Mandarić počasi odhaja, Olimpija pa finančno izčrpana. Denar pobral tudi od Šporarja in Zajca.

Objavil/a Bojan Požar, dne 2017-04-29 ob 08:33:00
Danes, pred današnjim derbijem prve nogometne lige, med Olimpijo in Mariborom v Stožicah, je boljšim poznavalcem razmer znotraj ljubljanskega nogometnega kluba znano vsaj dvoje. Prvič, Milan Mandarić, predsednik Olimpije in srbski poslovnež, ki živi v Ljubljani ter Združenih državah Amerike, se počasi poslavlja od Olimpije in slovenskega nogometa - odšel naj bi najkasneje po koncu te sezone, Olimpija pa ostaja finančno zelo izčrpana. Ta trenutek ljubljanski klub samo Mandariću - torej predsedniku kluba, dolguje okoli pet (5) milijonov evrov. Toda pojdimo po vrsti.

UMIK KRALJA BANAN, ZA TRI MILIJONE EVROV

Pred dvema letoma, poleti 2015, je Milan Mandarić "kupil" Olimpijo. To je storil tako, da je vstopil v Športno društvo Nogometni klub Olimpija Ljubljana, potem ko je od Izeta Rastoderja, lastnika družbe Derby, imenovanega tudi "kralj banan", in novega lastnika več desetmilijonskih finančnih terjatev do športnega centra Stožice, prevzel posojila v skupni višini treh milijonov evrov. En milijon Rastoderju plačal takoj, plačilo preostalih dveh milijonov pa se je malo zavleklo, zato se je Rastoder po Ljubljani pritoževal, da mu "Milan Mandarić ne plača". Tako je Mandarić takoj postal upnik ŠD NK Olimpija Ljubljana, in bil po odstopni izjavi Izeta Rastoderja - na občnem zboru članov kluba - izvoljen za predsednika društva, spet na predlog Izeta Rastoderja.
Mimogrede. Izet Rastoder je še pred tem hotel močno dvigniti članarino kluba, na 300 evrov letno, in spremeniti statut društva, da bi omejil članstvo v NK Olimpija ter posledično mirno vladal, predvsem zaradi takratnega spora z navijači Olimpije Green Dragonsi. To mu ni uspelo, saj sta mu spremembo statuta onemogočila Upravna enota Ljubljana in Ministrstvo za notranje zadeve, to pa je bil tudi glavni razlog, da se je Rastoder umaknil iz kluba. Saj, zakaj bi vlagal denar v društvo, če pa te navijači in člani kluba lahko kdaj koli odstavijo kot predsednika kluba?! Je pa Rastoder, to mu je že treba priznati, v klubu pustil najmanj 2 milijona evrov svojega denarja, poleg teh treh, ki mu jih je poplačal Milan Mandarić, preko svoje družbe MM Šport d.o.o..
Ko je bil predsednik Olimpije še Rastoder, je klub ustanovil svoje podjetje, Nogometno moštvo d.o.o., ki je bilo v 100-odstotni lasti kluba, torej ŠD NK Olimpija Ljubljana. To Olimpijino podjetje je bilo ustanovljeno izključno zaradi posebnega obračunavanja DDV-ja. Društvo pa je seveda ostalo nosilec licence za tekmovanje v prvi nogometni ligi, saj je organizator lige Nogometna zveza Slovenije, in tekmujejo lahko le člani NZS, ki je zveza društev, torej društva. Tudi nosilci vseh pravic za igralce so društva. Kar posledično pomeni, da igralce prodaja društvo, torej Olimpija, ne pa podjetje. Zato društvo dobi nadomestilo za vzgojo igralca, kar določata pravilnika FIFE in NZS, ter dogovorjeno denarno odškodnino od prestopu. Vse to pa nadzira licenčna komisija NZS, kjer med drugim preverjajo finančno stanje kluba ter podeljujejo tekmovalne licence za ligaška in druga tekmovanja.

TAJNI NAČRT MILANA MANDARIĆA: POSTATI LASTNIK OLIMPIJE

Milan Mandarić pa je klub prevzel z načrtom, da njegova družba MM Šport d.o.o.., katere edini lastnik je Mandarić, postane lastnik Olimpije. Najprej je bila pripravljena sprememba statuta društva (objavljen je tudi na uradni spletni strani ŠD NK Olimpija Ljubljana), ki ima zdaj le 17 članov, pod Rastoderjem pa je društvo imelo 270 članov. Člani društva so Mandarić, uslužbenci podjetja Nogometno moštvo d.o.o. in nekaj Mandarićevih prijateljev. Ustanovili so Izvršni odbor (IO), kjer so sedeli Mandarić, Mateja Avbelj kot predstavnica Mestne občine Ljubljana (ki pa je medtem že odstopila), in bivši nogometni zvezdnik Sebastjan Cimirotić, ki zdaj dela za Mandarića. IO, kjer trenutno sedita, poleg Mandarića in Cimirotića, še Sanja Karlica Tratnik in Ranko Stojić, sicer lahko odloča o vsem, ne more pa odločiti o ukinitvi društva, Mandarić pa na vse odločitve lahko poda veto.
Vodstvo kluba (društva) je nato izglasovalo, da društvo proda 49-odstotni delež v družbi Nogometno moštvo d.o.o. - Mandariću, oziroma njegovemu podjetju MM Šport d.o.o., kar je še dovoljeval Pravilnik o licenciranju NZS. Cena je bila, pozor, 1 evro! Ko se je 1. januarja letos spremenil omenjeni pravilnik NZS, je Milan Mandarić - prek podjetja MM Šport d.o.o. - kupil še dodatni lastniški delež družbe Nogometno moštvo d.o.o., zdaj ima 74 odstokov (faksimile lastniške strukture objavljamo v nadaljevanju članka), in to spet samo za 1 evro! To podjetje, Nogometno moštvo, pa je tudi spremenilo ime, zdaj se imenuje: FC Olimpija d.o.o..
Naslovi vseh doslej omenjenih podjetij so na Dunajski 159 v Ljubljani.


				Stanje lastništva družbe FC Olimpija d.o.o. (prej Nogometno moštvo d.o.o. - vir: Gvin). Večinski lastnik je Milan Mandarić, prek svoje družbe MM Šport d.o.o. (za povečavo kliknite na sliko).<br>
			Stanje lastništva družbe FC Olimpija d.o.o. (prej Nogometno moštvo d.o.o. - vir: Gvin). Večinski lastnik je Milan Mandarić, prek svoje družbe MM Šport d.o.o. (za povečavo kliknite na sliko).

KAJ SPLOH LAHKO PRODAJA MANDARIĆ - KITAJCEM ALI INDIJCEM?

Kljub vsem tem nakupom in prevzemom je družba FC Olimpija, katere večinski lastnik je zdaj Milan Mandarić, prej pa je bilo edini lastnik te družbe Športno društvo NK Olimpija Ljubljana, še vedno brez prave vrednosti, saj nima pravice do igranja v slovenski nogometni ligi, niti nima pravic do igralcev. Zato je veliko vprašanje, kaj naj bi Mandarić ponujal tujim investitorjem, ki se - menda - zanimajo za nakup Olimpije. Po navedbah časopisa Dnevnik naj bi v Ljubljano prihajali "Indijci", ki bi nekje sredi zahodne Evrope želeli investirati 20 mlijonov evrov v nogometni klub, po naših informacijah pa naj bi se za nakup Olimpije zanimali tudi "Kitajci". Taisti Kitajci, naj bi bi kupovali mariborsko letališče ter mariborsko lokalno televizijo RTV, katere lastnik je trenutno Sebastjan Vežnaver, prek svoje družbe TV3. No, ti Kitajci naj bi Mandariću za Olimpijo po ponujali 8 milijonov evrov, toda Mandarić naj bi jih želel 13.
Je pa veliko vprašanje, kaj sploh ponuja oziroma prodaja (natančneje, kaj sploh lahko ponuja oziroma prodaja) Milan Mandarić? Ker so vse licence za igranje in igralce vezane na društvo (klub), je FC Olimpija d.o.o. dejansko brez vrednosti, poleg tega je finančno zrela za stečaj, samega društva pa formalno-pravno sploh ni mogoče prodati, poleg tega bi za takšno potezo potreboval odločitev občnega zbora kluba. Milan Mandarič sicer klub vodi tako, da kot nikomur ne polaga računov. Niti članom kluba, niti Nadzornemu odboru, pa čeprav bi kot predsednik kluba to moral početi in tako tudi evidentno, vsaj v tem pogledu, krši slovensko zakonodajo. Zaradi vsega tega, predvsem pa zato, ker je Mandarić lahko odkupil 49-odstotni delež družbe Nogometno moštvo d.o.o., je tudi odstopila članica IO Mateja Avbelj, saj se ni strinjala s takšnim načinom dela.

POL KUPNINE OD PRODAJE ŠPORARJA IN ZAJCA JE POBASAL MANDARIČ ...

Zdaj pa se vrnimo k tistim petim milijonom evrov, ki jih Olimpija dolguje Milanu Mandariću. Klubu je dal posojilo, ki ga obrestuje z visoko obrestno mero, višjo od bančnih, zato mu društvo tudi dolguje vedno - več denarja! Je pa Mandarič v vmesnem času prodal tri najboljše nogometaše Olimpije, Ezekiela Hentya za 5 milijonov evrov, Andraža Šporarja za 3,5 milijona evrov in Miho Zajca za 1,5 milijona evrov. Toda od Šporarja si je na račun svoje zasebne firme, MM Šport d.o.o., nakazal 1,75 milijona evrov, od Zajca pa na isti način 750 tisoč evrov. Vse to na podlagi "posebne pogodbe", da mu pripada polovica kupnine od prodaje teh dveh ljubljanskih igralcev. Kar spet pomeni, da društvo (klub) ni dobil željenega denarja od prodaje Šporarja in Zajca, in tako klub tudi ne more vračati posojil.

				Polovico kupnine ob prodaji Andraža Šporarja ...<br>
			Polovico kupnine ob prodaji Andraža Šporarja ...

				... in Mihe Zajca si je Mandarić dal izplačati na račun svojega zasebnega podjetja - MM Šport d.o.o..<br>
			... in Mihe Zajca si je Mandarić dal izplačati na račun svojega zasebnega podjetja - MM Šport d.o.o..

... RANKO STOJIĆ PA MENDA VILO NA DEDINJU

Ob tem pa Milan Madarić vleče zelo nenavadne kadrovske poteze. Nekaterim - že dvakrat - odstavljenim direktorjem kluba in trenerjem plačuje enormne odškodnine. "Svojemu" poslovnemu direktorju Ranku Stojiću je za prvo razrešitev plačal 350 tisoč evrov (nič čudnega torej, da naj bi si Stojić v Beogradu, sredi elitnega predela Dedinje, pravkar kupil neko vilo za dva milijona evrov), trenerju Marijanu Pušniku 80 tisoč evrov, športnem direktorju Nenadu Protegi pa 110 tisoč evrov.
Zato okoli ljubljanskega župana Zorana Jankovića že ocenjujejo, da bo odhod Milana Mandarića iz Olimpije in Ljubljane stal 4 do 10 milijonov evrov!
Za komentiranje morate biti prijavljeni.
goliotok
0
Apr 30, 2017
Da ne bo pomote, isto in enako velja za Srbe, nje...
#9
goliotok
0
Apr 30, 2017
Poslji Hrvata krizem svet, Hrvat se ti povrne spet! Dokler se jim ne bomo postavili po robu, nas bodo "pljackali" in strigli kot ovce. Ocitno imajo nasi "upokojenci" tudi tu kremplje v marmeladi...
#8
Mihael Skumavc
0
Apr 29, 2017
Sinoči sem napisal, danes ponavljam:

Mihael Skumavc 28.04.2017 12:09:45

Spoštovani so komentatorji, če želi kdo še kakšno pojasnilo o presaditvi glav kot so vam jih predstavili moji zastopniki, se obrnite name, pa vam pojasnim: 041 550857
#7
Viktorh
0
Apr 29, 2017
Nič novega, nogomet obvladuje mafija.
#6
Uros Bukovec
0
Apr 29, 2017
Briga nas, kdo prevzame Olimpijo. Naj jo kar IS.

Nas pa zanima, kolega Janez, če pride tudi mali Mefistek. On je znan obiskovalec partizanskih srečanj, Dražgpoše, Vipava, Osankarica,... Prinese svojo harmoniko, nagelj in razpeta junaška prsa. Ob njem pa Krucefix in očetove klešče za puljenje zlatih zob ujetim pri Hudi jami in jasno Viktorh, katerega glavo imajo po tem partizani za balinček.
#5
pravnik bavcon
0
Apr 29, 2017
Ja, predragi moji Slovenci, sami čefu-rji, tu je še zet od erjavca, cimerotić, dva razreda osnovne šole v fuko-jebini, seveda pa familija janković, za finale pa še madžarskosrbski čef-ur , kučanović-po čefursko, drugače po madžarsko pa kućan! Mafija dela sumljive posle, tožilstvo, organi pregona, sodstvo pa jih po čefu-rsko-boli ku-rac, ali pa dobijo kuvrtico! Takle mamo, moji Slovenci, pa se pejmo!Nekaj pa je dobro, ta nazadnjaška igra, nogomet, se kmalu ne bo igral v naši Sloveniji!
#4
krulčan
0
Apr 29, 2017
fuzbal = mafija = jugoviška posla
#3
Viola
0
Apr 29, 2017
Ljubljana je srbsko mesto tak da je vse normalno kar je napisano.Sicer pa brez Mandarića nebi imeli žabari niti za burek.Hokej i košarka Olimpije sta čista katastrofa,nogomet pa rešujejo srbi. Živel 1.Maj
#2
Janez Korošec
0
Apr 29, 2017
ŠE ENKRAT, POZOR!

Čitajte svojo lelektronsko pošto!

Naše srečanje se BO ZGODILO V NEDELJO, 30.04!

Vsa navodila imate na "e-mailih"!

DOBIMO SE OB 11-IH NA MESTU OZNAČENEM NA ZEMLJEVIDU, KI JE PRILOŽEN!

dokončno je prijavljenih 48 udeležencev.

Vzemite vetrovke.

#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2017-04-29 08:33:00 (Apr 29, 2017)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Janez Šušteršič: Brezno 2 ali luknjice v zgodbah o bančni luknji
Kaos na SDH?! Zaposleni z uničujočo kritiko nad Božiča. Njegovi spori z Beskom in nagajanja na HSE.
Nove podrobnosti: Načelnica Slovenske vojske se je zlomila prav na sestanku pri Erjavcu, na dan žena?!
Rado Pezdir: Harij Furlan? To je epska zgodba!
Nesojeni evro-sodnik Pavliha. Natisnil anonimko, potem pa stekel k ženi in ji zaprepadeno bled kot stena, dejal: To je konec!
Nova obtožnica za Jankovića, pa verjetno spet ne bo nič. Poglejte, kako so povezani, tudi z družino tožilke Blanke Žgajnar.
Dokumenti. Umikajoči se Kitajci iz mariborskega letališča bi zdaj na hitro in poceni pokupili "pol Pohorja"?!
To je šolstvo, ki se bo znašlo na Evropskem sodišču za človekove pravice?!
Dokler bo Alenka Bratušek ministrica, bodo njeni rezultati dragi, neuspešni in pokvarjeni. Kot vedno doslej!
Welcome na angleškem trekingu, mr. Bojan Požar. In pred menoj je točno 1014 kilometrov hoje!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(226)
desus
(72)
Vlada
(67)
sds
(63)
LDS
(62)
večer
(42)
pop tv
(41)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(25)
DUTB
(25)
furs
(18)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
npu
(14)
Petrol
(13)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
OVS
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
hse
(9)
dars
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
zdus
(1)