Članek
Govor Simone Purkat, 3. 11. 2014
Objavljeno Nov 04, 2014

Drage Slovenke, dragi Slovenci, lep pozdrav od še ene Ižanske mladinke, Moj predhodnik Primož je omenjal lepoto slovenske glasbe. Meni je zelo pri srcu tudi lepa slovenska domoljubna poezija, v kateri je ogromno simbolike. Naprimer, Prešernova Zdravljica.

Pesnik in velik borec za Slovenstvo gospod Tone Kuntner nam je že povedal simboliko slovenske himne – ki je pesem napitnica. Vsaka kitica Zdravljice je zapisna v obliki čaše-kozarca, s katerim nazdravljamo. Tako v prvi kitici nazdravlja vinski trti, ki je pogoj, da iz nje pridobimo vino, v drugi kitici, ki bi morala biti tudi po mojem mnenju slovenska himna, nazdravljamo slovenski deželi, Sloveniji in je prošnja k Bogu, da obvaruje in blagoslovi naš slovenski rod. Bi lahko imeli še lepšo simboliko himne?

V tretji kitici se nazdravlja Sloveniji brez tuje nadoblasti, brez sovražne sile.

V četrti je prošnja po edinosti, sreči in spravi. Vsi vemo, da smo Slovenci še daleč od sprave. Za spravo je potrebno poznati resnico in jo sprejeti. Resnica nikoli ne boli, ampak nas osvobaja. Resnica osvobaja, laž pa nas napravlja za sužnje.

V peti kitici nazdravljamo najlepšim ženskam – nam Slovenkam,  v šesti pa slovenskim mladeničem.

Šele v sedmi kitici nazdravljamo vsem sosedom in tujim narodom, ki si želijo svobode in miru. Slovenci, šele ko spoštujemo sebe, svoje korenine, svojo domačo zemljo, šele nato lahko spoštujemo in cenimo tudi druge narode.

Na koncu pa Prešeren nazdravlja vsem nam, ki v srcu dobro mislimo.

Preroškost poezije je izražena tudi v pesmih še enega velikega Slovenca, Simona Gregorčiča. Ena takih je pesem Soči, ki je tudi meni zelo draga, saj rada zahajam v gore. Tudi Janez Janša je velik ljubitelj gora in planin. Kljub temu, da mu je bila letos nepravično odvzeta svoboda in je lepoto gora lahko opazoval le od daleč, eno ostaja neizpodbitno: planinec se nikoli ne vda! Ne glede na to, kako velik je napor nikoli ne odneha, saj ve, da ga na vrhu čaka svoboda. Ves napor se prelevi v zmago! Ljudje, ki poskušajo Janšo uničiti, se verjetno ne zavedajo, da imajo pred sabo pravega planinca, ki nikoli ne omaga! Premagal je že marsikatero strmo in naporno oviro in tudi to bo!

Velika škoda pa je, da ti ljudje, ki poskušajo uničiti Janšo v bistvu uničujejo našo državo. Govorijo, da je osamosvojitev Slovenije korak nazaj. To je izrekel predsednik državnega zbora, kar je nedopustno in če bi imel našo državo rad in bi spoštoval njene prebivalce, bi nemudoma odstopil, nam in vsem svojcem žrtev, ki so padli v vojni za Slovenijo leta 1991, pa se opravičil.

Poslanka združene levice, ki se na facebooku javno opredeljuje za vrednote totalitaristične komunistične Jugoslavije nas vztrajnike primerja s Titofili. Verjetno sklepa po sebi. Mi smo tukaj zato, ker sta Janša in Krkovič simbola samostojne Slovenije, simbola enostnosti in ker so naša vrednote, vrednote slovenske osamosvojitve, se bomo za našo državo, za naše državne simbole, za Janšo in za Krkoviča borili do konca! Nas nihče ne plačuje, da smo tukaj. Tukaj smo, ker si želimo boljše in pravičnejše Slovenije. Tukaj smo, ker sta dvema osamosvojiteljema kršene temeljne človekove pravice. Tukaj smo, da prebudimo Slovenijo, da povemo vsem, da se borimo za svojo državo, za naše simbole in da bomo pri tem boju zmagali. Ko bomo zmagali, bomo najprej izvedli lustracijo, kajti mi mladi nočemo živeti v državi, ki poveličuje zločinski sistem, v katerem si navaden človek ni mogel kupiti niti čokolade. Ne vem kako jugonostalgiki doma razlagate svojim otrokom, da imate radi državo, ki vam ni mogla zagotoviti niti plenic, niti pralnega praška, niti kavbojk, kaj šele kavo. Po vse to je bilo potrebno iti čez mejo.

Mladi poznamo in spoštujemo slovenske simbole, zgodovino in ljudi, ki so se borili in se še vedno borijo za našo državo in ne pustimo, da drugi svinjajo naše bisere.

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk