Drama mariborskega teatra, drugič. Livija Pandur bi kariero na račun slave pokojnega brata Tomaža.

Objavil/a Bojan Požar, dne 2017-03-01 ob 07:13:00
Afera z odstopom Alje Predan, direktorice Festivala Borštnikovo srečanje (FBS), in hkrati z javnim priznanjem rdečih številk SNG Maribor vse bolj razkriva tudi nekatera malo bolj umazana ozadja dogajanj znotraj in okoli mariborskega gledališča. Predvsem pa ambicije Livije Pandur, dramaturginje in sestre pokojnega režiserja Tomaža Pandurja, ki želi, sodeč po tem, kar sama piše in govori, kariero na račun slave svojega umrlega brata. Spomnimo, Tomaž Pandur je zaradi zastoja srca preminil lanskega aprila, med vajo v Makedonskem narodnem gledališču v Skopju.

OZADJE ODHODA ALJE PREDAN

Zdaj verjetno tudi ni več nobenega dvoma, da Predanova ni odšla samo zaradi "spremenjenih odnosov", ampak predvsem zaradi pritiskov, ki so padli po njej, in to pod krinko, da Festival Borštnikovo srečanje "ne spoštuje" spomina na Tomaža Pandurja. Glede na to, da ti očitki prihajajo od Tomaževe sestre Livije in celo njenega moža, igralca Branka Jordana, gre ne samo za običajne gledališke intrige ter boj za vpliv in oblast znotraj mariborskega gledališča, ampak tudi za precej nepietetno početje. Livija Pandur in Branko Jordan sta ob lanskem Borštnikovem srečanju na številne naslove (od direktorja SNG Maribor Danila Roškerja do Nacionalnega sveta za kulturo) poslala protestno pismo, v katerem sta navidezno protestirala zoper nespoštovanje "lika in dela" Tomaža Pandurja, dejansko pa zakulisno rušila Aljo Predan in lobirala za to, da bi nova direktorica Festivala Borštnikovo srečanje postala - Livija Pandur. O tem smo poročali že lani oktobra, Livija Pandur pa zdaj celo trdi, da je poročanje o tem, da naj bi ona želela postati direktorica FBS, nič manj kot "poskus osebne diskreditacije in odvračanje pozornosti v splošno teorijo zarote" (vir: mariborski časopis Večer).

BREZMADEŽNA

Mimogrede, Danilo Rošker, direktor SNG Maribor, je Branka Jordana redno zaposlil septembra lani, Jordan pa je, namesto da bi se posvetil dramski igri, začel pisati protestna pisma. Za Livijo Pandur pa Rošker pravi, da znotraj SNG Maribor "nima nobenega statusa" (je bila pa kot dramaturginja v SNG Maribor zaposlena pred leti, ko je v mariborskem gledališču vladal Tomaž Pandur), razen tega, da je režirala dramsko predstavo Brezmadežna, v kateri igra Nataša Matjašec, žena direktorja Roškerja. Toda ravno zgodba s to predstavo po svoje razkriva, kaj se resnično dogaja v ozadju. Z redno zaposlitvijo Branka Jordana naj bi Rošker takrat ustregel "Pandurjevemu klanu", v katerega naj bi prestopila tudi Nataša Matjašec.
Livija Pandur in Branko Jordan namreč trdita, da je "škandalozno", ker ta predstava ni bila uvrščena v tekmovalni del lanskega Festivala Borštnikovo srečanje. Šlo je torej tudi za to, da je Livija Pandur tako rekoč zahtevala od Alje Predan, da njena predstava Brezmadežna "mora biti na Borštniku", takole pod plaščem pietete do pokojnega Tomaža Pandurja. Gre sicer za predstavo, ki naj bi jo režiral Tomaž Pandur, dramaturginja bi bila Livija Pandur, vendar ga je prehitela smrt. Po smrti Tomaža Pandurja pa so se, tako danes pravi Danilo Rošker, odločili, da bo predstavo režirala kar Livija Pandur. In ji za režijo plačali 10 tisoč evrov.
Naši viri pa opozarjajo, da je bila ta predstava mišljena kot sestavni del sodne poravnave med Mestno občino Maribor, kot naslednico Evropske prestolnice kulture, in Tomažem Pandurjem, ki je EPK ostal dolžan nekaj deset tisoč evrov. Potem pa so se sodno poravnali na okoli 15 tisoč evrov. Namesto odplačila dolga v denarju naj bi Tomaž Pandur zrežiral predstavo za SNG Maribor - Brezmadežno. To lahko potrdi tudi avtor teh vrstic, saj ga je Tomaž Pandur nekaj mesecev pred svojo smrtjo tudi osebno povprašal za mnenje okoli sodnega spora z EPK oziroma mariborsko občino. Za samo predstavo Brezmadežna Danilo Rošker sicer zatrjuje, da je "uspešna".
Livija Pandur je tudi direktorica podjetja Tomaž Pandur.Theaters, Mednarodna gledališča, d. o. o. (podjetje ima sedež v Mariboru, na Tomšičevi ulici 22, podružnico pa v Ljubljani), a to že leta 2015 ni imelo več praktično nobenih prihodkov in ima večinoma blokirane transakcijske račune. Podjetje sicer uradno še vedno posluje, zadnja blokada TRR, odprtega pri Novi Ljubljanski banki, pa je trajala do 5. januarja letos. Po javno dostopnih podatkih je Livija Pandur trenutno še samozaposlena v kulturi, za morebitno funkcijo direktorice Festivala Borštnikovo srečanje pa menda ne izpolnjuje vseh formalnih pogojev.

				Danilo Rošker je igralca Branka Jordana, moža Livije Pandur, zaposlil septembra lani, s tem pa naj bi naredil uslugo Pandurjevemu klanu. Jordan pa se je namesto dramski igri posvetil pisanju protestnih pisem.<br>
			Danilo Rošker je igralca Branka Jordana, moža Livije Pandur, zaposlil septembra lani, s tem pa naj bi naredil uslugo Pandurjevemu klanu. Jordan pa se je namesto dramski igri posvetil pisanju protestnih pisem.

PREDANOVA PA V CELJE

Alja Predan pa je medtem že dobila novo službo v Slovenskem ljudskem gledališču Celje. Na podlagi razpisa so jo zaposlili kot priznano dramaturginjo. Po najnovejših navedbah, ki prihajajo iz SNG Maribor, naj bi si Predanova službo v Celju "zrihtala", še preden je dala odpoved v Mariboru.
Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Vikorh
0
Mar 01, 2017
Še več je takšnih, ki bi živeli na račun slave svojih...
#9
Bog vse vidi, Bog vse ve, greh sedalati ne sme!
0
Mar 01, 2017
Ker je FORT WORTH 70 leten starček, ker je dolgoletni član KPS in KPS, ker je titoist in ker je član nikomur potrebne in škodljive SD, si jemlje pravico, da se grdo obnaša.

Sicer pa ta pomožni genij sliši tudi na ime TZT, migrantom pa se predstavlja kot MIHAEL SKUMAVC.
#8
FORT WORTH
0
Mar 01, 2017
Velecenjeni -bvda- vašega grdega in smrdljivega psa, z imenom mefisto, z domobransko kokardo smo našli in ga vrgli v bližnji graben. Serje po vseh vogalih, lula na vseh mestih in krade klobase.
#7
tzt
0
Mar 01, 2017
Obvestilo desnničarski falangi.

Izgubil se je pes tipa Rascal najgrši pes leta 2012.

zadnjič smo ga videli okrog javnega smetišča. Sliši na ime mefisto.

Pošteni najditelj naj ga obdrža.

#6
krulčan
0
Mar 01, 2017
Če je Josip Vidmar, ki je bil med italijansko okupacijo dramaturg v ljubljanski Drami, preživel neupoštevanje kulturnega molka, ki ga je zaukazala partija in preživel služenje okupatorju z nagrado s povojnih časti in privilegijev, bodo preživeli tudi neki slovenski kulturniki, ki se dajejo med seboj in pričakujejo filanje z davkoplačevalskim denarjem.
#5
ruralac
0
Mar 01, 2017
O mrtvih sicer vse dobro, ima pa pokojni režiser na "vesti" idejo in proslulo investicijo v kulturni center MAKS. Verjetno mu ni bilo težko prepričati tepčka tipa Kangler, da je to postal politični projekt z žegnom mestnega sveta in posledično večmilijonskimi stroški. Že v izhodišču smo vedeli, da bo vse skupaj fiasko. O svetovalnih pogodbah, ki jih je režiser podpisal z duhovnim županskim omejencem, ni potrebno posebej omenjati. Povedal mu je par "pravljic", Franceju pa je bilo itak vse všeč, kar mu je kdo natvezil. Po smrti režiserja si njegova sestra predstavlja, da ji pripada v mestu primerna služba, pa če tudi se hodi preko trupel. Žal se ne zaveda, da je posredi slaba energija, ki pušča posledice. V osnovi je zelo preprosto, mariborske familije pač hočejo v mestu svoj harač!
#4
Mefisto
0
Mar 01, 2017
Po nepričakovani zmagi nad fašizmon in nacizmom, ko je izbruhnila komunistična svoboda, zaradi katere se je večini Slovencev kolcalo za okupatorjem, se je skandirala parola: "Kultura in prosveta, to naša bo osveta!".

In to maščevanje še kar traja!
#3
RJXZ
0
Mar 01, 2017
Nepotizem, veze in poznastva, babe v meni in zdrahe provincijalnega mesteca z malomescanstvom, kateri se ne obvladuje svojih pozresnosti in primitivnosti. Skoraj bi clovek lahko rekel da smrdi po gnoju in hlevu.
#2
cccp
0
Mar 01, 2017
Pa tako se to radi kod nas ...
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2017-03-01 07:13:00 (Mar 01, 2017)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Kdo je ukazal ta pošastni medijski molk okoli pretepene in skoraj umorjene mariborske sodnice? In zakaj?
Bizarni predlog ministra Počivalška: bankirja v predkazenskem postopku bi dal za šefa Mladinske knjige?! Samo v Sloveniji.
Tri dni so bile prazne dvorane, ne pa 9 tisoč obiskovalcev, kot se hvali Janez Sušnik!
Velika poletna zakulisna bitka za Telekom: najprej Vizjak in Rozman, potem pa Seljak, Potokar, Berger, Lončarjeva?!
Ameriški tajni scenarij za aretacijo Mihaela Karnerja (verjetno) že pripravljen. Ujet v Italiji?!
Izgubljena Alenka Ermenc. Neodločna, zajedljiva, maščevalna. In za dobro Slovenske vojske bo poveljnico treba zamenjati!
Grožnje in razkoli znotraj ZDUS. Sušnik v slogu "mi ali oni", gre pa, jasno, za denar. Govorice, koliko naj bi pokasiral?!
Razkrivamo, kdo vse odhaja iz Generalštaba?! In če bo šlo tako naprej, bo poveljnica Alenka Ermenc ostala čisto sama.
Uganke, skrivalnice, zlorabe in preobrati okoli skoraj umorjene sodnice. Razkrivamo, koga naj bi najprej obiskali policisti?!
Zakaj se Slovenci delimo na naše in njihove namesto na poštene in pokvarjene, nedolžne in krive?
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(227)
desus
(74)
Vlada
(67)
sds
(64)
LDS
(63)
večer
(42)
pop tv
(42)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(27)
DUTB
(27)
furs
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
OVS
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
dars
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
zdus
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
Jož
(1)
sviz
(1)