Tina Maze obvlada strateške usmeritve Slovenije. Politični vrh AlpAdrije pa ne.

Objavil/a Bojan Požar, dne 2015-02-13 ob 06:37:00
Ob ogromni publiciteti, ki sta jo Sloveniji te dni prismučali superzvezda Tina Maze in četica Žan Košir, Jakov Fak, Peter Prevc in brkati Filip Flisar, se je treba spomniti časov izpred 21 let. Leta 1994 je Jure Apih, tedanji urednik revije Marketing magazin in kasnejši direktor časopisne hiše Delo, dal pobudo, da Slovenijo preimenujemo v AlpAdrijo.
Takrat so to pisali še Alpadrija. Ni bilo ne interneta ne Twitterja, še kabelskih televizij ne, Tina Maze pa je hodila v četrti A-razred osnovne šole v Črni na Koroškem. To so bili časi prvih mobilnih telefonov NMT, ki smo jih nosili naokoli kot kovčke, in časi, ko so vznikali argumenti za preimenovanje Slovenije v AlpAdrijo.
Češ da nas v svetu nihče ne pozna in prepozna, če že, pa nas povezuje s Slovaško ali Jugoslavijo. Asociacije na evropske Alpe in Adrijansko morje, iz katerih je sestavljena skovanka AlpAdrija, pa so vedno pozitivne ter tako različne od uveljavljenih, da je bila argumentacija zamenjave imena sprejemljiva in rentabilna. Ta ekscesni predlog Jureta Apiha je bil pravzaprav vrhunska provokacija in vrhunska umetnost, kar je samo še potrdilo to, kar je v osemdesetih utemeljil ameriški filozof in umetnik Andy Warhol - da je "dober posel umetnost" in da je orodje umetnosti provokacija.

DARKO HORVAT V ŠVICI, PREOSTALI V PREISKAVAH ALI NA DOBU

To so bili časi vizije nacije. Naroda. Slovenije in Slovencev. Doktor ekonomije z mariborske Visoke ekonomsko komercialne šole (VEKŠ) Janez Drnovšek si je izmislil in vpeljeval certifikatno privatizacijo, a ni dočakal njenega konca. Razen dijaka Druge gimnazije Maribor in lastnika 47 milijonov evrov vredne vile v švicarskem St. Moritzu Darka Horvata v tej privatizaciji ni bilo zmagovalcev. Poraženci pa so pristali ali v preiskavah ali v zaporu na Dobu. To, kar je pred dvajsetimi leti enkrat že privatiziral doktor ekonomije Drnovšek, se danes trudi še enkrat privatizirati doktor prava Miro Cerar.
Od takrat se je zgodilo marsikaj. Hvala bogu, da imamo "poveljstvo" vojske v Zvezi Nato, ne pa Ljubljani ali kakem Beogradu. V naših krajih nikoli ne veš, kdaj bodo politiki svojo vojsko poslali nad svoje ljudstvo ali nad kako sosednjo državo. Enako velja za valuto. Tisti, ki se spomnimo zilijon zilijonov letne inflacije in Narodne banke Jugoslavije, si ne želimo, da bi se domače valute polastil kak lokalni Aleksis Cipras ali Janis Varufakis, levičarski grški finančni minister, za katerega je nekdanja filmska zvezda Manca Košir brž hitela dajati izjave o njegovi moškosti. Baje je ravno prav verificirana za to, znano pa je, da je bila med svojo filmsko kariero večkrat gostja Josipa Broza Tita. Kariernega in salonskega komunista ter dosmrtnega predsednika SFRJ.

STRATEŠKE USMERITEV SLOVENIJE

Studio Marketing, vodilna in edina marketinška agencija v Jugoslaviji, ki je vodila tudi več volilnih kampanj Milana Kučana in ga uspešno percepcijsko prelevila iz predsednika Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije v predsednika predsedstva Slovenije, je leta 1990 zapisal strateške usmeritve Slovenije.
(1) Da ni bogate družbe brez bogatega posameznika.
(2) Vsak zdrav posameznik je odgovoren za razvoj in blaginjo.
(3) Podjetja so odgovorna predvsem za ustvarjanje dobička ob upoštevanju ekoloških in etičnih norm.
(4) Merilo uspešnosti je konkurenčnost na tujih trgih.
(5) Majhen narod je lahko uspešen predvsem s strategijo specializacije in razlikovanja.
(6) Brez znanja, inovativnosti in nenehnega spreminjanja ni napredka.
(7) Osnovni vzpodbujevalnik razvoja je konkurenca z izločanjem slabih in nagrajevanjem dobrih posameznikov in organizacij.
(8) Konkurenci morajo biti izpostavljena vsa področja, tudi kultura, umetnost, izobraževanje in znanost.
(9) Odpiranje v svet je pogoj za rast in napredek.
(10) Prednostna je globalna, planetarna zavest posameznika. Hvala Jerneju Repovžu (direktorju Studia Marketing), da je pred četrt stoletja to spisal, in Maji Rečnik iz mariborske agencije Spem, da je to arheološko znanje izkopala.

ENA SLOVENIJA MED JAPONSKO IN ZDA ...

Danes, pozimi 2015, se zdi, da strateške usmeritve Slovenije iz leta 1990 od Slovencev razumeta samo Tina Maze in Andrea Massi.
Preostala večina pa tega noče in ne želi razumeti.

... DRUGA MED VRHNIKO IN ČRNUČAMI

Tina je dokaz, da obstajata dve Sloveniji. Ena pobira smetano med Japonsko in Los Angelesom, druga pa si podaja limone med Vrhniko in Črnučami. Ni nam bilo treba preimenovati Slovenije v AlpAdrijo, samo Tina Maze je morala garati.
In naši prvakinji Tini tudi ni bilo treba brati Strateških usmeritev, kjer vse piše o konkurenčnosti na tujih trgih. Ona preprosto ve, da je za zmago treba delati in imeti vizijo. Ona jo ima, današnja Slovenija pač ne.
 
@NovakBozidar je podjetnik in pisatelj
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si
Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Dve - državi
0
Feb 13, 2015
Dve državi: https://freeslovenia.wordpress.com/2015/02/13/dve-drzavi/
#7
noe
0
Feb 13, 2015
@goliotok, se povsem strinjam. Ni kaj dodati. Desni se morajo vedno postaviti zase in odcepiti od levih skorumpiranih jasli, da pokažejo svetu - tudi slovenci zmoremo in znamo. Tina je živ dokaz za to. K sreči njo politika ne zanima in je odslovila smučarsko zvezo dovolj kmalu. Massi pa ji je pokazal pot. Bravo njej in njeni ekipi.
#6
goliotok
0
Feb 13, 2015
Kako bi jo šele kovali v zvezde naši mediji, če bi pripadala levakom. Tako pa morajo poročati, pač po sili razmer. Najraje in na prvi strani Dela pa zaslediš, da je "izpraznjena". Ni podatka, da je osvojila že tri medalje, da smo po njeni zaslugi na zemljevidu sveta, ne, "izpraznjenost" je na prvem mestu. Me zanima, če bi, recimo Kučanova Ana dobivala prve nagrade za krajinskost, ali Jankovićev Jurček za pametnost, pridnost, znanje,...kaj bi pisali Delo, Dnevnik? A, kaj? Zato, bravo Tina, promotorka Slovenije! Bravo in hvala za znoj, trud, pridnost!!
#5
borec Kurčan
0
Feb 13, 2015
se celo življenje bori za malega človeka, ampak ta borba prinaša vedno bolj obubožanega malega človeka, jebeš takega borca
#4
Vesna
0
Feb 13, 2015
Ko nanese beseda na slovensko privatizacijo, se vedno spomnim na žalostne primere, kot je privatizacija Iskre po Šešokovo, ki svojim podplačanim delavcem celo nesramno zaračunava parkiranje avtomobilov pred tovarno. In drugi primer je Petan v vlogi lastnika Term Čatež, kjer enako nesramno znižuje plače zaposlenim, ukinja stimulacije, sobarice postajajo prave dekle ....... In kar je najhuje, nikjer ni nobenega Štruklja ali Semoliča, ki bi se goreče borila za pravice teh delavcev, zato so slednji ponižno tiho in s sklonjeno glavo v strahu čakajo, kdaj jim bodo še znižali dohodke ali jih celo odpustili. Ne vem, ali je to "podajanje limon med Vrhniko in Črnučami", je pa vsekakor sramotno in bedno. In dokler se ne spelje garnitura, ki nas duši že od razpada Demosa dalje, bomo vedno bolj zaostajali za razvojem vzhodnih držav in celo Balkana. Zato se zgoraj navedene strateške usmeritve Slovenije berejo kot znanstvena fantastika in morda bi bilo bolje, da Slovenci postanemo Marsovci z vrhunskimi, v celemu vesolju priznanimi športniki. Smraduhe, ki so nas pokradli in zafurali bi pustili, naj še naprej sami sebi smrdijo v AlpAdrii !
#3
igog
0
Feb 13, 2015
Bi priporočal tini da spremeni DRŽAVO STALNEGA PREBIVALIŠČA!

DAVČNI ŠAKALI SE ŽE SLINIJO, JAVNI SEKTOR Z RDEČIMI POLIZANCI KRVAVO POTREBUJE DENAR!
#2
mrki
0
Feb 13, 2015
Tole pa ne bo čisto držalo !! Naši rdečkarji imajo vizijo : Kako na tuj račun brez dela lagodno živeti še naprej, vse v duhu socializma in komunizma.Ko krave popasejo travnik , je konec, pa ne glede na to če je sosedov travnik še nedotaknjen.
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2015-02-13 06:37:00 (Feb 13, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
12 resnic Igorja Bavčarja, kronske priče naše tranzicije. In če kdo, bi on moral napisati svojo biografsko knjigo.
Boj se režima (ali vlade), kjer je Bademajster edini z vizijo. Novinarji pa, zazrite v ogledalo in ugledali boste resnico!
Accetto lagal, toda obstal. Integriteta ustavnega sodišča pa pristala na ravni družine Jankovič. In Pahor je - tiho?!
Petričevo Delo na začetku konca. Izhajali naj bi le še 4x na teden, na podeželju sploh ne, sledijo množična odpuščanja.
Utapljajo se v lažeh: če ne laže Accetto, pač lažejo sklepi ustavnega sodišča. In zdaj laže še predsednik sodišča.
Slovenija, 5G, Inis in načelo previdnosti na krilih LDS & prijateljev
To je pa preveč! Če Accetto ne odstopi, imamo ustavnega sodnika, ki dokazano laže, je brez integritete in sodi politično.
Pravna klika SMC. Dokumenti in dokazi: podpredsednik ustavnega sodišča lagal kolegom, strankam postopkov in javnosti.
Medijski kartel v službi kabineta šefa vlade: Povest o hrabrem Marjanu in hudobcih ali kako se ohranja na oblasti amaterje.
Mladega policista manekenskega videza premestili v Ljubljano. Nič takega, če ne bi, kot kaže, hodil z direktorico policije.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(235)
desus
(78)
sds
(71)
Vlada
(67)
LDS
(66)
pop tv
(51)
sdh
(43)
večer
(42)
Zares
(40)
sova
(37)
levica
(30)
DUTB
(29)
furs
(20)
OVS
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
AKOS
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
dars
(10)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
Eles
(7)
sls
(7)
KKR
(7)
NH
(7)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
NATO
(5)
Erar
(5)
CME
(5)
arso
(5)
Sava
(5)
Siol
(5)
šoa
(5)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
Tv3
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
SODO
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
osa
(2)
IGLU
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)