Članek
Nada Brinovšek, govor 5. 10. 2014
Objavljeno Oct 06, 2014

Dragi prijatelji. »O domovina, ti si kakor zdravje«, tako je zapisal Oton Župančič. Ampak žal naša domovina ni več zdrava. Kljub temu, da je ministrica za zdravje ugotovila, da je naš zdravstveni sistem dober, je naša Slovenija bolna, čedalje bolj bolna.

Ta njena bolezen pa ima več diagnoz:

- javni finančni  dolg v višini nad 28 MRD;

- nad 110.000 brezposelnih;

- več kot 400.000 naših ljudi živi pod pragom revščine;

- korupcija v zdravstvu;

- širjenje birokracije in

- najhujša rak rana naše države je pravosodje, ki ima razpredene svoje rakave lovke na vseh področjih našega delovanja.

Kako bomo pozdravili to našo ljubo Slovenijo. Ali jo bomo pozdravili s tem:

- da nas naši krojači usode pozivajo k morali, etiki in jo pri tem sami najbolj kršijo?

- morda tako, da bomo naše finance pozdravili s tem, da bo minister za finance ustanovil analitski oddelek, da bo točno videl kje in v kakšnem stanju je SLO in zaposlil 4 nove sekretarje?

- ali bomo brezposelnost ustavili tako, da se tisti, ki so sokrivi, da je SLO bolna, sami predlagajo za komisarsko funkcijo v Bruselj?

- da bodo tisti, ki živijo pod pragom revščine siti od obljub o etiki, morali?

- bomo Slovenci bolje preskrbljeni za zdravstvene storitve, če bodo naši najboljši zdravniki odšli v tujino zaradi korupcije, nekonkurenčnosti  in lobijev v zdravstvu?

- bomo bolj varni, če nad našim premoženjem bdijo tisti, ki so delali napake, katere jih je ugotovilo računsko sodišče, pa so  preden bi prišlo do sankcij, raje odstopili kot senat KPK?

- če ustanavljamo strokovne komisije, ki jih seveda bogato plačamo, za oblikovanje stališč o prenehanju mandata Janezu Janša, kljub temu, da je zakonodaja jasna?

- če bodo sodniki kot je sodnica Barbara Klajnšek, ki je obsodila Janeza Janšo v zadevi Patria, za nagrado za njeno delo odšli v tujino na izobraževanje;

- če ne bodo kaznovani tisti, ki  na javnemu mestu pred ljubljanskim lokalom v družbi dveh sodniških kolegov – predsednikov nižjih sodišč, primitivno in sovražno govorijo o našemu predsedniku?

- če je sodba vrhovnega sodnika Masleša, ki je jasno pokazal negativne odnos do obsojenega Janeza Janšo - pravična?

Ne,  to ni zdravilo za našo Slovenijo!  

Žal Slovenija še ni imela priložnosti izkusiti intelektualno avtonomnega neodvisnega sodstva. Še vedno velja, da so tisti sodniki, ki mislijo s svojo glavo, so samostojni in kritični pri svojemu delu,  potisnjeni ob rob, osamljeni in etikirani, kot konfliktni, zdraharski in čudaški. Naša sodišča še vedno delajo po  besedah dr. Ljuba Bavcona, da je »kazensko pravo,   sredstvo za zatiranje in sistematični boj proti določenemu delu prebivalstva«. Stare so že več kot 30 let, toda žal še vedno aktualne. Ja, naša država, ki naj bi bila pravna, je umrla – umrla je s krivično obsodbo vrhovnega sodišča v primeru Janeza Janša . Mnoge napačne diagnoze, ki so ji bile predpisane kot zdravilo  iz ozadja in prepletene z omrežji so to povzročile. A kljub temu nam mora ostati še upanje! Masleševa udeležba pri sojenju,  je nov argument v pritožbi na ustavno sodišče – ker gre za dvom o njegovi nepristranskosti. In če bo Ustavno sodišče v primeru obsodbe Janeza Janše, pri svojemu odločanju saniralo kršitev človekovih pravic, ki so jih zagrešila nižja sodišča, še ostaja upanje, dragi prijatelji.

Upanje pa umira zadnje.

Svoboda JJ, svoboda Tonetu Krkoviču.   

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk