Članek
Should I stay or should I go now?
Objavljeno Oct 13, 2013

Zadnje čase vse bolj pogosto prejemam vprašanja znancev, kolegov in preko socialnih omrežij celo popolnih neznancev, na temo dela in selitve v tujino. Zato sem se odločil napisati kak prispevek na to temo, v katerem bom z vami podelil izkušnje iz prve roke. Pisal bom iz zornega kota družinskega človeka, zato bodo samski morda sem ter tja razočarani... vendar brez skrbi. Za samske je mnogokrat lažje in je telovadbe manj.

1. korak: Odločitev

Naj se sliši še tako nenavadno - na prvem mestu se boste morali trdno odločiti. Pred vami bo namreč velik izziv in brez trdne odločitve se zna zgoditi, da vam prav kmalu zmanjka volje. Še posebej, ko se boste spopadli s kolesjem slovenske birokracije, kar je - milo rečeno - mukotrpno. Človek se kar ne more znebiti občutka, da si uradniki razlagajo regulativo vsak po svoje in nikar se ne čudite, če vam dva uradnika na isto vprašanje podata vsebinsko popolnoma nasprotujoč si odgovor.

2. korak: Izvedba

Pride dan, ko se boste odpravili na pot. Priznam, da sem se na ta dan počutil nekako nenavadno. Res, da sem se sam zadeve lotil precej "na slepo", kot se temu reče, zato morda tolikanj bolj občutek tesnobe. Da ne zaidem preveč v patetiko, pa bom raje napisal nekaj reči, na katere je dobro pomisliti, preden se odpravite na pot:

  • ali boste prve korake v tujini stopali sami, ali kot cela druzina?
  • kaj boste po (dokoncni) selitvi storili s stanovanjem (prebivaliscem) v katerem ste bivali do sedaj?
  • koliksni so morebitni odpovedni roki za telefon, internet in kar je se taksnih reci, ki jih ne boste potrebovali?
  • kaj boste storili z vasim sedanjim avtomobilom (registriranim v Sloveniji) po selitvi?
  • ali v tujino odhajate na "redno zaposlitev" ali morebiti kot "svobodnjak" (po naše s.p.)?
  • v zvezi s predhodno alinejo - kje nameravate plačevati davke?
  • in kako nameravate poskrbeti za (vsaj osnovno) zdravstveno zavarovanje?
  • kolikšne so (okvirne) cene najemnin za stanovanje na želeni destinaciji oz. v bližini?
  • kakšna so vaša pričakovanja glede zaslužka in koliko to znese v t.i. bruto znesku? 

Verjetno bi jih mogel nanizati še kar nekaj, tod bodi za začetek dovolj, saj vas ne želim ravno prestrašiti. Bom pa na hitro nanizal nekaj smernic, da bodo zgornja vprašanja dobila nek bolj razumljiv kontekst. Moji namigi sicer izvirajo iz konkretne izkušnje v Nemčiji, vendar se zadeve v drugih državah EU ne razlikujejo bistveno.

Najem stanovanja

Slednje se zna za tujca, ki šele vstopa na nemški najemniški trg, spremeniti v pravo nočno moro. Za najem stanovanja v Nemčiji praviloma potrebujete t.i. "SCHUFA Auskunft". Na hitro - potrdilo dotične nemške inštitucije, da ste reden plačnik, oz. da ne zamujate s plačili, ki ga seveda še nimate.

Naslednja reč, ki jo najemodajalci praviloma zahtevajo, je "priporočilo". Torej potrdilo bivšega stanodajalca, da ste se v prejšnjem stanovanju obnašali v skladu z veljavnim "hišnim redom", na katerega tukaj res veliko dajo in da niste povzročali škode ali drugih težav. Tukaj vam lahko pridejo prav tudi slovenska priporočila, vendar ne pozabite na uradni prevod v ciljni jezik (nemščino).

Tretja stvar, ki se vam zna zdeti nenavadna je varščina. Praviloma znaša ekvivalent zneska treh najemnin. Tukaj izjem skorajda ni in če oglas ne vključuje varščine, gre ponavadi za "fake". Ko smo že pri besedi najemnina, naj na hitro še definiram ta pojem:

najemnina praviloma obsega zgolj kvadraturo (torej zidove). Za to boste v oglasih videli tudi izraz kalt Miete. K temu potem sodi še strošek vzdrževanja objekta, ki zajema pretežno celotno vzdrževanje in vključuje tudi komunalne storitve, hišniške storitve, skrb za morebitne skupne prostore in neposredno okolico objekta, kot je košnja, pluženje, urejanje cvetličnih gredic in kar je še takšnih reči. Za to se v oglasih uporablja izraz Nebenkosten. Tretji (obvezen) strošek je seveda strošek elektrike in ogrevanje, ki je praviloma daljinsko. Vsota vseh teh stroškov skupaj predstavlja t.i. warm Miete, torej celotno najemnino.

Za nameček pa so tukaj še velikokrat posredi agencije in posredniki (nem.: Markler). Sicer resda navadno uredijo vse potrebno, kot je treba - vendar pa za slovenski žep pogosto njihova tarifa predstavlja res velik zalogaj. Storitve posrednika v celoti plača najemnik in znašajo 2,38 kratnik t.i. kalt Miete. Če gre torej za 600 evrov najemnine, si posrednik nepovratno za svojo storitev zaračuna 1.428,00 evrov. K temu strošku je potrebno prišteti še strošek overovitve pogodbe pri notarju.

Pri izbiri lokacije vašega bivanja velja biti še posebej pozoren na določene dejavnike, ki se od domače Slovenije precej razlikujejo. Če imate otroke, potem se pozanimajte o vrtcih in šolah v okolici. Tudi trgovine in pekarnice so zelo pomemben dejavnik. Ne gre pozabiti na bližino zdravnikov splošne prakse, ki so tukaj večinoma zasebniki. Skratka, naredite si seznam pomembnih reči oz. storitev, ki vam morajo biti dostopni peš v doglednem času. In ne pozabite, da v Nemčiji le peščica vrtcev sprejema otroke do tretjega leta. V nemčiji je namreč trajanje porodniškega dopusta raztegnjeno na tri leta.

Nadalje se pozanimajte o etnografiji okoliša, v katerem se nameravate naseliti. Tu ne govorim o ksenofobiji ali o kakršnikoli drugi obliki nestrpnosti. Gre za preprosto dejstvo, da je v Nemčiji izredno veliko tujcev in prav lahko se vam zgodi, da je v kaki soseski ali celo ustanovi (vrtcu, šoli) prevladujoča narodnost npr. poljska, turška ali kaka druga podobno eksotična. To pa hkrati pomeni, da se bodo ti otroci med drugim poleg v Nemščini, pogovarjali tudi v "materinem jeziku". In te reči je treba vzeti v zakup, oz. se jim izogniti, če vam je slednje ljubše.

Suma sumarum je torej - kot sem sam izkusil - najbolj preprosta možnost, da se na pot odpravite sami in si najprej najamete "privat sobo", kjer so merila sorazmerno bolj ohlapna. Na ta način se ognete večini birokratskih ovir, ki sem jih navedel na začetku, poleg tega pa pridobite čas za urejanje le - teh. Medtem pa je vaša družina še vedno "na varnem" v domaöem okolju.

Naj bo za tokrat dovolj. O ostalih vprašanjih iz seznama in še nekaterih drugih, pa v prihodnje. :-)