Odlazek - založnik in obsojeni goljuf. Banki dolguje več kot milijon, zaposlenim pa lažejo.

Objavil/a Bojan Požar, dne 2015-06-16 ob 06:46:00
Okoli nedavnega nakupa blagovnih znamk edicij nekdanjega Dela revij (Jana, Lady, Stop ...) je bila v zadnjih dneh namerno ali nenamerno zapisana kopica netočnosti, napačnih navedb in diskreditacij (po drugi strani pa številne stvari enostavno zamolčane), zato je prišel čas, da se javno pojasnijo resnična ozadja. Poglejmo nekaj dejstev.
"Martin Odlazek je kapitalist iz 19. stoletja," pravi Bernarda Jeklin, nekdanja dolgoletna urednica revij Jane in Lady, ki ju ima trenutno, poleg drugih, točno 42 blagovnih znamk nekdanjega založniškega podjetja Delo revije, še vedno v najemu (in sicer prek svoje družbe Krater Media - Salomon, d. o. o.) na podlagi odpovedane lizing pogodbe z Novo Kreditno banko Maribor, do najkasneje 31. avgusta letos. Potem vse te blagovne znamke preidejo v roke novega založnika, to je družbe Lanaka Media, d. o. o., oziroma avtorja teh vrstic.
Jeklinova še pripoveduje, citiramo, da je pri Odlazku (Krater Media) "totalna beda", na Jani sta "zaposleni samo še dve novinarki, ki imata po 700 evrov neto plače", odgovorna urednica pa 1240 evrov bruto - po lastnih navedbah.
Če to drži, in drži, če pač verjamemo tistim, ki takšne plače dobivajo, potem je to res totalna beda. Povedano drugače, Odlazek svoje urednike in novinarje drži na "novinarskih minimalcih".
Ampak vrnimo se nekaj let nazaj. Martin Odlazek je edicije Dela revij, ki jih je z milijonskimi krediti zadolžil in potem tudi poslovno uničil "mali medijski tajkun" Matej Raščan, najel 31. avgusta 2011, ko je s KBM Leasingom, hčerinsko družbo Nove Kreditne banke Maribor, sklenil pogodbo o finančnem leasingu in pravici licence znamk. Še istega dne bi moral plačati en milijon evrov (kot prvi obrok) in davek na dodano vrednost v znesku 1.888.800 evrov, potem pa letne obroke v znesku enega milijona do leta 2017, leta 2018 pa zadnji obrok v znesku dva milijona in 400 tisoč evrov.
Medklic: pri tem spornem bančnem poslu naj bi odločilno vlogo odigral tedanji predsednik uprave Nove Kreditne banke Maribor Matjaž Kovačič, ki naj bi Odlazku, tako govorice, po drugi strani iz banke odobril nekaj drugih kreditnih aranžmajev, da bi Odlazek sploh lahko plačeval sklenjeni leasing. Toda pustimo govorice, poglejmo dejstva.

ODLAZEK NE PLAČA SKORAJ NIČ ...

Martin Odlazek se že vse od začetka ni držal pogodbe. Prvi obrok (tisti milijon) je sicer plačal, DDV pa ne. Zato je že po nekaj mesecih, 21. januarja 2012, z banko "dosegel dogovor", da se mu DDV razdeli na dva dela. Takoj naj bi plačal 1.408.800 evrov, 480 tisoč evrov pa šele ob koncu zadnjega obroka - leta 2018.
Dobro leto kasneje, 2. julija 2013, je Odlazek prišel po nove anekse. Pri banki je nafehtal, nekateri pravijo, da izsilil, nižje letne obroke, tokrat po 700 tisoč evrov, zadnji obrok (2.400.000 evrov) pa se je premaknil na leto dni kasneje - 2019. Tako je bil 5. maja 2014 Odlazek banki dolžan točno 7 milijonov in 419.819,79 evrov. Do takrat je pravzaprav plačan samo en pravi polog, torej en obrok leta 2012 in znižani obrok leta 2013.
Toda letos mu (novo) vodstvo KBM Leasinga in Nove Kreditne banke Maribor ni hotelo več popuščati in spet zmanjševati letne anuitete. Zato je Odlazek demonstrativno odpovedal lizinško pogodbo, ki mu poteče, kot rečeno, 31. avgusta. Tako se je tudi - zanimivo - preračunljivo izognil plačilu letošnje anuitete, njegov dolg do banke iz naslova lizinga edicij Dela revij pa trenutno znaša približno en milijon in trideset tisoč evrov. Ko je mariborska banka paket blagovnih znamk Dela revij dala na razpis, pa se je Odlazek spet prijavil na razpis in znamke hotel kupiti, tokrat bo bistveno nižji ceni.
Pri tem je sicer nenavadno, kako se je sploh upal prijaviti na razpis, glede na dolgove, ki jih že ima v banki na račun taistih blagovnih znamk, in prav tako je bilo skrajno čudno, da mu je Nova Kreditna banka Maribor, kot njegova upnica, sploh pustila kandidirati, kaj šele da bi mu blagovne znamke dali - ceneje - nazaj?!

... ZAPOSLENIM NA KRATERJU PA LAŽE-JO

Po naših zanesljivih informacijah je oddal tudi razmeroma slabo ponudbo. Njegova ponudba, čeprav se je Gregor Repič, direktor družbe Salomon, d. o. o., za časopis Delo javno pohvalil, da je bila najboljša (po njegovih besedah naj bi ponudili 4,3 milijona evrov), je šlo šele za "tretjo po vrsti". Kljub temu sta Odlazek in Repič že med samim razpisom lagala zaposlenim, da je Krater Media oddala najboljšo ponudbo, hkrati pa tudi, da ima Krater Media do mariborske banke poravnane vse obveznosti.
Eno in drugo je čisto navadna laž, pisni dokaz o njunih lažeh pa je tudi Repičevo pismo zaposlenim, ki ga objavljamo v nadaljevanju.
				Faksimile pisma Gregorja Repiča zaposlenim v Krater Media, poslanega med razpisom za nakup edicij Dela revij. Kjer se tudi vidi, kako Repič in Odlazek lažeta zaposlenim (za povečavo kliknite na sliko).			Faksimile pisma Gregorja Repiča zaposlenim v Krater Media, poslanega med razpisom za nakup edicij Dela revij. Kjer se tudi vidi, kako Repič in Odlazek lažeta zaposlenim (za povečavo kliknite na sliko).

OBSOJENI POSLOVNI GOLJUF IN KRIMINALEC

Vendar laži pri Martinu Odlazku in njegovi poslovni karieri niso nič novega. Spomnimo, pred časom je bil na kranjskem sodišču pravnomočno obsojen na šest mesecev zapora zaradi poslovne goljufije. Je torej - kriminalec, čeprav je zaporno kazen prestal doma, v formatu "hišnega zapora".
Vse to je kar naenkrat kakor pozabljeno?!
Zato je skrajno nenavadno, da posamezni mediji, zlasti časopisa Dnevnik ali Delo, Martina Odlazka zdaj prikazujejo malodane kot kakšnega "dobrotnika iz Negove" ali pa kot založnika Washington Posta.

MATJAŽ RAKOVEC - TANJA ŠKARJOT - MELITA BERZELAK

Med samim razpisom je Odlazek tudi direktno in brutalno izkoriščal svoje medije, zlasti tabloid Svet24 in žensko revijo Jana, prek katerih je po eni strani poskušal vplivati na odločitev Nove Kreditne banke Maribor banke o izidu razpisa, po drugi pa strani pa sproti diskreditiral druge ponudnike za nakup blagovnih znamk edicij Dela revij.
Pri tem se je Odlazek najbolj osredotočil na Matjaža Rakovca, nekdanjega predsednika uprave Zavarovalnice Triglav, ki se je za nakup edicij potegoval skupaj z manjšo ljubljansko tiskarno Prima. Pri tem je sicer res nenavadno, zakaj se je Rakovec odločil nastopiti skupaj s Primo, glede na dejstvo, da je Prima, d. o. o., pogodbeno sodelovala s Triglavom, ko je Triglav vodil Rakovec. No, Prima je tudi pogodbeni poslovni partner Hokejske zveze Slovenije, kjer je predsednik prav tako Matjaž Rakovec.
In pozor, medtem ko je Rakovec s svojo večmilijonsko ponudbo kandidiral na bančnem razpisu, je vložil zasebno tožbo zoper (bivšo) soprogo, od katere - pozor - zahteva plačilo 400 evrov mesečne preživnine, ker naj ne bi imel prihodkov. V tožbi je navedel, da je lani zaslužil komaj 3.600 evrov.
Mimogrede, omenjeno tožbo je v imenu Rakovca vložil ljubljanski odvetnik Andrej Rauter, "čisto naključno" spet pogodbeni odvetnik Zavarovalnice Triglav v času ere Matjaža Rakovca in mož nekdanje poslanke Pozitivne Slovenije Maše Kociper.
Ampak Rakovec je v očeh Martina Odlazka in Krater Medie očitno veljal za najhujšega nasprotnika. Da bo Rakovec novi lastnik edicij Dela revij, je - kot kaže - verjela tudi izvršna urednica vseh uredništev revij Krater Medie - Tanja Škarjot, saj je med razpisom - po naših zanesljivih informacijah - Rakovcu dostavljala določena zaupna gradiva Krater Medie. Verjetno pa tudi zato, ker njen mož Igor Jereb, solastnik frizerskega salona Studio 4, zasebno prijateljuje z direktorjem in lastnikom Prime, d. o. o., Primožem Štrumbljem.
Po drugi strani je Melita Berzelak, odgovorna urednica Jane, po izrecnem nalogu Repiča ali Odlazka, osebno klicala določene visoke uslužbence Nove Kreditne banke Maribor in poskušala vplivati na izide razpisa.

BOGATENJE IZ DENARNEGA TOKA, NOVINARJI NA MINIMALCIH

Prodajni podatki edicij Dela revij, ki so se znašle na razpisu, in dostopni finančni rezultati družbe Salomon, d. o. o., potrjujejo informacije, da je Odlazek finančno fantastično izčrpaval denarni tok Lady, Jane in drugih dobičkonosnih blagovnih znamk. Te so bile zanj pravi bankomat, za osebno bogatenje in financiranje drugih projektov znotraj družbe Krater Media. Ki je, mimogrede, strahotno zadolžena in na robu zloma. Samo stroške revije Lady je leta 2014 povečal za 490 tisoč evrov (kar je več, kot znaša tisk te revije za celo leto!), čeprav ni zaposlil nobenega novega novinarja ali kako drugače investiral v kakovost revije.
Ob tem je Odlazek urednike in novinarje držal na tako imenovanih novinarskih minimalcih. Vsi so bili, no, tako so vsaj radi tožili, pri Odlazku in Krater Medii, "skrajno nesrečni". Vse to pripoveduje Bernarda Jeklin.

NAPOVED MEDIJSKE PREVARE DESETLETJA

Martin Odlazek - sodeč po javnih napovedih Gregorja Repiča in Krater Medie - se je zdaj, ko nepovratno izgublja edicije Dela revij in denarni tok, ki ga prinašajo, znašel na robu živčnega zloma. In vsem na očeh napoveduje največjo krajo zaščitenih blagovnih znamk v medijski zgodovini Slovenije.
Prihodnji teden naj bi tako začel izdajati "klonirane revije" Dela revij, eno za drugo. Nova Kreditna banka Maribor, trenutno še vedno lastnica teh blagovnih znamk, pa bo morala uporabiti vse pravne poti in ukrepe, da izdajo kloniranih Odlazkovih edicij sodno prepove in tako prepreči sovražni prevzem ali patentno krajo blagovnih znamk.
Pri tej medijski prevari desetletja pa očitno, tako ali drugače, sodeluje upogljiva "četica" odgovornih urednic in urednikov, zaposlenih pri Odlazku. Več o tem, kdo so te urednice in uredniki, ki pri tej prevari in kaznivih dejanjih asistirajo že obsojenemu goljufu Martinu Odlazku, in zakaj to počnejo, pa pišemo jutri.
 
P. S.: Razkritje (disclaimer): avtor teh vrstic bo od 1. septembra dalje novi izdajatelj edicij Dela revij.
Za komentiranje morate biti prijavljeni.
abrakadabra
0
Jun 16, 2015
Glede na to da v vseh drugih medijih pišejo, da se umazanija dogaja na strani POŽAR/JANŠA, in da je edini medij, ki govori drugače slučajno POŽARREPORT nebi verjel tem pravljicam :D. AJA IN ZAKAJ USI ZAPOSLENI NOVINARJI IN UREDNIKI OSTAJAJO TAM ČE PA SO TAKI KRIMINALCI... HECNO?
#10
runkl
0
Jun 16, 2015
@Tinker... možno je, da zaposleni nea zaupajo bifšemu uredniku Komonista. Saj fsi vemo, kak se je z Jugo končalo...
#9
logicalthinker
0
Jun 16, 2015
pa se nikomur ne zdi čudno, da zaposleni od tega lopova radostno ne preskočijo v objem drugemu lopovu? samo pravim ...
#8
pingvinko
0
Jun 16, 2015
Nekdanje glasilo SZDL (in sedaj de facto glasilo Sirize) je objavilo repliko Melite Merzelak (menda do konca avgusta še urednice Jane) na Požarjevo izjavo pred dnevi:

http://www.delo.si/arhiv/pisma-16615.html

Me prav zanima, ali ji bo Bojan repliciral tu ali bo v Delu izkoristil "pravico do popravka", vsekakor pa upam, da bo v Jani pod njegovo komando manj slovničnih napak (npr. "s teboj" namesto "s tabo" ipd.)
#7
hribuc
0
Jun 16, 2015
če omenjeni ne bi bli "naši" bi "sodnik" masleša povedal enako kot prejšnjič: sfuqat jih je treba, totalno jih je treba sfuqat...
#6
Hieronim
0
Jun 16, 2015
Brez levičarjev in čefurjev bi Slovenija bila srečna dežela.
#5
mujo
0
Jun 16, 2015
In kdo je glavni krivec v Sloveniji,da se ti novodobni lopovi svobodno sprehajajo po Sloveniji ???
#4
krulčan
0
Jun 16, 2015
Naj Delo in kar zraven paše zgradi še eno tako stolpnico kot je Črna vdova! Lahko se samo čudiš, kako je lahko (s pomočjo KPS) tako majhen cajtng kot je Delo, postavil tako ogromno bajto.

In tik pred koncem je hotela neka bedna strančica (KPS-ZKS) postaviti podobno stolpnico za svoj CK na elitni lokaciji v Lj. (Šumi).

Še stoletja bodo naši potomci ugotavljali kakšno strahotno škodo so nam povzročili neki samozvani pritepenci iz moskovskih šol.

Kaj tako hudega slovenski narod v vsej zgodovini še ni doživel s tem, kar so nam prinesli in povzročili komunisti.
#3
Mefisto
0
Jun 16, 2015
Ko se vrnemo na oblast, bodo ti barabini podobni vranam, ki so še predlansko koruzo prinesle nazaj.
#2
državljan
0
Jun 16, 2015
V Sloveniji peščica pokvarjene bande lahko počne vse kar se ji zljubi,saj bomo vse nakradeno in okradeno pridni in tihi davkoplačevalci pokrili z "nujnimi" in potrebnimi dokapitalizacijami bank,katere vodijo nedotakljive hijene,ki so zaščitene bolj od sibirskega medveda in dokler se bodo stvari v naši deželici odvijale še naprej tako,nam ne kaže nič kaj dobro.
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2015-06-16 06:46:00 (Jun 16, 2015)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Nove podrobnosti: Načelnica Slovenske vojske se je zlomila prav na sestanku pri Erjavcu, na dan žena?!
Rado Pezdir: Harij Furlan? To je epska zgodba!
Nesojeni evro-sodnik Pavliha. Natisnil anonimko, potem pa stekel k ženi in ji zaprepadeno bled kot stena, dejal: To je konec!
Nova obtožnica za Jankovića, pa verjetno spet ne bo nič. Poglejte, kako so povezani, tudi z družino tožilke Blanke Žgajnar.
Dokumenti. Umikajoči se Kitajci iz mariborskega letališča bi zdaj na hitro in poceni pokupili "pol Pohorja"?!
To je šolstvo, ki se bo znašlo na Evropskem sodišču za človekove pravice?!
Dokler bo Alenka Bratušek ministrica, bodo njeni rezultati dragi, neuspešni in pokvarjeni. Kot vedno doslej!
Welcome na angleškem trekingu, mr. Bojan Požar. In pred menoj je točno 1014 kilometrov hoje!
Cerar potrjeno certificirano politično truplo. Politiko zapušča tisti, za katerega je že mama rekla, da ni za politiko.
Ne nasedajmo, da je slabo za državo ali nacionalni interes, če se ugotovi, da je Erjavec vedel!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(226)
desus
(72)
Vlada
(67)
sds
(63)
LDS
(62)
večer
(42)
pop tv
(41)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(25)
DUTB
(24)
furs
(18)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
npu
(14)
Petrol
(13)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
OVS
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
dars
(8)
hse
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
ACH
(5)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
zdus
(1)