Tit Turnšek. Res je borec: petkrat ločen in šestkrat poročen.

Objavil/a Bojan Požar, dne 2015-05-16 ob 06:58:00
(Piše: Dejan Steinbuch)
Z današnjim portretirancem sva pred leti v Kranjski Gori, sredi poletja, v velikem šotoru, postavljenem za sprejem ob koncu vsakoletnega tradicionalnega slovensko-ruskega dogodka pri Ruski kapelici, po naključju sedela za isto veliko okroglo mizo, kamor me je povabil znani dermatolog Igor Bartenjev. Tam so bili še legendarni filmski igralec Demeter Bitenc s spremljevalko Majdo, Sonja Škrabec, lastnica znanega ljubljanskega fitnes in wellnes studia Sunny, oče Janeza Škrabca, prvega moža družbe Riko, ter še nekaj obrazov. Med njimi se je nekdo, ki je Tita Turnška očitno bolje poznal, diskretno pošalil na njegov račun, češ da ima očitno spet novo. Ker nisem takoj dojel, na kaj namiguje, sem potreboval še nekaj dodatnih pojasnil, da mi je bilo jasno, koga ima v mislih.
 
Profiliranec: TIT TURNŠEK
Starost: 76
Poklic: predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB
Stan: poročen, ima enega otroka
Izobrazba: dipl. inž. elektrotehnike in doktor organizacijskih znanosti
Prihaja iz: Ljubljane
Življenjski moto: Pomagati ljudem
Razvade:
integrali, napolitanke

Za mizo je bil Tit Turnšek, ki je nekoč veljal za velikega ljubitelja žensk, precej glasen. Tako rekoč prešerne volje, saj se mu je zelo mudilo naročiti steklenico vina. Verjetno je bil žejen. To je pri našem omizju delovalo rahlo grobo, celo prostaško. Ko sem se pripravljal za tale portret, mi je Bojan Požar namignil, da zna biti Tit Turnšek v komunikaciji nekoliko čudaški, celo bizaren. Nekoč ga je namreč povabil v svojo oddajo Požareport na televiziji TV3 Medias, kjer je scenska postavitev takšna, da voditelj stoji, gost pa med oddajo ves čas sedi. Turnšek je zavrnil takšno postavitev in zahteval, da tudi Požar sedi, češ da ne bo dovolil, da ga stoje zaslišuje kot nekakšnega zlikovca ...

TITOVO KOČEVSKO GROMOVNIŠTVO

Pred nekaj dnevi so v Kočevju spet zadonele težke besede iz ust Tita Turnška, predsednika Zveze združenj borcev za vrednote Narodno-osvobodilnega boja (ZZB NOB), kot se uradno imenuje naša monopolna borčevska organizacija, katere predsednik je Turnšek postal decembra 2013. Ustanovljena je bila leta 1948, njen prvi predsednik pa je bil Ivan Maček - Matija, zato je imela vse do padca komunizma status družbenopolitične organizacije, primerljive s sindikati, Socialistično zvezo delovnega ljudstva, Zvezo komunistov ali Društvom novinarjev Slovenije.
Bistveno pa je premoženje ZZB, ki nikakor ni majhno. Ne gre le za kopico nepremičnin v Sloveniji in na Hrvaškem, ampak tudi za umetniške slike, prihodke iz članstva, državne subvencije, donacije in druge prispevke.
Zdaj pa pozor: za fasado veteranske organizacije, ki v nasprotju s sorodnimi civilnodružbenimi skupinami drugod po Evropi vseskozi, še posebno pa v zadnjem obdobju radikalno poudarja svojo ideološko in politično agendo, se po besedah enega od naših sogovornikov skriva najmanj 50 milijonov evrov premoženja. Skupini posameznikov, ki bi se ga želela polastiti, v vsakem primeru zelo ustreza Turnškova politična agitacija, kajti boljše kulise si ne bi mogli želeti. Njih namreč zanima le denar, medtem ko nameravajo iz Zveze borcev čez nekaj let, ko bo izdihnil njen zadnji avtentični partizan, premoženje pa bo že olastninjeno, narediti tudi formalno politično stranko skrajno levega spektra, ki bi bila idealna za spojitev z Združeno levico.

REZERVNA POLITIČNA STRANKA

O tem, kakšna zlata jama je Zveza borcev, se Turnšku bržkone niti ne svita. Veliko boljši sogovornik na to temo bi bil generalni sekretar zveze Mitja Klavora, stari znanec medijev iz časov Depale vasi (ko je vodil kriminalistično upravo) in kasnejši direktor na Petrolu (od koder ga je nekrivdno nagnal predsednik uprave Janez Lotrič). Klavora namreč spada v krog dobro obveščenih in velja za dolgoletnega zaupnika taki imenovane stare garde, ki Tita Turnška nikoli ni zares sprejela. To pa boli. Še posebno zaradi Dražgoš, tega svetišča partizanske mitologije, kjer naš nesrečno zapostavljeni profiliranec še nikoli ni govoril. Lani ga je izpodrinil Viktor Žakelj, letos Anton Vratuša. Turnškova sreča je kvečjemu ta, da je relativno mlad in da lahko počaka, da konkurenca odide, tako ali drugače ...

"Seveda pa je najbolj problematično to, da se mediji kot domnevni varuhi demokracije ob Turnškovih verbalnih izbruhih doslej praviloma niso kaj dosti vznemirjali. Pa bi se morali, saj so njegovi javni nastopi na borčevskih proslavah že zdavnaj presegli vse meje dobrega okusa."

Morda se Turnšek, ki je vodenje ZZB prevzel od Janeza Stanovnika - ta brkati gromovnik ostaja njen častni dosmrtni predsednik -, tega zaveda in poskuša biti še radikalnejši v svojih javnih nastopih in tako opozoriti nase. Doslej je že večkrat nastopal v vlogi političnega radikalca. Leta 2011 je kot podpredsednik Zveze borcev komentiral razvpito odločbo ustavnega sodišča v zadevi Titova cesta z besedami, da gre za "pravni blefsikon" in da bi ustavne sodnike moralo biti sram. Nekdanji podpredsednik Slovenske ljudske stranke, obrambni minister in veleposlanik na Kitajskem je izjavljal stvari, ki jih večina slovenskih politikov v 21. stoletju pri zdravi pameti ne bi nikoli, saj so skoraj na ravni Vojislava Šešlja ali Radovana Karadžića.

ZZB JE KOT KITAJSKA KOMUNISTIČNA PARTIJA

Toda Tita Turnška, ki se je očitno zelo vživel v vlogo prvega borca v državi, ne more nihče več ustaviti. Njegovi komentarji aktualne politike in gospodarstva so zvezda stalnica srečanj in proslav monopolne veteranske organizacije, ki se že spreminja v rezervno politično stranko z zavidljivo mrežo skoraj 850 krajevnih odborov. Poseben fenomen je članstvo, saj za najmanj desetkrat presega dejansko število še živečih udeležencev komunistične partizanske gverile. Imajo pa tudi mladinsko sekcijo. Organizacijska struktura ZZB je osupljiva, kajti po številu članov in poimenovanjih predsedstva, sveta, zgodovinske komisije, pooblaščenih predstavnikov združenj in pokrajinskih svetov v glavnem odboru spominja na kitajsko komunistično partijo, še zlasti na njen centralni komite.
Naj navedemo le nekaj znanih imen, ki se ob Turnšku in Klavori pojavljajo v teh organih: Milan Gorjanc, Maca Jogan, Božo Kovač, Vika Potočnik, Miloš Prosenc, Matjaž Kmecl, Andrej Marinc, Ljubo Bavcon, Dušan Biber, Zvone Dragan, Majda Gaspari, Silvo Gorenc, Janez Kocijančič, Ivan Kristan, Darja Lavtižar Bebler, Mitja Meršol, Jože Pirjevec, Iztok Podbregar, Miran Potrč, Rudi Rizman, Marko Vrhunec, Božo Repe.
Verjetno bo dovolj, kajne?

POT V LEVI EKSTREMIZEM

Poznavajoč njegov življenjepis, še posebno sodelovanje s t. i. pomladnimi strankami, se bo kdo vprašal, kako je vendar možno, da je nekdanji gospod in sedanji tovariš Turnšek prehodil tako dolgo in zavito pot, kajti znašel se je na povsem drugem političnem in ideološkem bregu. Nekdo nam je namignil, naj iz vsega skupaj ne delamo prevelike znanosti, kajti za našega profiliranca naj bi bilo doslej znano, da ima preprosto rad funkcije, zato je doslej vedno brez pomislekov sprejel, kar so mu ponujali. Češ, ni važno, kaj je, važno, da je. Funkcija namreč.
Sogovorniki so nas hkrati opozorili, da je Titova transformacija iz podpornika demokratične opozicije Demos - ob neki priliki se je Turnšek pohvalil, da je bil v tistih časih osebni šofer, svetovalec in prijatelj pokojnega Jožeta Pučnika, ki naj bi ga tudi napotil v SLS - večplastna in kompleksna. Mešanica osebnih zamer, razočaranj in spleta okoliščin ga je iz relativno konservativnega in umirjenega okolja zanesla v skrajno radikalni, hujskaški tabor, ob katerem se moderni Evropejci, ki verjamemo v svobodo govora, demokracijo in vladavino prava, lahko samo zdrznemo. Seveda pa je najbolj problematično to, da se mediji kot domnevni varuhi demokracije ob Turnškovih verbalnih izbruhih doslej praviloma niso kaj dosti vznemirjali. Pa bi se morali, saj so njegovi javni nastopi na borčevskih proslavah že zdavnaj presegli vse meje dobrega okusa.

POVELIČEVANJE MEDVOJNEGA VOSA

Na proslavi ob 70. letnici prihoda partizanov v Kočevje je tovariš Turnšek prekosil celo svojega gromovniškega predhodnika Janeza Stanovnika, ki ga je bivanje v elitnem Centru starejših Trnovo in druženje s sicer ostro pisateljico Svetlano Makarovič očitno vseeno malček zmehčalo. Tokrat je Turnšek neposredno napadel kar premierja Mira Cerarja, ki po njegovem predstavlja največjo varnostno grožnjo Sloveniji (zaradi tega grobega osebnega napada je gospod Cerar odpovedal udeležbo na partizanskem mitingu na Trgu revolucije, oprostite, republike, minulo soboto, čeprav je bil uradni razlog za odsotnost kakopak povezan s službeno zadržanostjo!).
Na prvi pogled je šlo za močno politično podporo Janku Vebru, ki ga je igranje z varnostno službo ministrstva za obrambo stalo ministrskega položaja. A na Turnškovo nasprotovanje privatizaciji državne lastnine, povzdigovanje obveščevalno-varnostne službe obrambnega ministrstva, ki jo je škandalozno primerjal celo z medvojnim likvidatorskim Vosom, in bojni klic k novemu boju proti fašizmu, ki da se plazi po Evropi, je treba gledati širše, v kontekstu obrambe komunistične revolucije, njenih polstoletnih privilegijev in absolutne imunitete proti kakršnokoli odgovornosti za zločine.

JE TUDI CERAR IZDAJALEC?

Predsednik borčevske organizacije se je v bistvu obregnil ob govor predsednika vlade Mira Cerarja ob 70. obletnici prve povojne slovenske vlade v Ajdovščini. In sicer zato, ker je bil premier preveč spravljiv, demokratičen, moderen in evropski v svojih razmišljanjih. S priznavanjem medvojnega ter povojnega revolucionarnega nasilja in opozarjanjem na hude kršitve človekovih pravic po koncu 2. svetovne vojne in sočasne revolucije je Miro Cerar razbesnel trdo boljševistično jedro veteranske organizacije, ki tava v duhu absolutnega dogmatizma in se mu še naslednjih sto let ne bo odrekla.
V Kočevju je tovariš Turnšek precej brutalno neposredno opravičeval tudi množične povojne poboje: "Danes nam očitajo nekakšne povojne poboje. Izdajalci svojega naroda so bili zaslišani in obsojeni ..." Zgodovinarji in pravniki se bodo križali ob tem. Toda takšni stavki so v duhu dosedanjega Titovega delovanja v Zvezi borcev; oktobra 2012, denimo, je njegov gromovniški glas odmeval v Gozdu pri Tržiču, kjer je brez zavor povzdigoval pridobitve samoupravnega socializma in hvalil družbo neposredne demokracije, ki je bila "... v mnogih pogledih daleč bolj demokratična, kot pa je ta karikatura demokracije, ki jo uprizarja današnja oblast in jo lahko vsak dan gledate prek televizijskih ekranov."

ZA HOSTO PRESTARI

Človek bi pomislil, da posluša gostilniško debato najnižjega proletariata, v kateri alkohol podžiga strasti. Toda v resnici gre za Turnškov škandalozni politični manifest, ki bolj kot v leto 2015 spada v prva povojna leta in začetek Informbiroja, ko je tisti drugi, resnični Tito dokazoval Stalinu, da je Federativna ljudska republika Jugoslavija zvesta sledilka njegovi politiki. V Tržiču, ki leži streljaj od nekdanje meje, čez katero se je za skoraj pol stoletja spustila železna zavesa, je predsednik Zveze borcev šel v svojem slepem fanatizmu še dlje, saj je privržence evropske zavesti označil za "politične potomce kolaborantov", ki poslušajo ukaze tujcev, se jim lakajsko priklanjajo in obljubljajo pokorščino: "Naše politične elite klečeplazijo pred tujci, pridno izvajajo ukaze iz Bruslja, Berlina, potem pa dobijo kakšno pohvalo in morda tudi napitnino."
Neverjetno, kajne?
Eden od ključnih grehov po prepričanju Tita Turnška je tudi - zlato pravilo:
"Zlato pravilo je pot v diktaturo, zato si jo oblastniki tako silno želijo."
Ob takšnih radikalnih stališčih, ki bi se jim odrekla vsaka normalna veteranska organizacija, saj pritičejo kvečjemu ekstremni marginalni zunajparlamentarni politični stranki, se bo marsikdo vprašal, kdo je v resnici Tit Turnšek, leta 1938 rojeni slovenski politik, diplomat, podjetnik in pisatelj, kot ga opisuje Wikipedia.

ODNESEL GA JE KOMBI

Tit Turnšek je politično kariero začel daleč od ekstremnih stališč, čeprav je bil do osamosvojitve eden od tistih vzornih kadrov, ki s prejšnjim sistemom niso imeli prav nobenih težav.
Že v gimnaziji se je vključil v Zvezo socialistične mladine Slovenije (ZSMS), kot študent pa se je udeležil dveh mladinskih delovnih brigad in bil tam sprejet tudi v Zvezo komunistov. Do vstopa v politiko je deloval na razvojnih projektih na področju komunikacijskih in informacijskih tehnologij (Metalka, Iskra Delta, Intertrade itd.). Na začetku devetdesetih je vstopil v Slovensko ljudsko stranko in bil nekaj let tudi njen podpredsednik. Kot priča je nastopil v sodnem procesu proti Metodu Dragonji, ki ga je državno tožilstvo obtoževalo, da je kot predsednik uprave farmacevtske družbe Lek nezakonito financiral SLS in njeno visoko funkcionarko Metko Karner Lukač na parlamentarnih volitvah leta 1992.

"Zbirka poročnih prstanov Tita Turnška je tudi sicer impresivna, kajti za enega prekaša znanega ljubljanskega plejboja, neuničljivega zlatarja Tomislava Lobodo, ki je od Turnška za celo leto starejši in se precej bolj ekstravagantno oblači, vendar ima za seboj le pet neuspelih porok, poleg tega pa ni član Zveze borcev."

Vrhunec Turnškove politične kariere na strankarski listi se je zgodil 27. februarja 1997, ko je kot dotlej javnosti relativno neznani direktor delniške družbe Iskra Elektrozveze v vladi Janeza Drnovška postal minister za obrambo. Vendar njegov mandat ni trajal prav dolgo: januarja 1998 je vohunski kombi vojaške obveščevalne službe, poln elektronske opreme, "pomotoma" zapeljal na hrvaško stran meje v Zavrču. Po neuradni razlagi naj bi šlo za načrtovano operacijo, saj naj bi Slovenija svoji južni sosedi "predala" vohunski kombi, ki pa v resnici sploh ni bil slovenski, temveč last izdelovalca. Slovenija bi naj ga po dogovoru tako ali tako izročila Hrvaški, ko bi sama dobila novega. Čeprav minister Turnšek menda res ni imel pojma, kaj se dogaja, se mu je lastna stranka, ki je vsaj na zunaj zagovarjala transparentnost, odgovornost in moralno neoporečnost v politiki, zaradi afere Zavrč odrekla in ga javno pozvala k odstopu. Turnšek si je sicer vzel nekaj časa za razmislek, a je po treh tednih popustil in 13. marca 1998 odstopil. Nasledil ga je Alojz Krapež, prav tako iz kvote SLS, ki ga je po osmih mesecih odnesla afera s službenim stanovanjem, sodu pa je dno izbil njegov razvedrilni šov v televizijski oddaji, kjer je skakal po milnici in pel pesem Vilija Resnika Briga me.

ZAKONSKI INCIDENT V PEKINGU

Turnšku se je stranka, iz katere so se ga nekateri želeli čim prej znebiti, oddolžila tako, da ga je poslala za veleposlanika na Kitajsko, kjer je decembra 1998 predal akreditive predsedniku Jiangu Zeminu. Kdor je pričakoval štiri leta mirnega in neproblematičnega diplomatskega dela, se je krepko uštel. Že čez eno leto je namreč izbruhnil škandal, ko je nekdo vlomil v slovensko veleposlaništvo v Pekingu. Interna preiskava zunanjega ministrstva sicer ni dala konkretnega odgovora - govorili so o družinskih nesoglasjih - vendar je obveljala neuradna razlaga, da je v prostore ambasade vlomila Turnškova takratna žena Vida Blaganje, ljubosumna na svojega moža, ki naj bi ga sumila prešuštva. Naši viri pravijo, da naj bi razbila pol pisarne, vendar so to lahko tudi pretirane ocene. No, vse skupaj je v Pekingu precej odmevalo in vzbujajo komaj prikrito hahljanje na račun živahnega veleposlanika, ki se je po posvetu z nadrejenimi v Ljubljani raje odločil za predčasno razrešitev in se konec februarja 2000 v domovino. Zaradi razočaranja nad takratno politiko SLS se je po lastnih besedah odločil za izstop iz te stranke in vnovično vrnitev k partiji, katere član je nekoč že bil, torej k Socialnim demokratom. Poleg tega se je tudi ločil od pete, bojda preveč ljubosumne žene, zaradi katere je nastal škandal v Pekingu.

ZA EN PRSTAN PREMAGAL LOBODO

Naslednjo ženo, šesto po vrsti, je spoznal kar prek interneta, šifra je bila Kira. Očitno sta se v Splitu rojena Marija Turnšek Mikačić in poskočni Tit Turnšek dobro ujela, kajti doslej (še) ni bilo slišati o kakšnih diplomatskih incidentih. Poročila sta se decembra 2007, ko je bila nevesta stara 70 let, ženin pa 69. Ker se gospa Turnšek Mikačić ukvarja tudi z nevrolingvističnim programiranjem in vodi delavnice o energiji ljubezni v partnerskem odnosu, nekateri verjamejo, da bo ta zakon vendarle dokončen in da se Titu ne bodo več dogajali podobni incidenti kot tisti v Pekingu.
Zbirka poročnih prstanov Tita Turnška je tudi sicer impresivna, kajti za enega prekaša znanega ljubljanskega "plejboja", neuničljivega zlatarja Tomislava Lobodo, ki je od Turnška za celo leto starejši in se precej bolj ekstravagantno oblači, vendar ima za seboj le pet neuspelih porok, poleg tega pa ni član Zveze borcev.
Če drži, da je Turnšek v šesti ženi našel dušo dvojčico, potem je njegova poslednja bitka dobljena. Tiste na Zvezi borcev namreč ne more dobiti nihče več. Ne samo zato, ker so sile narave neusmiljene in borčevske vrste brez politične in ideološke selekcije redči matilda, temveč tudi zato, ker je človeški pohlep neustavljiv, premoženje Zveze borcev pa preveliko, da bi ga izpustili iz rok. Turnšek bi olastninjenje svoje vojske brez orožja lahko preprečil samo tako, da bi začel podpirati idejo o združitvi vseh veteranskih organizacij pod eno streho.
Tega pa mu, verjemite, kratka roka iz belolasega ozadja ne bo nikoli dovolila ...
Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Risto Silvan
4
Aug 06, 2018
Turnškova sreča je kvečjemu ta, da je relativno mlad ............ star natanko 3 leta ob koncu WW2, pa že narodni heroj. Boško Buha je prava ovca napram turnšku.
#39
goliotok
9
May 19, 2015
Dan za dnem, sproti in sproti se dokazuje isti aksiom: Kučanov kader!
#38
Joza Broz
2
May 16, 2015
Brez omembe druzinskega zaledja ni tole profiliranje vredno prav nic. TT ni po zupi priplaval, prav tako kot njegovi brat TT in sestra TT ne. So pa res TTji rojeni funkcionasi (bolje funkcio-NASI).
#37
KAPIBARA
2
May 16, 2015
Kao komi borecm, ja samounavno, da na račun časovenga papirnatega 5 letnaga skrivanja v goši, pripdajo doživljenkse bonitete- po možnosti še dedovana, za njihovev potomce , ki v vsakem primeru tega NE cenijo, in so na črtici..:-(
#36
Tit Turnšek Vodja strelskega voda Teharje
2
May 16, 2015
tov. Stanovnik strelai po nepriatelu, potle se bomo itak spravli, čim več pobit, bo več sprav pa bomo večkrat pomezili kaj
#35
wosamaneger
6
May 16, 2015
Ali ne vidite, da mu Matilda trka na vrata. Alkoholik v zadnjem stadiju, zato ni cudno, da taksne pometa, saj se mu vendarle ze bele misi prikazujejo.
#34
KAPIBARA
2
May 16, 2015
@staljin- a zakaj ??...

zato ker ne ve, da je to krvavi denar od nekega zahrbtnega gošarja.. govorim iz prve roke..

če bi bilo toliko borcev, kot je penzij, vojne v SLO nebi bilo..
#33
staljin
6
May 16, 2015
res je temu tako...

borčevske penzije so domena herojev partizanov...

samo zanje...

ako se posledićno prenaša naprej je to svinjarija...

toda ni svinjaija krimanalno dejanje je rekla majka cerarja...

vska privilegij naprej gnar od komunisdtob morilcev je pa gnila higiena slovenije..

borćevske penzke in vse ukiniti z smrtjo nosilca - partizana...

in ppenzijonsklad bo odrešen 500Meu..

bnada komunistična..

zakja mora vnukinja morilca heroja dobiti 12000eu b..

banda partijak...
#32
runkl
0
May 16, 2015
@Rafaelos, ziher je tvoj soset fpiso več cifer is Evrotof, zaj si pa jezn na njega...
#31
Rafaelus
3
May 16, 2015
.

Imam soseda starega 65 let, ki po celi vasi agitira za združenje partizanov, na bajti pa bivša jugo zastava, se čudim policiji da ga ne aretirajo.
#30
KAPIBARA
1
May 16, 2015
Moda- trend med upokojenci: Medsebojne poroke in poslednično vdovske penzije.. Akterji so pa poslovno znani: " snažila+ doktor..= vdovska penzija..sicer pa res, zakaj pa ne !!!
#29
KAPIBARA
2
May 16, 2015
Kaj ???? a povrhu vsega je pa še doktor..?? Česa... kako priklicati dvigalo v stolpnici.. NI Čudno, da so na račun tako, ta imenovanja zgubila veljavo..!!
#28
runkl
0
May 16, 2015
dans me tud luna nos in bodo problem
#27
KAPIBARA
1
May 16, 2015
Ma ta ima kariero na LPP- "avtobus dolazi avtobus odlazi",,, usput pa še malo protakularne objekte rzgamat.. to je sposoben samo še Turešek, s svojimi babami.. :-(: ;mi pa plačujemo te pizdunska borce-- ::(
#26
runkl
1
May 16, 2015
@RAMZES, to si prečitaj. Polek boš našo tut tvojega Bojana Požara...

http://dk.fdv.uni-lj.si/tip/tip20024Balazic.PDF

#25
RAMZES
2
May 16, 2015
TO JE ŠE DODATEN DOKAZ, KAKO SO BILE NOVE DEMOSOVE STRANKE LETA 1991 "PRESTRELJENE" S STARIMI PARTIJSKIMI TRDOROKCI IN UDBOVCI. VSESKOZI SO IGRALI DVOJNO VLOGO, SEDAJ PA SE PONOVNO KAŽE NJIHOV PRAVI OBRAZ. TO JE NAŠA DEMOKRACIJA!!!
#24
kaljetko1
3
May 16, 2015
˝Borec˝za prestan strah...haha..rojen 1938.. Do konca vojne 1945 je bil..RANJEN V KAPO IN RUZAK..!!!!:):)

Slava ˝padlim borcem˝rojeni med vojno, ki imajo še danes privilegije ....ti, ti, ..tit butelj..!!
#23
njegov doktorat nosi naslov
0
May 16, 2015
"povojni poboji niso bili poboji"
#22
torpedo
4
May 16, 2015
Me zanima kakšne morajo biti vse te ženske,ki so imele opravka s tem gravžljem pijanim udbovskim.
#21
stalinist
3
May 16, 2015
doktorska disertacija:

Razvoj generičnega dinamičnega modela konflikta v interakciji z organizacijskim okoljem

pa ta tip je doktoriral iz anarhistično terorističnih znanosti

pravi komunist torej...
#20
Pokaži več komentarjev
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2015-05-16 06:58:00 (May 16, 2015)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Zakaj je Miro Cerar proti Andražu Teršku? Ker Cerar ne mara iskrenih ljudi, ki so jim bližje človekove pravice kot lobiji!
Primer Andraža Terška. Levi kandidat za ustavnega sodnika, ki ga podpirajo mladopravniki desne sredine. Mu lahko uspe?!
Trendi naše politike: prihajajo tipi, ki kandidirajo zato, ker vidijo super priložnost za razširitev svojih mafijskih poslov!
Dva, ki prihajata: Igor Masten za guvernerja, Dušan Zorko pa na 2. tir
Lahko delo za kriminaliste! Prikrivane odločbe pri Koprivnikarjevih razkrivajo: BTC dobil frekvence brez projektov.
Nismo vsi Karba! Saj nismo vsi provladni novinarji in nismo vsi na listi SD.
Tri težave za Arsenoviča, ki mu je vzornik Janković: je na listi SMC, je močno zadolžen in posluje z mestno občino!
Kakšne so možnosti Bojana Požarja po ovadbi vrhovnega sodnika in državne sekretarke, ker je poročal o nasilju njunega sina?!
Afera Koprivnikar-BTC se seli od Cerarja do Šarca! Na Akosu pa: 1.500 evrov potnih stroškov na dan - direktorica pač potuje!
Dali so mu Golobičevo sestrično, močno in posesivno žensko. Nje se je edini znebil Počivalšek, Mramor pa je samo ni hotel.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(82)
desus
(43)
LDS
(33)
sds
(32)
večer
(25)
levica
(21)
Vlada
(20)
Zares
(20)
pop tv
(17)
sdh
(17)
2 tir
(12)
delo
(10)
nlb
(9)
DZS
(9)
AKOS
(8)
btc
(7)
DUTB
(6)
sova
(6)
kpk
(5)
SNS
(5)
Hit
(4)
Lek
(4)
Tam
(3)
dars
(3)
Tv3
(3)
krka
(3)
udba
(3)
Erar
(2)
hse
(2)
AMZS
(2)
nba
(2)
nsi
(2)
NATO
(2)
2tir
(2)
OVS
(2)
LMŠ
(2)
SIJ
(2)
IDS
(2)
arso
(2)
furs
(2)
trs
(2)
ACH
(2)
soz
(1)
a1
(1)
HSBC
(1)
Irak
(1)
DRI
(1)
laž
(1)
ww3
(1)
FIS
(1)
Jož
(1)
VTB
(1)
JLA
(1)
OKS
(1)
FIBA
(1)
Spar
(1)
sviz
(1)
grki
(1)
Ikea
(1)
Iran
(1)
FDV
(1)
ZaAB
(1)
ATVP
(1)
IMI
(1)
vomo
(1)
SID
(1)
Eles
(1)
ZZB
(1)
Sava
(1)
Nyon
(1)
eu
(1)
24ur
(1)
JJ
(1)
SCT
(1)
Hvar
(1)
sls
(1)
ddv
(1)
zdus
(1)
NKBM
(1)
nuk
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2018
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

razmišljate o menjavi vaše strehe, pa ne veste, katero pločevinasto kritino izbrati? pokličite podjetje ahi roofing, kjer vam bodo z veseljem svetovali, povedali pa vam bodo tudi kakšen je za pločevinaste kritine cenik.  

Kategorija: Gradbeni material

Cena: Pokličite za ceno

potrebujete kombi prevoz do bližnjega letališča, ker se odpravljate na daljše potovanje in ne želite pustiti avta na letališču? potem kontaktirajte podjetje ab rent, ki ima v ponudbi številne kombije ter tudi druga vozila, ki jih lahko najamete.  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

iščete zadetke za previjalne torbe po internetu? preverite ponudbo v spletni trgovini hajdi.si, kjer boste zagotovo našli tako torbo, ki vam bo všeč in bo hkrati ustrezala vsem vašim zahtevam.  

Kategorija: Nahrbtniki, torbe in kenguruji

Cena: Pokličite za ceno

5773.) mladi kitarist 1 - začetnica za kitaro - tomaž šegula

Kategorija: Humanistika

Cena: 13.99 €

dobrodošli na spletnem mestu allbitcoingambling.com, ki je vir informacij o zaupanja vrednih spletnih mestih za igre na srečo z bitko. vam je všeč spletno igranje na srečo in želite igrati svojo najljubšo igralnico (blackjack, ruleto, igre, video poker, igralne avtomate) na zanesljivi spletni strani iger na srečo, samo ponujate velike prednosti za prijavo, vendar boste prav tako zagotovili, da boste prejeli svoje dobitke? iščete iskren in zanesljiv bitkoin casino? allbitcoingambling.com je najbolj zanesljiv vir za bitcoin igre na srečo in bitcoin online casinos na svetu.online iger na srečo lahko dajte bogastvo v žep vsak dan in vam pomagajo pristati na življenjski slog, ki ga želite roke navzdol, vendar resnica pri vzpostavitvi tipičnega računa na spletu lahko res zaslužiti zapletene.to je razlog, zakaj bitcoin igre na srečo, ki krepijo igralce z novim načinom igranja na spletu z bitcoin . vsakdo lahko nastavi ali uporabi svoj račun za spletne igre na srečo v bitki in začne igrati brez težav. allbitcoingambling.com spremlja in potrjuje zanesljivost in pravičnost vsake bitkeinske spletne strani na srečo, vključno s pravimi pregledi igralcev in ocenami.

Kategorija: Ostala športna oprema

Cena: Pokličite za ceno

če ste v iskanju, kjer na spletu igrajte online roulette za pravi denar iz udobja svojega doma, potem ste prišli na pravo mesto. na ruletonline.net portalu boste našli takšne informacije, ocene najboljših online casino za igranje roulette in ekskluzivnih bonusnih ponudb. zdaj lahko doživite casino atmosfero iz doma.zabavajte se na strojih, saj od sedaj lahko igrate proti ljudem v najboljših online casinojih live-livie casino na internetu in lahko poskusite v živo blek jak, live roulette kot tudi živo baccarat. želite doživeti pravi casino atmosfero brez da bi morali oblačiti obleko in dajati napitke? onda je to pravo mesto za vas! najboljša stvar pri igranju v živo blek džek ali užitek roulette v živo kazinu, ne samo, da lahko osvojite milijonske poteze v evrih, ampak lahko uživate v pravi užitek v casino, z udobjem vašega doma, v online casino live tables v vaši dnevni sobi , skupa sa šarmantnim dilericama s kojim možete komunicirati !. rulet je zelo priljubljena igra. vendar pa je treba malo bolje obveščati, preden začnete igrati. glede na svojo veliko popularnost, lahko rulete igrate v vsakem casinu, lahko pa tudi preizkusite svojo srečo tudi preko spletne rulete. mnogo online casino nude zelo dobre bonuse, ponudbe in igre, zato je zelo pomembno, da ugotovite, kje je ruleta 

Kategorija: Športi z žogo

Cena: 111 €

na portalu internet-kladionice.com lahko najdete promocijske ponudbe in bonusne kode za različne online kladionice, online casino in online poker sobe. naš tim redno spremlja in posodablja informacije o bonusnih ponudbah za vsako spletno kladionico.v zdaj eni od najboljših bonusov ima bet365 stavnice in bet-at-home stavnice. na portalu lahko preberete korake, ki jih je treba narediti, da bi pridobili določen bonus ali dosegli pravo na neka promocijska ponudba. online kladionice hitro spreminjajo bonuse in uvajajo nove promocije, tako da ne moremo 100% podati za točnost, trenutni veljavnost in opisane promocije na tem portalu. priporočamo, da razen na naši strani, preberete več o promocijah in bonusih neposredno na uradni strani vsake spletne založbe, za katero ste zainteresirani.

Kategorija: Ostala športna oprema

Cena: 111 €

nočne omarice so prisotne že pri skoraj vsaki postelji. podjetje pani ima v svoji ponudbi najrazličnejše modele nočnih omaric. njihova prednost so kvalitetna izdelava in edinstven dizajn.

Kategorija: Spanje

Cena: Pokličite za ceno

pozdravljeni jaz sem gospa teodora andreea podjetnica naftnega izvora, ki ponuja posojila v razponu [5000 € -1.000.000 €] posameznikom in podjetja v finančnih težavah z obrestno mero 2%. brez jamstva ali hipoteke. v nasprotju z nekaterimi podjetji sem specializirana le za poslovne kredite, osebna posojila, refinanciranje dejavnost, posojilo za nepremičnine, kar pomeni, da svojim strankam dam spoštovanje, vljudnost in službo, ki jo zaslužijo. kot posojilodajalec odobren in odobren, s skoraj desetletnimi izkušnjami. po intervjuju z enim od mojih finančnih svetovalcev smo se odločili za posojila, da bi pomagali posameznikom, ki moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 750000 €

ti si poseben imate slabih spominov na preteklo leto in se sprašujete, kako začeti te brez finančne skrbi, saj so vse banke vedno zadrževale, medtem ko želite začeti letos brez finančnih težav, zato se obrnite na mene in manj 48 ur z razumno stopnjo 3% na leto vam lahko dovolim, da začnete v letošnjem letu, ki obljublja, da je lepa poklic: etudiant za nadaljevanje študija potrebujete finančna sredstva - želiš potovati v tujino - želite poravnati (deponiranje doma, premik, najem) - kupujete računalniško opremo (računalnik, tiskalnik) ali celo avto moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 250000 €

evropa credit financement je skupina francoskih investitorjev z velikim kapitalom, zato smo vam pripravljeni dati posojilo med 5000 in 450.000. vendar ima 2% obresti. največ 25 let. v 72 urah po prejemu vaše zahteve smo pripravljeni zadovoljiti naše stranke. imate prosto izbiro, da določite mesečna plačila z mojo institucijo. za lokalne in mednarodne kredite opravljam ljudi po vsem svetu. za vse zainteresirane osebe (ne-resni ljudje se vzdržijo). pripravljen sem zadovoljiti svoje stranke v 72 urah po prejemu vašega formuliranega zahtevka. prosimo, da nam posredujete spodnje informacije: moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 1000000 €

pozdravljeni jaz sem gospa teodora andreea podjetnica naftnega izvora, ki ponuja posojila v razponu [5000 € -1.000.000 €] posameznikom in podjetja v finančnih težavah z obrestno mero 2%. brez jamstva ali hipoteke. v nasprotju z nekaterimi podjetji sem specializirana le za poslovne kredite, osebna posojila, refinanciranje dejavnost, posojilo za nepremičnine, kar pomeni, da svojim strankam dam spoštovanje, vljudnost in službo, ki jo zaslužijo. kot posojilodajalec odobren in odobren, s skoraj desetletnimi izkušnjami. po intervjuju z enim od mojih finančnih svetovalcev smo se odločili za posojila, da bi pomagali posameznikom, ki moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 500000 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj