Članek
Uvodni pozdrav Davida Tasiča na javni tribuni, 17. 12. 2014
Objavljeno Jan 13, 2015

Hvala vsem, ki ste danes prišli v takem številu. Tema je zanimiva, predvsem imamo zanimive govornike, zato bom kratek. Glede vprašanja bivše države ni potrebno izgubljati preveč besed glede človekovih pravic, demokracije in vsega ostalega.

Skratka, to je bila totalitarna družba, čeprav nekateri danes govorijo, da je bila to samo avtoritarna družba, ne pa totalitarna. Zame ni dvoma, skratka ne samo zaradi tega, ker sem bil neke vrste žrtev tega totalitarnega sistema, ampak, predvsem zaradi vseh karakteristik po katerih se družbe ločujejo, na demokratične, avtoritarne in totalitarne. Skratka, danes imamo zelo zanimive sogovornike, tako da sam ne bi kaj dosti govoril o svojih pripetljajih v tistih časih.

Povedal bi samo to, da se na žalost, v bistvu po teh 25 letih, včasih počutim tako kot takrat v nekdanji državi. Zdi se mi, kot da se čas vrača nazaj, po marsičem, tudi po tem strahu, ki se je pravzaprav nekako razširil med ljudi. Danes opažam, da je v bistvu čedalje več ljudi pravzaprav prestrašenih, zaradi tega, ker se je ta totalitarni duh prejšnjega režima nekako zvlekel v vse pore našega življenja. Ljudje seveda niso slepi, vidijo in čutijo kaj se dogaja, tako da v bistvu, kot sem v enem govoru povedal, danes rabimo nek civilni pogum, zato da se pravzaprav premaknemo spet naprej, predvsem pogum rabimo in pamet, zdravo pamet.

Povedal bi nekaj zanimivosti v zvezi z Antom Kovačevićem, mojim prijateljem, s katerim se poznava že trideset let. Anto je bil soočen z neko vrsto izziva, če se tako reče v Sloveniji, tudi zaradi tega, ker je bil kar šest let zaprt v Zenici. Skratka, Zenica je eden težjih zaporov v bivši Jugoslaviji, skratka, to je v bistvu zapor o katerem se poje v mnogih pesmih, tudi Zabranjeno pušenje ima eno pesem o tem, kako težko je bilo tam. Skratka, o tem vam bo povedal tudi moj prijatelj Anto. Tisto, kar je posebej zanimivo v tej knjigi, ki jo bo danes Anto predstavil je to, da se pravzaprav prvič pojavi kot živa priča tega dogajanja na drugi strani gospod Željko Kekić, ki smo ga pravkar pozdravili, skratka nekdo, ki nam lahko iz prve roke pove, kako je to izgledalo na drugi strani. Jaz se mu zahvaljujem za pogum in dobro voljo, da je danes tukaj z nami in pričakujemo, da bomo iz prve roke izvedeli marsikaj zanimivega, tudi o tem kako je Udba delovala. Danes imate izjemno priložnost, da kupite knjigo Anta Kovačevića s podpisom našega gosta, ki je na voljo v preddverju. Po drugi strani pa seveda naš publicist in tudi moj prijatelj Roman Leljak predstavlja svojo knjigo Udba, ki predstavlja novost na našem tržišču, ker vsebuje imena bivših sodelavcev in aktivnih udbašev. Mogoče vam pride prav, da veste s kom imate opravka, tako da dobrodošli k nakupu obeh knjig. Na žalost niti ena ni izšla v moji založbi, ampak bo pa kdaj drugič. Skratka, to je to, kar sem imel za povedati danes, predajam besedo nazaj Evi, ki bo predstavila goste.

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk