se ni dalo, ker so druga drugi metale polena pod noge. Pohvaliti se prejšnja vlada res nima s čim.Kam greš, Slovenija? Vlada je močna samo, če ima za seboj večino v parlamentu. Tisti, ki sedaj propagirajo tehnično vlado, so proti operativni vladi in močni državi, saj s tem ohranjajo svoj vpliv in izničujejo voljo volilcev#dovolj
#5
Matej Novak
12
Jul 18, 2018
Kot so že znani slovenski komentatorji povedali na POP TV v poročilih je Matej Tonin z vodstvon NSI postopal premišljeno in ustrezno.Glede na pretkanost lisjakov bi bila NSI jagenjček med volkovi v gozdu in kot substitut izrabljena - pravilno, da ni vstopila tega ne potrebujejo.Sama pogajanja pa so nakazala in pokazala smer. Volitve bi bile najbolj primerne.
#4
borut rojc
1
Jul 18, 2018
* prisvojili njuno
#3
borut rojc
19
Jul 18, 2018
Globoka država sestavlja koalicijo in zahteva vlado . V tem kontekstu , četudi ta traja zgolj leto ali dve, jo bodo skrpali iz vseh in vsega, kar deluje po principu onemogočanja Janše...Onkraj zdrave pameti je tvoriti vlado z bedaki in konji, ki so v iztekajočem, nedokončanem mandatu uničili vse, kar se je uničiti dalo, podprtimi s političnimi analfabeti, ki bi jih strici celo posadili za volan vozila, vozečega brez zavor in celo zombiji, ki bodo delovali kot kondukterji celotne kompozicije norcev, drveče v katastrofo...Zakonca Hribar. Rado in Ksenija. Inteligentna, mlada , uspešna in napredna. Vse to ni bilo dovolj, da bi se zoperstavila hordi komunističnih divjakov, ki so si s silo prisvojili njihovo, jima storili silo in ju ubili. Nekaj podobnega, po volitvah, potomci teh divjakov in idej, počnejo še dandanes. Ne upoštevajo boljšega, pametnejšega od njih. Čeprav ubogi na umu, kratke pameti in praznih besed, so poklicani, da vladajo v deželi, še vedno enoumja, brezumja in norosti.
#2
Risto Silvan
13
Jul 18, 2018
Očitno Gregorju Golobiču sestavljanje vlade ne gre več tako od rok. Zadnji čas, da ga Kučan izključi iz Politbiroja.
#1
Dare P.
23
Jul 18, 2018
Če se Janša, Tonin, Cerar in Jelinčič zdilajo, si lahko Šarec svoje mandatarstvo omisli zgolj v gledališču pod Kozolcem. Ker ima Janša, kot nesporni zmagovalec volitev, vsekakor prvi prednost pri sestavi vlade se mi dozedava ta scenarij tudi najverjetnejši.
#0
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2018-07-18 06:40:21 (Jul 18, 2018)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Past za Magno: zadeva na sodišču, vse še lahko pade. Okoli pa vznemirjenje zaradi nemških napisov: Einbahn Privat Grundstück!
Bodimo pozorni na tretji obisk Milana Kučana, tokrat pri Židanu. Viri verjamejo: gre za prepir med Levico in stranko SD.
Saj so ga lepo opozarjali: Miro, pazi, da 2. tir ne bo tvoj Teš6! Zdaj je prepozno, zgodba je končana, stranke SMC ni več.
Kako je Jure Leben držal obljubo in zrihtal državni denar za agencijo ProPiar, ker se je pri 2. tiru umaknila Futuri
Tako so pobirali denar: 60 % pri poslu. Vse vodil Leben z vednostjo Mira Cerarja, Gašperšič zgolj lutka za podpisovanje.
Kdo so tisti trije, ki pri Šarcu odločajo o kadrovskih zadevah? Kralj, Črnčec in Besek. Po tem vrstnem redu.
Enkrat je že moral odstopiti, ker ni poplačal kreditov in delavcev, zdaj pa nonšalantno spet sedi ob ministru Počivalšku?!
Dva dni po razkritju švicarskih poslov Arsenovič že pod lupo Komisije za preprečevanje korupcije in Fursa!
Mi smo razkrili švicarski bančni račun in eno pogodbo, Arsenovič pa naj pokaže vse transakcije in potrdila o plačilu davkov!
Razkrivamo: račun mariborskega župana Arsenoviča v Zürichu - pri Schroder & Co Bank. 4 milijone evrov, sum davčne utaje?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(216)
desus
(71)
Vlada
(64)
sds
(60)
LDS
(58)
večer
(42)
sdh
(41)
Zares
(38)
pop tv
(35)
levica
(26)
DUTB
(20)
nsi
(17)
2tir
(17)
DZS
(16)
sova
(16)
furs
(13)
btc
(13)
kpk
(12)
Petrol
(12)
npu
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
2 tir
(11)
AKOS
(11)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
OVS
(9)
dars
(8)
Hit
(6)
hse
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
Eles
(5)
udba
(5)
Erar
(5)
sls
(5)
IDS
(4)
AMZS
(4)
OKS
(3)
NATO
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
DRI
(3)
CME
(3)
bmz
(3)
KKR
(3)
Sava
(3)
LMŠ
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
ACH
(2)
NKBM
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
arso
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
Jana
(1)
Lady
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
zdus
(1)
Jož
(1)
sviz
(1)
Irak
(1)
Iran
(1)