Članek
Alenka Jeraj, govor 1. 10. 2015
Objavljeno Oct 03, 2015

V Sloveniji nič novega bi lahko začela današnji nagovor in to kljub temu, da: •Smo na prvem mestu po kršenju človekovih pravic; •Da imamo najdražje sodstvo; •Da imamo najmanj učinkovito sodstvo; •Da trajajo sodni postopki izjemno dolgo; •Da so sodne odločbe copy paste in slabo pripravljeni izdelki, ki na višjih stopnjah padajo kot domine; •Da je zaupanje Slovenk in Slovencev v sodstvo na zelo nizki ravni;

V Sloveniji nič novega!

Na čelu Vrhovnega sodišča je še vedno Branko Masleša, sodnik, ki je staršem mučenega in obsojenega zapornika v osemdestih letih dejal: »Vaš sin ni kriv, niti begosumen. Notri ga držimo zaradi drugih.« Branko Masleša, ki se je veselil, da bo JLA »tepihovala« Slovenijo. Branko Masleša, ki se je navduševal na represijo in streljanjem prebežnikov na meji nekdanje države. Branko Masleša, za katerega je Ustavno sodišče v svoji sodbi zapisalo, da je kršil človekove pravice Janezu Janši.

V Sloveniji nič novega!

Generalno državno tožilstvo še vedno vodi Zvonko Fišer, ki je v sedemdesetih letih sodno preganjal osebe, ki so postavile križ na mestu, kjer so bili pokopani zunajsodno pobiti. Zvonko Fišer, ki je bil obsojen korupcije pri zaposlitvi  gospoda Škrleca.

V Sloveniji nič novega!

Na tožilstvu še vedno dela tožilec Andrej Ferlinc, ki se je v času postopka proti Juretu Cekuti z njim sprehajal po Mariboru. Andrej ferlinc, za katerega je pričevalka Vera Mejak dejala, da tako butastega pripravnika še ni imela, in da bi šla najraje na tožilstvo in mu eno primazala.  Andrej Ferlinc ostaja tožilec, čeprav je Ustavno sodišče v primeru Patria ugotovilo, da obtožni predlog ne izpolnjuje zakonskih pogojev za vodenje postopka zoper Janeza Janšo.

V Sloveniji nič novega!

Sodi še vedno sodnica Tanja Lombar Jenko, ki je zavlačevala in napačno uporaba določbe o zastaranju, namesto da bi zavrgla obtožni predlog, k čemur jo je napotilo Ustavno sodišče RS.

In končno!

Na čelu pravosodnega ministrstva je še vedno Goran Klemenčič, ki je svojo hišo kupil preko Ciprskega podjetja  in jo pozabil vpisati v evidence GURS-a. Goran Klemenčič, ki je pravil umazano delo pri pregledu premoženja Janeza Janše. Vse postopke v tej zadevi je sodišče razveljavilo, saj so bili pri tem kršeni zakoni in ustava. Minister za pravosodje ostaja Goran Klemenčič, ki ščiti slabo delo sodnikov in tožilcev saj »vrana vrani ne izkljuje oči«.

Naš prijatelj Tone Kuntner je napisal tudi tole pesem:

»Ni dobro

in ne more biti dobro,

ko se laž

z resnico zamenjuje,

ko pravica

pred krivico omaguje,

ko se zaupanje ne obrestuje,

ko se razum brez duše povzdiguje,

ko se praznuje zmagoslavje

nesvobode in nasilja,

ko se domačin počuti

v svoji lastni hiši tuje,..

Ni dobro

in ne more biti dobro.«                    

Tone KUNTNER

Dragi prijatelji, drage vztrajnice in vztrajniki, res ni.

Ni dobro, da pristajamo na laži, ki nam jih vsak dan kričijo ali zavite v celofan ponujajo s televizijskih ekranov. Predvsem pa ni dobro, če nam zmanjkuje moči, da bi prijateljem in znancem povedali, da so to laži. Povedati jim moramo resnico.

Ni prav, da krivica premaguje resnico. Zato moramo povzdigniti glas, zato moramo stopiti na pomoč tistemu, ki se mu godi krivica. Vsak jo je že kdaj doživel in ve, kako boli, kako skeli, kako težko jo je ozdraviti.

Zato vztrajnice in vztrajniki, hvala, ker obsojate laži, hvala ker obsojate krivico in hvala, ker tlakujete pot pravici, resnici in demokraciji!

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk