Tako so prodali Bojana Petana. Objavljamo vse številke, vsa imena, odstotke in odvetnike.

Objavil/a Bojan Požar, dne 2017-01-04 ob 06:51:00
Tik pred novim letom je slaba banka (DUTB) "prodala Bojana Petana" oziroma terjatve do DZS, Dela Prodaje in Term Čatež, kupec pa je mednarodni finančni sklad York Capital. Pogodba je bila podpisana 22. decembra 2016, 28. decembra pa je DUTB o zaključku prodaje obvestil javnost. Iz slabe banke so takrat sporočili, da je "postopek prodaje terjatev v primeru DZS predstavljal največje možno poplačilo vrednosti premoženja, da je bil izveden v skladu z načeli transparentnosti in konkurenčnosti ter odprt za vse potencialne investitorje, izbrani kupec pa je bil preverjen v skladu z zahtevami zakonodaje in internimi postopki DUTB". In še, da "podpisana pogodba vključuje tudi stroge omejitve glede nadaljnje prodaje morebitnim kupcem, ki bi bili povezani s prvotnim dolžnikom". Vse drugo pa je ostalo zavito v skrivnost, saj prodajne cene na DUTB uradno ne nameravajo izdati.
Zato pa mi v nadaljevanju članka razkrivamo vse podrobnosti posla, vključno z zaupnimi dokumenti. Med potencialnimi kupci sta bila sicer tudi Bank of America Merrill Lynch International in znani srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki je pred časom kupil portoroški hotel Kempinski in je manjšinski lastnik Gorenjske banke. Pri nakupu terjatev DZS, kjer naj bi ga mikala Marina Portorož in Terme Čatež, pa naj bi se Kostić iz posla umaknil, potem ko naj bi mu bilo rečeno, da se mora umakniti, sicer v Sloveniji ne bo mogel več poslovati. Tako vsaj pravi eden od naših virov, kdo konkretno naj bi "zagrozil" Kostiću, pa ni znano.
Cena terjatev do Skupine DZS, ki jih je prodajal DUTB, je znašala skoraj 79 milijonov evrov (faksimile št. 1), York Capital pa jih je kupil za dobrih 35 milijonov evrov, kar znaša 44,63 odstotka cene (faksimile št. 2). Nekateri mediji so sicer omenjali ceno 45 milijonov evrov, toda očitno so se za 10 milijonov evrov - zmotili.
York Capital terjatev do DZS, Dela Prodaje in Term Čatež ni kupil direktno, ampak prek svoje hčerinske družbe York Global Finance Offshore BDH, registrirane v davčni oazi Luksemburg (faksimile št. 3). Kontaktna oseba je bil svetovalec Dejan Rajbar iz družbe Elements Capital Partners Ltd iz Cipra (faksimile št. 4), v Ljubljani pa ima pisarno na Trdinovi 4.
York Capital naj bi terjatve kupil s ciljem prestrukturiranja in upravljanja prezadolžene Skupine DZS (faksimile št. 5) in da York kupuje v svojem imenu in za svoj račun (faksimile št. 6).

							
							 
Ljubljanski odvetniki, ki jih je York Capital pooblastil za izpeljavo posla, pa prihajajo iz odvetniške pisarne Wolf - Theiss (faksimile št.7). Gre za širši javnosti bolj ali manj neznane slovenske odvetnike.

SKRIVNOSTNO ELEKTRONSKO SPOROČILO

Tik pred podpisom pogodbe pa se je skoraj zapletlo. Bojan Petan, predsednik uprave DZS, Term Čatež in časopisne hiše Dnevnik, ki je kasneje izjavljal, da on z Yorkom ni dogovorjen in da je prepričan, da se York Capital z njim ne bo pogovarjal, je bil dva dni pred podpisom pogodbe med DUTB in York Capitalom ves paničen, ker se je po Ljubljani razširila informacija, da se bo York še pred podpisom pogodbe umaknil, če pridejo na dan nekatere umazane podrobnosti. Govorilo se je namreč o nekem famoznem Petanovem elektronskem sporočilu, ki naj bi dokazovalo, da naj bi Petan eno od uslužbenk DUTB (ime in priimek sta znana avtorju teh vrstic), ki je - potrjeno - delala na tej prodaji, zagotovil "nagrado" za pogodbeno nizko prodajno ceno. Za to elektronsko sporočilo, ki ga mediji potem resda niso dobili, so se - pri novinarjih - zanimali tudi iz korporativne varnosti DUTB, Bojan Petan pa je zagotavljal, da takšno elektronsko sporočilo ne obstaja, saj on še nikoli v življenju ni poslal nobenega elektronskega sporočila, zato naj bi bilo, če res obstaja, ponarejeno.
Prodaja terjatev do Skupine DZS, ki sodi med politično najbolj razvpite in občutljive posle slabe banke, se je zgodila tudi v zelo nenavadnem vmesnem času, ko DUTB formalno nima več predsednika upravnega odbora. Marko Simoneti je namreč po pritisku Cerarjeve vlade že pred časom  (17. oktobra lani) odstopil, čeprav še vedno sedi na DUTB, dokler pač ne bo imenovan novi predsednik upravnega odbora.

 

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Viktorh
1
Jan 05, 2017
Res je, na pohodu pa je nova luknja...
#15
Mefisto
1
Jan 04, 2017
Viktorh, nista je še plačala, ker jo bosta še dolgo odplačevala.

In jaz tudi.

Pa Petrovc tudi, ki pa mu edinemu ne bo težko, ker gre za človeka z njegove farme.
#14
Viktorh
0
Jan 04, 2017
Že, že, toda bančno luknjo pa sva poplačala tudi midva.
#13
zaskrbljen
1
Jan 04, 2017
@viktorh

točno tako. Imajo pa ti "business man-i" eno slabost. Ne znajo upravljati z nakradenim. Petanu je vse propadlo po prvi kraji, sedaj je privlekel denar iz oaz, pa se bo zadeva ponovila. Ne bodimo zavistni, saj jim v resnici nič ne rata, denar pa le prihaja nazaj in tujci nas ne bodo mogli takoj pokupiti...
#12
Viktorh
1
Jan 04, 2017
Napaka v tiku...

To premoženje ni bilo njegovo. "Kupil" ga je s krediti državnih bank, ki jih ni vrnil. Kredite smo poplačali mi z dokapitalizacijo bank, banke so vse prodale....on pa ponovno kupil za polovično ceno z denarjem, ki ga je imel v tujini.

Kako preprosto je to.
#11
Viktorh
2
Jan 04, 2017
goliotok 04.01.2017 09:33:24

Osnovno vprašanje pa je samo eno: kako je lahko Petan prišel do takega premoženja!
#10
Kje si ti ? Prvi123
0
Jan 04, 2017
????
#9
goliotok
1
Jan 04, 2017
Osnovno vprašanje pa je samo eno: kako je lahko Petan prišel do takega premoženja! Odgovor vemo vsi pošteni ljudje, ki moramo na volitvah dati glas poštenju! NE kučanistom, petanom, golobičnjakom/kmetom na Obali, jamnikom, forumašem21, odločen NE tudi Klubu571!! Slovenci in Slovenke, državljani: v rokah imamo škarje in platno, za seboj pa zanamce, ki jim ne smemo pustiti štale, ki jo sproducirajo kučanisti in Veliki vodj himself!
#8
cox
0
Jan 04, 2017
*krinka mafije
#7
cox
1
Jan 04, 2017
Vsi ti južnoafriški, finski in ameriški skladi so le krina mafije, ki upravlja z državo. Pravosodje je v rokah te bande, zato se odstrani vsakogar, ki bi lahko ogrozil proces, ki ga nadzoruje mafijski boter. S temi, kakor nakupi in lastniškimi prevzemi, se v državo vrača umazan, tudi krvav denar, vse te milijarde, ki so izginile in za katere v mafijskem raju nihče ne odgovarja. Spotoma se vrši tudi balkanizacija dežele, saj so v teh nakupih slovenskih podjetij in družb, privilegirani balkanski kriminalci, s poudarkom na srbski mafiji. Naposled bodo na ta isti način prevzeli tudi NLB...To, kar sem napisal, težko razumejo le lutke te mafije, ki sestavljajo marionetno vlado. Zanje, ki menijo, da denar raste na bankomatih je krize konec. Pa nismo še dosegli dna.
#6
Mefisto
1
Jan 04, 2017
Mujo, z odgovori na tvoje vprašanje ne bo nič, ker nisi napisal, čigavo in katero policijo, tožilstvo in sodstvo sprašuješ.

Pristojni so tvoje vprašanje že odstopili OZN.
#5
Johnny
1
Jan 04, 2017
Tole sicer nekaj od članka je, vendar pa bi za pravi efekt morali dodati par detajlov ki bi bili zagotovo bolj zanimivi:

1. kdo je zagrozil Kostiću in zakaj bi bilo to nekmu v interesu da je kupec prav York?

2. najdite mail, ki ga je Petan poslal na DUTB. Maili niso samo inbox v Outlooku. Take zadeve obstanejo na strežnikih in nesposobnjakovička ki se na DUTB igra korporativno varnsot bi to lahko vedela, ne pa da zadeve išče pri novinarjih. Samo mislim si lahko kako je prišla do pozicije.

3. zakaj je Simoneti še vedno na DUTB? Se je vlada sploh že "seznanila" z njegovim odstopom?
#4
mrki
2
Jan 04, 2017
MUJO 04.01.2017 08:29:09

Sprašujem policijo,tožilstvo in sodstvo,kdaj se bo znašel ta tajkun za rešetkami ???

---------------------------

Mujo - nikoli , ker je ta ŽIVO RDEČ , tko kot Kučan.
#3
Hanza
1
Jan 04, 2017
Požar, nisi prav napisal.Če so srbskemu poslovnežu Kostiču prepovedali vtikati nos, potem Petan sam sebe rešuje z vsemi svojimi firmami na Cipru, Panami in Luksemburgu. V tujino so slo tajkuni spravili 170 milijard €, sedaj se ta denar vrača.

Prodaja tujcem je prepovedana, kupujejo lahko samo salonski komunisti z denarjem, ki ga imajo v tujini, ti"naši borci" so že nekajkrat okradli slovenski narod in sedaj bomo še enkrat plačevali njihove dolgove mi reveži, oni pa zganjajo luksus. Živele mafija tudi v letu 2017.
#2
MUJO
1
Jan 04, 2017
Sprašujem policijo,tožilstvo in sodstvo,kdaj se bo znašel ta tajkun za rešetkami ???
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2017-01-04 06:51:00 (Jan 04, 2017)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Boj se režima (ali vlade), kjer je Bademajster edini z vizijo. Novinarji pa, zazrite v ogledalo in ugledali boste resnico!
Accetto lagal, toda obstal. Integriteta ustavnega sodišča pa pristala na ravni družine Jankovič. In Pahor je - tiho?!
Petričevo Delo na začetku konca. Izhajali naj bi le še 4x na teden, na podeželju sploh ne, sledijo množična odpuščanja.
Utapljajo se v lažeh: če ne laže Accetto, pač lažejo sklepi ustavnega sodišča. In zdaj laže še predsednik sodišča.
Slovenija, 5G, Inis in načelo previdnosti na krilih LDS & prijateljev
To je pa preveč! Če Accetto ne odstopi, imamo ustavnega sodnika, ki dokazano laže, je brez integritete in sodi politično.
Pravna klika SMC. Dokumenti in dokazi: podpredsednik ustavnega sodišča lagal kolegom, strankam postopkov in javnosti.
Medijski kartel v službi kabineta šefa vlade: Povest o hrabrem Marjanu in hudobcih ali kako se ohranja na oblasti amaterje.
Mladega policista manekenskega videza premestili v Ljubljano. Nič takega, če ne bi, kot kaže, hodil z direktorico policije.
Kriminalka! Srhljive razsežnosti afere Lepa N.: Sova poslancem ne da njene kadrovske mape, sta to naročila Črnčec in Šarec?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(235)
desus
(78)
sds
(71)
Vlada
(67)
LDS
(66)
pop tv
(51)
sdh
(43)
večer
(42)
Zares
(40)
sova
(37)
levica
(30)
DUTB
(29)
furs
(20)
OVS
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
AKOS
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
dars
(10)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
Eles
(7)
sls
(7)
KKR
(7)
NH
(7)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
NATO
(5)
Erar
(5)
CME
(5)
arso
(5)
Sava
(5)
Siol
(5)
šoa
(5)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
Tv3
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
SODO
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
osa
(2)
IGLU
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)