Nikolič, član uprave HSE. Za tuje bankirje je bad news, slaba novica, ker bolj malo razume.

Objavil/a Bojan Požar, dne 2016-06-22 ob 06:24:00
Na naše včerajšnje pisanje o zadnji fazi bitke za novega predsednika uprave Holdinga Slovenske elektrarne se je odzval Stojan Nikolič, član uprave in glavni finančnik HSE Njegovo pismo v celoti objavljamo v nadaljevanju - kot faksimile.

				Pismo Stojana Nkoliča, člana uprave HSE, kot odgovor na članek z naslovom Zadnja faza bitke za HSE. Skubin živčen, tretji človek Nikolič prodajal tudi tednik Reporter (za povečavo kliknite na sliko).			Pismo Stojana Nkoliča, člana uprave HSE, kot odgovor na članek z naslovom Zadnja faza bitke za HSE. Skubin živčen, tretji človek Nikolič prodajal tudi tednik Reporter (za povečavo kliknite na sliko).
Medtem ko Stojan Nikolič v svojem pismu na dolgo in široko pojasnjuje ter hvali svojo vlogo pri prodaji Salonita Anhovo in Avriga, se je povsem izognil našim navedbam v povezavi s klavrno propadlo prodajo obveznic HSE, čeprav je šlo za njegov projekt in fiasko. Dokaz za te navedbe je tudi tajna beležka ali komentar sestanka z Nikoličem (CFO - Chief financial officer) na eni od tujih bank, članic konzorcija za prodajo obveznic HSE, kjer je Stojan Nikolič razlagal finančno situacijo in stanje na HSE. Sestanek (faksimile zapisa v angleščini prav tako objavljamo v nadaljevanju) je bil lani poleti, komentarji pa so dovolj pomenljivi in govorijo sami zase. Stojan Nikolič, finančni direktor HSE, je bil slaba novica ("Bad news") in bolj malo razume ("CFO didn't understand") ...

				Zabeležka ali komentar sestanka na eni od tujih bank, kjer je Nikolič - lani poleti - razlagal finančno situacijo in stanje na Holdingu Slovenske elektrarne.			Zabeležka ali komentar sestanka na eni od tujih bank, kjer je Nikolič - lani poleti - razlagal finančno situacijo in stanje na Holdingu Slovenske elektrarne.
Kljub temu Nikolič, "mister CFO didn't understand", v svojem pismo samozavestno navaja, povzemamo, da on "največjo dodano vrednost za družbo HSE predstavlja na položaju, ki ga zdaj zaseda, torej na mestu finančnega direktorja družbe".

KAKO JE ČLAN UPRAVE HSE V RESNICI PRODAJAL REPORTER

Kar pa zadeva prodajo tednika Reporter, nikakor ne držijo trditve Stojana Nikoliča, da mi je sam predlagal, da bi šla skupaj v posel - nakup Reporterja, in to pred slabim letom. Nikolič se je pri meni s ponudbo za nakup revije Reporter (oziroma družbe Prava smer, d. o. o., ki Reporter izdaja) pojavil okoli novega leta, po telefonu, srečala pa sva se po novem letu. Povedal je, da prihaja v imenu Boštjana Krefta, direktorja in lastnika družbe Prava smer, in "skupine ljudi", ki jih ni imenoval. Za Krefta je dejal, da sta prijatelja, znanca in da mu pomaga prodajati revijo, ker se je Kreft, tako Nikolič, naveličal Reporterja, poleg tega se z odgovornim urednikom Silvestrom Šurlo ne moreta nič zmeniti. Za skupino ljudi, ki jo predstavlja, pa je dejal, da želijo uredniško politiko Reporterja premakniti z desne proti sredini, kar naj bi bil tudi pogoj za nakup. Nikolič je tudi presenetljivo veliko vedel o nekaterih kanalih za financiranje Reporterja iz tujine, česar jaz, recimo, do takrat nisem vedel. Nikolič, še vedno član uprave državne energetske družbe HSE, mi je predstavil tudi finančno konstrukcijo nakupa Reporterja, pri čemer bi večina denarja za prevzem Reporterja prišla s kreditom ene od bank, kar bi uredil Nikolič. Kupnino bi vzel Kreft, kredit pa bi odplačevala revija Reporter (Prava smer). Da bi šla skupaj v posel, sem Nikoliču predlagal jaz, ker sem želel preveriti resnost njegove ponudbe. Po sestanku v ljubljanskem bistroju As sva izmenjala še dva SMS-sporočila, do nadaljevanja pogajanj pa ni prišlo. Zakaj, ne vem (res je, da sem konec februarja za dlje časa odpotoval v tujino), se je pa pred dvema dnevoma izvedelo, da je revija Reporter pristala znotraj imperija spornega tiskarskega tajkuna Martina Odlazka.
Mimogrede, morda ni naključje, da je tabloidni časopis Svet24, ki je v lasti Odlazka, novega lastnika Reporterja, ki ga je, vemo, prodajal Nikolič, ravno te dni, po nakupu Reporterja, močno napadel sedanjega predsednika uprave HSE Blaža Košoroka.
Zdaj lahko tudi javno povem, saj je prvi javno spregovoril Nikolič (do zdaj je zadeva namreč ostala skrivnost, zanjo je vedelo samo nekaj mojih prijateljev), da me nakup (prevzem) Reporterja poslovno ni zanimal, čeprav je bila ponudba finančno znosna. Nakup Reporterja bi bil pravzaprav poceni, kar je za časnik Finance včeraj namignil tudi Odlazek. Zato me je tudi presenetilo, da se odkupa ne loti ali ni lotilo - uredništvo. Poleg tega bi bilo nelogično, če bi sam prevzemal medij, ki ima manjši doseg od spletnega portala Pozareport.si, z Reporterjem pa bi se moral tudi uredniško ukvarjati, kar pa mi časovno ne bi zneslo. Me je pa ta operacija, priznam, povsem legitimno zanimala v novinarskem smislu, da bi izvedel, kaj se dogaja v zakulisju prodaje "desnega tednika".

VRNITEV SKUBINA, SMC IN ŠALEŠKEGA LOBIJA

No, po objavi včerajšnjega članka se je tudi "razvedelo", da Stojan Nikolič ni več tako močno v igri za novega predsednika uprave HSE, ampak se v igro kot favorit vrača drugi član uprave HSE Gorazd Skubin, sicer kandidat Cerarjeve SMC in seveda tudi šaleškega lobija.

 

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
polnožepi Peterletof
0
Jun 22, 2016
Kučan ni krau, tut Mramor ni krau, kradejo tisti, ki so brez služb, to vsi vemo, jest legalno vlečem sredstva iz EU, jepte se lačni in žejni, protestiram, ker so zrezki v EU parliament tenki, dej Cmerar naloži kak davek slovenčkom, če bom lačn bom popizdiu
#5
88
0
Jun 22, 2016
Polpismeni ćefurji, komunajzarski pasjejebci, 'moralni' cmerarji, FDV intelektualci, uvoženi muslimani in podobna drhal. To vam je Slovenija po meri levice.
#4
Stojan Nikolić
0
Jun 22, 2016
I spik ingliš, bat veri loše.
#3
bed njuz
0
Jun 22, 2016
šteffy kuchan drink tu mač, agejn
#2
Leiito
0
Jun 22, 2016
Toliko novinarske integritete je pa že treba, da se popravi naslov, ker ne odraža dejstev. Avtor zabeležke (ali karkoli to že je) v angleščini ne reče, da je CFO (torej Nikolič) sam po sebi bad news, ampak najprej po alinejah navede good news: "zelena luč MF za obveznice, žegen generalnega tožilca (sicer mi ni jasno kaj ima on s tem, ampak tako piše) veljavnosti državnih garancij), potem pa so po alinejah bad news: - zdi se, da ima CFO ohlapen nadzor nad financami TEŠ - CFO ni povsem razumel, da se bodo banke, ki garantirajo EIB obveznice (Intesa) opredelile do podaljšanja garancij šele po tem, ko bodo obveznice izdane in ko bodo dobile zunanji rating - CFO ni razumel, da garancije pod vodstvom Intese, 110 mio EUR, verjetno ne bojo podaljšane, vsaj ne preden se bo iztekel čas. On je Inteso razumel, da bojo z veseljem garantiral še naprej (confirmation bias se slovenskim managerjem nasploh pogosto dogaja v komunikaciji s tujci) - HSE nima plana B za primer, da ne pride do podaljšanja garancij - naš občutek je, da HSE ne obvladuje situacije: ni plana B, plan A pa temelji na izdaji premostitvenih obveznic, kar je negotovo in zelo verjetno prepozno." Vsekakor uničujoča kritika Nikoliča, ki izpade nesposoben in izven stika z realnostjo, ampak to, kar piše v naslovu, pač ne piše.

Vsekakor zelo slab obet za TEŠ, kjer se bo, vsaj avtor zabeležke očitno meni tako, finančna konstrukcija sesula, plan z obveznicami je verjetno neizvedljiv in itak prepozen, Intesa & Co ne bojo podaljšale garancij itd. Lahko pa 3x ugibamo kdo bo na koncu reševal projekt.

#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2016-06-22 06:24:00 (Jun 22, 2016)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Nove podrobnosti: Načelnica Slovenske vojske se je zlomila prav na sestanku pri Erjavcu, na dan žena?!
Rado Pezdir: Harij Furlan? To je epska zgodba!
Nesojeni evro-sodnik Pavliha. Natisnil anonimko, potem pa stekel k ženi in ji zaprepadeno bled kot stena, dejal: To je konec!
Nova obtožnica za Jankovića, pa verjetno spet ne bo nič. Poglejte, kako so povezani, tudi z družino tožilke Blanke Žgajnar.
Dokumenti. Umikajoči se Kitajci iz mariborskega letališča bi zdaj na hitro in poceni pokupili "pol Pohorja"?!
To je šolstvo, ki se bo znašlo na Evropskem sodišču za človekove pravice?!
Dokler bo Alenka Bratušek ministrica, bodo njeni rezultati dragi, neuspešni in pokvarjeni. Kot vedno doslej!
Welcome na angleškem trekingu, mr. Bojan Požar. In pred menoj je točno 1014 kilometrov hoje!
Cerar potrjeno certificirano politično truplo. Politiko zapušča tisti, za katerega je že mama rekla, da ni za politiko.
Ne nasedajmo, da je slabo za državo ali nacionalni interes, če se ugotovi, da je Erjavec vedel!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(226)
desus
(72)
Vlada
(67)
sds
(63)
LDS
(62)
večer
(42)
pop tv
(41)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(25)
DUTB
(24)
furs
(18)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
npu
(14)
Petrol
(13)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
OVS
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
dars
(8)
hse
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
ACH
(5)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
zdus
(1)
Jož
(1)
sviz
(1)