Članek
Ana Zagožen, govor 4. 10. 2014

Bolje je trpeti zaradi resnice, kot pa biti nagrajen za laž.

Objavljeno Oct 05, 2014

Dragi prijatelji,
 
Slovencem nam je bila država dolga stoletja nekaj čisto drugega, kakor domovina. Dolžnosti do domovine so tako velike in neugasljive, da pridejo za narod trenutki, ko so prisiljeni pretrgati stare zgodovinske vezi in stopiti na novo pot. Slovenci smo to naredili leta 1990 in realizirali stoletne sanje o lastni državi Sloveniji.Je Slovenija po 24 letih sploh še domovina vseh nas?

Več kot 20 tisoč mladih, ki so se doma izobrazili, v Sloveniji ne najdejo dela, zato se izseljujejo s trebuhom za kruhom na vse strani sveta. Mladi izgubljamo upanje v državo, sodstvo in v vse javne institucije. Prisoten je strah, bojimo se prihodnosti, kar je zelo slabo za upanje v življenju. Želimo si, da mladi ostanejo v Sloveniji, država bi morala ustvariti pogoje, da bi mladi dobili službo, si ustvarili družino in dom.

Ali bomo Slovenci v prihodnje ohranili svojo državo, svojo suverenost, jezik, kulturo in ugled?

Moramo se zavedati, kako pomembno je, da imamo svojo državo, svoj jezik, svojo kulturo, bogata narečja in svoje lastne državne simbole: grb, zastavo, himno! Ponosni moramo biti na to! Nam ni do totalitarnih simbolov. Šport nas kot narod združuje. Na športnih dogodkih plapola slovenska zastava in se poje slovenska himna. Navijamo za Slovenijo in smo enotni! Leva politika nas razdvaja in nam vsiljuje razlike. Mladi si želimo, da se vrnejo vrednote! Evropske vrednote, ljubezen do domovine, neizlkjučevanje! Želimo si svobodo govora, živeti hočemo normalno, kot živijo naši prijatelji po Evropi, ne pa da nas silijo s totalitarnimi simboli in idejami  nekih propadlih režimov.

Zakaj nenehno poslušamo o etičnih kodeksih, etiki in morali? V resnici sta imoralizem in amoralnost zrasla do skrajnosti. Kje v Evropi je danes še mogoče, da sodniki brez izpričanih in meritorno preverjenih dokazov, le na osnovi indicev, tik pred volitvami strpajo v zapor voditelja opozicije?

Stopiti je treba v čas in se spoprijeti z resnico!

Življenje moramo graditi na večnih resnicah, ne na popularni psihologiji, želji po uspehu in manipulativnih zgodbah. Želimo si objektivnega poročanja medijev. Nočemo doživljati zgodovine naših staršev in starih staršev, ki so živeli v laži.   Slovenija potrebuje očiščenje na moralnem področju, da bo lahko zaživela kot samostojna in suverena demokratična država. 

Iz dneva v dan se poraja vprašanje?

Kako je mogoče biti zavezan resnici, če se ne ve, kaj je resnica? Slovenci ne smemo poznati svoje zgodovine, niti živeti z njo. Če je resnica skladnost z dejstvi, teh pa ne smemo poznati, katero resnico bomo potem podpirali?  V Sloveniji je množica pridigarjev, ki pridigajo o svoji nedotakljivosti, nezmotljivosti in moralizirajo o vsemogočem. Zakaj v praksi ne uresničijo svojih pridig? Nekateri sodniki so nekritično prepričani, da je naše sodstvo najboljše sodstvo, da sploh ni nič narobe. V resnici nam širijo meglo samoprevare.

 Osebe, ki so kršile človekove pravice,  ne morejo zagotoviti demokratičnega izvrševanja oblasti. Nekateri nekdanji kršilci človekovih pravic  ponavljajo kršitev pravic in ogrožajo  demokratično ureditev.

Kdo nam bo odgovoril?

Še vedno nismo sprejeli svobode govora, kot temeljno vrednoto demokratične in pravne države. Želimo si enake pravice za vse, popolno svobodo političnega izražanja mnenj, enake možnosti za opravljanje državnih funkcij in priložnosti, da svoje znanje in energijo v najbolj produktivnih letih  uveljavimo  vsi, tudi mladi.

"Bolje je trpeti zaradi resnice, kot pa biti nagrajen za laž."

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk