Fotografija Barbare Klajnšek, pred leti najbolj znane sodnice v državi, ni več prepovedana

Objavil/a Bojan Požar, dne 2017-01-03 ob 06:49:00
4. junija 2013, malo pred razglasitvijo - kasneje, vemo, padle - sodbe v zadevi Patria, sem objavil fotografijo sodnice Barbara Klajnšek, sodnice ljubljanskega okrajnega sodišča, ki je bila za javnost, čeprav je takrat sodila na procesu desetletja in bila medijsko najbolj znana sodnica v državi, "fizično" popolnoma neznana. Bizarno: nihče ni vedel, kdo je in kako je videti. Četudi je sodila v imenu ljudstva in samo v zadevi Patria vodila več kot 50 glavnih obravnav - vse so bile tudi odprte za javnost, a je nihče ni smel fotografirati brez njenega izrecnega dovoljenja. Ker je tako določal sodni hišni red, slovenski mediji pa so to dosledno upoštevali. Ne samo da uredniki (mediji) fotografij sodnic in sodnikov niso objavljali, fotografi jih niso niti fotografirali, televizijski snemalci pa ne snemali.
Kar je (bil), spomnimo, še en slovenski medijski unikum.
In kako sem prišel do "sporne" fotografije, posnete med zadnjo glavno obravnavo zadeve Patria? Opazil sem jo na spletni strani Slovenske tiskovne agencije, med eno od številnih fotografij dogajanja v sodni dvorani, kjer je fotograf med množico akterjev slučajno ujel tudi sodnico Klajnškovo, uredniki pa so to očitno spregledali in fotografijo ponudili v odkup pogodbenim partnerjem STA, med njimi tudi spletnemu portalu Požareport. Te priložnosti kot novinar seveda nisem mogel izpustiti.
Po objavi se je s sodišča name vsul plaz. Telefoni so brneli, esemesi prihajali kot po tekočem traku, okrajno sodišče je prek tedanje tiskovne predstavnice Tine Hrastnik, bivše pomembne članice propadle stranke Zares, danes pa tiskovne predstavnice ministrstva za šolstvo in šport, zahtevalo umik fotografije. Mediji so bili tiho (kasneje je nekaj o tem sicer pisal Reporter), branil me ni nihče, razen znanega mariborskega pravnika Jurija Toplaka, ki je javno zatrdil, da noben slovenski zakon izrecno ne prepoveduje objave fotografij slovenskih sodnikov. No, nekaj ur po objavi sem bil fotografijo prisiljen umakniti. Če tega ne bi storil sam, bi za to poskrbela informacijska pooblaščenka in potem bi plačal še "najmanjšo možno" kazen, približno 8 tisoč evrov. Namesto odstranjene fotografije smo pustili sivino, za medijsko in sodno zgodovino.
Danes, točno tri leta in pol kasneje, od 1. januarja 2017 dalje, pa je fotografiranje slovenskih sodnic in sodnikov brez njihovega izrecnega dovoljenja - resda z nekaj omejitvami - dovoljeno. Tako določa nov sodni red, ki ga je konec decembra izdal minister za pravosodje Goran Klemenčič.
Moj članek, objavljena in odstranjena fotografija (ki jo danes simbolno objavljamo na koncu članka) sta bila pomembni stopnički (drugi mediji tega pač niso zmogli) k bolj normalnemu in evropsko primerljivemu sodnemu redu, kjer se bo zdaj vsaj videlo, kdo nam v tej državi sodi.
Novi Klemenčičev sodni red pa prinaša še nekatere druge novosti. Med drugim tudi to, da bo vrhovno sodišče moralo ministrstvu za pravosodje za potrebe javne objave zagotoviti posredovanje vseh pomembnejših kazenskih in drugi sodb. Tako si bo po nekaj mesecih zainteresirana javnost lahko ogledala tudi sramotno sodbo predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Marjana Pogačnika v zadevi tako imenovane prikrite prostitucije Urške Čepin. Kjer je Pogačnik sodil, kot se je kasneje izrazilo vrhovno sodišče, mimo zdrave pameti ...

KLAJNŠKOVA NAPREDOVALA, POGAČNIK ŠE VEDNO PREDSEDNIK ...

Tako sodba v zadevi Patria kot sodba v zadevi Čepin sta bili kasneje razveljavljeni. Po drugi strani, kar je spet stvar posebnega slovenskega sodnega reda, je sodnica Klajnškova kasneje celo napredovala in postala je vodja oddelka, Pogačnik pa je še vedno predsednik sodišča?!

.... FOTOGRAFIJE PA NI VEČ

Na spletni strani oziroma v javno dostopnem arhivu Slovenske tiskovne agencije te pričujoče "sporne" ali katerekoli druge fotografije sodnice Barbare Klajnšek ne boste več našli ...

				To pa je bila fotografija Barbare Klajnšek, ki smo jo takrat, na zahtevo sodišča, odstranili. Na spletni strani Slovenske tiskovne agencije te fotografije sicer ne boste več našli.<br>
			To pa je bila fotografija Barbare Klajnšek, ki smo jo takrat, na zahtevo sodišča, odstranili. Na spletni strani Slovenske tiskovne agencije te fotografije sicer ne boste več našli.
Članek z naslovom "Prava redkost. Fotografija najbolj znane sodnice v državi: Barbare Klajnšek." si lahko preberete tukaj.
 
Za komentiranje morate biti prijavljeni.
cox
0
Jan 03, 2017
Omenjeno sodbo je treba gledati v širšem kontekstu in sicer v smislu kriminaliziranja osamosvojitve Slovenije. Vsesplošna balkanizacija naše države pa govori temu v prid. Z deklariranjem za Slovenca danes tvegaš dvoje, fizični napad ali kazensko ovadbo in zapor...Tako kot je mafijski boter nekoč zapustil partijski kongres v beograjskem pašaluku, tako zdaj mali možicelj koraka v nasprotni smeri, nazaj na gnili in bolni Balkan. Evropo bomo Slovenci kmalu gledali le še v prividih.
#17
Aton
0
Jan 03, 2017
Sliko bom nesel na Slavkov dom... In jo postavil poleg Titeka!
#16
Ivan Cankar
0
Jan 03, 2017
Ivan Cankar, 1918:"UJEDINJENJE PO SRBSKO bo imelo za Slovence katastrofalne posledice." ((aneksija dela Slovenije k velikisrbiji nje))

-

"Imenuj se dandanes v Ljubljani Slovenca, pa boš tepen, ne od nemških, temveč od ilirskih šovinistov."

-

"Prepričani smo, da zdrav slovenski razum zmaga, da se Slovenci končno oprimejo zopet z vso dušo svojega narodnega ideala, in upamo, da je današnje ilirsko gibanje na Slovenskem sicer prežalostna ali vendarle prehodna epizoda v slovenskem javnem življenju."

-

"Nevarno je, dandanašnji take banalne resnice očitno povedati."

____

"Na glavi je imel (IVAN CANKAR namreč) pet razčepljenih ran, razbito arkado in zlomljeno ličnico. Oblast, ki je pripadala projugoslovanskim narodnoizdajalskim privržencem ilirjanskega in prosrbskega kroga, o atentatu, ali (kakor je sama razglasila), nesreči, ni dovolila preiskave!"

Spodaj je odličen prispevek krulčana:

https://www.youtube.com/watch?v=KHruDUSsfEU
#15
polo06
0
Jan 03, 2017
A ta g. Barbara pa ni hodila afne guncat pred sodišče? Je zato v nemilosti? Bi mar morali zapreti Dob, da nek drug gospod ne bi tam do konca odslužil kazen?
#14
krulčan
0
Jan 03, 2017
Kako je bilo pri nas in je še, lahko poslušate na primeru Jerneja Junga.

https://www.youtube.com/watch?v=KHruDUSsfEU
#13
goliotok
0
Jan 03, 2017
Dokler bomo imeli take sodnike, bo Slovenija na repu demokracije. Sodniki, ki ne sodijo po Zakonih, sodijo po neznanju in ŠE HUJE-SODIJO PO NAVODILIH! In kdo je bil navplivnejši v aferi Patria? Slovenec ne, kajne!! Take hlapce, pa naj bodo sodniki, policaji, poslanci, kuharji ali dohtarji, mora Slovenec odstraniti iz svojih življenj. Kako? Z volitvami!!!!!!!!!!!!
#12
north
0
Jan 03, 2017
Ko so pretepli mojega sina pred dobrimi petimi leti takrat petorica mladoletnih mulcev , je sodila sodnica LEA KADUNC ILIĆ . In kako se je glasila sodba seveda po petih letih ? Pisalo je , da je POSTOPEK USTAVLJEN ZARADI SMOTRNOSTI POSTOPKA. Halllllo , lahko sklepam , da sodnica s tem podpira nasilje med mladimi. Ni pa napisala , da je bila koruptivna in mafisko komunajzarsko podprta s strani sodišča , saj je mati od enega nasilnega mulca zaposlena na višjem sodišču v LJ. in seveda je vse ukrenila , da sinko nebi bil obdolžen. Pa še to od petih obtoženih je sodnici uspelo pripeljat pred roko pravice samo tri mulce . Evo tako deluje SLO sodišče in taka sodnica kot je LEA KADUNC ILIČ ni vredna , da tepta slovensko zemljo , še manj , da prejema davkoplačevalsko plačo ...Gnusi se mi ko pomislim nanjo ...bljak , gamat ....
#11
mrki
0
Jan 03, 2017
Slika tele "perle" od sodnice se nahaja na netu že od januarja 2013, sam pobrskat je treba.

https://www.youtube.com/watch?v=lIxbWvDH6GE
#10
cox
0
Jan 03, 2017
Živimo v mafijski državi, ki brez dokazov obsoja osamosvojitelje in tiste, ki so nas iztrgali iz naročja primitivnih balkanskih plemen, oprošča pa zločinov in kaznivih dejanj, kljub vsem dokazom, prav te balkanske kriminalce in preprodajalce drog. Slednji so pač poslovni partnerji ljubljanskega župana, ta pa družinski prijatelj prvega med vrhovnimi sodniki. Tako je krog sklenjen...Omenjena sodnica in tisti kuštravi tožilec sta bila le postavljena pred dejstvo, pred zid v bistvu. Ali Janša ali onadva. Tako, da ne gre za sodbo sodnice Klanjškove, pač pa za sodbo mafijskega botra. Ta je odstranil Janšo in ustoličil cmerarja. In zdaj vlada in pleni...Vlada nam mafija. Zdaj bo gradila drugi tir. Drugega zgradila, še za dva odtujila sredstev. Milan Kučan ma vas rad.
#9
pravnik bavcon
0
Jan 03, 2017
Ta živinče bolj sodi v prašičerejo v Ihan!
#8
Slivko Vlastič
0
Jan 03, 2017
Morali bi uvesti mersko enoto ( barbara ) za izgled od 1 do 10 : čim več tem grša je
#7
taliban
0
Jan 03, 2017
Sodni svet je izbral to sodnico, da se jo lopovi bojijo ko jo zagledajo v sodni dvorani in verjetno po hitrem postopku priznajo kaznivo dejanje. jaz je ne bi rad srečal
#6
krjavelj
0
Jan 03, 2017
Sliko te sodnice v špajzo, da ne bodo otroci kradli marmelade
#5
radovan
0
Jan 03, 2017
Slika pove veliko. Zgleda nepotešena, nezadovoljna in zlovoljna. Verjetno svoje frustracije gladi z žretjem in pridobivanjem denarja. Tale sodnica je tipični proizvod partijskega sistema.
#4
Mefisto
0
Jan 03, 2017
Treba je upoštevati, da najbolj brani Požareport berejo tudi nedolžni otočiči ter slabotni ter onemogli ljudje in da grozljive fotografije lahko nepopravljivo slabo vplivajo na njihovo počutje.
#3
Roco
0
Jan 03, 2017
Pozor!

Želodci se nam bodo obračali, ko bomo gledali te komunajzlaste grdule.
#2
Viktorh
0
Jan 03, 2017
Bojan,

žaba se počasi kolje.

Počasi se daleč pride.

Čestitam!

Ono fotografijo, zanemarjene, zapuščene blondinke, pa le odstranite, da ne bo vznemirjali poštenih ljudi.
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2017-01-03 06:49:00 (Jan 03, 2017)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Razburjeni, jezni, poparjeni. Je Lenarčič zgolj dobra finta Marjana Šarca, da se gre na predčasne volitve?!
Mi pravijo iz koalicije: nič ne vemo, očitno le Črncec in Šarec vesta ime. Slednji pa naj bi se odločal za Lenarčiča.
Kdo je ukazal ta pošastni medijski molk okoli pretepene in skoraj umorjene mariborske sodnice? In zakaj?
Bizarni predlog ministra Počivalška: bankirja v predkazenskem postopku bi dal za šefa Mladinske knjige?! Samo v Sloveniji.
Konec seksi slik na Instagramu, Eva Erjavec dobila redno (resno) službo!
Velika poletna zakulisna bitka za Telekom: najprej Vizjak in Rozman, potem pa Seljak, Potokar, Berger, Lončarjeva?!
Ameriški tajni scenarij za aretacijo Mihaela Karnerja (verjetno) že pripravljen. Ujet v Italiji?!
Izgubljena Alenka Ermenc. Neodločna, zajedljiva, maščevalna. In za dobro Slovenske vojske bo poveljnico treba zamenjati!
Grožnje in razkoli znotraj ZDUS. Sušnik v slogu "mi ali oni", gre pa, jasno, za denar. Govorice, koliko naj bi pokasiral?!
Razkrivamo, kdo vse odhaja iz Generalštaba?! In če bo šlo tako naprej, bo poveljnica Alenka Ermenc ostala čisto sama.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(228)
desus
(76)
Vlada
(67)
sds
(65)
LDS
(63)
pop tv
(43)
večer
(42)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(27)
DUTB
(27)
furs
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
OVS
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
dars
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)