ZAHTEVA za poostren nadzor nad delom policije

Objavil/a Odbor 2015, dne 2019-02-12 ob 09:14:01

Grajska ulica 7

2000 MARIBOR

Kontakt: odbor2015@gmail.com 

Maribor, 7. 2. 2019

Ministrstvo za notranje zadeve

Boštjan Poklukar, minister

Štefanova ulica 2

1501 Ljubljana

 

ODPRTO PISMO

 

ZAHTEVA za poostren nadzor nad delom policije

 

Spoštovani gospod minister Boštjan Poklukar,  

v Odboru 2015 spremljamo hujše kršitve človekovih pravic v zadevi Franc Kangler, katere so bile storjene predvsem s strani mariborske policije in tožilstva. V preteklosti smo o vseh kršitvah večkrat obveščali pristojne službe, Ministrstvo za notranje zadeve, parlament in varuha človekovih pravic, vendar do danes nihče ni sprožil internega nadzora nad delovanjem mariborskih kriminalistov, predvsem pa njegovega direktorja Roberta Munde in direktorja Policijske uprave Maribor Danijela Lorbeka.

Parlamentarna Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je pri svojem nadzoru ugotovila več kršitev internih aktov policije ter določb ZKP-ja v zadevi Franc Kangler. Do tega trenutka ne razpolagamo z informacijami, da bi bila sprožena kakršna koli notranja preiskava oziroma poostren nadzor v zvezi z ugotovitvami varuha človekovih pravic, parlamentarne komisije oziroma sodišč.

Glede na to, da ste pred kratkim prevzeli funkcijo ministra vas javno sprašujemo, ali boste v zvezi s problematiko mariborske policije zahtevali poostren nadzor nad delom policije? Kako bo nova direktorica slovenske policije ukrepala zoper kriminalista, ki je vodil več nezakonitih postopkov proti Francu Kanglerju, saj bi naj le-ta bila njegova svakinja?

»Žvižgač« je Odbor 2015 obvestil, da je stanje v mariborski policiji nevzdržno, saj nadrejeni izvajajo mobing nad policisti, ki pa se pogosto zatekajo k bolniškemu staležu. Tako smo priča večjemu številu bolniških staležev na policijski postaji Šentilj, kjer že lep čas nimajo nočnih patrulj in na ta način ni poskrbljeno za varnost občanov v občinah Pesnica, Šentilj in Kungota.

Kdo bo odgovarjal za takšno stanje na policijski postaji Šentilj oziroma zakaj o tem direktor PU Maribor Danijel Lorbek molči? Zakaj o tem niso obveščeni župani navedenih občin? Ali gre za tiho soglasje znotraj policije, da bodo migrantje na navedenem območju lažje prečkali mejo med Slovenijo in Avstrijo?

Razpolagamo tudi z informacijo, ki potrjuje, da je stanje duha v policiji slabo in sicer da je šef mariborskih kriminalistov Robert Munda po odločbi Danijela Lorbeka opravil splošni nadzor nad delom PP Maribor II. Zanimivo je, da vodi policijsko postajo PP Maribor II Tanja Flakus, ki je predhodno delala na PU Maribor kot odgovorna za notranjo zaščito. Po naših informacijah je gospod Robert Munda poskrbel, da je delo PP Maribor II na področju kriminalitete sicer bilo zakonito, vendar nestrokovno in neučinkovito. Javno vas sprašujemo, ali gre za maščevanje vodstva mariborske policije zoper komandirko Tanjo Flakus, ki je v preteklosti razpolagala z za nekatere v policiji, zelo zanimivimi informacijami? Kako je sploh mogoče, da lahko Robert Munda ugotovi, da je bilo delo policistov na PP Maribor II nestrokovno in neučinkovito, pri čemer pa so ravno njegovi kriminalisti v zadevi Franc Kangler delovali nezakonito, nestrokovno in neučinkovito?

Odbor 2015 je spremljal tudi aktivnosti v zvezi z uslužbenko Upravne enote Ptuj in njeno hišno preiskavo, ki je bila neposredno povezana z vodjo mariborskih kriminalistov Robertom Mundo. Javno vas sprašujemo, kdo se bo uslužbenki upravne enote Ptuj opravičil za nezakonito hišno preiskavo? Kako je sploh mogoče, da lahko vodja mariborskih kriminalistov pri mariborskih tožilcih in preiskovalnih sodnikih v svoji osebni zadevi doseže odredbo za nezakonito hišno preiskavo?

Spoštovani gospod minister. V Odboru 2015 si prizadevamo da resnica in pravica vedno zmagata, želimo pa si tudi, da pravice iz naslova delovnih obveznosti vodstvo mariborske policije ne bi kršilo policistom in drugim delavcem, saj so nujno potrebni za zagotavljanje varnosti na območju PU Maribor. Čas je, da se kot minister posvetite razmeram in delovnim pogojem v policiji.

Želimo vam uspešno delo, predvsem pa, da zagotovite varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin slehernemu občanu oziroma državljanu. Z namenom, da boste dobili vpogled oziroma se seznanili s celotno problematiko vam kot prilogo pošiljamo knjigo Županov boj avtorja Zorana Šariča, ki jo kot minister za notranje zadeve zagotovo morate prebrat.

 

ZA človekove pravice!

                                          ODBOR 2015

                                           Željko VOGRIN, predsednik

 

Poslano:

  • 1x naslov,
  • predsednik države RS, Vlada RS, DZ RS, DS RS, ambasade v RS, Varuh človekovih pravic RS, Slovensko sodniško društvo, Sodni svet RS, vsa sodišča v RS, pravne fakultete, odvetniki RS, Informacijski pooblaščenec.
profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Odbor 2015
Odbor 2015
Objavil/a 2019-02-12 09:14:01 (Feb 12, 2019)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
OBVESTILO ZA JAVNOST - ZAHTEVA za ustanovitev preiskovalne komisije v zadevi Franc Kangler in ostali
ZAHTEVA za poostren nadzor nad delom policije
Novi DACHAUSKI procesi ali izredni nadzor?
Dopis predsedniku državnega zbora in poslancem pred izredno sejo
KRŠITVE, KI SO SE ZAPISALE V ZGODOVINO SLOVENIJE
Višje sodišče v Mariboru povozilo Ustavno sodišče - 23. kršitev človekovih pravic
Kanglerja ponovno doletele obravnave v času sodnih počitnic - 22. kršitev človekovih pravic
Tožilki pred obravnavo vplivali na pričo - 21. kršitev človekovih pravic
Kdo je na odredbi podpisal sodnika Žirovnika? - 20. kršitev
Ali sta tožilec Šketa in sodnik Žirovnik storila kaznivo dejanje? - 19. kršitev
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
April 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Oglasi

želite piti boljšo in obogateno vedno? potem je smiselno, da preverite katere pozitivne učinke vam prinaša živa voda - https://www.aktivni.si/dobro-pocutje/ziva-voda-skrbno-varovana-skrivnost-vrhunskih-sportnikov/ živa voda nastane s procesom ionizacije, pri tem pa nam je v pomoč ionizator vode.

Kategorija: Mali gospodinjski aparati

Cena: Pokličite za ceno

radi igrate športne stave? v sloveniji vam je na voljo tudi ena izmed večjih svetovnih stavnic bet at home. preizkusite svojo srečo in ob prvi registraciji prejmete bet at home bonus - http://www.betsonhand.com/sl/bet-at-home/bet-at-home-bonus/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7734.) evropski roman - dušan pirjevec

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 19.99 €

6692.) filozofija umetnosti - hippolyte taine

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5440.) ime rože - umberto eco

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2215.) golobje in jastrebi - grazia deledda

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1520.) kritični spisi - josip stritar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5965.) grad iz peska - iris murdoch

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

7171.) črni tulipan 1 in 2 - aleksander dumas

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

7390.) spomini na dovje - france voga

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

384.) zgodbice o znanih slovencih  -  igor torkar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

714.) janez milčinski - leta za pet drugih

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj