Kdo bo jutri glasoval za Cerarja? Janša in Tonin, ali Šarec in Židan?

Objavil/a Bojan Požar, dne 2018-06-21 ob 06:46:15

Na jutrišnji, petek, 22. junija, ustanovni seji državnega zbora bo ključno vprašanje, ali bo Miru Cerarju, sedanjemu predsedniku vlade, ki opravlja tekoče posle, uspelo postati novi predsednik državnega zbora, in če mu bo to uspelo, kdo ga bo izvolil? Od tega je namreč odvisna sestava nove vladne koalicije, oziroma sestava nove vlade.

In kaj vse se zdaj dogaja v zakulisju?!

1 Javni in tajni pogovori potekajo na vse strani.

2 Koalicijo med Cerarjem (SMC) in Janezom Janšo (SDS) naj bi znotraj vrha  SMC podpirali predvsem minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, programski direktor SMC Aleksandar Kešeljević, generalni sekretar SMC Erik Kopač in Cerarjev prijatelj ter zaupnik Mič Sojer, znani lastnik verige frizerskih salonov Mič Styling.

Proti naj bi bil poslanec, podpredsednik SMC in dosedanji predsednik SMC Milan Brglez. Slišati je tudi, da naj bi bil proti koaliciji med Janšo in Cerarjem tudi mariborski poslanec SMC Branislav Rajić, sicer tudi predsednik Nacionalnega sveta Srbov Slovenije, vendar insajderji verjamejo, da ga bi lahko obratno prepričal Počivalšek.

3 Proti koaliciji z Janšo pa Cerarja prepričujejo Gregor Golobič, Milan Kučan in večinski mediji. Vsi ti naj bi ga tudi strašili, da bi ga v primeru podpisa koalicije z Janšo zapustili Brglez in še štirje poslanci SMC.

4 Gregor Golobič naj bi se v minulih dneh osebno sestal s Cerarjem in Marjanom Šarcem (LMŠ). Cerarju naj bi celo Golobič svetoval, da gre po nedavni ujmi v Črnomelj in tamkajšnjim prebivalcem obljubi vladno pomoč.

5 Miro Cerar naj bi se sicer "intimno" ali "instiktivno" zavedal, da bo njegova politična teža bistveno večja, če pristane v koaliciji z Janšo, kot pa v koaliciji z Marjanom Šarcem in Dejanom Židanom (Socialni demokrati), kjer bo SMC šele tretja največja stranka, vsi skupaj pa potrošna roba za dizajnerje tranzicijske levice ali strice iz ozadja. Nenazadnje, to (mu tudi) praktično dokazujejo primeri Zorana Jankovića in Alenke Bratušek.

SMC je sicer po prepričanju številnih političnih analitikov tudi tista sredinska stranka, ki politično lahko preživi koalicijo z Janšo.

6 Marjan Šarec naj bi bil, vsaj po pripovedovanjih različnih virov, na dosedanjih "koalicijskih pogovorih" precej prepirljiv, razdražljiv, in celo grozi, češ, če ne greste ste z menoj v vlado, bom šel pa v opozicijo in vas brutalno napadal ...

7 Vplivni stari člani SD, Janez Zemljarič, Janez Kocijančič in Drago Isajlović naj bi od vodstva SD zahtevali vstop v vlado, kakršna koli pač bo. SD mora biti vladna stranka (!), to naj bi bila imperativna zahteva vplivnega starega zakulisja SD.

CERAR JUTRI KOT NEKOČ GREGOR VIRANT?!

In zdaj: če bo Miro Cerar jutri za predsednika državnega zbora izvoljen z glasovi Liste Marjana Šarca in Socialnih demokratov, bo najverjetneje sledila levosredinska koalicija. Toda vodstvo SD naj bi od Cerarja zahtevalo, da jutri pred glasovanjem prinese podpise vsaj 46 poslancev, ki bodo glasovali zanj, in hkrati dostavi podpise za levosredinsko koalicijo. Če te dostave, če teh pospisov ne bo, Cerar ne bo dobil glasov poslancev SD.

Če pa bo Miro Cerar jutri postal predsednik državnega zbora s pomočjo glasov SDS in Nove Slovenije, torej glasov Janše in Mateja Tonina, se utegne ponoviti situacija iz leta 2011 oziroma 2012, ko je na predčasnih parlamentarnih volitvah zmagal Zoran Janković (danes že propadla Pozitivna Slovenija), ki je za predsednico državnega zbora predlagal Mašo Kociper, SD pa je za predsednika državnega zbora predlagala Boruta Pahorja. Na koncu pa je bil za novega predsednika državnega zbora izvoljen Gregor Virant (kasneje propadla Državljanska lista), predsednik vlade pa je - namesto Jankovića - postal Janez Janša.

Mimogrede, Maša Kociper je danes podpredsednica Stranke Alenke Bratušek.

No, če bo Miro Cerar jutri res, tako ali drugače, postal novi predsednik državnega zbora, bo to tudi svojevrstni svetovni unikum. Bil bo namreč hkrati predsednik parlamenta in predsednik vlade, in to celo po volitvah, ki jih je Cerar dramatično izgubil. Kot nam kaže gornji graf, je Cerar na parlamentarnih volitvah 3. junija izgubil kar 72 odstotkov glasov, takoj za njim pa je Karl Erjavec, ki je skupaj z DeSUS-som ostal brez 54 odstotkov glasov.

Toda sistem v Sloveniji je nastavljen tako, da predsednika državnega zbora lahko izvoli ena parlamentarna večina, mandatarja, torej predsednika vlade, druga parlamentarna večina, vlado pa še tretja parlamentarna večina?!

Res neverjetno, dobesedno noro.

SEJO BO VODIL NEKDANJI POPREDSEDNIK ZARESA!

Jutrišnjo sejo državnega zbora, ki se bo začela ob 11. uri, bo vodil, kot to zahtevajo pravila državnega zbora, najstarejši izvoljeni poslanec. To je danes Peter Jožef Česnik, poslanec Stranke Alenke Bratušek, doma iz Avstralije, sicer pa znan kot nekdanji podpredsednik propadle Golobičeve stranke Zares. No, Česnik je znan tudi po tem, da neskončno rad na dolgo in široko govori ...

Še vremenska napoved za jutri: ohladitve in deževalo bo!

Preberite tudi:

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Komentar izbrisal Bojan Požar
Komentar izbrisal Bojan Požar
Komentar izbrisal Bojan Požar
Komentar izbrisal Bojan Požar
Komentar izbrisal Bojan Požar
Komentar izbrisal Bojan Požar
Komentar izbrisal Bojan Požar
Komentar izbrisal Bojan Požar
Komentar izbrisal Bojan Požar
Komentar izbrisal Bojan Požar
Aton EU
0
Jun 21, 2018
Da, Štajerci! Toda glasovali ste tako. Tudi!
#-6
Komentar izbrisal Bojan Požar
borut rojc
2
Jun 21, 2018
Če bi se sestavila murgel.ska koalicija, s Šarcem kot mandatarjem, bi morala funkcja predsednika DZ pripasti SD-ju. Tam pa itak ni nikogar, ki bi bil sposoben za karkoli. Ves program, ki ga imajo je nesodelovanje z SDS, tu in tam pa nas dolgonoga Dominika razsvetli še s kakšno floskulo glede arbitraže. Po tej logiki, da je Židan popolnoma indiferenten, ko si Šarec želi mandatarstva kot otrok igračke, bi Cerar lahko postal predsednik DZ: Torej ne potrebuje glasov desnice, niti strici iz ozadja pa ne bodo užaljeni. So pa igračko, to je mandatrstvo obljubili Šarcu, zato je ta tako tečen in razdražljiv, če mu to zdaj nekdo hoče vzeti. Prorežimski novinarji, ki za njim lezejo celo v WC, so porok vsega navdenega. Obstaja le bojazen, da bo obdarovanec igračko zelo hitro uničil.
#-8
Dare P.
0
Jun 21, 2018
Osebno se ogrevam za salomonsko rešitev, ki se mi zdi dokaj realna in sprejemljiva za vse stranke. Za predsednico DZ naj izvolijo Alenko Bratušek. Do sedaj se ni spuščala v ekstreme, pa tudi sicer daje vtis, da je za odprto komunikacijo. In ne nazadnje, bilo bi prav, da DZ končno vodi ženska, da ženske kvote ne bodo zgolj papirno leporečje.
#-9
Dare P.
5
Jun 21, 2018
Tudi sam nestrpno pričakujem jutrišnjo sejo DZ in izvolitev njegovega novega predsednika. A nekateri pozabljajo možnost, da ta kljub vsemu še ne bo izvoljen, saj bodo (keteri koli) kandidati prejeli premalo glasov, zato bo med strankami potreben nov krog "pogajanj" in seveda prisotno še hujše zaostrovanje pogojevanja za ceno njihovih glasov.
Jih (levico) pa ima na sumu, da žele namerno zavlačevati in ohranjati položaj v katerem je trenutno država, saj Cerar, ki mora do formiranja nove vlade opravljati tekoče posle, lahko počne skoraj kar se mu zljubi, poleg tega pa nadaljuje z ohlapno migracijsko politiko in na očeh vseh državljank ter državljanov, v državo spušča nove prosilce za azil, ki njemu in sploh Levici, v bodoče laho še kako koristijo. Ne pozabite, najlažje je vladati v brezvladju.
#-10
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2018-06-21 06:46:15 (Jun 21, 2018)
Starejša objava Novejša objava
ČE NI PODPISOV, ČE NI KOALICIJE, CERAR NE BO PREDSEDNIK DRŽAVNEGA ZBORA

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Se bo Pahorju pri guvernerju na koncu le izšlo z Dolencem?! Poparil je Šarca in Levico, odpadli Bošnjak pa že piše pisma.
Slikarja Cekuto naj bi maltretirali v zaporu. Čeprav ga muči kolk, mora - po ukazu - pobirati cigaretne ogorke?!
To pa je novinarstvo! (Zakaj) novinarji Siola danes prepisujejo članke Bojana Požarja, objavljene že pred volitvami?!
Pri Jankoviću vse po starem. Po osebnem stečaju sina Damjana bo šel biznis prek "snahe" Ursule.
Šarec, Židan, Mesec in druge provokacije ali družbeni eksperiment 13. bojevnika #zavsakoceno
Kabinet predsednika Pahorja, neuradno: Pahor za guvernerja ne forsira Marka Bošnjaka, Bošnjaka forsira Levica
Kaj bo zdaj naredil Pahor? Bo za guvernerja res predlagal Bošnjaka, "mešetarja", ki ni bil več primeren niti za Hypo?!
Danes nova vlada, Šarčeva. Nato še 3 vlade v senci: Janševa, Toninova in Steinbuchova, ki naj bi jo financiral Pečečnik?!
Prihaja 2. liga vlade, samo poglejte ta imena: tisti, ki niso izvoljeni ali nimajo služb, bodo pač državni sekretarji?!
Šiško, Mesec, Šarec. Varuh(i) revolucij in vnebovzetje #zavsakoceno, ali kaj ni oziroma kaj je strah Aljuša Pertinača?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(66)
desus
(39)
sds
(28)
večer
(26)
LDS
(26)
levica
(20)
Vlada
(19)
Zares
(16)
pop tv
(15)
delo
(10)
2 tir
(10)
sdh
(9)
nlb
(8)
DZS
(8)
sova
(5)
DUTB
(5)
SNS
(5)
kpk
(5)
Lek
(3)
dars
(3)
krka
(3)
Tam
(3)
OVS
(3)
nsi
(2)
trs
(2)
furs
(2)
SIJ
(2)
LMŠ
(2)
Erar
(2)
udba
(2)
Hit
(2)
Tv3
(2)
ACH
(2)
nba
(2)
NATO
(2)
IDS
(2)
2tir
(2)
24ur
(1)
grki
(1)
FIBA
(1)
Sava
(1)
JLA
(1)
sls
(1)
Irak
(1)
SCT
(1)
soz
(1)
ddv
(1)
FIS
(1)
NKBM
(1)
AMZS
(1)
Iran
(1)
DRI
(1)
laž
(1)
ww3
(1)
ZZB
(1)
OKS
(1)
hse
(1)
Hvar
(1)
SID
(1)
Ikea
(1)
nuk
(1)
FDV
(1)
Nyon
(1)
Spar
(1)
zdus
(1)
ZaAB
(1)
VTB
(1)
JJ
(1)
ATVP
(1)
IMI
(1)
Jož
(1)
sviz
(1)
vomo
(1)
btc
(1)
arso
(1)
Eles
(1)
IŠČI PO ARHIVU
September 2018
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Oglasi

5292.) mala čarovnica lili  polet na luno - knister

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 14.99 €

7481.) travniške rastline na slovenskem - andrej seliškar in tone wraber

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 19.99 €

7716.) ana karenina - tolsoj

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18.99 €

5032.) alkimist - paulo coelho

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

ponudba posojila med posamezniki resno in hitro v 72 urah   smo skupina posameznikov z a kapital, ki se bo uporabljal za dodeljevanje kreditov med posamezniki osebam v finančnih težavah in lahko vrnejo znesek posojila. naši posojilni pogoji so preprosti in dobro opredeljeni. naše posojilo se začne od 5.000 do 20.000.000 € z 2-odstotno diskontno stopnjo in roki bodo določeni glede na vaš proračun. če ste zainteresirani ali če imate projekte, ki nam jih lahko pokličete to e-poštno sporočilo: mariakovac841@gmail.com

Kategorija: Motorji za plovila

Cena: 50000 €

4907.) nemščina za ptt delavce

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 17.99 €

4204.) aikido - ljubomir vračarević 3.dan

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 27.99 €

3568.) srečanje z umetniki - kristina brenkova

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

7708.) opća  enciklopedija jugoslavenskog leksikografskog zavoda

Kategorija: Enciklopedije in slovarji

Cena: 50 €

7710.) veliki splošni leksikon zbirka 20 knjig

Kategorija: Enciklopedije in slovarji

Cena: 50 €

če še razmišljate o tem, kaj podariti za darilo, ker greste popoldne na praznovanje rojstnega dneva, potem je nabolje, da pregledate ponudbo podjetja moje darilo. tam boste našli različna darila za rojstni dan.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7362.) za zdrav naraščaj - dr. živko prebeg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj