Članek
dr. Anže Logar, govor pred VS, 12.1.2017
Objavljeno Jan 20, 2017

Morda so mi zato vzeli diplomatski status, ker preveč vneto pregledujem nekatere zadeve. Joži je rekla, da je leto 2017 nekaj, kar preseneča vsaj v začetku leta.

Jaz moram reči, da sem vsakič presenečen, ko odidem dol v tiho sobo in pregledujem arhiv bank, ki so kopale bančno luknjo. Močno presenečen! In če bi vi to videli, bi bili prav tako zelo presnečeni.

Joži je omenila, da se ji je pokojnina povečala za 2 evra 41 ali nekaj takega. Če bi spadala v krog tistih, ki so bili privilegirani, bi si za ta denar, pa če bi morda dodala še kakšnih 30 evrov, lahko privoščila pri eni od bank kredit za recimo milijon evrov.

Za recimo 47 evrov stroškov so nekateri dobili po milijon evrov. Lepo ne? Pa če smo že pri takih zneskih. Je kdo od vas recimo že podpisal pogodbo za 900.000 evrov? Se mi zdi, da ne. Ali veste, kaj je vaša napaka? Da niste žena pravosodnega ministra! Ker če bi bili, bi takšno pogodbo lahko podpisali s Factor banko in zaslužili, da pripravljate zadeve za sodišče, ki potem padejo na sodišču.

Če smo že pri bančni kriminaliteti. Če se spomnite nastanka najbolj moralno, domnevno, etične vlade v zgodovini Slovenije, je tam na strani finančnega sektorja v tisti koalicijski pogodbi tretja alineja, ki govori o pregonu bančne kriminalitete in kako bodo poskrbeli za to, da bodo preganjali bančne kriminalce. Dve leti in pol se ni zgodilo nič.

Potem je pa kar naenkrat minister za pravosodje rekel »hopa!«, zdaj bomo pa mi nekaj naredili, razmišljamo celo o ustanovitvi specializiranega sodišča. Ali veste zakaj? Ker je vmes dve leti pa pol njegova žena za 900.000 evrov pripravila toliko in toliko kazenskih ovadb, ki pa so potem vse padle po dolgem in počez. In ko se je začelo o teh zadevah govoriti, je bilo pač treba osmisliti nek ukrep in nova platforma je bila: »Gremo sedaj mi ekspresno na pregon bančnega kriminala.«

Zdaj vam bom povedal dve zanimivi zgodbi, kako se, kar pa seveda vliva upanje, ljudje spreminjajo. Eni malce na slabše, eni pa malce na bolje. Pa začnimo pri tistih na slabše.

Ko je preiskovalna komisija, ki je sprejela vmesno poročilo o pregonu bančne kriminalitete za Factor in Probanko v enem od sklepov zapisala, da poziva vlado k temu, da se ustanovi specializirano sodišče za pregon bančne kriminalitete, je kar naenkrat, ne boste verjeli, pravosodni minister letel v Islandijo nabirat izkušnje, kako se preganja bančno kriminaliteto. Dve leti po tem, ko je postal minister.

In ko je predlagal spremembo kazenske zakonodaje, spet istočasno kot je naša preiskovalna komisija dala predlog za spremembo kazenske zakonodaje v smeri, da bi omogočila vsaj na procesnem delu lažji pregon bačne kriminalitete, je bil spet to odgovor ministra, da bo to spremembo tudi on podvzel.

Potem pa ne vem, kako divja zabava je bila za novo leto, nekaj se je moralo zgoditi. Zdaj ne vem, ali je poteklo tistih 900.000 evrov za kakšne druge zadeve, ne vem, ne znam si predstavljati, ampak dva dni nazaj je potekal odbor za pravosodje, kjer je bila ravno razprava o ustanovitvi tega specializiranega sodišča za pregon bančne kriminalitete. In veste kaj je bilo? Poslanci koalicije, ki so na novembrski seji potrdili poročilo brez glasu proti pregonu bančne kriminalitete in ustanovitvi specializiranega sodišča, so glasovali proti ustanovitvi tega sodišča.

In državni sekretar Stare je vsem na vrh trdil, da ministristvo ni nikoli reklo, da so zainteresirani ali pa da so namenjeni k ustanovitvi specializiranega sodišča. Le kakšna divja noč je bila takrat v času novega leta, da je ministrstvo tako obrnilo svoje mnenje za 180 stopinj?

Da na kratko razložim v čem je trik specializiranega sodišča. V slovenskem sodstvu je približno 250 kazenskih sodnikov. Teh kriminalnih dejanj, ki so pred sodiščem, je približno 250. Z drugimi besedami: na vsakega tako po teoriji velikih števil pride en primer, kar pomeni, da se kolegi med seboj lahko pogovarjajo: »Ti, ali si ti že oprostil svojega bančnika? – Ja, jaz sem že. Kaj pa ti? – Ja, jaz tudi.«

In ko jih 170 oprosti svojega bančnika, če jih slučajno 171. obsodi, mu 170 kolegov reče: »Kaj pa je s teboj?!«

Če pa imaš specializirano sodišče, imaš pa tam 10 sodnikov, deljeno z 250 pomeni, da na vsakega pride 25 primerov in sodnik, ki mu bo 25 primerov padlo, bo pa rahlo težje branil svojo visoko strokovnost kot pa tisti, ki mu pade samo en primer.

No zdaj imamo pa en drug primer. Tukaj se pa iz slabega spremeni na bolje. Ali se spomnite, je kdo že slišal za ime Deša Cener? Jaz vam garantiram, da tri leta nazaj nihče, zdaj pa se mi zdi, da kar. No se spomnite tiste bitke, da smo slabo obrazložili, da smo protiustavni, da kršimo pravice kreditnih map, da je nismo prepričal, bla bla bla ...

To je trajalo sedem, osem mesecev. No mi smo smo skozi vse to šli, celo skozi ustavno sodišče in smo na koncu zmagali, kot sem že na začetku povedal, in zdaj se moram pohvaliti, da v tihi sobi v državnem zboru zmanjkuje prostora. Mi imamo tam notri preko četrt milijona strani dokumentov. Osebno sem jih pregledal že preko 60 tisoč. Ali veste, kaj je pa sladko pri vsej tej zadevi? Ne boste verjeli. Večino od četrt milijona zaseženih dokumentov je odobril nihče drug kot Deša Cener.

Stvari se spreminjajo na bolje. Sedaj pa ista sodnica, ki je prej zapisala, da je nismo prepričali, zapiše, da smo utemeljili, da imamo ustrezni interes, da smo predložili vse potrebne dokumente in da se zaradi tega preiskovalni komisiji odobri zaseg dokumentov.

Z drugimi besedami, stvari se lahko obrnejo na bolje in se tudi bodo. Končno v zimi sneži in čeprav je mraz, smo tukaj in jaz verjamem, da se bo tudi na politični sceni spremenilo na bolje. Če se spomnite, ko smo začeli ta shod danes, sta obe luči bili ugasnjeni, zdaj, ko ga zaključujemo, je vse prižgano. Lep večer.

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk