Članek
Jeseni bo vrtec brezplačen
Objavljeno Apr 23, 2014

Življenje nam sem ter tja pripravi tudi prijetna presenečenja. Eno takšnih nam je pripravila deželna vlada, ki je 28. marca 2014 sprejela odlok, da bo od 1. avgusta 2014 do 30 ur oskrbe otrok v vrtcih (na teden) za starše brezplačno. 

Danes se prispevek staršev vrti nekje med 27 evri na mesec (za posameznega otroka) za družne z nizkimi dohodki, torej kjer je dohodek na družinskega člana nižji od prbl. 850 evrov bruto, pa tja do 192 evrov za družine, ki na družinskega člana zaslužijo več (nekje 2500 evrov bruto).

V naši mali družinici to potezo deželne vlade navdušeno pozdravljamo, saj imamo doma dve nadebudni mladenki, ki iz povsem praktičnih razlogov potrebujeta druženje z drugimi otroci v vrtcu. Hkrati pa to za nas tudi pomeni, da si bo Lepooka končno lahko privoščila normalen 25 urni delavnik in bo tako lahko spala kako uro več, sproti pa še kak evro več zaslužila.

Vsekakor odlična ideja, tudi pod površjem, ki spodbuja gospodarstvo, povečuje zaposljivost žensk tudi v rodni dobi in družine naredi manj odvisne od t.i. socialnih transferjev, kot se temu v Sloveniji moderno reče. Vredno posnemanja.