Članek
Vprašanje kandidatom za poslance v DZ: Enakost pred zakonom
Objavljeno Jul 02, 2014

Nekaj mi ni jasno... izhajam iz predpostavke enakosti pred zakonom. K razmišljanju me je spodbudil zapis Monike Bračika o težavah slovenskega podjetnika. Glede na to, da pojav v Sloveniji ni redek, bi bilo smiselno slišati oz. prebrati razlago.

Primer 1: Če je Janez zaposlen v Novaki d.o.o. in prejema - recimo da - povprečno slovensko plačo 1.500 evrov bruto in ima recimo dva otroka (olajšava) - prejme na račun okoli 1.200 evrov (skupaj s povračilom za prehrano). Na podlagi izvršbe mu torej lahko rubijo dobrih 600 evrov, medtem ko mu mora slabih 600 ostati. 

Primer 2: Če pa je naš Janez Novak, ki je s.p. in kot majhen obrtnik ustvari okoli 2.000 evrov prometa na mesec iz naslova storitev (kar je popolnoma primerljivo oz. ekvivalentno primeru zgoraj)... Ali lahko Janez Novak s.p. tudi plača (zase) akontacijo dohodnine in prispevke za socialno varnost (v skupnem znesku okoli 650 evrov), pusti na računu 150 evrov kot "rezervacijo za redni letni dopust" in se mu kot razpoložljivi dohodek obravnava 1.200 evrov (dohodek po plačanih dajatvah)?

V duhu enakosti pred zakonom bi bilo to edino smiselno... Kaj znajo na to temo povedati kandidati na volitvah?