Članek
Radovan Cerjak, govor 4. 12. 2014
Objavljeno Dec 04, 2014

Dragi prijatelji! Ravno nekaj dni pred pričetkom adventnega časa,smo vsi tisti, ki smo mnenja, da se pri nas dogaja vsestranski pogrom na vodjo opozicije, dobili s strani Ustavnega sodišča, vendarle majhno darilo.

Kot veste je Ustavno sodišče izdalo začasno odredbo s katero je Janeza Janšo ponovno vrnilo v poslanske klopi. Ustavno sodišče je torej zadržalo,do svoje končne odločitve, odločitev Državnega zbora,s katero je večina v Državnem zboru, po mojem trdnem prepričanju,neustavno odvzela poslanski mandat Janezu Janši. Ustavno sodišče je s to pogumno odločitvijo,vsem nam,ki verjamemo, da je Slovenija lahko samo resnično pravna in demokratična država,ali pa je ne bo,pokazalo majceno luč na koncu tunela. Hkrati pa je taka začasna odredba,, zaušnica vsem,ki so, Janezu Janši odvzeli poslanski mandat. Lahko bi rekli,  bitka je dobljena,vojna pa še ne…

Nekatera pravna mnenja in predlogi nekaterih pravnih strokovnjakov, so bila takrat,ko se je razpravljalo o odvzemu poslanskega mandata Janezu Janši,in so bila javno predstavljena,resnično grozljiva. Najbolj mi je v spominu ostal moj nekdanji profesor na Pravni fakulteti,ki je ponujal¨celo možnost »zamrznitve« poslanskega mandata Janeza Janše. Nekajkrat sem vprašal takrat prisotnega  sina,ali sem slišal prav. Šele,ko sem dobil tudi sinovo potrditev,da je omenjeni profesor, ki je bil nekoč celo ustavni sodnik,dejansko govoril o zamrznitvi poslanskega mandata,sem se zamislil in hkrati zgrozil. 

Upam, da ne bo zvenelo preveč neskromno,če rečem, da vsaj malo poznam slovensko Ustavo. Nikjer v Ustavi nisem zasledil termin zamrznitve, niti ne morem razumeti,na podlagi katerih ustavnih določil,bi bila taka«zamrznitev« možna. Sem pa se  spomnil, da je bil gospod Milan Kučan tisti,ki je na začetku 90. let prejšnjega stoletja,javno »zamrznil« svoje članstvo v  nekdanji Zvezi komunistov. Ali je gospod Kučan že »odmrznil« svoje članstvo v naslednici partije, mi ta trenutek ni znano. Pri gospodu Milanu Kučanu me namreč ne preseneča ničesar več. Kot veste je bil  Milan Kučan  tudi tisti,ki je v določenem trenutku svetoval Zoranu Jankoviču« zamrznitev« svojega predsedovanja, v neki, danes popolnoma marginalni stranki. Vse to me je napeljalo na misel, da taka zamrznitev poslanskega mandata,pri vrlem profesorju o katerem sem govoril,vendarle ni prišla iz neba, pač pa, da jo je gospodu profesorju Boter sugeriral. Kdo ve?

Če kdaj,potem ravno ob obsodbi Janeza Janše,lahko ugotovimo, da je slovenska tranzicija,ostala na pol poti.  Če kdaj,potem ravno danes vidimo, da še danes obstaja močna popkovina s preteklostjo,ki jo nismo v 90. Letih prejšnjega stoletja, žal niti malo pretrgali. Če bi to storili ob formalnem padcu enopartijskega sistema,bi bilo danes stanje pri nas , bistveno drugačno. Prepričan sem, da bi danes živeli v normalni državi,kot živijo Čehi, Slovaki,Poljaki, Nemci iz nekdanje vzhodne Nemčije. Namesto, da bi Slovenci živeli v državi blaginje, vse bolj tonemo. Mladi in izobraženi se iz Slovenije izseljujejo, taka Slovenija,kot jo živimo danes,pač  ne more biti vabljiva za mladega človeka.

Namesto, da bi se zaradi takega,poraznega stanja pri nas vsaj izvorno demokratične politične sile zamislile in vse skupaj oblikovale neke skupne cilje,ki jih je potrebno doseči, zato, da Slovenija postane normalna država, se izvorno demokratične sile drobijo,tekmujejo v javnem dokazovanju,kako so drugačni,kako gredo svojo pot,pri tem pa svojim volilkam in volicem zamolčijo, da jim to pot pomagajo trasirati razni svetovalci,ki jih nikakor ne moremo  umestiti v dobronamerne ljudi,pomladne opcije. Kdor ne vidi, da je potrebno, preden se začne  razmišljati o lastni politični poti,še prej skupaj razbiti nedotaknjene monopole,v družbenih podsistemih, kot so mediji,gospodarstvo,pravosodje,ta je najbrž zelo naiven ali pa popolnoma slep.  Zakaj je temu tako? Egoizem in lastne ambicije določenih mladeničev,zagotovo ne morejo biti edini razlog, za taka njihova razmišljanja. Zagotovo mora, obstajati še globji razlog,ki pa se bo slej ko prej, tudi pokazal. Upam, da do takrat, Slovenija že ne potone.

Nič novega ne bom povedal,če rečem, da je potrebno  ustvariti Slovenijo, ki bo resnično domovina za vse. Potrebno je ustvariti Slovenijo, kjer nas najvišji politiki ne bodo delili na prvorazredne in drugorazredne državljane. Potrebno je v Sloveniji ustvariti evropsko normalnost,v  kateri ne bo prva misel mladih ljudi,kako čim prej iz te države, uživat dejansko demokracijo ter slajši in debelejši kos kruha. Mladi ljudje morajo dobiti državo s perspektivo in vizijo,le v taki državi se bodo počutili dobro,le v taki državi bodo z veseljem ostajali.

Vse to pa se da doseči zgolj z poenotenjem pomladnih sil. Potreben je nov DEMOS. Kako,ga ustvariti? Zgodovina nas uči, da kjer je volja, je tudi pot. Z drugimi besedami,če je želja po spremembah resnično prisotna pri vseh tistih,ki vsaj javno prisegajo na pomladno izročilo, potem bo nov DEMOS tudi nastal. Če pa nekateri s figo v žepu,javno sicer prisegajo na pomladno izročilo v politiki,  dejansko pa se na pomlad požvižgajo, bodo za tako držo prej ko slej , prejeli tudi zasluženo plačilo.  Odšli bodo na smetišče zgodovine…..

Svoboda Janezu Janši, svoboda Slovenije!

 

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk