The most wanted man na Petrolu in zakaj se prijatelj Toneta Ropa zanima za nakup Dela

Objavil/a Bojan Požar, dne 2015-02-09 ob 06:57:00
Posamezni mediji so pred dnevi že poročali o famoznem nakupu nekaj več kot enajst odstotkov delnic Petrola, ki so ji prodale Nova ljubljanska banka, Gorenjska banka in Istrabenz, kupil pa skrivnostni kupec, ki se skriva za fiduciarnim računom pri češki banki Češkoslovenska Obchodni bank. Ta se je po nekaterih podatkih med lastniki Petrola prvič pojavila že leta 2012.
Trenutni imetnik delnic naj naj bi bila praška podružnica slovaške J&T Banke in sklada RP Capital UK. Prav zaradi tega so vse glasnejše govorice, da se za tako imenovanim "sovražnim vstopom" v slovenski Petrol skriva madžarski naftni gigant MOL.

PODOBNO JE BILO NA HRVAŠKEM

Podobna drama z istimi igralci se je pred leti odvijala že na Hrvaškem, kjer se je madžarski MOL boril za večinski lastniški delež v hrvaški Ini. Hrvaška država se je odločila za velik spopad z družbo MOL ter izvedla številne preiskave skrivnostnih kupcev, ki so prihajali prek podjetij na Bermudih, Karibih in drugih eksotičnih finančnih destinacij. Primer je še posebej izbruhnil v lanskem letu, ko so posebne preiskovalne enote hrvaške policije - USKOK - obtožile predsednika uprave MOL Zsolta Hernadija, da je nekdanjemu hrvaškemu predsedniku vlade Ivu Sanaderju dal deset milijonov evrov podkupnine, ta pa mu je prepustil večinske upravljalske pravice v Ini.

SLOVAKI IN MADŽARI OD PETROLA DO DELA

Skupna točka sovražnega vstopa v slovenski Petrol na eni ter brutalnega boja za hrvaško Ino na drugi strani je v prvi fazi češka J&T Banka. Ta je v lasti slovaške finančne skupine J&T Finance Group, ki jo vodita slovaška državljana Ivan Jakabovič in Patrik Tkáč. Skupina J&T Finance Group premore pisan portfelj mednarodnih naložb, med drugim tudi banke na karibskem otoku Barbados, potem v Rusiji, energetskima družbama EPH in Unipetrol, različne naložbe v turizem, nogometni klup AC Sparta Praha, in - pozor - tudi slovaško medijsko družbo JOJ Media House. Ki se že dve leti intenzivno zanima za nakup največje slovenske časopisne hiše Delo.
Po naših zanesljivih informacijah medijska družba JOJ Media House (ki je v lasti J&T Banke, ta pa financira sovražni pohod na Petrol) trenutno vodi pogajanja o nakupu Dela, prek slovaške televizijske hiše TV Joj. Za pogajanja naj bi imeli tako imenovane "ekskluzivne pravice", ki pa se jim iztečejo 17. februarja.
Gre torej logično sklepati, da se dogajanja okoli skrivnostnih nakupov delnic Petrola in aktualna pogajanja o nakupu Dela "pokrivajo". Glede časa in verjetno tudi motiva, saj ne bi bilo prvič, da se zakulisno baranta za časnik Delo. Tudi med spopadom za Pivovarno Union, tako imenovane "pivovarsko vojno", je ekipa Toneta Turnška in Boška Šrota (Pivovarna Laško) kupila Delo in na tak način premagala belgijsko pivovarno Interbrew.

ZA NAKUP DELA SE ZANIMA TUDI SUBOTIČ

Pred nekaj tedni pa se je v Ljubljani, na sedežu svetovalne in revizorske hiše KPMG, ki vodi prodajni postopek časopisne hiše Delo, oglasil slovenski poslovnež iz Prage Tomaž Subotič. Ki ga najdemo tudi med kandidati za novega člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga, njegova kandidatura pa naj bi krožila med strankama Desus in Socialnimi demokrati. Na poslovni sceni Tomaža Subotiča povezujejo zlasti z nekdanjim predsednikom vlade Tonetom Ropom (tudi bivšim podpredsednikom Evropske investicijske banke), ki pa je zaradi pravnomočne obsodbe na ljubljanskem sodišču - zaradi izdaje tajnih podatkov v razvpiti prisluškovalni aferi, ko je Sova prisluškovala Sanaderju in Janezu Janši - najbrž končal svojo politično in poslovno kariero.
In zanimivo, kako deluje Delo, oziroma njegovo uredništvo.
Kmalu potem, ko se je Subotič pojavil na sedežu KPMG - kot zainteresirani kupec dela, je novinarka Dela Suzana Kos v Delovi ponedeljkovi rubriki Ozadja objavila skoraj osladen intervju s - Tomažem Subotičem, ki sta ga naslovila z besedami "Ponosen sem na to, da sem premožen".
Tomaž Subotič nam je prejšnji teden sicer povedal, da se glede nakupa Dela še ni odločil.

THE MOST WANTED MAN - NA PETROLU

Najbolj zanimivo pa bo izvedeti, kdo je tisti "insajder" znotraj Petrola, ki "igra" za tujce, v tem primeru za Slovake ali Madžare. Če so le-ti plačali več kot 100 milijonov evrov za delnice Petrola, in to brez skrbnega pregleda družbe, potem takem so znotraj Petrola našli nekoga, "globoko grlo", ki ima dostop do vseh pomembnih informacij.
In ta bo kmalu "the most wanted man" ...
Za komentiranje morate biti prijavljeni.
bingo123
0
Feb 09, 2015
Svojevrstno vojno se gre most wanted tudi skozi državno birokratsko intervencijo, kjer s pomočjo ene največjih trošarin na naftne derivate v evropi uspešno uničuje trgovce z naftnimi derivati v Slo, kar je dodatna pomoč skrivnemu kupcu Petrola, da le tega lahko kupi čim ceneje.
#10
rdeča mafija na internetu
0
Feb 09, 2015
pazite se, ko vam ponujajo nagrade in plačljivo klikanje, gre za tajno operacijo slovenske rdeče mafije, da se dokopajo osebnih podatkov svojih nasprotnikov in za preverjanja svojih kadrov, vedno se pojavi rubrika: "koga ste volili".

Tajna operacija nosi delovno ime "NetPlay15", logistika je na vrhu policije in ambasadi, kao prijateljske države!

Jepte se s tako demokracijo
#9
STO
0
Feb 09, 2015
Da lahko nekdo reče, da je podjetje njegovo, ali naše mora biti kot lastnik, ali solastnik vpisan v poslovnem registru.

Če ni...potem je navaden Mesec, ki ga nosi luna!
#8
torpedo
0
Feb 09, 2015
Frajer je ponosen,da je premožen. Nič kaj ponosnih ni okrog milijon Slovencev,ki so na robu preživetja zaradi tistih,ki so premožni na njihov račun.
#7
@krulčan
0
Feb 09, 2015
Res je, toda, koliko od tistih nekaj tisoč razmetanih podstrešij pripada ljudem? http://i.imgur.com/6S7QTwf.jpg Skoraj lahko trdimo, da niti eno, kajti prav vsa tista podstrešja so tovarišijska podstrešja jugoslovanskih tovarišev, med njihovimi podstrešji pa, kot vemo, drugačnih podstrešij tudi ni.
#6
krulčan
0
Feb 09, 2015
Kdor je še vedno naročen na Delo s tem pove, da ima kar razmetano podstrešje.
#5
šiba božja
0
Feb 09, 2015
Ponosen sem, da sem premožen, da sem kral, ko se je še lažje dalo.
#4
Dr.Muller
0
Feb 09, 2015
Jaz pa ne razumem v cemu je problem, če MOL kupuje Petrol. A ja ...... a bo crpalke odpeljal?
#3
državljan
0
Feb 09, 2015
Zanimivo,da mora siromak v Sloveniji dokazovati in plačevati davke in dohodnine od bednih plač,ki ne zadostojujejo niti za plačilo tekočih stroškov,kaj šele dostojno življenje,ko se pa prodaja državna podjetja,je pa vseeno oziroma se ne vpraša nihče od kod in kdo je postal lastnik skupne imovine. Kaj je res tako težko postaviti pri pogoju za nakup klavzulo,ki bi razkrila kupca in pa upravičenost posedovanja milijonov tega kupca. Tako lepo,pa si naši obubožani tajkuni (tudi tuji),kateri so pokradli vse pšodolg in počez in jim je nato dala država preveč časa do kazenskih pregonov in so lepo to imetje deponirali na tajne račune,iz katerih sedaj za majhen in ukraden denar kupujejo tudi ravno tista podjetja,ki so jih izčrpali,vendar le za peščico tistega,kar so bila vredna v času njihovih bleščečih vodstev.
#2
pravapot
0
Feb 09, 2015
"Ponosen sem na to, da sem premožen".

ali ga je kdo vprašal na kak način je prišel do milijonov, s katerimi se tako ponaša? z normalnim življenskim slogom in s poštenostjo Subotić nima skupne poti!
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2015-02-09 06:57:00 (Feb 09, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Ni preboja, ni zmage, ni ambicij! Ampak, saj veste, da po mnenju Marjana Šarca ne vemo niti, kaj bo jutri?!
Razburjeni, jezni, poparjeni. Je Lenarčič zgolj dobra finta Marjana Šarca, da se gre na predčasne volitve?!
Mi pravijo iz koalicije: nič ne vemo, očitno le Črncec in Šarec vesta ime. Slednji pa naj bi se odločal za Lenarčiča.
Kdo je ukazal ta pošastni medijski molk okoli pretepene in skoraj umorjene mariborske sodnice? In zakaj?
Bizarni predlog ministra Počivalška: bankirja v predkazenskem postopku bi dal za šefa Mladinske knjige?! Samo v Sloveniji.
Konec seksi slik na Instagramu, Eva Erjavec dobila redno (resno) službo!
Velika poletna zakulisna bitka za Telekom: najprej Vizjak in Rozman, potem pa Seljak, Potokar, Berger, Lončarjeva?!
Ameriški tajni scenarij za aretacijo Mihaela Karnerja (verjetno) že pripravljen. Ujet v Italiji?!
Izgubljena Alenka Ermenc. Neodločna, zajedljiva, maščevalna. In za dobro Slovenske vojske bo poveljnico treba zamenjati!
Grožnje in razkoli znotraj ZDUS. Sušnik v slogu "mi ali oni", gre pa, jasno, za denar. Govorice, koliko naj bi pokasiral?!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(228)
desus
(76)
Vlada
(67)
sds
(65)
LDS
(63)
pop tv
(43)
večer
(42)
sdh
(41)
Zares
(40)
levica
(30)
sova
(27)
DUTB
(27)
furs
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
OVS
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
AKOS
(11)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
dars
(8)
Eles
(6)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
sls
(6)
KKR
(6)
Erar
(5)
Sava
(5)
šoa
(5)
NATO
(4)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
CME
(4)
arso
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
Tv3
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
Siol
(2)
osa
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
Jož
(1)
sviz
(1)