Odstop zaslužkarske ministrice. Hitra odločitev Cerarja, toda hudo dvolična

Objavil/a Bojan Požar, dne 2015-03-07 ob 07:07:27
Predsednik vlade Miro Cerar se je tokrat nenavadno hitro odločil. Kaj hitro, zanj celo bliskovito. Sprejel je odstop ministrice za izobraževanje Stanke Setnikar Cankar, ki mu je svoj odstop ponudila zaradi velikih zaslužkov z naslova avtorskih honorarjev ali podjemnih pogodb (636 tisoč evrov!) v zadnjih desetih letih, ki jih je dobivala iz javnega sektorja ob svoji redni plači. Nakazovala si jih je tudi sama, kot tedanja dekanja Fakultete za javno upravo.
Toda hitra ali celo bliskovita Cerarjeva odločitev je hkrati tudi izjemno dvolična, pa še sprenevedava in politično izračunana ter spinana. Zato nima prav nobene zveze s samooklicano načelnostjo ali etičnostjo predsednika vlade.

1. DVOLIČNOST

Miro Cerar je odstop ministrice sprejel - kot pravi - zato, ker bi lahko v preteklosti izplačani honorarji negativno vplivali na bodoče delo (vlade), čeprav ministrica sama meni, da so bili legalno izplačani, Cerar pa podrobnosti kakor še ne pozna. Ni pa - pred nekaj dnevi - zahteval odstopa ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, ki je - prav tako v preteklosti - kršil ustavo.
Da bo Klemenčičeva preteklost negativno vplivala na njegovo delo in Cerarjevo vlado, verjetno ni dvoma.

2. SPRENEVEDANJE

Miro Cerar je v podobnem obdobju kot Stanka Setnikar Cankar ob svoji redni plači tudi sam izjemno veliko pokasiral, okoli 356 tisoč evrov, prav tako iz javnega sektorja.
Še več, če je denar za avtorske honorarje in podjemne pogodbe za Stanko Setnikar Cankar pretežno prihajal iz plačanih šolnin izrednih študentov (torej iz "zasebnih žepov"), je politik Cerar pretežno in tudi preverjeno služil z denarjem davkoplačevalcev.
Poleg tega je Cerar za kanaliziranje svojih dodatnih zaslužkov odprl popoldanski s. p. ter se tako fino izognil visokim davkom in drugim prispevkom, ki jih je država kasirala ob avtorskih honorarjih Stanke Setnikar Cankar. Khm, zato je predsednik vlade Cerar na štiri oči morda celo vprašal pravkar odstopljeno šolsko ministrico, zakaj si, draga visokošolska kolegica, plačevala tako visoke davke, saj bi lahko, podobno kot jaz in številni drugi najini cenjeni profesorski kolegi, odprla s. p. ali d. o. o., in se visokim davkom izognila.
Pa še na seznamu novega Supervizorja se ne bi znašla ...
In še: če se Branimir Štrukelj, glasni glavni tajnik SVIZ, ob zaslužkih Stanke Setnikar Cankar pred televizijskim kamerami populistično sprašuje, kako je sploh mogoče, da nekdo ob svoji redni službi zasluži še nekaj sto tisočakov za delo v prostem času, se lahko on in vsi drugi enako vprašamo tudi za Mira Cerarja.
Saj spet ni takšne velike razlike med med cca. 356 tisoč in 636 tisoč evri. Ali kdaj in pri katerem znesku je meja za ministrski odstop ...?

3. POLITIČNI IZRAČUNI IN SPINI

Miro Cerar in njegovi svetovalci so odstop Stanke Setnikar Cankar hitro politično preračunali in zaspinali. Prej ko bo ministrica šla, prej bodo pozabljeni visoki zaslužki visokošolskega establišmenta, predvsem pa tudi podobno visoki postranski zaslužki Mira Cerarja. Ki je - seveda - član in trenutno tudi politično najvišje pozicionirani tega visokošolskega establišmenta, Čeprav je res, da mediji Cerarja zaradi tega nikoli niso zbombardirali, kaj šele da bi ga tako sesuli, kot so ministrico za izobraževanje.
Spomnimo. O visokih postranskih zaslužkih Mira Cerarja so pred parlamentarnimi volitvami poročali predvsem mediji desne provinence, mainstream mediji so te očitke zamolčali ali vsaj zminimalizirali. Ali pa na veliko objavljali Cerarjeva pojasnila in njegove demantije.
Danes popoldne se bo v Sežani odvil zadnji kongres Stranke Mira Cerarja in prvi kongres iste stranke pod imenom Stranka modernega centra.
Dan pred kongresom pa se je Cerar moral "izkazati" kot predsednik vlade in "svetovni etik" (povzeto po Bernardu Nežmahu, kolumnistu Mladine), ki sprejme odstop moralno sporne in neetične ministrice. Še zlasti po tem, ko je ta teden zaščitil Gorana Klemenčiča, ministru za finance Dušanu Mramorju pa so na zadnji, 10-urni seji vlade, ko je doživel zavrnitev kadrovske liste za nove člane nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga, padle delnice.
Pokazalo se namreč, da Mramor pač ni in tudi ne bo "slovenski Wolfgang Schäuble", kar si menda sicer želi, da bi bil ...
Za pozornejše poznavalce politične scene pa je pomembno tudi naslednje:
Stanka Setnikar Cankar ni članica Cerajeve SMC, čeprav je ministrica iz kvote SMC. Je pa zato menda formalno še vedno članica Socialnih demokratov, in Cerarjevi lahko mirno govorijo, saj gre pravzaprav za SD-jevko ...
Novo šolsko ministrico ali ministra pa bosta Miru Cerarju tako ali tako izbirala Branimir Štrukelj in lider Združene levice Luka Mesec ...
Za komentiranje morate biti prijavljeni.
nagelj
0
Mar 07, 2015
Sprašujem se:"Kaj neki se mora še zgoditi, da bo slovenskemu narodu dignilo plafon?"- (seveda samoiniciativno, ne po vzoru paradržavno organiziranih vstajnikov letečih na krilih main stream podpihovalskih medijevmedijev)
#38
noe
0
Mar 07, 2015
Če imamo supervizor v SLO, ga uvedimo še za račune v tujini. Jaz bi ga poimenoval devizor.
#37
vsi univ. prof. imajo
0
Mar 07, 2015
bančne račune v tujini na katere prejemajo naš, davkoplačevalski denar, davčna inšpekcija jim po navodilu Mramorja gleda skozi prste, tudi KPK bi morala objaviti prilive javnih uslužbencev v tujini, samo univ. prof. imajo v tujini za 4,6 mlrd € depozitov,
#36
hahaha .....
0
Mar 07, 2015
KLOBO / danes, 17:21

SMC = Smetišče Mevžastih Cucelnov !!!

#35
noetov sirček
0
Mar 07, 2015
@miška, tu se gre za javne kradljive grdobe, ne forumaške.
#34
miška
0
Mar 07, 2015
cox kak boš pa ti pri 63. Upam, da te vidimo na sliki na tem portalu in brali kako te bodo mule obrekovale kako si grd.
#33
torpedo
0
Mar 07, 2015
Razlike med to krulo in cmerotam skoraj ni razen v znesku nakradenega denarja davoplačevalcev.Ta baba ga je prešišala za 300 jurjev.
#32
savica
0
Mar 07, 2015
*dopolnjujem;nekaterim,sicer redkim,pa notranjo grdoto uspe....itd....
#31
cox
0
Mar 07, 2015
Kot je enkrat zapisala savica, se mi zdi ; lepa ženska si lahko privošči marsikaj, tista, ki to ni, je zvesta. Cankarjeva, ki s svojo kleptomanijo blati tudi soimenjaka, velikega literata, v sorodstvu z njim pač ne more biti, je zvesta bogatenju na račun otrok. V šolah ukinjajo malico in prevoze otrok. To so morilci. Tale, o kateri pišemo, ima obraz morilca. Zakompleksana, zagovednega videza, zahrbtna in umazana. Tako jo vidim. Ni pa baby face likvidator. To je cmerar.
#30
krulčan
0
Mar 07, 2015
Folk je neskončno potrpežljiv. Niso še vsi pogruntali, da smo v EU, vsaj uradno nimamo več udbe, država je mnogo manjša kot je bila prej, za policijo in vojsko folk še ni pogruntal na čigavi strani bi bili. Ko bo enkrat igračkanje mafijske udbomafije prešlo kritično mejo, bo folk planil po njih in jih bo dobesedno raztrgal.

Zaenkrat folk še živi od parol, ki jih zločinska mafija servira preko medijev. Še verjamejo parolam. Večno pa to ne bo trajalo.

CMERAR!
#29
savica
0
Mar 07, 2015
@Jah,cox ima čisto prav.

Samo tega ni napisal,da bolj je baba grda,bolj je žleht in toliko bolj svoj manjko na izgledu kompenzira z drugimi "pomagali"..največkrat z denarjem.

*

Kdor je znotraj lep,je lep tudi na zunaj...nekaterim,sicer redkim,pa to uspe prikriti z urejenostjo in "lepo ,ter drago fasado"
#28
Dr.Muller
0
Mar 07, 2015
"Še več, če je denar za avtorske honorarje in podjemne pogodbe za Stanko Setnikar Cankar pretežno prihajal iz plačanih šolnin izrednih študentov (torej iz "zasebnih žepov")" ...... te olajševalne okoliščine pa res ne razumem. Ce ti prisesniki ne bi toliko pristransko pokasirali, bi mi davkoplačevalci lahko dali kaksen milijoncek manj ali pa študentje, kar je na koncu isto. A še pomnite kako se je univerzitetna srenja uprla, ko smo jim zmanjsali proracun in si je s pomocjo Previranta dobila dodatnih 20mil? Zdaj vemo zakaj
#27
@cox,
0
Mar 07, 2015
stilist za čevlje, očala obleko, frizuro......nujno rabim takega stilista, javi naslov!!!
#26
Sposobni
0
Mar 07, 2015
Ljudje smo seveda sami sposobni voditi takorekoč karkoli. Ne moremo pa voditi voza, katerega udbovska zločinska lokomotiva titove murgelske jugoslavije s polno paro vleče na Zahodni Balkan, kakor Kominterna danes pravi udbovskovelikosrbski Jugoslaviji (http://i.imgur.com/6tUEwsr.png). Murgelsko lokomotivo odcepiti, murgelske strojevodje zapreti, pa bo. Do tega pa ni enostavno priti, saj murgeljaši vozaju tudi in predvsem organe pregona (http://i.imgur.com/TYKMdFg.jpg), s katerimi tepihuju neprijatelje države titove jugoslavije, poleg tega pa se ljudje dnevno soočamo s raznimi xyq smetilci po spletu, ki z neumnostmi, posploševanji, podtikanji, vsegliharstvi itd. odločno pomagajo murgelskemu balkan expresu.
#25
savica
0
Mar 07, 2015
@Sicer načeloma ne odgovarjam na slaboumne komentarje,pa naj bo še tokrat;moj mož je glava družine,jaz sem vse ostalo...
#24
hitri jebač
0
Mar 07, 2015
super komentatorka savica ima že skoraj polovico komentarjev, ubogi njen mož če ga še sploh ima, da ob njej pride do besede
#23
retzltat
0
Mar 07, 2015
@COX

imaš eno grdo navado, da se vedno spravljaš na zunanjo podobo pol. osebkov, predvsem so to ženske. Lepa res ni, žalitve na račun zunanjosti so pa primitivne. Marsikatera cekretpucarka je lahko lepša tudi od tvoje ali pa moje. hehe
#22
yqry
0
Mar 07, 2015
državo v stečaj in pripojitev k Avstriji, ker nismo sposobni sami vodit države, banda lopovska na eni drugi strani...
#21
Zet
0
Mar 07, 2015
Res je, da se kućanov zet populistično sprašuje, toda ta tako imenovani populizem moramo utemeljiti, moramo povedati, zakaj je tisto fejk spraševanje kućanovega zeta populizem. Mimogrede, tovariš milan kućan je tudi predsednik Foruma 21, to je centralnega črpališča naropanih sredstev v Sloveniji, kjer so združena vsa naropana in sprihvatizirana nekoč naša podjetja, pa je seveda tudi predsednik predsedstva centralnega komiteja komunistične partije jugoslavije v Sloveniji, katerega član je tudi tovariš štrukalj.

Torej, vprašajmo se skupaj s štrukaljom, kako je mogoče, da on to vse zmore, kako tovariš kućanov zet štrukajl zmore vsa kobajagi dela, za katera vleče iz državnega proračuna naropane €:

- predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja

- glavni tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja

- član nadzornega sveta KAD

- član nadzornega sveta revije Mladina (safti, Forum 21)

- državni svetnik v Državnem svetu RS

+ član Interesne skupine delojemalcev,

+ podpredsednik Komisije za kulturo, znanost, šolstvo in šport,

+ član Komisije za mednarodne odnose in evropske zadeve,

- predsednika Odbora zaprtega vzajemnega pokojninskega sklada javnih uslužbencev

- član izvršilnega odbora Education International

- član Združene Levice, ki se bori za solidarno Evropo, takšno, kot lahko vidite, ko kućanov zet sebi solidarno dodeli 10 plač za sviranje kurtzu na mesec, nato pa na kućan tv in ostalih murgelskih medijih onanira o svoji tovarišici, katero je centrala ck-ja tako ali tako že odstopila z omenjenega položaja in bo jugoslovanska tovarišica stanislava od sedaj naprej pač črpala Sloveniji izropana sredstva iz enega seska manj.

Po njihovih delih jih boste spoznali.
#20
savica
0
Mar 07, 2015
Vse je bilo zakonito!?!

*

Očitno noben zakon ne pomaga.

Treba bi bilo zamenjat čipe!
#19
Pokaži več komentarjev
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2015-03-07 07:07:27 (Mar 07, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Bratuškova naj bi se odločila: ne Petričeva varovanka ne Golobičeva sestrična, novi Topolko bo Monika Pintar Mesarič?!
Če bo Alenka Bratušek namesto Topolka postavila Petričevo varovanko ali Golobičevo sestrično, je to prvovrstni škandal!
Je res dovolj, da je zadovoljen kralj aneksov Stojan Petrič, ker je njegov Kolektor dosegel, kar je hotel?
Ni preboja, ni zmage, ni ambicij! Ampak, saj veste, da po mnenju Marjana Šarca ne vemo niti, kaj bo jutri?!
Razburjeni, jezni, poparjeni. Je Lenarčič zgolj dobra finta Marjana Šarca, da se gre na predčasne volitve?!
Mi pravijo iz koalicije: nič ne vemo, očitno le Črncec in Šarec vesta ime. Slednji pa naj bi se odločal za Lenarčiča.
Kdo je ukazal ta pošastni medijski molk okoli pretepene in skoraj umorjene mariborske sodnice? In zakaj?
Bizarni predlog ministra Počivalška: bankirja v predkazenskem postopku bi dal za šefa Mladinske knjige?! Samo v Sloveniji.
Ni vseeno, kdo kaj reče!
Velika poletna zakulisna bitka za Telekom: najprej Vizjak in Rozman, potem pa Seljak, Potokar, Berger, Lončarjeva?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(228)
desus
(75)
Vlada
(67)
sds
(65)
LDS
(63)
pop tv
(43)
večer
(42)
sdh
(42)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(27)
DUTB
(27)
furs
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
OVS
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
Odmevi
(12)
2 tir
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
AKOS
(11)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
dars
(9)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)