Storno z leve (Golobič), storno z desne (Janša), nato pa še adijo, Crnkovič

Objavil/a Bojan Požar, dne 2015-01-12 ob 06:42:00
Namesto kolumne @crnkovic:
Minuli teden sem preživel "težke" uredniške dneve. Potem ko me je že pred novim letom na Twitterju blokiral propadli politik Gregor Golobič (in tako še enkrat dokazal svoj "pošvedrani" pogled na pluralnost javne besede), je minulo sredo prihod na intervju (TV3 Medias) odpovedal prvak SDS Janez Janša. Televizijski intervju (mi) je Janez Janša storniral po elektronski pošti, malo po enajsti uri dopoldne, in razlog, pozor: zadnja objavljena kolumna Marka Crnkoviča - z naslovom Tata Janša na službenom putu s smešno kapo.
Da je bila to res njegova zadnja kolumna, pa je dva dni kasneje poskrbel Marko sam. V sredo se je namreč "uradno" razvedelo, lahko smo prebrali v časopisu Finance, da bo Marko Crnkovič poslej delal kot odgovorni urednik novega spletnega portala z rahlo infantilnim imenom Fokus-Pokus.
Da Marko Crnkovič pripravlja "svoj" novi projekt, sem vedel, ker mi je o tem projektu sam sproti pripovedoval. Celo spodbujal sem ga, ker sem pač naivno mislil, da se loteva nečesa novega, predvsem pa, da "gre na svoje".
To sem še posebej cenil.
Tudi kopico resnih pomislekov sem imel okoli posameznih zaželenih finančnih vlagateljev, ki so pozneje itak sami odpadali, denimo zloglasni pidovski tajkun Igor Lah. Ali pa okoli Crnkovičevega načrtovanega "poslovnega modela" o plačljivem spletnem portalu, kjer naj bi prek kolumn Jonasa Žnidaršiča, Tine Deu, Nataše Pirc Musar in drugih podobnih "all starsov" zlezli do deset tisoč naročnikov ... Jonasa Žnidaršiča so kot kolumnista - zaradi premajhne branosti - odslovili celo na Dnevniku, in po teh imenih se (mi) je zdelo, da Marko Crnkovič pripravlja nekakšen "remake" spletnega portala Vest.si, ki je bankrotiral kljub finančnim injekcijam z denarjem davkoplačevalcev.
Vse te pripombe sem Marku tudi sproti dobronamerno povedal.
Toda glej ga, zlomka. V sredo izvem, da Marko Crnkovič sploh ni (ne bo) lastnik svojega projekta, še "huje", v družbi Medium Media d.o.o., ki je izdajatelj spletnega portala Fokus-Pokus, nima niti enega samega odstotka lastniškega deleža?! Kljub temu, da gre za kakor "njegov projekt", je on le najemna delovna sila. Skratka, to ni več projekt Marka Crnkoviča.
Uredniško politiko (vsakega) medija slej ko prej furajo - lastniki.
Dalje. Pregled lastništva družbe Medium Media nam pokaže, da sta večinska lastnika družbi Časnik Finance d.o.o. in novoustanovljena oglaševalska agencija Aguatera, ki jo je ustanovil podjetnik Aljoša Domijan, sicer lastnik družbe Gambit trade d.o.o.. Finance in Aguatera imata vsak po 45-odstotni lastniški delež, 9 odstotkov je pripadlo družbi GigoDesign, katere lastnik je oblikovalec Matevž Medja, še en odstotek pa je zase osebno zadržal Domijan, ki je hkrati tudi direktor Medium Medie.
Kot slišim, gre tudi za "nizkoproračunski projekt". Finance naj bi vanj vložile 15 tisoč evrov (čeprav, sodeč po bilanci Financ za leto 2013, je omenjeni znesek za Finance kar velik zalogaj), preostala dva družbenika pa zgolj svoje storitve, to je tehnološko in oblikovno strukturo portala.
Po moji presoji se je Marko Crnkovič - kot kolumnist - tako postavil v absurden položaj. On bi pri meni še naprej pisal kolumne in zanje prejemal honorar, a hkrati delal za (nov) medijski projekt, katerega izdajatelji so konkurenčne firme.
Ali povedano drugače, s plačevanjem Crnkovičevih kolumen bi moj Požareport sponzoriral en tak stranski projektek časnika Finance?!
No, ne, hvala. Ja, dobesedno prisilil me je, da sem ga odslovil.
Še vedno sem tudi prepričan, da je Marko Crnkovič odličen kolumnist, da je na tem področju blagovna znamka, "brand". To pa ne velja za njegov uredniški opus, še manj pa za medijsko podjetništvo, čemur se je, kot vidim, tako ali tako odrekel. Škoda, mislim, da se je slabo odločil in še slabše izbral.

GOOD NIGHT, AND GOOD LUCK.

Zato - še posebej - Good Night, And Good Luck. Marko!
"Namesto" Marka Crnkoviča kot kolumnist na Pozareport.si prihaja Božidar Novak, podjetnik in publicist, podobno kot Bojan Korsika. Novak je v svoji prvi kolumni že pred desetimi dnevi suvereno napovedal zmago Kolinde Grabar Kitarović v drugem krogu predsedniških volitev na Hrvaškem, proti favoriziranemu Ivu Josipoviću; če se ne motim - kot edini pisec v Sloveniji. Prihodnji petek Novak piše o tem, zakaj Danilo Türk ne bo nikoli generalni sekretar Združenih narodov.

POZAREPORT.SI +12%

In da ne pozabim, kar je pravzaprav najpomembneje:
Branost (obiskanost) spletnega portala Pozareport.si je v minulem letu zrasla za okoli 12 odstotkov (vir: Google Analytics)
Za komentiranje morate biti prijavljeni.
mile952
0
Jan 18, 2015
Mislim, da bi bil pravi pisec kolumn na tem portalu Stanislav Kovač. Požar premisli!
#66
obala
0
Jan 13, 2015
@STO

Tudi sam ugotavljam da smo eni slabši od drugih. Se pa bojim da so levi pametnejši in nas žejne vodijo čez vodo.

Recimo samo naša reakcija na željo Turka da bo sekretar OZN-ja. Vsi smo skočli iz kože! Ma zakaj? Če bi bili malenkost pametni bi Turkovo željo komot prezrli.

Možnost da bo Turk gen.sekretar OZN-ja je enaka možnosti da bom jaz gen.sekretar OZN-ja, ki se nisem niti prijavil na razpis.

In s takšnimi forami se delajo norca iz nas, ker mi reagiramo kot prvošolčki in se kažemo v slabi luči!
#65
STO
0
Jan 13, 2015
Na žalost gre iz komentarjev na požarjevem portalu sklepati da, na koncu dneva smo "desni" enako slabi kot "levi"!

Z nič manjšo vnemo se sprenevedamo...

Največjo uslugo sebi in posledično družbi, bi naredili, če bi postali 100% NAČELNI!
#64
Vesne
0
Jan 13, 2015
dr.Muller, madonca, koliko pozornosti so vam namenili včeraj. Priznam, da se z vašimi komentarji zelo strinjam, še posebej v tistem delu, da se na kritike "naših" ena in druga stran odziva enako netolerantno in žolčno. Sem pa v tej veličastni akciji JE SUIS CHARLIE, zelo pogrešala podobno obsodbo pokola, ki se je skoraj isti dan zgodil v Nigeriji, kjer so skrajneži zverinsko ubili 2000 ljudi in z zemljo zravnali 16 vasi. To je bila za vse novinarje, tudi tiste, ki najbolj goreče zagovarjajo svobodo besede, drugorazredna tema, če uporabim metaforo spodaj omenjenega bivšega predsednika. Jaz sem že zdavnaj ugotovila, da pravica ni za vsakogar, še posebej je niso deležni najbolj zatirani in obubožani, zato sem pričakovala, da bom vsaj iz vrst naših "rdečih brigad" zaslišala kakšno afriško različico JE SUIS CHARLIE, MAIS JE SUIS NOIR, a se to ni zgodilo. Enako kot nihče od slovenskih parlamentarcev, tudi iz vrst Luke Meseca, ni glasoval za priznanje Palestine, čeprav neprestano besedičijo o pravičnosti in socialnem čutu za zatirane in uboge. Toliko o novinarjih !
#63
Dr.Muller
0
Jan 12, 2015
@Runkl: evo to mi je ušlo, da sta bila oba predsednika v trenutku volitev. Sedaj razumem. Hvala

#62
šef golega otoka je bil
0
Jan 12, 2015
Josipovčev stric, oče pa kar likvidator, ki je hrvaške disidente metal iz služb in pošiljal v zapor, Ivo je imel rajsko edukacijo in vsa vrata odprta v karieri, na faxu je bil aktiven komunist, to se mu je zdaj naplačalo.

pa poglejmo slovenistan:

pahor in cmerar, bliskovita kariera, s faxa na sanjske službe, zdaj pa lapata o reformah in lučkah na koncu tunela, a sama sta najbolj kriva, da smo v totalnem dreku,

tu je pizdarija, ne zaupaj komunajzarskim fačukom, oni so nastavljeni, da nas jebejo do konca dni,

571 smradou se lahko pred hrvaškimi novinarji skrijejo, v hrvaških medijih nema milosti, udrihajo počez in povprek, po vsakem, ki si to zasluži, zbombardirali so Milanovića in Josipovića, že večkrat, da sta kri scala, pri nas pa novinarji letijo iz služb, če premalo servilno pišejo o udbokučancih, JJ se medijski pogrom na hrvaškem nikoli ne bi mogel zgoditi, ker bi masa poštenih novinarjev pisune sami izločili,

rešitev slovnistana je nekomunističen predsednik republike, zato so udbo pisci ustave za predsednika republike dali kar neposredne volitve, ker je mafija vedela, da bo precednik tisti, ki ima kontrolo nad mediji, je pa bila Brezigarjeva svetla točka, ko smo volivci hoteli slovenijo rešiti pred rdečo sodrgo, ajme mene
#61
Wir sind bereit...
0
Jan 12, 2015
runkl nena samo bere, obvlada tudi kombinatoriko...še en poklon...počasi ga bom na pir povabo :-)
#60
runkl
0
Jan 12, 2015
@Muler...Dobro, to je bla zajebancija, anpak: zakaj Turčin=Josipović?...Evo, Turčin je bil aktoalni precednik pr nas isto ko Josipović pr Hrvatah. F prvem krogi je Turčin imel resne protikandidate, Barbiko in Zverko, Josipović pa Kitarovićko pa Sinčića. Zemimo, da ni blo pr nas Zverke(24%) in pr Hrvatarah...Sinčića(16%)! Lahko bi se zgodlo, da bi pr nas Turčin zmago z več kot 50% že f prvem krogi, čeprav je malo več potegno Barbika. Isto bi se lahko zgodlo pr Hrvatarah z Josipovićom in drugega kroga sploh nebi blo. Štekaš? Pr Hrvatah in pr nas nista zmagala v drugem krogi pogojno kao favorita is prvega kroga!
#59
savica
0
Jan 12, 2015
@Dr.Muller...saj veste,da je šlo v Franciji bojda za napad na svobodo govora?

Pri nas pa vlada medijska blokada v večini medijev.

Se oproščam za napake;*kakor pluralistično
#58
savica
0
Jan 12, 2015
*čisto

*z napisanim
#57
savica
0
Jan 12, 2015
@ Dr.Muller....ne sprenevedajte se gospod.Presneto dobro veste,kaj sem mislila z napisan,.Jasno in preprosto je.Čito vsakemu razumljivo.Govorimo o pluralizmu,ki v najširšem smislu res pomeni priznavanje in odobravanje različnosti oziroma raznolikosti.Tudi sama sem mu naklonjena.Ne pa norčevanju.Gospod kolumnist naj dokaže,da ima jajca in naj se kako pluralno,kot Janše, loti Golobiča ali pa Kučana.Pa,da ga vidimo.

In pravim;morda je edino Požar tisti,ki lahko dvigne transparent;tudi jaz sem šarli....edini v tej državi...vsak kar se mene tiče.
#56
Dr.Muller
0
Jan 12, 2015
Gremo po vrsti:

@runkl: hvala za to razlago. Naj priznam, da o politiki pri naših sosedih nimam pojma, pa saj tudi o politiki pri nas ne, ampak ...... morda bom zdaj ustrelil mimo ...... po kaksnem kljucu enacite Kitarovicevo z Barbiko, ce ste prej Jospipovica s Turcinom??? Zdaj sem še bolj zbegan.

@savica: moram priznati, da tudi vašega komentarja ne razumem najbolj (but it's got to be a problem of me). V istem stavku me napadete, ker sem si upal omeniti pluralizem in v drugem priznate, da morda ga je malo v tem mediju. Ravno v temu je bila poanta mojega komentarja. Zame je pluralizem, ki ga pogrešam pri nas, ko v istem mediju najdejo prostor tako eni in drugi. Ravno zato me Crnkovicevo udrihanje po JJ-ju ni motilo, nisem se z njim strinjal amapk sem spostoval mnenje drugače mislečih. To manjka tudi med komentatorji te strani. To, kar ocitamo "levakom", počnemo tudi sami. Takoj, ko nekdo ne deli našega mnenja, se spustimo na raven žalitev namesto, da bi se soočali z argumenti. Da ne bo pomote, to seveda ne velja za vse.
#55
savica
0
Jan 12, 2015
Dr.Muller...o kakšnem pluralizmu,prosim,pa vi govorite??Je vsestransko poljuvanje zgolj po enem in istem človeku ,za vas pluralizem?Je neumorno ustvarjanje javnega mnenja za potrebe politike pluralizem?Je medijska blokada pluralizem?

Prosim povejte mi,kdo ,po vašem ,si v tej državi zasluži biti Charlie??..Morda res samo Požar,več se jih ne spomnim...
#54
runkl
0
Jan 12, 2015
Muler, ti bon jas probo razložit, kaj je mislo 123...Zemimo, da je Turčin=Josipović, Barbika=Kitarović in Zverka=Sinčić. Edini problem je, da Sinčić ni bil kandidat HDZ in je čisto zares kandediro za precednika. 123 misli, da so fsi, keri so volili Sinčića, dobli befel, da v drugem krogi volijo Kitarovićko. Problem enakosti scenarija se je zgodo f prvem krogi. Namreč, pr nas so fsi, keri bi radi volili Zverko, dobli befel, da morajo volit Barbiko zato da Turčin nebi zmago, ker Zverka itak tekmuje samo za štos. Tu je haklc, da je 123 z primerjavo hudo bincno f temo....:-)...pa bres zamere
#53
lej ga
0
Jan 12, 2015
Še svež nestorniran interviu z desne

youtu.be/v3d8E1443ws
#52
silverj
0
Jan 12, 2015
Stanislava kovača mislim :)
#51
Dr.Muller
0
Jan 12, 2015
Tudi sam ne bom prav nič pogrešal ponedeljkovih kolumn. Tudi meni namreč ni všeč njegov slog pisanja (ampak to je očitno pomanjkanje inetelekta na moji strani). Me pa ne moti, da pljuva po JJ. Koliko med vami se je ta teden poistovetilo s Je suis Charlie geslom in potem nas zbode pluralizem mnenj??!!??

@Ajdemi popusi: seveda človekova koža ni neprebojni oklep in vsakega enkrat potolce. Vecina med nami (na srečo) sploh ne more ocenjevati pritiska v zaporu in sprememb, ki te doletijo po tako travmatični preizkušnji, ker tam še nismo bili (no, jaz sem bil za kratek čas, ampak iz druge strani). Upoštevajoč vse to, pa je morda škoda, da je z odpovedjo intervjuja namenil Crnkoviču večjo težo, kot si jo le-ta zasluži. Boljše bi izpadlo, ce bi se vsaj delal, da takih omejencev ne prebira.

@pravi123 (ali nekaj podobnega): kar nekaj časa sem se trudil tvojo tezo ("isto se je zgodilo pri nas") vmestiti v čas in prostor in moram priznati, da mi ji uspelo. A mi lahko razložiš s katerimi volitvami enačiš zadnje pri sosedih? Hvala za tvoj odgovor.
#50
silverj
0
Jan 12, 2015
Bojan Kovača prpel ... njegove kolumne so vedno bile nekakšno razsvetljenstvo za narod ... podobno kot stainbuch ;)
#49
Iona
0
Jan 12, 2015
No jaz mu želim srečo, najbrž jo bo rabil; nej že najde zgubljene cofe na svoji kapi.. pa če bi pogruntal, da se interaktivnost ne sme zreducirati na 49 centov, bo zlahka imel tisti svoj cajteng. enkrat.
#48
Cogo
0
Jan 12, 2015
Tukajle, Požar, se pa ne strinjam. Da je Crnkovič odličen kolumnist!? Za pisat dobre (kaj šele odlične) kolumne mora človek znati razmišljati. On je pa že sam povedal, da lažje piše kot razmišlja. Pa tud izpel se je že. Že dolgo ni nič inteligentnega sprosuciral, vključno z Janševo kapo...
#47
Pokaži več komentarjev
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2015-01-12 06:42:00 (Jan 12, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Tako je lagal Accetto: "Z Mirom Cerarjem se poznava samo iz istih poslovnih krogov." In zakaj Krivic ni mogel spati?!
12 resnic Igorja Bavčarja, kronske priče naše tranzicije. In če kdo, bi on moral napisati svojo biografsko knjigo.
Boj se režima (ali vlade), kjer je Bademajster edini z vizijo. Novinarji pa, zazrite v ogledalo in ugledali boste resnico!
Accetto lagal, toda obstal. Integriteta ustavnega sodišča pa pristala na ravni družine Jankovič. In Pahor je - tiho?!
Petričevo Delo na začetku konca. Izhajali naj bi le še 4x na teden, na podeželju sploh ne, sledijo množična odpuščanja.
Utapljajo se v lažeh: če ne laže Accetto, pač lažejo sklepi ustavnega sodišča. In zdaj laže še predsednik sodišča.
Slovenija, 5G, Inis in načelo previdnosti na krilih LDS & prijateljev
To je pa preveč! Če Accetto ne odstopi, imamo ustavnega sodnika, ki dokazano laže, je brez integritete in sodi politično.
Pravna klika SMC. Dokumenti in dokazi: podpredsednik ustavnega sodišča lagal kolegom, strankam postopkov in javnosti.
Medijski kartel v službi kabineta šefa vlade: Povest o hrabrem Marjanu in hudobcih ali kako se ohranja na oblasti amaterje.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(235)
desus
(78)
sds
(71)
Vlada
(67)
LDS
(66)
pop tv
(51)
sdh
(43)
večer
(42)
Zares
(40)
sova
(37)
levica
(30)
DUTB
(29)
furs
(20)
OVS
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
AKOS
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
dars
(10)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
Eles
(7)
sls
(7)
KKR
(7)
NH
(7)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
NATO
(5)
Erar
(5)
CME
(5)
arso
(5)
Sava
(5)
Siol
(5)
šoa
(5)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
Tv3
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
SODO
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
osa
(2)
IGLU
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)