Barbika na Pantovčaku. Bo Josipović končal podobno kot naš Danilo Türk?!

Objavil/a Bojan Požar, dne 2015-01-02 ob 06:40:00
Obstaja velika verjetnost, da bo prihodnjo nedeljo (11. januarja), v drugem krogu predsedniških volitev na Hrvaškem, Kolinda Grabar Kitarović premagala aktualnega predsednika Iva Josipovića. In tako postala prva predsednica hrvaške države. Ter četrta, za Franjom Tuđmanom, Stipetom Mesićem ter Ivom Josipovićem, ki bo zasedla predsedniško pozicijo v nam tako ljubi sosednji drżavi Hrvaški, članici Evropske unije.

VEČ RAZLOGOV ZA HRVAŠKO BARBIKO

Več razlogov je za Kolindo. Najprej - pretirano favoriziranje Iva Josipovića (hrvaških mainstream medijev) in dinamična nepredvidljivost volilvcev. Ne samo hrvaških volilvcev, "nepredvidljivost" je kar globalni trend. Če smo pred leti z javnomnenjskimi raziskavami še napovedovali trende, je danes to bolj izjema kot pravilo. Pa to ne velja samo za Hrvaško, temveč za svet.
Od takrat, ko je ameriški politični ekonomist Francis Fukujama napisal knjigo Konec zgodovine je minilo triindvajset let. Lani se je isti Fukujama opravičil, da se je leta 1992 zmotil. Še daleč ni "konca zgodovine". Še več. Svet je postal tako dinamičen, zaradi interneta in novic spletnih medijev pa še tako hiter, da "linearno" napovedovanje rezultatov na podlagi javnomnenjskih raziskav (op.u.) enostavno nikjer več ne vzdrži. V napovedi pa je dinamične kriterije skorajda nemogoče vključiti.
Zato se stari politični mački še najbolje znajdejo, če se zanašajo na zdravo pamet in ne samo na "kvalificirano obdelavo" javnomenjskih ali statističnih podatkov.
V času svetovnega spleta so informacije tako hitre, da zasebnosti ni več. Informacij o kandidatih med volilnimi kampanjami je enostavno preveč. Prihaja do komunikacijske zanke. Saj veste, tisto, ko imamo v dnevni sobi glasbo na preglasno. Če se hočemo pogovarjati, pa moramo kričati na sogovornika.
Vpliv na volivce je osupljiv. Le-ti pozabijo na "preglasno glasbo" in se odločajo intuitivno, ne pa racionalno. Kot so se v Sloveniji odločili za Boruta Pahorja ali Mira Cerarja. Tu ni nobene racionalne odločitve.

RAZOČARANI HRVATI BI IMELI RAJE KEKA

Podobno se zna zgoditi na Hrvaškem. Magistra političnih ved, Kolinda Grabar Kitarović, je lepša, mlajša, mama dveh otrok, njen soprog je akademski profesor, ki je zaradi nje celo zamrznil svojo kariero. Z Jakovom Kitarovićem se poznata še iz srednješolskih časov na Reki. Tisti Reki, kjer nogometni klub vodi Mariborčan Matjaž Kek.
Njega velja omeniti tudi zato, ker je bilo njegovo ime - v prvem krogu hrvaških predsedniških volitev - največkrat zapisano na potem neveljavnih glasovalnih lističih. Slovenski nogometni trener Kek je tisti, ki bi ga razočarani hrvaški volivci najraje imeli za predsednika. Neveljavnih glasovnic pa je bilo skoraj dva odstotka.
Kolinda je bila doslej zunanja ministrica, ministrica za evropske integracije in hrvaška veleposlanica v Washigtonu. Tudi študirala je na najbolj eminentnih univerzah po svetu. Sedaj pa je celo "podpredsednica" zveze Nato, torej pomočnica generalnega sekretarja pakta Nato, pristojna za politiko in odnose z javnostmi. Ni nepomembno, da se je Kolinda še septembra fotografirala z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Iz fotografij je razvidno, da je Obama več kot navdušen nad svetlolasko. Hrvaško Barbiko.
Podobno je Kolinda pozirala z nemško kanclerko Angelo Merkel. Kolinda govori sedem jezikov, velik del kariere je živela v Kanadi, Združenih državah Amerike in Bruslju, bila je tudi izvoljena v hrvaški Sabor na listi stranke HDZ.

JOSIPOVIĆ BREZ MADEŽA, A TUDI BREZ KARIZME

Ivo Josipović, sicer brezmadežni kandidat, je svojo politično kariero začel v Zvezi komunistov Hrvaške. Kasneje jo je pomagal transformirati v SDP. Pravnik, ki je ob sprejetju Hrvaške v Evropsko unijo, kar sam na klavirju zaigral Odo radosti, ima samo eno hibo. Nima takšne karizme, kot sta jo imela Stipe Mesić Franjo Tuđman. Ki sta bila sposobna dobesedno zapeljati množice. Od pomola na otoku Susku do Medžimurja na severu Hrvaške.
Kolinda je tukaj mnogo bolj všečna. Za razliko od nekdanje novinarke, bivše predsednice vlade in prijateljice Boruta Pahorja - Jadranke Kosor, pa tudi precej bolj izkušena. Zveza Nato pač ne postavi kogar koli za podpredsednico. No, tudi soproga Iva Josipoviča, Tatjana Josipović, se postavlja z akademsko kariero.
Strategi in svetovalci aktualnega hrvaškega predsednika Iva Josipoviča so med volilno kampanjo na veliko poudarjali, da je skladatelj in pravnik Josipović favorit, in da lahko zmaga že v prvem krogu. To je zdaj v drugem krogu - kontraproduktivno.
Kolinda Grabar Kitarović in Ivo Josipovič pa sta prejela približno enako število glasov. Britanski časopis The Guardian je zapisal, da sta Kolinda in Ivo v prvem krogu končala "z ramo ob rami". Ivo Josipović je dobil 38,46 odstotkov, Kolinda Grabar Kitarović pa 37,22 odstotka glasov. Josipović je bil po razglasitvi rezultatov prvega kroga vidno razočaran. Kot da je zares verjel, da lahko zmaga že v prvem krogu.
Podobno kot Danilo Türk, ki je pred volitvami slovenskega predsednika (2012) nekaj govoričil o zmagi v prvem krogu. Potem, ko pa ga je v prvem krogu "nabil" Borut Pahor, pa je pred televizijskimi kamerami vidno razočaran izgubil samokontrolo.
Kar se tiče prvega kroga predsedniških volitev na Hrvaškem, pa še ni jasno, kam se bodo v drugem krogu nagnili volivci Ivana Sinčića (16,42%) in Milana Kujundžića (6,20%). Sinčić, star samo 24 let, je absolutno presenečenje. Začel je kot civilno-družbeni aktivist proti deložacijam. Kujundžič pa je klasični desničarski nacionalist, ki mu je uspelo profilirati volilno telo skrajne hrvaške desnice. In to tako, da Kolindi sploh ni bilo potrebno odgovarjati na očitke, da je desničarka, ker je iz stranke HDZ.
Kdor koli bo predsednik naše južne sosede, bomo Slovenci še vedno hodili na Jadran, Hrvati pa na danes mrzlo Pohorje. Spomnimo samo, da so se rajnko Jugoslavijo skupaj domislili hrvaški in slovenski poslanci v dunajskem parlamentu. Davnega leta 1917.

HRVAŠKEMU PREDSEDNIKU PALAČA, SLOVENSKEMU PAČ NE

Bo pa imela nova hrvaška predsednica (ali predsednik) nekaj, kar slovenski predsednik ne bo nikoli imel. Predsedniško palačo. Predsedniške dvore na Pantovčaku. Vilo Zagorje in cel kompleks parkov in zgradb. Tako nekako, kot bi Borut Pahor domoval na Ljubljanskem gradu, hotelu Bellevue na Pohorju ali pa kompleksu Izolske bolnišnice na Markovcu. Da bo bralcem bolj razumljivo: hrvaški predsednik biva v pravi predsedniški rezidenci, na vzpetini nad Zagrebom, ki si jo je leta 1964 dal zgraditi največji Hrvat, po materi Slovenec, in dosmrtni predsednik Socialistične federativne republike Jugoslavije - maršal Josip Broz Tito. Tudi zato so ga avstrijski zgodovinarji poimenovali "zadnji Habsburžan".
Pomenljivo in vedno znova aktualno je pismo, ki ga je veliki pesnik (danes bi rekli Mariborčan) Stanko Vraz pisal še enemu velikemu pesniku (danes bi rekli Ljubljančanu) Francetu Prešernu. Ko se je pesnik Stanko Vraz po študiju v avstrijskem Gradcu z vlakom peljal v Zagreb, je napisal: "Dragi France, za Zagreb sem se odločil, ker je mesto, Ljubljana pa ulica."
In tako je Slovenec Stanko Vraz postal največji hrvaški lirski pesnik.
Pa še ena literarna nas druži s Hrvati. Pred Prvo gimnazijo v Mariboru stoji kip prvemu slovenskemu časnikarju (novinarju) in velikemu pisatelju Josipu Jurčiču. Jurčič je iz brona, v naravni velikosti s kozjo bradico. Njegov pra-pra-pravnuk Berislav Jurčič pa je pred leti služboval kot gospodarski ataše hrvaške ambasade v Ljubljani. Danes je hrvaški diplomat v Maroku. Ko je časnik Slovenski narod, prvi slovenski dnevnik, v Mariboru "crknil", je Josip Jurčič odšel službovati v hrvaški Sisak. Tam je urejal Südslawische Zeitung, se poročil in ostal ...

				Ko je ameriški predsednik Barack Obama pokazal navdušenje nad Kolindo Grabar Kitarović, so hrvaški mediji zapisali, da je Obama padel (pao) na Kolindo ...			Ko je ameriški predsednik Barack Obama pokazal navdušenje nad Kolindo Grabar Kitarović, so hrvaški mediji zapisali, da je Obama padel (pao) na Kolindo ...
 
@NovakBozidar je pisatelj in podjetnik. Strokovnjak za krizno komuniciranje in politični marketing. Koncem devetdesetih je delal na Hrvaškem, kjer je izšla tudi njegova knjiga Krizno komuniciranje i upravljanje opasnosti (Binoza press 2002)
Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi izdajatelja spletnega portala Požareport.si
Za komentiranje morate biti prijavljeni.
runkl
0
Jan 02, 2015
Ko se stari prdeci 70+ tipa Mefisto lotijo politečnih analis, te lahko napišemo samo...piši kuči propalo. Hrvatari slovijo za bol pametne??? Pa gdo si ti??? Kopile Stankeja Frasa??
#10
Mefisto
0
Jan 02, 2015
Hrvati tradicionalno slovijo za pametnejše od Slovencev.

Zato upam, da bodo komunista dali na čevelj.
#9
Jože Snoj
0
Jan 02, 2015
Dober tekst. Crnkovič, Korsika, Novak in ostali bi morali v normalni državi pisati za Sobotno. Sedaj pa je Bojan main stream medij.
#8
vemo
0
Jan 02, 2015
Vemo, da pojem politika pomeni skrb za polis, to pomeni skrb za državo. Vemo tudi, da je udba po jugoslaviji razširila krilatico o kakor k.u.r.b.i.r.s.t.v.u, ki jo razni meketalčki udbovsko srbskih krilatic veselo ponavljajo in se ob tem počutijo celo kot nekakšni znalci, ki da nekaj vedo. Vemo, kaj je k.u.r.b.i.r.s.k.a dejavnost, zato lahko z gotovostjo trdimo, da posiljevanje in ropanje države (polisa) Slovenije, ki ga izvaja srbsko zvodništvo v Sloveniji preko svoje murgaljske podružnice, nima s pojmom politika skupnih točk. Razen če ta splošni pojem (politika - skrb za polis) konkretno pojasnimo in natančno povemo, za kateri polis gre, za kateri polis skrbi dotična murgaljska sekta. Če bi si ogledali pocestna zborovanja murgaljskih pocesstnic in pocesstnikov, ali pa njihove proslave v Stožicah, kjer se ti priklanjajo jugokomunističnim in komunistično internacionalnim simbolom, bi lahko spoznali, da ti zločinci skrbijo za svoj jugokomunistični polis titovo jugoslavijo, ki ga seveda skupaj z vsemi tekovinami revolucije ohranjajo znotraj formalnopravnega polisa Slovenije. In še, hrvati seveda niso česarkoli počistili, pač pa je udba na hrvaškem le zamenjala zvezdo s kakor povijesno šahovnico, katera seveda nima neke skupne točke s hrvaško povijestjo, ima pa še kako zvezo s forumom 21 - kukuriku koalicija plan 21.
#7
Starakura
0
Jan 02, 2015
Če nam Hrvatje dajo Istro, Kolinda siher zmaga(Vir: privremeni službeni rezultati izbora za predsjednika RH, pregled po županijah).
#6
hrvaški likvidator
0
Jan 02, 2015
oče Iva Josipoviča je bil hrvaški komunistični likvidator, ki je pošiljal poštene ljudi - disidente, v zapor, Iva je za predsednika sforsirala hrvaška rdeča mafija, ampak se ni znašel, tako kot danilo tuerk in cmerar, ..
#5
noe
0
Jan 02, 2015
Za razliko od naše nastavljene kobile, bodo sosedje izvolili svojo 1. presednico.

Čeprav so mi ambiciozne ženske nekako smešne v politiki. Saj vemo - politika je kur...
#4
pildek
0
Jan 02, 2015
".... in se odločajo intuitivno, ne pa racionalno". Mislim, da se motiš, Pahor je bil pač izvoljen povsem racionalno, izbira med strelom v koleno in strelom v glavo. Razen, če smatraš, da je bila zavrnitev sluzavega udbaša 'intuicija', skorajda nagonska odločitev.
#3
Vesna
0
Jan 02, 2015
Nisem ravno prepričana, da so Hrvatje res naredili lustracijo oziroma "počistili s kriminalci in komunizmom". Če pogledamo strukture, ki jih je po svojem ustoličenju imenoval Tuđman, gre v veliki večini za bivše udbovce, kosovce, visoke partijske funkcionarje, konec koncev je bil Perković, ki mu danes sodijo v Nemčiji, v obveščevalnih strukturah samostojne Hrvaške še višje pozicioniran, kot v bivši Jugi ? In njegov sin je še danes Josipovičev svetovalec. Glede Kolinde je nedvomno visoko izobražena karierna diplomata, a ne smemo pozabiti kdo je njen šef in koliko samostojnih odločitev ji bodo dopustili. Sicer pa je eno najbolj zavržnih dejanj hrvaške politike manipuliranje z ubogimi invalidi domovinske vojne, ki že nekaj mesecev v mrazu protestirajo proti aktualni vladi, ker je tudi ta protest eden od kamenčkov, s katerimi tlakujejo Kolindi pot na Pantovščak. Cilj opravičuje sredstva, kajne ? Za našo državo bo Hrvaška zelo aktualna v letošnjem letu, saj bo menda izrečen verdikt glede dostopa Slovenija na odprto morje in bojim se, da bomo kot vedno v odnosih s sosedi, pop..... No, ostanimo optimisti. In še glede lustracije, v Sloveniji bi bilo najbolj zdravo lustrirati Dnevnik in Nedeljski dnevnik s Petanom na čelu, ki vsak dan bolj smetita in nas zalagati s sovraštvom in lažmi. Morda bi se s tem dejanjem speljal tudi veliki lažnivi kljukec ?
#2
cox
0
Jan 02, 2015
Hrvati so, za razliko od Slovenije, počistili s kriminalci in komunizmom. Niti ni toliko pomembno kdo je njihov predsednik države ali vlade. Predstavlja pa Kitarovičeva predvsem pojem sodobne ženske v politiki. Tisto, kar mi pošiljamo v svet, komunistične pankrte in šamane, to izzove le posmeh in posledično škoduje vsem nam.

#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2015-01-02 06:40:00 (Jan 02, 2015)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Tako je lagal Accetto: "Z Mirom Cerarjem se poznava samo iz istih poslovnih krogov." In zakaj Krivic ni mogel spati?!
12 resnic Igorja Bavčarja, kronske priče naše tranzicije. In če kdo, bi on moral napisati svojo biografsko knjigo.
Boj se režima (ali vlade), kjer je Bademajster edini z vizijo. Novinarji pa, zazrite v ogledalo in ugledali boste resnico!
Accetto lagal, toda obstal. Integriteta ustavnega sodišča pa pristala na ravni družine Jankovič. In Pahor je - tiho?!
Petričevo Delo na začetku konca. Izhajali naj bi le še 4x na teden, na podeželju sploh ne, sledijo množična odpuščanja.
Utapljajo se v lažeh: če ne laže Accetto, pač lažejo sklepi ustavnega sodišča. In zdaj laže še predsednik sodišča.
Slovenija, 5G, Inis in načelo previdnosti na krilih LDS & prijateljev
To je pa preveč! Če Accetto ne odstopi, imamo ustavnega sodnika, ki dokazano laže, je brez integritete in sodi politično.
Pravna klika SMC. Dokumenti in dokazi: podpredsednik ustavnega sodišča lagal kolegom, strankam postopkov in javnosti.
Medijski kartel v službi kabineta šefa vlade: Povest o hrabrem Marjanu in hudobcih ali kako se ohranja na oblasti amaterje.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(235)
desus
(78)
sds
(71)
Vlada
(67)
LDS
(66)
pop tv
(51)
sdh
(43)
večer
(42)
Zares
(40)
sova
(37)
levica
(30)
DUTB
(29)
furs
(20)
OVS
(19)
DZS
(17)
nsi
(17)
2tir
(17)
Petrol
(14)
npu
(14)
btc
(13)
kpk
(12)
2 tir
(12)
AKOS
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
Odmevi
(11)
dars
(10)
hse
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
Eles
(7)
sls
(7)
KKR
(7)
NH
(7)
Hit
(6)
udba
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
krka
(6)
SNS
(6)
NATO
(5)
Erar
(5)
CME
(5)
arso
(5)
Sava
(5)
Siol
(5)
šoa
(5)
NKBM
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
AMZS
(4)
LMŠ
(4)
Tv3
(4)
OKS
(3)
FDV
(3)
SIJ
(3)
Jana
(3)
Lady
(3)
bmz
(3)
SODO
(3)
24ur
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
trs
(2)
kpl
(2)
ibm
(2)
CIA
(2)
lnbp
(2)
ALDE
(2)
zdus
(2)
nba
(2)
Ptuj
(2)
osa
(2)
IGLU
(2)
vomo
(1)
ww3
(1)
ZaAB
(1)
soz
(1)
laž
(1)
ATVP
(1)
nuk
(1)
HSBC
(1)
ZZB
(1)
VTB
(1)
uber
(1)
nzs
(1)
SID
(1)
DVK
(1)
SCT
(1)
Lent
(1)
IMI
(1)
Tam
(1)
UBS
(1)
FIS
(1)
eu
(1)
Hvar
(1)
JLA
(1)
sfrj
(1)
g20
(1)
Koks
(1)
Koto
(1)
FIBA
(1)
sta
(1)
grki
(1)
Nyon
(1)
lidl
(1)
durs
(1)
FMR
(1)
BBO
(1)
UMAR
(1)
geto
(1)
Tito
(1)
bmw
(1)
Riko
(1)
CGP
(1)
SKEI
(1)
Ihta
(1)
E3
(1)
GENI
(1)
osho
(1)
FAM
(1)
trst
(1)