Spopad za Športno loterijo. 4 kandidati - največ podpore Smislu, Kocijančič pa bi Kolarja.

Objavil/a Bojan Požar, dne 2017-04-20 ob 07:11:00
Začel se je kadrovski spopad za novega predsednika uprave Športne loterije in igre na srečo, d. d., družbe, ki letno prinaša skoraj 70 milijonov evrov. Dosedanji predsednik uprave Janez Bukovnik odhaja v pokoj, enako eden od dveh članov uprave Anton Černe, medtem ko mandat tretjemu članu uprave Tomu Šemetu poteče šele prihodnje leto. Prejšnji petek je potekel javni razpis za novega predsednika uprave, ne išče pa se novega člana uprave, ker bo ta poslej samo dvočlanska.
Po naših informacijah so se prijavili štirje kandidati, kar naj bi včeraj tudi uradno ugotovila kadrovska komisija. Gre za dolgoletna športna uradnika Edvarda Kolarja in Marka Rajštra, nekdanjega predsednika uprave Zavarovalnice Triglav in predsednika Hokejske zveze Slovenije Matjaža Rakovca ter direktorja korporativnih zadev Pivovarne Laško Union Jerneja Smisla. Prijave pa očitno nista oddala Marko Kryžanowski, nekdanji šef uprave Petrola (govorilo se je, da ga zanima), in Tomo Šeme, ki je velja za "internega pretendenta" za naslednika Janeza Bukovnika.

SMISL

Po naših prvih informacijah največ podpore med člani nadzornega sveta, to je predstavniki vseh največjih lastnikov Športne loterije, Smučarske zveze Slovenije, Nogometne zveze Slovenije, Olimpijskega komiteja Slovenije, Pošte Slovenije in Loterije Slovenije (lastniško strukturo Športne loterije objavljamo na koncu članka), uživa Jernej Smisl. Poleg Rakovca je namreč Smisl edini, ki ima resne izkušnje iz gospodarstva, Pivovarna Laško Union (spomnimo, novi lastnik Pivovarne Laško Union je nizozemski globalni pivovarski gigant Heineken) pa je tudi največji sponzor slovenskega športa. Laščani slovenskemu športu letno namenijo okoli 4,5 milijone evrov, roko nad tem denarjem pa ima prav Smisl, ki je tudi član izvršnega odbora NK Maribor, podpredsednik celjskega rokometnega kluba Pivovarne Laško in član ožjega vodstva ljubljanskega košarkarskega kluba Union Olimpija. Po navedbah naših virov kandidaturo Jerneja Smisla podpirata tudi Pošta Slovenije in NZS ter menda osebno Aleksander Čeferin, predsednik UEFA. Bodo pa nekateri mediji Smislu verjetno "očitali", da je bil pred leti svetovalec evropske poslanke Romane Jordan (SDS).

RAKOVEC

Matjaž Rakovec nima prave podpore, da bi prevzel vodenje Športne loterije, in po nekaterih ocenah se je prijavil predvsem zato, da bi si zagotovil dobro pogajalsko pozicijo pri kandidaturi za člana uprave Športne loterije, ko bo za to razpis - prihodnje leto.

RAJŠTER

Brez možnosti naj bi bil tudi Marko Rajšter, visoki uradnik na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, znan tudi kot bivši zasebni spremljevalec ministrice Maje Makovec Brenčič (več o tem si lahko preberete tukaj). "Bivši", ker naj bi se pred kratkim razšla; menda zato, ker se je ministrica MMB začela v javnosti pojavljati s svojim osebnim trenerjem fitnesa in boksa. Marko Rajšter pa, podobno kot Edvard Kolar, v svoji karieri ne premore niti enega delovnega dne v gospodarstvu, zato je praktično nemogoče, da bi kdo od njiju lahko zasedel mesto predsednika uprave finančno tako močne delniške družbe, kot je Športna loterija.

KOLAR

Tega se očitno zaveda tudi Janez Kocijančič, podpredsednik Mednarodne smučarske zveze (FIS) in kandidat za predsednika Evropskega olimpijskega komiteja, ki je - pravijo - Športno loterijo doslej imel za svoj (finančni) vrtiček. Kocijančič zdaj za predsednika uprave forsira Kolarja, in ker nima drugih argumentov, lobira takole: "Edi je naš in Edi je zanesljiv". Kolar, ki je bil sicer uradno vedno kader Socialnih demokratov, dejansko pa Kocijančičev človek, je trenutno generalni sekretar OKS, kjer pa bi se ga radi, kot je slišati, znebili.
Pri Kolarju pa tudi pri Rajštru bo znotraj nadzornega sveta - med odločanjem ali celo (pre)glasovanjem o posameznih kandidatih - prihajalo tudi do velikih nasprotij interesov. Član nadzornega sveta Športne loterije Boro Štrumbelj, na primer, bo težko korektno glasoval za Marka Rajštra, saj je Štrumbelj kot direktor direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport praktično Rajštrov nadrejeni uradnik. No, še huje in še dosti bolj zapleteno bo pri Tomažu Baradi, podpredsedniku OKS in predstavniku OKS v nadzornem svetu Športne loterije. Barada je namreč tudi direktor družbe OKS-Olimp, d. o. o., katere ustanovitelj je Olimpijski komite, drugi direktor te družbe pa je Branko Levič, sicer zaposlen kot vodja prodaje, nabave in marketinga na OKS. Taisti Branko Levič je tudi direktor in 50-odstotni solastnik družbe Monada poslovno svetovanje, d. o. o., drugi 50-odstotni solastnik in tudi direktor pa je, ne boste verjeli, prav Edvard Kolar, generalni sekretar OKS?! Zato bo Tomaž Barada v takšnem neverjetnem nasprotju interesov kot član nadzornega sveta Športne loterije res težko dvignil roko ravno za Kolarja. Slednji se je sicer že večkrat znašel pod očitki zaslužkarstva; ko je bil še direktor Gimnastične zveze Slovenije in ko je znotraj tako imenovane športne naveze ali "trojčka KGB" (Jakob Bednarik, Kolar in Gregor Jurak) pisal športne dokumente - za 160 tisoč evrov (tudi ta članek si lahko preberete tukaj). Zaradi Kolarja po naših informacijah Kocijančič tudi že močno pritiska na predsednika Smučarske zveze Enza Smrekarja.
Zaradi tovrstnih razmerij naj bi ključno vlogo znotraj nadzornega sveta Športne loterije, tako opozarjajo insajderji, odigral predsednik nadzornega sveta in predstavnik SZS Ljubo Jasnič, znan tudi kot nekdanji generalni sekretar stranke Desus. Za katerega pa vemo, da ga še najbolj skrbi sponzorski denar za Planico ...

				To je trenutno lastniška struktura družbe Športna loterija in igre na srečo d.d. Predsednik nadzornega sveta je Ljubo Jasnič, sicer predstavnik Smučarske zveze Slovenije.<br>
			To je trenutno lastniška struktura družbe Športna loterija in igre na srečo d.d. Predsednik nadzornega sveta je Ljubo Jasnič, sicer predstavnik Smučarske zveze Slovenije.
Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Janko
0
Apr 20, 2017
A fejst peče?
#15
Uros bukovec
0
Apr 20, 2017
Pa saj nismo tolk butasti? Mi smo se pri Petrovcu imel super. Od hrane do gibanja.

Mimogrede, Petrovc, poglej el.posto, se ti žena v verzih zahvaljuje, predvsem pa tvoji prijateljici in njeni gostoljubnosti in okusnosti kuhinje. naslednjič, konec aprila, pri meni. Vsi so že obveščeni.
#14
laru gut fak
0
Apr 20, 2017
bedasti slovenči pa raje gremo v merkator in pomagamo skaklcem za nov kombi

mi butasti slovenčki pa gledamo vrhunske rezulatate privat smučarjev

mi butasti slovenčki pa gledamo kako se tekači matrajo

mi butsati slovenčski pa gledamo akko se muč srečko katanec za 15000 eu na mesec

bnada udbovska komunistična
#13
Adolf Storman
0
Apr 20, 2017
Te, pa saj Mefisto, ciganskega porekla in navad, nea krade, on si samo sposodi. Če pa ga v Sparu dobe z klobaso za hlačami, pa so mu podtaknili.
#12
Ruggedplant
0
Apr 20, 2017
Mefisto SPET KRADE, (Mefisto 20.04.2017 11:25:03) Tole je ukradel od današnjega jutranjega komentatorja na Nova24 tv v službi resnice! Sram te bodi!
#11
pravi 123
0
Apr 20, 2017
Mefisto,

hvala, da si me spomnil.

Bog mu daj večni mir in večna luč naj mu sveti.
#10
Mefisto
0
Apr 20, 2017
Tole vam ne smem zamolčati!

Danes je rojstni dan Adolfa Hitlerja, ki so ga naši komunisti nekoč slavili kot velikega marksista.

Maeriborski komunisti so na današnji dan leta 1941 priredili dobro obiskano maifestacijo v njegovo čast.

#9
Mefisto
0
Apr 20, 2017
Hujši od zločina vseh vpletenih v lastninjenje Športne loterije je zločin specialnih tožilcev, ki so zaradi neodpustljive malolomarnosti pozabili zajeti v preiskavo premoženja družine Janša tudi Črtomira in Jakoba.

Črtomir si je z denarjem neznanega izvora namreč kupil čokolado, Jakob pa liziko.

Letele bodo tožilske glave.

Posledično je Kučan nocoj slabo spal.
#8
krulčan
0
Apr 20, 2017
Kje vse se še valajo stari partijski "kadri"!!!!!
#7
macek
0
Apr 20, 2017
GAMAD
#6
pravnik bavcon
0
Apr 20, 2017
Dobro jutro moja Slovenija! A je kućan še živ? Tudi kocjančić je najbolj koristen mrtev!
#5
drugo
0
Apr 20, 2017
Vsi ta "sposobni" se vedno borijo za prevzem ustanov,katere se kopajo v denarju- nikdar pa se nihče od njih ne bori za prevzem kakšnega podjetja,ki je bilo zelo uspešno,dokler ga ni prevzel kateri izmed njihove združbe....
#4
torpedo
0
Apr 20, 2017
Kocka je eden od stricev iz ozadja,ki je predvsem tam kjer je denar,se kadruje in tudi tam kjer se naročajo in usmerjajo sodni postopki proti političnim nasprotnikom.On je tudi eden od tistih,ki je z ozadja zlobiral prodajo slovenskih firm bankrotiranemu agrokorju. tej barabi pogoltni ni nikdar dovolj.
#3
Viktorh
0
Apr 20, 2017
Tam, kjer je denar, hoče biti Kocijančič s svojimi pajdaši.
#2
Mefisto
0
Apr 20, 2017
Je govora o istem Kocijančiču, ki bi leta 1968 šel s tanki nad neoborožene študente?
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2017-04-20 07:11:00 (Apr 20, 2017)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
30 dni po našem članku viceguverner pristal pred KPK. Se Bošnjak spreneveda še naprej?!
Epilog: Erjavec obstal. Toda ni zmagal on, vsi ostali smo izgubili. Resno!
Aljuš Pertinač: Ime česa je Erjavec? Ta politični konvertit, pravni analfabet, poceni politikant in tretjerazredni populist.
Janez Šušteršič: Brezno 2 ali luknjice v zgodbah o bančni luknji
Kaos na SDH?! Zaposleni z uničujočo kritiko nad Božiča. Njegovi spori z Beskom in nagajanja na HSE.
Nove podrobnosti: Načelnica Slovenske vojske se je zlomila prav na sestanku pri Erjavcu, na dan žena?!
Rado Pezdir: Harij Furlan? To je epska zgodba!
Nesojeni evro-sodnik Pavliha. Natisnil anonimko, potem pa stekel k ženi in ji zaprepadeno bled kot stena, dejal: To je konec!
Nova obtožnica za Jankovića, pa verjetno spet ne bo nič. Poglejte, kako so povezani, tudi z družino tožilke Blanke Žgajnar.
Dokumenti. Umikajoči se Kitajci iz mariborskega letališča bi zdaj na hitro in poceni pokupili "pol Pohorja"?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(226)
desus
(74)
Vlada
(67)
sds
(63)
LDS
(63)
večer
(42)
pop tv
(41)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(25)
DUTB
(25)
furs
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
npu
(14)
Petrol
(13)
OVS
(13)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
hse
(9)
dars
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
zdus
(1)