Zlom sistema. SMC proti svoji vladi, SDH pa razlaga, zakaj gospa Glavina uporablja dve imeni.

Objavil/a Bojan Požar, dne 2017-03-08 ob 06:45:00
Potem ko je Željka Puljića in Franca Žmavca kot sporna kandidata za nova člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga zavrnila še največja vladna stranka SMC, je  zdaj že popolnoma jasno, da se dobesedno dogaja zlom sistema. Vsaj kar zadeva kadrovanje, povezano z SDH in Cerarjevo vlado.
Stvari so res nore. Včeraj je Puljića in Žmavca v imenu poslanske skupine SMC osebno zavrnila Simona Kustec Lipicer, vodja poslanske skupine, ki sicer velja za popolnoma zvesto sodelavko predsednika vlade Mira Cerarja. SMC je oba kandidata zavrnila iz tako imenovanih procesnih razlogov, saj je iz njunih podpisanih prijav, ki so romale v državni zbor, pisno razvidno, da kandidirata za člana uprave SDH (?! - faksimile na desni strani članka), ne pa za člana nadzornega sveta SDH. Na te sicer bizarne procesne napake, ki pa slikovito odražajo zdajšnje stanje, to je zlom sistema, naj bi Simono Kustec Lipicer opozoril Matjaž Han, vodja poslanske skupine Socialnih demokratov. Se je pa to zgodilo neposredno po tem, ko smo včeraj na tem portalu zjutraj objavili, da poslanci SD na marčevski seji državnega zbora ne nameravajo glasovati za Puljića in Žmavca, zato njuna izvolitev visi v zraku.
Mimogrede, Han ima očitno vedno večjo politično težo. On je bil tudi tisti, ki je medijem včeraj povedal imena treh kandidatov za nove ustavne sodnike (Marijana Pavčnika, Klemena Jakliča in Mateja Accetta), ki jih tokrat predlaga predsednik države Borut Pahor (naši viri blizu Pahorja pravijo, da naj bi se tako dogovorila Pahor in Han), poleg tega se je na zadnji ponedeljkovi anketi javnega mnenja, objavljeni v časopisu Delo, prvič uvrstil na zelo visoko šesto mesto - med najbolj priljubljene politike v državi. No, anketa Dela med poznavalci sicer ne velja za najbolj verodostojno, saj naj bi po stacionarnih telefonih anketirance klicarile kar "uslužbenke Dela Stik", toda pomembnejše je vsakokratno politično sporočilo ankete.
Kakorkoli, proti Cerarjevi vladi se je zdaj, neverjetno, obrnila tudi Cerarjeva poslanska skupina?! Spomnimo: Željka Puljića in Franca Žmavca je za nova člana nadzornega sveta formalno predlagalo ministrstvo za finance, neformalno pa stranki Desus (Puljića) in SMC (Žmavca). Na seji vlade so ju podprli ministri SMC in Desusa, minister (Dejan Židan) in dve ministrici (Anja Kopač Mrak in Andreja Katič) iz kvote SD pa so se pri tem vzdržali.
Še to, potem ko je Karl Erjavec, predsednik Desusa in minister za zunanje zadeve, zanikal, da je ena od njegovih hčerk zaposlena pri Puljiču, torej v Iskratelu, in da naj bi to vplivalo na dejstvo, da Puljića forsira Desus, se po novem širijo govorice, da je zgodba nekoliko drugačna. Puljića naj bi Erjavcu predlagala znana pravnica in lobistka Branka Neffat, ki velja za enega od glavnih kadrovikov stranke Desus, v njeni pisarni pa naj bi bil zaposlen fant ene od dveh hčerk Karla Erjavca.

RAZKRITA PLAČA MATE HARI SDH

Medtem pa na sedežu Slovenskega državnega holdinga še vedno odmeva enigma Lidia Glavina, ki ji nekateri pravijo tudi slovensko-italijanska Mata Hari SDH. Iz Slovenskega državnega holdinga so nam včeraj končno le sporočili, da je imela Lidia Glavina kot "predsednica uprave z začasnim mandatom sklenjeno pogodbo o poslovodenju", zdaj, ko je postala predsednica uprave s polnimi pooblastili, pa je "sklenila Pogodbo o zaposlitvi za mandatno obdobje štirih let". Višina njene "dogovorjene plače" je objavljena na spletni strani SDH in si jo lahko ogledate tukaj.
To pa spet pomeni, da je vodstvo SDH gladko demantiralo svoje prejšnje sporočilo medijem, ko so zatrjevali, da Lidia Glavina davke plačuje v Italiji, kjer je po navedbah SDH tudi davčna rezidentka. SDH prek njene plače iz blagajne SDH namreč plačuje pripadajoče davke in prispevke slovenski davčni upravi.

LIDIA IN NAŠA LIDIJA

Na sedežu SDH tokrat tudi pojasnjujejo, zakaj gospa Glavina uporablja dve imeni, Lidia in Lidija. "Predsednica uprave," kot navajajo na SDH, "je dvojna državljanka in lahko veljavno uporablja obe imeni, in sicer Lidia, po italijanskem osebnem dokumentu, oziroma Lidija - po slovenskem osebnem dokumentu".

ŽMAVCA NE ZANIKAJO, NA OŽJEM SEZNAMU TUDI OREŠIČ

In zanimivo, SDH uradno ne zanika, da uprava SDH z Lidio (Lidijo) Glavina na čelu za enega od novih članov nadzornega sveta Telekoma Slovenije predlaga spornega Franca Žmavca, sicer tudi spornega kandidata za člana nadzornega sveta SDH, ki ga zdaj, kot vidimo, zavrača celo poslanska skupina SMC. Na sedežu SDH pravijo, "da so na podlagi prispelih prijav izvedli kandidacijski postopek in oblikovali širok nabor potencialnih kandidatov ter jih posredovali družbi. Postopek s tem še ni zaključen, kandidati za nove člane nadzornega sveta Telekoma Slovenije pa bodo objavljeni ob sklicu skupščine delničarjev Telekoma Slovenije", to je 21. marca.
No, po naših informacijah je na tem ožjem seznamu predlaganih kandidatov za nove nadzornike SDH od bolj znanih imen vsaj še Tomaž Orešič, sicer predsednik nadzornega sveta Elektra Maribor in nekdanji kandidat LDS za mariborskega župana.
Za komentiranje morate biti prijavljeni.
pravnik bavcon
0
Mar 08, 2017
Kdaj bo parta v delu čez celo stran, das je škripnil madžarskosrbski komunajzar, uničevalec Slovenije, kućan! To bo dan veselja in rajanja!
#10
opeharjeni davkoplačevalec
0
Mar 08, 2017
Kvaliteto uprave SDH nam poleg brezreferenčne Glavine pokaže tudi neizkušena mladenka Nada Drobne Popović, ki po zakonu ne bi smela biti članica uprave upravljalca 12 milijard davkoplačevalskega premoženja SDH, ker ne izpolnjuje niti najosnovnejših zakonskih pogojev in ni imela ne zahtevanih izkušenj ne dovolj delovne dobe. Koliko je Popovićeva sploh bila stara ob imenovanju v upravo SDH? Koliko je takrat imela dejansko aktivne delovne dobe? Kje in kdaj je pred imenovanjem v SDH delala vsaj 10 let na top vodilnih položajih ali upravah velikih podjetij? Kakšne ima reference, integriteto in gospodarske dosežke? Kje se je sploh šolala? Zato gre Slovenija v propad, ker nam taki vodijo gospodarstvo! V posmeh obubožanim davkoplačevalcem dobijo še 10.000 eur mesečno! Propadli Cimos je tipičen primer nekompetentosti teh kadrov!
#9
Miha
0
Mar 08, 2017
PO teh nadzornih svetih in upravah državnih podjetij se prekladajo sami politični kadri, brez kakršnihkoli uspešnih referenc iz gospodarstva.

Dokaz, da je privatizacija nujno potrebna, če želimo izkoreniniti korupcijo v javnem sektorju.

Kjerkoli lahko svobodna privatna iniciativa s privatnim kapitalom na trgu ponuja storitve državljanom je potrebno umakniti državno lastnino ( izobraževanje, zdravstvene storitve, administrativne storitve javne uprave, pokojninsko varčevanje,... ).

S koncesijo naj to ponujajo privatniki.

Tako kot pobira država koncesijo od ponudnikov telekomunikacijskih storitev.

Pobran denar od davkoplačevalcev pa vrniti nazaj na njihove osebne varčevalne računa za pokojnino, zdravstveno zavarovanje in izobraževanje.

Naj si ljudje sami izbirajo ponudnike teh javnih storitev.
#8
matjazz
0
Mar 08, 2017
Nič o Nadi Drobne Popovič ker je hkrati v stranki SMS in DESUS ?nima potrebnih izkušenj,v prejšnjem podjetju oškodovala podjetje,je kazensko ovadena, njen mož izsiljuje direktorje na katere ima ona vpliv ,njen mož pa državnim firmam zaračuna tisoče evrov za nič ???
#7
krulčan
0
Mar 08, 2017
Slovenskim tardečim kolaboracija z Italijani odlično uspeva že vse od leta 1941. Čestitam!
#6
In medias res!
0
Mar 08, 2017
Han ima vedno večjo težo, pravi kolumnist.

Nič novega.

V partiji so imeli vedno največjo težo razni rokodelci, falirani dijaki in študentje, ljudje brez poklica in delomrzniški povspetniki.
#5
drugo
0
Mar 08, 2017
Vsi oni so več ali manj enaki,poskrbeti znajo le za svoje riti in predvolilni boj je že v polnem razmahu,država pa gre v ku...,ampak to razen delavcev,ki nimajo več niti za osnovno preživetje nobenega ne zanima...
#4
Alenka
0
Mar 08, 2017
Socilni demokrati pa se zmente že koga podpirate Hana al Židana.Če židan ni sposoben ga pač zamenjajte samo nehajte že motoviliti.
#3
Andro
0
Mar 08, 2017
Kešeljević in Kopač vidva resno smešita vlado s svojimi predlogi nekonsistentnih nekredibilnih kandidatov; skrivata pa se za perutničko Cerarja.Kot da bi izbirata med najslabšim možnim. Vsaka čas Kustec Lipicerjevi ima hrbtenico in poslancem tudi, če že Cerarja furajo imajo vsaj še nekateri glave na mestu.
#2
Meta
0
Mar 08, 2017
Ali je sedaj Matjaž Han poverjenik Pahorja ali mu je dal mandat,da razglaša imena ustavnih sodnikov - je to v skladu s protokolom in vsemi pravili, čudno, da ni Bendetijeva najavila imena?
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2017-03-08 06:45:00 (Mar 08, 2017)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Bratuškova naj bi se odločila: ne Petričeva varovanka ne Golobičeva sestrična, novi Topolko bo Monika Pintar Mesarič?!
Če bo Alenka Bratušek namesto Topolka postavila Petričevo varovanko ali Golobičevo sestrično, je to prvovrstni škandal!
Je res dovolj, da je zadovoljen kralj aneksov Stojan Petrič, ker je njegov Kolektor dosegel, kar je hotel?
Ni preboja, ni zmage, ni ambicij! Ampak, saj veste, da po mnenju Marjana Šarca ne vemo niti, kaj bo jutri?!
Razburjeni, jezni, poparjeni. Je Lenarčič zgolj dobra finta Marjana Šarca, da se gre na predčasne volitve?!
Mi pravijo iz koalicije: nič ne vemo, očitno le Črncec in Šarec vesta ime. Slednji pa naj bi se odločal za Lenarčiča.
Kdo je ukazal ta pošastni medijski molk okoli pretepene in skoraj umorjene mariborske sodnice? In zakaj?
Bizarni predlog ministra Počivalška: bankirja v predkazenskem postopku bi dal za šefa Mladinske knjige?! Samo v Sloveniji.
Ni vseeno, kdo kaj reče!
Velika poletna zakulisna bitka za Telekom: najprej Vizjak in Rozman, potem pa Seljak, Potokar, Berger, Lončarjeva?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(228)
desus
(75)
Vlada
(67)
sds
(65)
LDS
(63)
pop tv
(43)
večer
(42)
sdh
(42)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(27)
DUTB
(27)
furs
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
OVS
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
Odmevi
(12)
2 tir
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
AKOS
(11)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
dars
(9)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
Jož
(1)