Članek
Robert Čehovin, govor 3.12.2014
Objavljeno Dec 04, 2014

Vztrajnice , vztrajniki lep večer na Ta veseli dan kulture!

Ja, danes je Ta veseli dan kulture in mi verjamemo , da bo prišel tudi Ta veseli dan pravosodja; t.j. dan, ko bomo lahko našim in tujim obiskovalcem rekli, da so v tej stavbi ljudje, ki se zavedajo kakšno poslanstvo imajo.  Da bomo lahko rekli, na to ustanovo pa smo ponosni. Ja verjeti moramo, verjeti, da bo prišel Ta veseli dan spoštovanja človekovih pravic in ko ne bo več političnih zapornikov. Tudi naš Prešeren v svojih časih dostikrat ni bil razumljen, a kot vidimo, je čas tista komponenta, ko ljudem odpre oči in razbistri um. Žal je um zamegljen tudi nekaterim našim kulturnikom , ki delujejo v društvu PEN. Prav oni , od katerih pričakuješ širši in globlji pogled na demokracijo, so se odzvali nečastno in neprimerno njihovemu stanu. In zaradi teh so najbolj eminentni člani izstopili in jasno povedali, da niso podporniki enoumja in da so jim človekove pravice ena od prvenstvenih vrednot družbe. Mi tukaj zbrani verjamemo, da če se zavzemaš za pravico enega krivično obsojenega, se zavzemaš še za vse ostale, ki so po krivici obsojeni.  Odločitve našega krivosodja so s tem procesom proti edinemu politiku, ki ga režim ni mogel ukloniti, izbile dno. Ampak morda kdo poreče, da je vse to samo zaradi enega človeka, ampak mi vsi vemo, da krivosodje krivično sodi  tudi nam  v navednicah navadnim državljanom.  Še kako drži napis na naših priponkah »Danes Janša, jutri Ti«. 

Ja tudi moja izkušnja je grenka, saj si ne morem kaj, da ne podvomim v sprego sodstva in kapitala ; t.j. kapitala, ki ga obvladuje tranzicijska levica. Ali je naključje, da se te lotijo z odškodninsko tožbo po več letih odhoda iz podjetja in te obtožijo malo pred lokalnimi volitvami. In da potem po štirih letih pravdanja spoznajo, da je stvar zastarala, a te potem s pritožbo ( seveda na račun davkoplačevalcev) zopet tožijo in to zopet pred volitvami. Ne to ni naključje.  

Jaz pa verjamem, da samo tisti lahko vztraja, ki je prepričan, da ima prav. In mi verjamemo, da je obsodba proti Janezu, Tonetu in Ivanu politični konstrukt. Ko smo se osamosvajali smo verjeli, da bo lahko vsak izrazil svoje politično prepričanje in da zato ne bo šikaniran. Sam dostikrat ne morem verjeti, da potem, ko so mnogi moji znanci spoznali kakšnega političnega prepričanja sem, da se lahko potem  tako obrnejo in te z lažmi obrekujejo. Res zopet se kaže narava večine Slovencev, ki jim še kako manjka »socialne inteligence«, prepogosto se kaže ozkost večine Slovencev, ki še posebej radi obsojajo, če se politično opredeljuješ za desnico in  še posebej če si za SDS.

Želim si dneva, ko bom zaradi političnega prepričanja samo še politični nasprotnik in ne kot sedaj politični sovražnik; še večkrat pa tudi sovražnik, katerega je treba onemogočiti na vse možne načine šikaniranja.

Svoboda Janši, svoboda Tonetu, svoboda Sloveniji!!

 
#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk