Članek
Andrej Čuš, govor 25. 3. 2015
Objavljeno Mar 27, 2015

Spoštovane vztrajnice in spoštovani vztrajniki, Analiza Evropske komisije kaže, da je stanje v slovenskem pravosodju še slabše, kot je bilo leta 2013. Zato sem se odločil, da vas znova nagovorim in delim z vami nekaj misli. Dr. Boštjan M. Zupančič: »Slovensko sodstvo postaja bolj učinkovito pri reševanju manj pomembnih zadev, medtem pa je stanje na področju obravnave gospodarstva kriminala in korupcije porazno.«

Učinkovit in pravičen pravosodni sistem je ključna komponenta boja proti krizi in zagotavljanja blaginje. Zato ne čudi, da je stanje v Sloveniji slabo. Vse več mladih se dnevno izseljuje iz Slovenije, podjetniki zapirajo podjetja in se selijo v tujino, delovnih mest ni, prav tako ni nobene perspektive. Na drugi strani pa si en odstotek privilegirancev izplačuje bajne avtorske honorarje in se deklarira za morale, etične in čiste.

Dr. BMZ o Masleši: »Ko predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša razlaga, da je sodstvo v dobri kondiciji, se postavlja vprašanje, na katerem planetu živi.«

V procesu vključevanja v Evropsko unijo, je Norman Doukoff preden je končal svoj mandat, na novinarski konferenci ugotovil, da ni bilo nikakršne spremembe pri mentaliteti slovenskih sodnikov (čas pred pristopom k EU).
• Ocenil je, da se sodniki pri nas ukvarjajo s ščitenjem svojih privilegijev in plačil.
• Nadalje je povedal, da je imela Slovenija takrat 774 sodnikov za okoli 2 milijona prebivalcev, torej 50 odstotkov več sodnikov kot Nemčija.

Stanje je bilo 10 let zatem, leta 2013 še slabše:

• Slovenija je na četrtem najslabšem mestu, za nami so le še Ciper, Malta in Italija.

Imamo enega najdražjih pravosodnih sistemov na svetu.

Število sodnikov na 100.000 prebivalcev je v Sloveniji glede na druge države članice daleč največje

Dr. BMZ: »Pri nas je vir problema Pravna fakulteta. Vem za konkretne primere ljudi, ki so bili retardirani in so naredili pravno fakulteto, ker jih nihče ni vprašal, koliko je dva in dva.«

Evropska komisija je pred nekaj dnevi izdala novo analizo, ki sicer kaže na nekatere napredke, v najpomembnejših točkah pa nazadovanje. Sodstvo bi naj bilo še bolj podrejeno elitam iz ozadja in manj neodvisno. To, da ljudje ne zaupamo pravosodni veji oblasti, pa je dokaz, da sodišča delajo slabo.

Minister Klemenčič se hvali, kako je izvedel mini reformo pravosodja. Gospod Klemenčič, prava reforma bo, ko boste odstopili z mesta ministra za pravosodja. To bo najbolj konkretna reforma pravosodja v zgodovini samostojne Slovenije.

Vsi vemo, da ste s svojim protizakonitim in protiustavnim poročilom KPK naredili državni udar, zato ste zadnji, ki lahko govorite o morali, etiki in standardih.

Očitno so državni udari in zloraba varnostno obveščevalnih služb novi standardi in politika, katero je pred volitvami zagovarjal premier Miro Cerar.

Slednji do danes ni naredil nič, razen, da je preimenoval stranko MC v stranko modernega centra. Očitno je moderno, da se nič ne dela.

Dovolite mi, da se vam na koncu zahvalim za vaše aktivnosti, ki so dale misliti marsikateremu, tudi mlademu, ki ga politika pred tem ni zanima. Prepričan sem, da bo na koncu zmagala resnica, zato gremo skupaj vse do končne zmage!

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk